1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Allt du behöver veta om kontaktlinser

Elina Blom

Funderar du på att skaffa linser istället för glasögon? I vår guide kan du lära dig allt om olika linstyper och vilka möjligheter som finns idag för den som vill bli glasögonfri på hel- eller deltid. Utbudet av kontaktlinser är stort. Vi guidar dig i djungeln.

Allt du behöver veta om kontaktlinser

Linser, som alternativ till glasögon, har funnits länge nu. De första kända linserna gjordes faktiskt redan i slutet av 1800-talet av den tyska glasblåsaren F.A. Muller efter att han stoppat huvudet under vatten och insett att ljuset då bryts annorlunda. Han är därmed uppfinnare av kontaktlinsen.

Men kontaktlinserna har förstås utvecklats stort sedan dess. De linser som använder sig av den allra senaste tekniken idag kan korrigera komplicerade synfel, hantera torra ögon och klarar till och med av att du har i dem dygnet runt. Enda gången då du bör undvika linser är egentligen när du är förkyld eftersom du då har ökad risk för ögoninflammation.

Linserna utgör ett smidigt komplement till glasögon, men också en bra ersättare till dem så länge individen är mogen nog att hantera linserna.

Men hur gammal bör man vara för att börja med linser? Man brukar säga att barn från åtta års ålder vanligen är tillräckligt gamla för att hantera dem, men att det framför allt handlar om mognadsgrad och hygienrutiner. Det finns således linser för både stora och små, det viktiga är att du väljer rätt sort.

Köpa rätt sorts linser

För att du ska trivas med dina linser gäller det som sagt att du köper rätt typ. Följande faktorer är viktiga att väga in:

  • Passform (baskurva) och storlek: Hur kupat är ditt öga, och hur kupad är den lins du tittar på? Hur stor är linsen. Dessa delar måste matcha för att du ska tycka att linserna är bekväma.

  • Typ av synfel (styrka): Klarar linserna av att korrigera synfelet du lider av? Kan de exempelvis hantera astigmatism?

  • Andra åkommor: Har du torra ögon påverkar detta valet av linser, dels i form av eventuella ögondroppar du brukar använda, dels i form av linsens unika egenskaper.

  • Livslängd: Hur länge håller sig kontaktlinsen fräsch?

  • Underhåll: Behöver linserna rengöras, och hur ofta i så fall?

Fundera igenom dina behov innan du besöker optikern så maximerar du chansen att du kommer att bli nöjd med ditt köp av kontaktlinser.

Vilka linser är bäst: Olika slags linser

Vilka linser som är rätt för dig beror på en rad faktorer, främst de vi nämner i punktlistan en bit upp. Alla tillverkare med godkända linser idag gör bra kontaktlinser. Uppfyller dina linser kraven i punktlistan ovan kommer du därför att ha valt bäst linser för dig.

När det kommer till passform och storlek ska du ta hjälp av optiker för att hitta rätt linser för dina ögon. Denna utgår från något som kallas för baskurva vilket i princip är hur kupat ditt öga är, och du får ett värde som du ska hålla dig inom när du köper linser - de kommer då automatiskt att ha bra passform.

Att du ska ta hjälp av optiker för att välja rätt linser har även att göra med att du ska köpa en sort som korrigerar alla dina synfel (mer om det en bit ner). Men när det kommer till underhåll och personliga behov så är det något du måste bestämma dig för själv. Vad passar din livsstil?

Det vanliga är att du väljer mellan:

Månadslins:

Att ha månadslinser innebär att du använder samma lins i en månads tid, du har således en förbrukning på 12 linser om året. Det här alternativet passar dig som vill ha ett billigt alternativ och som samtidigt vet med dig att du är noggrann med rengöring och underhåll. Det passar också bra för dig som har linser varje dag året om.

Endagslins:

Att ha endagslinser innebär att du byter till en ny lins varje dag, du har således en förbrukning på 365 linser om året. Det här alternativet är lite dyrare än månadslinser, men passar dig som vill slippa linsvätskor och rengöring, och är även ett bra alternativ för dig som bara har linser ibland. Vissa tillverkare har också speciallinser som exempelvis håller i två veckor. Men det vanligaste förfarandet är att du väljer mellan ovan två kontaktlinstyper.

När du vet vilken typ av lins du vill ha är det dags att kontrollera så att det finns linser där som fungerar ihop med de ögonfel som du har. Det finns både mjuka och hårda linser. De mjuka är vanligast och känns igen genom att de kan vändas ut och in - det kan du inte med en hård lins. Den hårda linsen används främst då det handlar om synfel som inte mjuka linser klarar av att hantera, således av medicinska skäl. Det kan till exempel handla om ett mycket komplicerat synfel, eller om torra ögon där de mjuka linser som finns för de med torra ögon inte ger ett tillräckligt bra resultat.

De moderna mjuka linserna med silikon i fungerar dock för majoriteten med torra ögon eftersom de släpper igenom mycket syre. En annan fördel med dessa linser är att du ofta kan ha dem dygnet runt. Funktionen att de släpper igenom mycket syre gör att det blir mindre risk för inflammationer och infektioner och därmed går det att sova med dem. Skulle du däremot sova med linser som inte är gjorda för det riskerar du exempelvis ögoninflammation. Detsamma gäller om du använder gamla linser eller smutsiga sådana.

Har du astigmatism, med andra ord en ojämn hornhinna, krävs det en särskild typ av lins för att korrigera det felet. Den typen av kontaktlins kallas för torisk lins.

Därutöver finns det även begrepp såsom multifokal eller progressiv lins. Det innebär att linsen kan korrigera synfel både på kort och långt håll i en och samma lins, alltså om du är både när- och långsynt.

Närsynt heter rent medicinskt myopi och innebär att du ser bra på kort håll men inte på långt. Det medicinska begreppet för långsynt heter hyperopi, och du ser då bra på långt håll men inte på kort. Men du kan som sagt ha synfel åt bägge hållen och då krävs det en lins som kan kompensera för båda synfelen, och det är detta som den progressiva linsen gör - eller multifokal som den ibland kallas.

Så sätter man i och tar ur kontaktlinser

Att sätta i linser för första gången kan upplevas lite knepigt. Det bästa är om du går till en optiker som kan vara med och visa dig hur man gör, samt korrigera eventuella fel. Men stegen för att sätta i linsen är övergripande:

  • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten och torka dem på en ren handduk.

  • Placera kontaktlinsen på pekfingertoppen med buktningen så att den följer ögats kurva.

  • Spärra upp ögat så mycket du kan, och håll det öppet med andra handens fingrar.

  • Titta uppåt.

  • Placera linsen i ögat och titta därefter nedåt.

  • Stäng sedan ögat en stund.

När du fått linsen på plats ska den inte kunna röra sig för mycket i ögat - det ska inte kännas som att du kan tappa den. Men det tar också ett tag för ögat och hjärnan att vänja sig vid linsen. Att den känns lite grann i början är därför inte ovanligt. Man brukar tala om en invänjningsperiod på ett par dagar, upp till ett par veckor.

En del kan vara tämligen okänsliga för kontaktlinser, medan andra tar lite mer tid på sig för att vänja sig. Men har linsen rätt passform (baskurva) och storlek kommer du till slut att glömma bort att du använder den. Det är målsättningen - då har du valt rätt lins.

För att plocka ut linsen igen gör du följande:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem på ren handduk.

  • Hjälp till att hålla ögat uppspärrat med hjälp av ena handen.

  • Titta uppåt med ögat och använd pekfingret för att dra linsen nedåt mot nedre halvan av ögat.

  • Fortsätt att titta uppåt medan du nyper tag i linsen för att plocka ut den. Tänk på att inte klämma ihop linsen eller vika den.

Så gör man linser

Kontaktlinser består till stor del av vatten. Mjukplastmaterialet som de görs av heter hydrogel, och består till stor del av vatten så att de inte ska torka ut och så att de ska vara mjuka och sladdriga.

Lite nyare linser har ibland även silikon i sig. Dessa släpper igenom mer syre och är därför bra för den med torra ögon, eller den som vill kunna använda linserna dygnet runt.

Linser och underhåll

Endagslinser behöver du som sagt inte underhålla, men månadslinser ska du däremot sköta om för att de inte ska orsaka inflammation eller infektion i ditt öga. Du gör detta genom att inte ha i dem längre tid än vad tillverkaren anger i specifikationen. Och genom att förvara dem i linsvätska när de inte används.

Tänk på att välja en linsvätska som passar med den lins du har. Exempelvis finns det linsvätska som enbart fungerar tillsammans med mjuka linser. Optikern skriver ut rätt linsvätska till dig.

Byt vätskan cirka en gång i veckan, eller så ofta som tillverkaren anger, för att försäkra dig om att den behåller sin funktion.

Vad kostar linser?

Månadslinser är som sagt billigare än endagslinser sett till hel årsförbrukning. Men använder du inte linser varje dag kan endagslinser ändå bli det billigare alternativet. Det beror dock även på vilket synfel du har och var du köper linserna.

Tänk på att även räkna in linsvätskan i årsförbrukningspriset när du jämför.

Linsvätska kostar mellan 50-300 kronor beroende på hur stor förpackning du köper, märke och dess egenskaper.

Kontaktlinser kostar vanligen mellan 200-1000 kronor beroende på antal, märke och de synfel de kan hantera. Linser som klarar av astigmatism är exempelvis ofta dyrare än vanliga kontaktlinser, detsamma gäller de av silikonhydrogel som håller längre och är bra för personer med torra ögon. En tremånadersförbrukning kostar i regel mellan 450-1000 kronor.

Månadslinserna säljs vanligen i 2-, 3- eller 6-pack, medan endagslinserna ofta säljs i förpackningar om 30 eller 90 linser.

Hos Pricerunner hittar du alltid linsvätska till bästa möjliga pris.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss