Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide om linser: Välj rätt linser för dina ögon

AvElinaBlomUppdaterad August 20, 2019

Funderar du på att skaffa linser istället för glasögon? I vår guide kan du lära dig allt om olika linstyper och vilka möjligheter som finns idag för den som vill bli glasögonfri på hel- eller deltid. Utbudet av kontaktlinser är stort. Vi guidar dig i djungeln.

Linser, som alternativ till glasögon, har funnits länge nu. De första kända linserna gjordes faktiskt redan i slutet av 1800-talet av den tyska glasblåsaren F.A. Muller efter att han stoppat huvudet under vatten och insett att ljuset då bryts annorlunda. Han är därmed uppfinnare av kontaktlinsen.

Men kontaktlinserna har förstås utvecklats stort sedan dess. De linser som använder sig av den allra senaste tekniken idag kan korrigera komplicerade synfel, hantera torra ögon och klarar till och med av att du har i dem dygnet runt. Enda gången då du bör undvika linser är egentligen när du är förkyld eftersom du då har ökad risk för ögoninflammation.

Linserna utgör ett smidigt komplement till glasögon, men också en bra ersättare till dem så länge individen är mogen nog att hantera linserna.

Men hur gammal bör man vara för att börja med linser? Man brukar säga att barn från åtta års ålder vanligen är tillräckligt gamla för att hantera dem, men att det framför allt handlar om mognadsgrad och hygienrutiner. Det finns således linser för både stora och små, det viktiga är att du väljer rätt sort.

Köpa rätt sorts linser

För att du ska trivas med dina linser gäller det som sagt att du köper rätt typ. Följande faktorer är viktiga att väga in:

 • Passform (baskurva) och storlek: Hur kupat är ditt öga, och hur kupad är den lins du tittar på? Hur stor är linsen. Dessa delar måste matcha för att du ska tycka att linserna är bekväma.

 • Typ av synfel (styrka): Klarar linserna av att korrigera synfelet du lider av? Kan de exempelvis hantera astigmatism?

 • Andra åkommor: Har du torra ögon påverkar detta valet av linser, dels i form av eventuella ögondroppar du brukar använda, dels i form av linsens unika egenskaper.

 • Livslängd: Hur länge håller sig kontaktlinsen fräsch?

 • Underhåll: Behöver linserna rengöras, och hur ofta i så fall?

Fundera igenom dina behov innan du besöker optikern så maximerar du chansen att du kommer att bli nöjd med ditt köp av kontaktlinser.

Vilka linser är bäst: Olika slags linser

Vilka linser som är rätt för dig beror på en rad faktorer, främst de vi nämner i punktlistan en bit upp. Alla tillverkare med godkända linser idag gör bra kontaktlinser. Uppfyller dina linser kraven i punktlistan ovan kommer du därför att ha valt bäst linser för dig.

När det kommer till passform och storlek ska du ta hjälp av optiker för att hitta rätt linser för dina ögon. Denna utgår från något som kallas för baskurva vilket i princip är hur kupat ditt öga är, och du får ett värde som du ska hålla dig inom när du köper linser - de kommer då automatiskt att ha bra passform.

Att du ska ta hjälp av optiker för att välja rätt linser har även att göra med att du ska köpa en sort som korrigerar alla dina synfel (mer om det en bit ner). Men när det kommer till underhåll och personliga behov så är det något du måste bestämma dig för själv. Vad passar din livsstil?

Det vanliga är att du väljer mellan:

Månadslins:

Att ha månadslinser innebär att du använder samma lins i en månads tid, du har således en förbrukning på 12 linser om året. Det här alternativet passar dig som vill ha ett billigt alternativ och som samtidigt vet med dig att du är noggrann med rengöring och underhåll. Det passar också bra för dig som har linser varje dag året om.

Endagslins:

Att ha endagslinser innebär att du byter till en ny lins varje dag, du har således en förbrukning på 365 linser om året. Det här alternativet är lite dyrare än månadslinser, men passar dig som vill slippa linsvätskor och rengöring, och är även ett bra alternativ för dig som bara har linser ibland. Vissa tillverkare har också speciallinser som exempelvis håller i två veckor. Men det vanligaste förfarandet är att du väljer mellan ovan två kontaktlinstyper.

När du vet vilken typ av lins du vill ha är det dags att kontrollera så att det finns linser där som fungerar ihop med de ögonfel som du har. Det finns både mjuka och hårda linser. De mjuka är vanligast och känns igen genom att de kan vändas ut och in - det kan du inte med en hård lins. Den hårda linsen används främst då det handlar om synfel som inte mjuka linser klarar av att hantera, således av medicinska skäl. Det kan till exempel handla om ett mycket komplicerat synfel, eller om torra ögon där de mjuka linser som finns för de med torra ögon inte ger ett tillräckligt bra resultat.

De moderna mjuka linserna med silikon i fungerar dock för majoriteten med torra ögon eftersom de släpper igenom mycket syre. En annan fördel med dessa linser är att du ofta kan ha dem dygnet runt. Funktionen att de släpper igenom mycket syre gör att det blir mindre risk för inflammationer och infektioner och därmed går det att sova med dem. Skulle du däremot sova med linser som inte är gjorda för det riskerar du exempelvis ögoninflammation. Detsamma gäller om du använder gamla linser eller smutsiga sådana.

Har du astigmatism, med andra ord en ojämn hornhinna, krävs det en särskild typ av lins för att korrigera det felet. Den typen av kontaktlins kallas för torisk lins.

Därutöver finns det även begrepp såsom multifokal eller progressiv lins. Det innebär att linsen kan korrigera synfel både på kort och långt håll i en och samma lins, alltså om du är både när- och långsynt.

Närsynt heter rent medicinskt myopi och innebär att du ser bra på kort håll men inte på långt. Det medicinska begreppet för långsynt heter hyperopi, och du ser då bra på långt håll men inte på kort. Men du kan som sagt ha synfel åt bägge hållen och då krävs det en lins som kan kompensera för båda synfelen, och det är detta som den progressiva linsen gör - eller multifokal som den ibland kallas.

Så sätter man i och tar ur kontaktlinser

Att sätta i linser för första gången kan upplevas lite knepigt. Det bästa är om du går till en optiker som kan vara med och visa dig hur man gör, samt korrigera eventuella fel. Men stegen för att sätta i linsen är övergripande:

 • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten och torka dem på en ren handduk.

 • Placera kontaktlinsen på pekfingertoppen med buktningen så att den följer ögats kurva.

 • Spärra upp ögat så mycket du kan, och håll det öppet med andra handens fingrar.

 • Titta uppåt.

 • Placera linsen i ögat och titta därefter nedåt.

 • Stäng sedan ögat en stund.

När du fått linsen på plats ska den inte kunna röra sig för mycket i ögat - det ska inte kännas som att du kan tappa den. Men det tar också ett tag för ögat och hjärnan att vänja sig vid linsen. Att den känns lite grann i början är därför inte ovanligt. Man brukar tala om en invänjningsperiod på ett par dagar, upp till ett par veckor.

En del kan vara tämligen okänsliga för kontaktlinser, medan andra tar lite mer tid på sig för att vänja sig. Men har linsen rätt passform (baskurva) och storlek kommer du till slut att glömma bort att du använder den. Det är målsättningen - då har du valt rätt lins.

För att plocka ut linsen igen gör du följande:

 • Tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem på ren handduk.

 • Hjälp till att hålla ögat uppspärrat med hjälp av ena handen.

 • Titta uppåt med ögat och använd pekfingret för att dra linsen nedåt mot nedre halvan av ögat.

 • Fortsätt att titta uppåt medan du nyper tag i linsen för att plocka ut den. Tänk på att inte klämma ihop linsen eller vika den.

Så gör man linser

Kontaktlinser består till stor del av vatten. Mjukplastmaterialet som de görs av heter hydrogel, och består till stor del av vatten så att de inte ska torka ut och så att de ska vara mjuka och sladdriga.

Lite nyare linser har ibland även silikon i sig. Dessa släpper igenom mer syre och är därför bra för den med torra ögon, eller den som vill kunna använda linserna dygnet runt.

Linser och underhåll

Endagslinser behöver du som sagt inte underhålla, men månadslinser ska du däremot sköta om för att de inte ska orsaka inflammation eller infektion i ditt öga. Du gör detta genom att inte ha i dem längre tid än vad tillverkaren anger i specifikationen. Och genom att förvara dem i linsvätska när de inte används.

Tänk på att välja en linsvätska som passar med den lins du har. Exempelvis finns det linsvätska som enbart fungerar tillsammans med mjuka linser. Optikern skriver ut rätt linsvätska till dig.

Byt vätskan cirka en gång i veckan, eller så ofta som tillverkaren anger, för att försäkra dig om att den behåller sin funktion.

Vad kostar linser?

Månadslinser är som sagt billigare än endagslinser sett till hel årsförbrukning. Men använder du inte linser varje dag kan endagslinser ändå bli det billigare alternativet. Det beror dock även på vilket synfel du har och var du köper linserna.

Tänk på att även räkna in linsvätskan i årsförbrukningspriset när du jämför.

Linsvätska kostar mellan 50-300 kronor beroende på hur stor förpackning du köper, märke och dess egenskaper.

Kontaktlinser kostar vanligen mellan 200-1000 kronor beroende på antal, märke och de synfel de kan hantera. Linser som klarar av astigmatism är exempelvis ofta dyrare än vanliga kontaktlinser, detsamma gäller de av silikonhydrogel som håller längre och är bra för personer med torra ögon. En tremånadersförbrukning kostar i regel mellan 450-1000 kronor.

Månadslinserna säljs vanligen i 2-, 3- eller 6-pack, medan endagslinserna ofta säljs i förpackningar om 30 eller 90 linser.

Hos Pricerunner hittar du alltid linsvätska till bästa möjliga pris.

INFOGA Så mycket kostar linser (Pricerunner data) Vilka butiker säljer linser (Pricerunner data)

M: Så när du får tid (ingen brådska) kan du kontakta honom på danieljohnsson@benckertoptik.se och 0739 289112. Hojta till om du undrar över något kring detta.

D: Folk som behöver se bättre, då kan man välja glasögon eller kontaktlinser. Väljer man linser är det antingen för att man inte gillar glasögon, eller att man tycker de är i vägen, rädd för att skada dem, obekväma när man sak bada, åka skidor osv. Så det kan finnas många olika skäl. Men linser som ett komplement till glasögon, glasögon kan imma igen osv.

Det finns många olika leverantörer som vill göra de bästa linserna. Många som gör bra linser, finns nästan inget dåligt på marknaden. Men man ska tänka hur vill jag ha linser, vill jag ha det hela tiden och bara glasögon i nödfall, eller vill jag ha det då och då bara.

Månadslinser: Skillnaden med månadslinser är att du behöver ha lite mer koll, hålla reda på att de inte blir för gamla, använda rätt vätska. De som har linser dagligen har ofta månadslinser.

Endagslinser tycker många är bekvämt för man slipper rengöra, när man vill ha en ny slänger man den gamla. Passar den som bara har linser då och då. Det är lite dyrare att ha 365 endagslinser på ett år än att ha 12 st månadslinser.

Har man snygga glasögon och har linser bara på helgen är det istället dyrare med månadslinser. För den ska ju slängas efter en månad.

Det finns särskilda månadslinser du kan sova med. Det beror på material och vilket godkännande de har. Det är upp till varje tillverkare de vill döpa dem, men dygnet runt finns där.

Om du sover med dem kan du få problem med hygien, tex sover du med lins som inte har material godkänt för det ökar det risken för att du ska få besvär med inflammation, irritation och infektion.

Du får hjälp med det när du provar ut linser hos optiker. Det är alltid lite pilligt i början. Det är som att lära sig cykla, det kan uppfattas svårt och trixigt första gången du testar, men de flesta klarar det på andra eller tredje försöket.

Placerar linsen på fingret, spärrar upp ögat och försöker föra in den utan att knipa med ögat. Man måste se vad de gör för fel för att kunna korrigera. Det är viktigt att få hjälp av en optiker.

Man ska ha passform, storlek, styrka och material på linsen. Det hjälper optikern till med. Det är för att du ska se bra och de ska kännas bekväma.

Mjuka linser är det vanliga. Man kan vända den ut och in, det kan du inte med en hård lins. Hård lins används för de lite färre synfel som är svåra att korrigera med en mjuk lins. De används mer av medicinska skäl, eller vid speciella tillfällen tex om man blir torr i ögonen av mjuk lins. Har man klart mer komplicerat synfel än de mjuka linstillverkarna kan korrigera. Men det vanliga är mjuka linser, då finns månadslinser eller endagslinser. Det finns tillverkare som gör 2-veckorslinser med. Men de andra två är vanligare.

Toriska linser är ett svårt ord för att beskriva astigmatism. Det kallas för torisk för den är lite ojämn för att korrigera ojämna synfel. Har man någon form av astigmatism i sitt synfel måste man ha en lins som korrigerar den. De är också vanligen mjuka.

Progressiva när man behöver ha olika styrkor för att se bra på långt och kort håll. Ofta personer 40+ som får svårare att läsa på nära håll även om man haft linser framgångsrikt länge. Då använder man en progressiv eller multifokal lins som är anpassad för att se bra både på långt håll och nära håll. Multifokal är i princip samma grej, innebär att det finns fler styrkor i samma lins. Så man kan se på läsavstånd och många meters håll.

Torra ögon, ett material som är fuktbevarande och har hög syregenomsläpplighet. Det har de flesta linstillverkare ett alternativ för, även om de även har mer standardlinser. Tyvärr finns det en del som har så torra ögon att linser inte fungerar alls. De för torra ögon är lite dyrare för det är ett nyare utvecklat material, då tar de mer för det och då kostar det mer för kunden.

Kostnad beror på synfel. Linser är så att det inte kostar jättemycket mer att ha -7 än -1. Det beror på. Endagslinser är oftast ungefär dubbelt så dyrt som månadslinser om du slår ut det på ett halvår eller ett år. Men det kan finnas fördelar som gör att man accepterar det, såsom att slippa vätskor.

Det finns individuella rekommendationer från tillverkare. En månadslins som förvaras i vätska bör inte förvaras där mer än en vecka. Byt till ny fräsch vätska så den kan ligga någon vecka till.

Det är ganska viktigt för du ska tycka linsen inte rör sig för mycket i ögat, det ska inte kännas som att du kan tappa den, den kan kännas torrare om det är fel åt andra hållet. En del kan vara tämligen okänsliga för det men det finns alltid någon som är lite mer rätt. När det är något som ska sitta på ögat är det inte så förlåtande om du har en något felaktig baskurva, så håll dig inom de rekommendationer du fått av din optiker, vilken baskurva och storlek du har fått.

Baskurvan, ett ögas yta är inte jättevarierande men de värden som ett mänskligt öga ofta har är därefter som linstillverkare gör alternativ så det ska finnas något som passar alla typer av ögon. Så vad det är är hur kupig linsen är och det ska vara iförhållande till hur kupigt ditt öga är.

De är gjorda av ett mjukplastmaterial som heter hydrogel, består till stor del av vatten så de inte ska torka ut och vara mjuka och sladdriga. Sedan finns det många som har silikon i sig. De släpper igenom mest syre och är bra för torra ögon, ofta kan man även ha dem dygnet runt.

Flera ögondroppar är inga problem ihop med linser. Det beror på tillverkare. Oftast talar tillverkaren om ifall de är lämpliga med eller utan lins.

Det är lite ovant i början. Är man nöjd med linser ska man komma till stadiet att man glömmer bort att man har något i ögat, annars är man generellt inte nöjd med dem. Det vanliga är därför att folk som är nöjda är sådana som inte tänker på att de har det under dagen.

Det finns en invänjningsperiod, det är ändå onaturligt för ögat att ha en lins där. Det kan ta allt från dagar till veckor. Få tycker det är obehagligt i början, men man kanske märker av det.

Logga in

Bli medlem gratis