1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så använder du brun utan sol

Sara Assadi

Vill du hjälpa solen lite på traven? Med en bra brun utan sol får du en fin bränna, utan att behöva pressa på stranden.

Bli brun med BUS

Idag är det väl ingen som missat att det är farligt att vistas för mycket i solen. Därför blir brun utan sol mer och mer populärt – och fördelen är att du kan använda det året runt. Numera går det dessutom att få ett både snyggt och naturligt resultat, till skillnad från tidigare varianter där brännan oftast dragit åt orange.

Så fungerar brun utan sol

När sockerämnet DHA reagerar med aminosyrorna i hudens proteiner skapas fuskbrännan. När du smörjer in dig tar det dock ett tag innan du ser resultat - räkna med att vänta ungefär sex timmar. Färgen håller sedan i ungefär en vecka, eftersom den endast fäster i det yttre hudlagret som sedan faller bort när cellerna förnyar sig.

En del brun utan sol-krämer har en lite speciell doft. Den uppstår när den kemiska reaktionen sker i huden, och därför går det inte att framställa en helt doftfri BUS. I stället försöker man att maskera doften på andra sätt, till exempel genom att parfymera krämen. Idag finns det därför många brun utan sol-varianter som doftar riktigt gott, och där själva BUS-doften knappt märks.

Kan man sola med brun utan sol?

Ja, det går bra. Däremot ger det inget skydd mot solen, så glöm inte att smörja dig med en kräm med SPF först. Dessutom kan brännan bli ojämn om du svettas för mycket, så var försiktig.

Vilken brun utan sol är bäst?

Brun utan sol finns i flera olika varianter: gel, spray, kräm och mousse.

Generellt kan man säga att mousse och spray torkar fortare, medan krämerna ofta är fetare och tar längre tid att gå in i huden. En brun utan sol i mousse- eller sprayform kan också vara lättare att fördela jämnt på huden.

En bra brun utan sol ger en naturlig färg, absorberas lätt och doftar gott. Ofta får man prova sig fram för att hitta sin favorit, eftersom vi har olika preferenser och olika hudtyper.

Brun utan sol till kroppen

Brun utan sol till ansiktet

Det är en bra idé att använda en särskild brun utan sol till ansiktet om du har problem med fet hy eller acne. BUS till kroppen brukar nämligen vara lite fetare än sådana som är till för ansiktet, och kan därför täppa igen porerna.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss