19 produkter
Växthus i glas
Fördelar: Klart vackrast. Släpper igenom ljuset bättre än plast, i synnerhet med tiden.
Nackdelar: Sämre hållbarhet om olyckan slår till, kan spricka när tjälen går ur och orsakar rörelser i marken.
Växthus i plast
Fördelar: Går sällan sönder, billigt vid inköp, lätt att montera, tar inte skada vid tjällossning. Väljer du kanalplast isolerar det oslagbart.
Nackdelar: Mörknar med åren så att ljusinsläppet minskar, plast som åldrats har även sämre hållbarhet
Det är vanligt att man köper ett för litet växthus och tvingas byta ut det efter några år. Visst kostar de större modellerna en del, men risken är annars att några få platskrävande växter som gurka eller tomat tar över hela växthuset så du att inte får plats att tjuva tomater och beskära växter.
Vill du kunna sitta i växthuset utöver att odla? Välj då ett som är minst 15 m². Tänk på att byggnader på över 15 m² (men under 25 m², gränsen för attefallshus) kräver anmälan till kommunen (det går generellt mycket snabbt). Ett växthus under 15 m² (friggebod) kräver ingen anmälan, så länge det står mer än 4,5 m² från tomtgränsen.
Vill du vara bergsäker på vad som gäller kan du läsa mer hos Boverket.
Fönsteröppnare – på sommaren blir det snabbt mycket varmt i växthus. Med automatisk fönsteröppnare slipper du själv öppna och stänga varje dag. Det finns varianter som använder bivax som expanderar vid värme och inte kräver elektricitet eller batteri.
Uppbindningssystem – ska du odla t.ex. tomat eller gurka bör du köpa till krokar för enkel uppbindning, så att du slipper långa ställningar och pinnar i krukorna.
Skuggardin – helst ska du placera växthuset med vandrande skugga, men det kan ändå blir allt för varmt under högsommaren för dina växter. Med en skuggardin skonar du bladen från att brännas och får hälsosammare plantor.