1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Skötväska: Hitta rätt modell för din barnvagn

Zara Andrén

Kämpar du med att få med dig blöjor, ombyten, nappflaska och andra bebisgrejer? En skötväska är ett smidigt sätt att få med sig alla nödvändigheter, och ger dig ofta möjlighet att organisera allt på ett smart sätt. Vi har jämfört några av de mest populära modellerna just nu av både ryggsäck och vanlig skötväska från märken som Skip Hop, Bugaboo och Britax.

Att tänka på inför köp av skötväska

Är du på jakt efter en snygg och praktisk skötväska? Precis som med barnvagnar så är utbudet av skötväskor stort. Dels har barnvagnstillverkarna egna skötväskor, och dels finns det många utomstående aktörer som tillverkar universella barnvagnstillbehör. Förutom en önskan om att matcha i material så kan man generellt säga att en universal skötväska fungerar precis lika bra på en vagn som barnvagnsmärkets egen skötväska.

Viktigt att tänka på vid val av skötväska är bland annat storlek, material och funktioner. Beroende på hur många barn samt hur gamla barnen är kan det ibland räcka med en liten skötväska för blöjor, medan man ibland behöver en extra stor duoskötväska med utrymme för två blöjbarns ombyten och matgrejer. En del skötväskor har en särskild upphängning för att bäst fästa den i en barnvagn. Notera dock att de flesta barnvagnstillverkare ej tillåter belastning av handtaget på grund av tipprisken. I de flesta skötväskor ingår även en skötbädd, och ibland finns ett särskilt flaskfack som ska hålla flaska eller mat kall/varm längre. Om skötbädden inte ingår kan du köpa en hopfällbar skötbädd separat.

Populära val just nu

Ryggsäck som skötväska

Fördelen med en skötväska som kan bäras som ryggsäck är rätt uppenbara för alla som haft ansvar för ett eller flera barn. De möjliggör nämligen att man kan ha båda händerna fria, och gör det enklare att bära sitt barn – i famnen, med bärsjal eller i sele.

Ett populärt val är Skip Hop Mainframe Backpack. Den har inte samma bärkomfort som en vanlig ryggsäck, men den funkar att ha på ryggen och har alla funktioner man önskar i en skötväska. Skötväskans öppning utgörs av en metallram, som fälls isär som en klassisk portmonnä. När Skip Hop Mainframe Backpack öppnas så håller sig ramen helt utfälld, vilket gör att man direkt ser och kan ta fram det man behöver. Nackdelen med den här typen av öppning är att man inte öppna bara en liten bit för att ta fram det som ligger överst. Man får helt enkelt inte in handen om inte dragkedjan är helt uppdragen.

I kortsidorna finns två inbyggda väskkrokar med korta, justerbara remmar som kan dras runt barnvagnens handtag. Även axelremmarna kan justeras i längd. Med skötväskan kommer en skötbädd, som har ett anpassat fack på väskans insida. Detta är också det enda facket som finns på insidan, så gillar man att organisera din packning är det kanske inte optimalt. Dock väger utsidan upp för detta, då det här finns stora flaskfack, ett stort, dragkedjeförsett fack och där under ett lite mindre fack som kan fällas ut. Detta innehåller i sin tur flera andra fickor, för småprylar och värdesaker. Storleksmässigt upplevs detta vara en mycket rymlig skötväska, som utan bekymmer rymmer blöjor, ombyten och andra nödvändigheter för två småbarn. Men Mainframe Backpack är också ganska stor i yttermåtten, och kan på grund av metallramen i öppningen bli svårt att få in under barnvagnen om varukorgen är liten.

Ett annat omtyckt val är Done by Deer skötväska i ryggsäcksmodell, som är tillverkad av 100% återvunnen polyester från PET-flaskor. Här är axelremmarna inte vadderade, men ett stort plus är remmen som kan knäppas över bröstet. För att kunna fästa väskan på barnvagnen följer det med två krokar som fästs på handtaget med kardborre. Denna skötväska är dessutom vattentät tack vare en PU-beläggning!

Den medföljande skötbädden hålls ihop med en tryckknapp och ryms perfekt i ett av de många facken på insidan. Det är lätt att organisera allt som barnet behöver och därmed också enkelt att snabbt hitta nappen, ett extra par strumpor eller vad man än behöver just för stunden. Eftersom väskan är ganska djup får man ledigt plats med packning för två barn. Den kanske enda nackdelen med Done By Deer skötväska är att den endast har ett ytterfack, samt saknar isolerat flaskfack. Däremot finns fack inuti, som håller en flaska i upprätt position.

Fler populära val

Skip Hop skötväska

I den absoluta toppen av listan hittar vi allt som oftast en skötväska från Skip Hop, då bland annat Skip Hop Duo Signature är ett av de främsta valen för småbarnsföräldrar. Detta är en skötväska från Skip Hop där konsumenternas önskemål verkligen stått i fokus, då den är mycket praktisk och användbar. Den estetiska framtoningen är inte lika trendkänslig och Duo Signature passerar inte som en vanlig handväska, men likväl är den riktigt snygg på en barnvagn. Den smarta upphängningsfunktionen är ett stort plus: med ett dubbelarbetande clip kan man fästa en rem lagom lång för att träs runt barnvagnens handtag, och sedan ovanpå den knäppa fast axelremmen.

På insidan finns två fickor, vilket kanske är lite i underkant för den som gillar att kunna organisera sina saker. Det finns dock också ett mindre fack med dragkedja på insidan av väskans kant - lagom stort för en telefon. Utsidan på Skip Hop Duo Signature är också utrustad med fler förvaringsmöjligheter. På båda kortsidorna finns nätförsedda flaskfickor, på framsidan finns två fickor med magnetlås och ett stort fack som stängs med dragkedja. På baksidan av skötväskan finns ett riktigt stort fack som utan problem rymmer skötbädden. Söker man en skötväska som verkligen tål att användas och är praktisk i alla lägen så är Skip Hop Duo Signature ett riktigt bra och prisvärt val.

Vill du hellre ha en skötväska i ryggsäcksmodell är Skip Hop Go Envi ett tåligt alternativ tillverkad av återvunna PET-flaskor. De två bärremmarna kan lätt justeras i längd och är relativt breda samt vadderade, vilket gör modellen till en av de mer bekväma skötväskeryggsäckar som finns på marknaden. Den kan också enkelt fästas på barnvagnen. Inbyggt i ryggsäckens bärremmar finns två mindre remmar med spänne, som lätt klickas på vagnens handtag.

Du får med en skötbädd på köpet, men också tre små burkar som kan skruvas ihop med varandra och förvaras i ett dedikerat fack på väskans ena sida. På andra sidan finns ett fack som är perfekt för nappflaskan. På insidan finns två fickor i lagom storlek för blöjor. De två sidofacken på utsidan av Go Envi Eco-Friendly stjäl en del utrymme inuti, men när man väl börjar packa ryms allt som behövs med lätthet.

Bugaboo skötväska

Eftersom barnvagnarna är så väldigt omtyckta är det också populärt att välja en skötväska från Bugaboo. Bugaboo Changing Bag är en välorganiserad modell med gott om fack både på ut- och insidan. Den är också ett bra alternativ för dig som söker en skötväska i svart. Väskan levereras med en skötbädd, samt med fästen som gör att den kan hängas på alla Bugaboos barnvagnsmodeller, med undantag för Bugaboo Donkey. Det som gör den unik är de inbyggda fästena i axelremmen som kan krokas fast på de inbyggda knopparna på sidan av chassit på Bugaboo Fox och Bee5, samt med de medföljande clipsen på Cameleon3. Eftersom väskan då placeras längre ned på handtaget så minskar risken för att vagnen ska tippa, men det är dock alltid viktigt att inte lasta väskan för tungt om den ska hängas på vagnen.

Den medföljande skötbädden är rymlig och har smarta förvaringsfickor i sidorna, samt ett eget fack i skötväskan så man lätt kommer åt den. På utsidan finns ett isolerat fack, perfekt för nappflaska eller matburk som ska hålla värmen. Tack vare att det finns både axelrem och bärhandtag så är det bekvämt att ta med sig skötväskan. På vagnen hänger Bugaboo Skötväska olika bra beroende av om den kombineras med liggdel eller sittdel. Om sittdelen är framåtvänd finns det gott om utrymme för väskan. Har man sittdelen vänd mot sig, eller kör vagn med liggdel, så ligger skötväskan mot och trycks delvis bakåt. Att man både kan hänga skötväskan på handtaget och packa in den under vagnen är riktigt smidigt. Enda minuset är att skötväskan inte får tvättas.

Britax skötväska

Det kan finnas två goda skäl till att välja en barnvagns originaltillbehör framför universella tillbehör. Dels att de kan vara speciellt anpassade för vagnens form eller funktion, dels att det är svårt att hitta en mer perfekt matchning stilmässigt. Britax lyckas bra med det senare – deras skötväska finns i samma textilier som barnvagnsklädslarna, både vanliga färger och de melerade tygerna. Det ser snyggt ut ihop och känns enhetlig. Att det är samma tyger gör också att skötväskans utsida blir väldig tålig både mot slitage och smuts. Till formen är skötväskan från Britax mer boxig än de flesta andra skötväskor. Även när den är tom håller den sig fyrkantig. Det är snyggt, men att sidorna har så mycket stadga i sig innebär också begränsningar i utrymmet.

Britax skötväska har ett lock som viks över, vilket effektivt håller regndroppar ute. Den har också väldigt många fack, inklusive mindre nätfack på insidan där det är mycket enkelt att placera ut småprylar. Med skötväskan kommer en skötbädd samt en lös flaskväska som kan hakas fast. Britax Skötväska har en axelrem med mudd för extra bekvämlighet och på remmen finns två inbyggda mindre remmar med spänne för smidig upphängning på vagnen. Den är dock mycket enkel att organisera sin packning med och väldigt praktisk i sina funktioner. Har man redan en av Britax vagnar, i synnerhet en i Go-serien, så blir man troligtvis mycket nöjd med en skötväska från Britax.

Elodie Details skötväska

Ett av de främsta märkena för barnvagnstillbehör är Elodie Details. Elodie Details Bedouin Stories är inte för dig som söker en liten skötväska - här får du nämligen plats med allt och lite till. På utsidan är denna skötväska snålt utrustad med fickor, men på insidan finns dels ett litet dragkedjeförsett fack för värdesaker, dels ett riktigt stort som löper längs med hela ena sidan, rymligt nog att placera båda den medföljande skötbädden och ett knippe blöjor i. Inne i skötväskan finns även fem stycken rejäla fack med resårförsedd öppning. Denna skötväska är rejäl och slitstark och har en stadig platta i botten, och har ett stort plus då den går att tvätta.

En Elodie-skötväska som funnits med sedan många är är Elodie Signature Edition, som finns i mängder av olika färger och mönster. Denna skötväska kan vid första anblick se ganska liten ut, men rymmer förvånansvärt mycket och har gott om fack på insidan för att kunna organisera. Den fasta formen gör den också stabil, och plupparna på undersidan gör att du undviker att den blir smutsig om du behöver ställa ner den. Med väskan kommer en skötbädd samt en avtagbar axelrem som kan justeras i längd och är bred nog att vara bekväm över axeln. Det medföljer också två barnvagnskrokar, som kan fästas på vagnens handtag med kardborre.

En annan populär Elodie details skötväska är Soft Shell Grande - en större modell med löstagbar axelrem samt kortare handtag. Även här följer barnvagnskrokar med kardborrefästen med samt en enkel skötbädd med lätt glansig yta, vilket gör den enkel att tvätta av. En fördel med denna väska är den mjuka formen och snygga designen, vilket gör att den fungerar precis lika bra som vanlig väska och matchar med olika sorters barnvagnar. Storlek är en fördel då du får med dig mycket saker, men det är lite värre med organiserandet då det inte finns så många fack.

Elodie Details Soft Shell är den mindre varianten av modellen ovan, och är så pass liten skötväska att den ryms i en jackficka ihopvikt. Det finns ingen axelrem till men de två fastsydda handtagen är långa nog för att väskan ska kunna bäras över axeln ändå. Barnvagnskrokar och skötbädd ingår, och på utsidan finns ett litet ytterfack till småsaker. På insidan finns ett thermofack att förvara flaskor eller barnmatsburkar i. Där finns också ett mindre samt två större fack, de senare i lagom storlek att förvara blöjor i. Detta är ett prisvärt val där du får både design och funktion för pengarna.

Storksak skötväska

Storksak Noa är en genomtänkt skötväska som kommer med en skötbädd av standardstorlek, som kan vikas ihop och hålls samman med ett kardborrefäste. Den avtagbara axelremmen kan justeras i längd. I axelremmen finns inbyggda kardborrefästen som kan spännas runt vagnens handtag och därmed hängas stadigt på barnvagnen. Skötväskan har endast ett öppet ytterfack på väskans framsida. I sidan av väskan finns ett isolerat flaskfack, som ska hålla värmen eller kylan i upp till fyra timmar och se till att flaskan håller sig i en upprätt position. På insidan finns en enda ficka, som kan stängas igen med ett blixtlås.

Det absolut bästa är dock en medföljande organizer som är fullproppad med fack och gör livet som småbarnsförälder på språng många gånger enklare. På detta sätt kan man välja att i organizern ha allt som behövs för blöjbyten, men låta ersättning, fruktbitarna och bebisens leksaker ligga kvar i botten på väskan. Förutom att vara lätt att packa så är Storksaks skötväska också mycket enkel att hålla ren. Det slitstarka canvastyget kan effektivt torkas av med en trasa eller våtservett.

Hitta billig skötväska på rea

Fler populära val

Behöver du hjälp inför köp av barnvagn eller tips på fler smarta barnvagnstillbehör? Kolla in vår stora barnvagnsguide!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss