1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så väljer du rätt dammsugare

Sara Assadi

Den bästa dammsugaren är den som passar dina behov, ditt hem och din plånbok – svårare än så är det egentligen inte. Men vilken ska du då välja? Här hjälper vi dig att hitta en dammsugare som du blir nöjd med.

Köpguide: hitta rätt dammsugare

Vilken dammsugare är bäst?

Det kryllar av olika modeller och varianter att välja mellan, och många har dessutom fler funktioner än att bara suga upp damm och skräp. Vissa robotdammsugare kan till exempel även moppa. Här går vi igenom hur de olika sorterna fungerar, så att det blir lättare att välja en som passar dig.

Dessa är vanliga sorters dammsugare:

  • En traditionell golvdammsugare kallas på fackspråk också för cylinderdammsugare. Det är den sort som du drar efter dig medan du städar. Den kräver tillgång till ett eluttag eftersom den får ström via en sladd. Du behöver oftast köpa till dammsugarpåsar, även om många varianter är påslösa. Traditionella dammsugare är normalt sett både billigast och kraftfullast.

  • En sladdlös dammsugare har i stället ett batteri och är oftast påslös. Tack vare batteriet har du stor rörelsefrihet och kan dammsuga i stort sett var du vill, till exempel i bilen. En batteridriven dammsugare är ungefär lika kraftfull som en traditionell, men du är beroende av dess batteritid.

  • En handdammsugare är en liten, sladdlös dammsugare. Den har också ett batteri, men har inte samma sugkraft eller batteritid som de större modellerna. En handdammsugare används främst där du inte behöver dra fram en stor dammsugare, till exempel för att ta hand om smulor i soffan eller lite damm längs en list.

  • En grovdammsugare eller industridammsugare är gjord för att klara stora mängder byggdamm. Många grovdammsugare kan också suga upp vatten, vilket en vanlig dammsugare inte tål.

  • En robotdammsugare sköter sig själv. Den använder sensorer, laser och algoritmer för att navigera i hemmet och dammsuga på egen hand. Men än så länge klarar den inte av möbler, vatten eller byggdamm.

Vilken dammsugare ska jag välja?

Golvdammsugare

En vanlig, traditionell dammsugare kommer du långt med. Visst, sladden kan vara i vägen och du kanske inte når alla rum från ett och samma eluttag, men du behöver aldrig bry dig om att ladda batteriet eller att dammsugaren inte ska klara av dammet där hemma.

Om du vill slippa köpa påsar ska du välja en påslös dammsugare. Tänk dock på att den som är allergisk kan reagera när det är dags att tömma behållaren.

Sladdlösa dammsugare

En dammsugare utan sladd gör städningen mycket lättare. Se bara till att den modell du väljer har tillräckligt lång batteritid för att dammsuga hela lägenheten – eller att den laddar tillräckligt snabbt för att du inte ska komma av dig helt i städningen om det krävs.

Handdammsugare

En liten handdammsugare är väldigt praktisk när du till exempel ska städa upp smulor från bordet, soffan eller bilen. Men förvänta dig varken kraftig sugstyrka eller lång batteritid.

Grovdammsugare

En grovdammsugare (eller industridammsugare) tål allt sådant som de andra dammsugarna inte klarar, till exempel grövre byggdamm och vatten. Vissa sorter är till för antingen torra eller våta utrymmen, medan andra klarar både och (vilket är särskilt uppskattat om källaren blir översvämmad).

Robotdammsugare

Kryper du hellre upp i soffan än att dammsuga? Du är inte ensam! Kanske är en robot i stället något för dig? Tyvärr kan den inte städa upp smulor från soffan, damm från fönsterkarmen eller spindelnät i taket (än), så den bör framför allt ses som ett komplement till din vanliga dammsugare.

Var det bra så?

De dammsugare som vi har länkat i den här guiden är förstås bara ett litet urval. Om du inte hittade det du sökte kan du i stället se hela utbudet här.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss