1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Allt om Moccamaster - den stora guiden till en perfekt kopp kaffe

Matilda Hansson

Funderar du på att köpa en Moccamaster? I vår guide får du koll på de olika modellerna. Du lär dig också allt om rengöring, reservdelar och hur du brygger en riktigt god kopp kaffe.

Allt om Moccamaster - den stora guiden till en perfekt kopp kaffe

Moccamaster kaffebryggare

Morgon ut och morgon in brygger en kaffebryggare från Moccamaster troget en god kopp kaffe åt dig innan jobbet. Kanske en kvällskopp också för den delen, om du är en sådan person som inte ligger vaken hela natten efter en skvätt koffein innan läggdags. Men hur kommer det sig egentligen att Moccamaster blivit en sådan självklar del av våra köksbänkar? Och vad är det egentligen för skillnad på modellerna? Oroa dig inte! Här rätar vi ut alla frågetecken kring denna kökets pärla.

Moccamasters färger och design

Det är 50 år sedan Gerard C. Smit tillverkade den första modellen av Moccamaster i sitt garage, och än idag byggs varje Moccamaster för hand i fabriken i Holland. En av Moccamasters stora styrkor är designen som aldrig tycks bli gammal, trots att den nu har många år på nacken. Även om den andas 60-tal, passar den lika fint i ett modernt inrett kök som i ett retrokök. Något givetvis har varit en stor del i Moccamasters framgångar. Moccamaster finns i flera olika färger - från stilrent mattsvart, vit och rostfritt, till små färgexplosioner i rosa, röd, gul och turkos.

Moccamaster reservdelar

Registrerar man sin Moccamaster har den 10 års garanti. Går någon del av bryggaren sönder (kanske får glaskannan sig en smäll eller ett lock kommer på villovägar) är det enkelt att beställa reservdelar till Moccamaster - du kan till exempel köpa en kanna till Moccamaster separat. Dessutom är alla delar återvinningsbara. Väljer du en modell med automatisk avstängning, auto-off (AO), sparar du både el och slipper oroa dig för brandrisken som en bortglömd kaffebryggare kan utgöra.

Moccamaster tillbehör

Moccamaster på rea

Frågan många ställer sig är såklart om det går att fynda en Moccamaster till lägre pris? Svaret är att några större prissänkningar inte är särskilt vanliga, men nog går det att fynda! Det enklaste sättet är såklart att sätta en prisbevakning hos oss på den modell du söker, eller hålla utkik bland rea på Moccamaster - framförallt under större reaperioder som till exempelvis Black Friday och Black Week.

moccamaster-2

Hitta rätt Moccamaster

Den första frågan att ställa sig innan man köper en Moccamaster är hur många koppar kaffe man kommer att brygga på en och samma gång. Kommer du bara brygga en kopp åt dig själv, kommer du brygga åt familjen, eller ska det räcka till 20 personer på en arbetsplats? De normalstora bryggarna från Technivorm Moccamaster är de allra vanligaste. Dessa brygger tio koppar kaffe på 6 minuter och finns i flera olika modeller. De vanligaste är:

 • Moccamaster H – basmodellen som bara har en av/på-knapp och där filterhållaren vilar direkt på kannan. Brygger kaffe med samma goda kvalitet som de andra, utan att kosta skjortan. H-modellerna är de billigaste bryggarna och kallas också för Homeline.
 • Moccamaster K – modeller med ett separat värmehållningselement med två effektlägen vilket innebär att optimal temperatur får vid så väl bryggning som värmehållning. Dessa mer avancerade modeller går även under benämningen Clubline.
 • Moccamaster KB – dessa modeller har separat värmehållningselement samt en braketthållare som filterhållaren vilar i. Filterhållaren har ett manuellt droppstopp. Kannan har ett så kallat omrörarlock, ett lock med en lång pip som leder ned i kannan, som blandar kaffet under tiden det bryggs.
 • Moccamaster KBG – har alla egenskaper ovan, plus ett automatiskt droppstopp.
 • Moccamaster AO – AO betyder auto off, vilket innebär att bryggaren automatiskt stänger av sig själv efter en viss tid
 • Moccamaster termosbryggare – en modell där glaskannan är ersatt med en termoskanna som håller kaffet vid en bra temperatur länge. Perfekt för den föräldralediga!

Ska du istället se till att alla kollegorna får gott kaffe samtidigt är det kanske en bättre idé med en dubbelbryggare. Dubbelbryggare med glaskannor är helt enkelt en större version av de vanliga bryggarna och brygger upp till 20 koppar på bara 6 minuter. Den dubbla termosbryggaren har samma kapacitet som den vanliga dubbelbryggaren, men med den extra bonusen att kaffet landar i termoskannor. Detta gör den perfekt inför möten. Termosarna värms med fördel med hjälp av varmt vatten innan de ska användas.

För singelhushållet räcker det kanske med en Moccamaster Cup One - en liten och lättanvänd kaffebryggare som fixar en kopp med volym på 0,33 liter per bryggning.

moccamaster-5

Rengöra Moccamaster

Rengöring av din Moccamastern är A och O, och att diska kaffekannan och filterhållaren efter varje bryggning är jätteviktigt. Det räcker gott och väl att göra detta för hand. Se också till att göra en avkalkning av din Moccamaster med deras eget avkalkningsmedel, eller ge bryggaren en omgång med den klassiska husmorskuren här under.

Du behöver:

 • 1 dl ättika (24 procentig, eller 2 dl 12 procentig)
 • 6 dl ljummet vatten

Moccamaster avkalking - så gör du:

 1. Blanda ättikan och vattnet
 2. Häll ned blandningen i vattenbehållaren på kaffebryggaren
 3. Slå igång bryggaren och låt häften av blandningen rinna igenom.
 4. Slå av bryggaren och vänta i en kvart
 5. Slå igång bryggaren igen och kör igenom resten av blandningen.
 6. Brygg sedan rent vatten genom bryggaren 4 gånger för att få bort alla rester av ättikan.

Tre Moccamaster-modeller att spana in

Moccamaster Automatic Red

Moccamaster Automatic

Klassikern Moccamaster Automatic finns i många fina färger: allt från svart och silver till knalligt rött, gult rosa och blått. Ta en titt bland alla färger här.

Jämför alla priser
Moccamaster KBGT 741 Polished Silver

Moccamaster Thermo

Liten och smidig modell som brygger direkt ner i en rostfri termos. Denna modell fixar ca 10 koppar på 6 minuter.

Moccamaster Professional Double

Moccamaster Professional Double

Brygg två kannor på en gång! Perfekt för det kaffeälskande kontoret.

Fler populära val

Varför är Moccamaster så populär?

Anledningen till att många faller för Moccamaster är att den bland annat är väldigt konsekvent i sin temperatur och därmed även bryggning. Detta innebär att du får en perfekt tempererad kopp kaffe varje gång. Moccamasters kaffebryggare har en noggrann temperaturkontroll med hjälp av ett kopparelement. Oavsett om vattnet som hälls i bryggaren är iskallt eller kranvarmt, reglerar bryggaren värmen vid bryggning. Det här betyder att det kan ta lite olika lång tid för glaskannan att fyllas med det svarta guldet. Oberoende av om kallt eller varmt vatten används så är Moccamastern snabb. Det tar aldrig mer än några minuter innan det är dags för fika.

Den ideala temperaturen för att brygga kaffe är mellan 92-96 grader när vattnet droppar över det malda kaffet. Då blir smaken mjuk och man undviker den bitterhet som ett för varmt bryggt kaffe får. När kaffet sedan ska drickas är den bästa temperaturen mellan 80-85 grader, och givetvis är Moccamasters kaffebryggare utformade för att hålla kaffet vid rätt dryckestemperatur.

moccamaster-3

Brygguide: 4 steg till en perfekt kopp kaffe

1. Använd färskmalet kaffe.

Kaffets största fiende är luft. Så fort bönorna har malts och kommer i kontakt med luft börjar de oxidera och tappa arom. Om du köper färdigmalet kaffe, förvara det i en lufttät burk. Men ännu hellre; mal kaffebönor hemma strax innan bryggning. Det finns många prisvärda kaffekvarnar och det tar inte många sekunder att mala kaffe till din morgonkopp. När du använder en kaffebryggare ska bönorna malas ganska grovt, ungefär som mannagryn.

2. Dosera rätt

Mängden kaffe till mängden vatten är avgörande för hur gott ditt kaffe blir. Antingen kan du väga ditt kaffe, vilket ger den mest exakta doseringen. Om det känns som överkurs att väga kaffet på morgonkvisten, kan du istället använda ett matskedsmått. Med ett matskedsmått får du en mer precis dosering än med ett kaffemått, som kan variera lite i storlek mellan olika mått.

 • Om du väger kaffet: ca 60 gram kaffe per liter vatten
 • Om du använder matskedsmått: 6-7 matskedar kaffe till 5 deciliter vatten

3. Använd rätt kaffefilter

Vita kaffefilter har mindre bismak än vad bruna filter har. Bruna kaffefilter smakar mer papper än vad de vita gör. Och trots att man gärna tror att de bruna är mer miljövänliga, stämmer detta inte. Vita kaffefilter görs idag av miljövänliga material, och du slipper papperssmaken. Det är alltid en bra idé att skölja sitt kaffefilter med vatten innan användning. Då blir du inte bara av med eventuell pappsmak, filtret viker sig inte heller lika lätt i bryggaren.

4. Kallt vatten

När du brygger kaffe ska du använda färskt och kallt vatten. Mät gärna upp vattnet i din bryggare med en separat kanna, så slipper du eventuella kafferester från kaffekannan.

moccamaster-5

Vanliga frågor (och svar) om Moccamaster

1. Vad är det för skillnad på Homeline och Clubline?

Homeline är de billigare modellerna utan extrafunktioner. Clubline är de mer avancerade bryggarna.

2. Vilken Moccamaster är bäst?

Alla Moccamasterbryggare brygger riktigt gott kaffe. Vilken som är bäst beror på vad du själv behöver för funktioner. Är du en person som ofta sitter i bilen på väg till landet och funderar på om du stängt av kaffebryggaren? Då är antagligen en av modeller med auto-off den bästa för dig. Brygger du aldrig mer än en kopp i taget? Då kommer troligtvis Cup-One passa dig som handen i handsken.

3. Moccamasters är så dyra – hur får jag tag på en billig Moccamaster?

Spana på reorna! Under till exempel Black Friday är det bra priser på hemelektronik överlag, och så även på Moccamaster. Om du tycker att Clublineserien är för dyr, spana på Homeline istället. Visst saknar de vissa av finesserna, men grundfunktionerna är de samma och kaffet blir precis lika gott i en Homelinebryggare.

4. Min Moccamasterkanna har gått sönder – måste jag köpa en ny bryggare nu?

Nej, absolut inte - det finns gott om Moccamaster reservdelar, och det räcker med att du köper en ny glaskanna. Man kan köpa kaffekannor till alla olika modeller hos de flesta av Moccamasters återförsäljare.

5. Jag har tappat bort min bruksanvisning – var får jag tag på en ny?

Manualer till de olika modellerna finns att ladda ned på Moccamasters hemsida.

6. Vad gör den där andra knappen?

De mer avancerade modellerna av Moccamaster har två knappar. Den ena knappen är på/av-knappen. Den andra knappen reglerar värmen på värmeplattan. Man väljer värmeplattans effekt beroende på hur många koppar man vill brygga. Full effekt då man brygger en full kanna och 3/4 effekt om man brygger under halva kannan. På så sätt undviker man att en halv kanna blir för varm och börjar smaka bränt.

7. Vilken filterstorlek ska jag köpa till min Moccamaster?

Filterstorlek 4, eller 1x4, passar till Moccamaster.

8. Kan man diska de olika delarna i en diskmaskin?

Du ska inte diska glaskannan eller termoskannan i diskmaskin. Övriga delar såsom lock och filterhållare kan diskas på ett program med låg temperatur. Dock säger Moccamaster att det är på egen risk. Så för säkerhets skull: diska alla delar för hand.

9. Finns det Moccamaster med inbyggd kaffekvarn?

Moccamaster har inga kaffebryggare med kvarn. Däremot kan man köpa en separat kaffekvarn från Moccamaster.

10. Vilket kaffe är bäst?

Använd så färskmalet kaffe som möjligt. Överdosera inte för en starkare smak – det kommer bara smaka bittert. Vill du att kaffet ska smaka starkt, satsa istället på mörkrostade sorter.

Förhoppningsvis känner du dig nu redo att köpa din första Moccamaster! Grattis – du har många år av gott kaffe att se fram emot. Glöm inte att ta hand om din bryggare och dosera kaffet rätt. Gör du det så kommer du aldrig vilja återgå till tiden innan en Moccamaster gjorde entré i ditt liv.

Bästa pris på Moccamaster

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss