75 produkter
Torr luft är inte bra för hälsan. Den svenska vintern är lång, och när det blir kallt sjunker luftfuktigheten. Allra bäst mår vi när luftfuktigheten ligger mellan 40 och 50 procent. Då motverkas spridningen av både damm och virus, och man förebygger ögon och slemhinnor som kliar. Men om luftfuktigheten är högre än så, runt 55 procent, börjar bakterier att växa snabbare. En för hög luftfuktighet gör det också lättare för mögel att spridas. En luftfuktare ser till att luften i ditt hem har den optimala fuktighetsnivån, vilket också gör att du sover bättre.
Luftfuktaren skapar ånga som absorberas av luften. Flera tekniker kan användas, men den vanligaste är ultraljudsteknik. En sådan luftfuktare är utrustad med en platta som vibrerar med en mycket hög frekvens, vilket också innebär att den är relativt tyst.
Du fyller den bara med vatten och sedan kan du starta den. Vissa luftfuktare kommer med doftspridare där du droppar eterisk olja på en svamp som gör att doften sprids. Du bör se till att rengöra din luftfuktare regelbundet, annars kan den få motsatt effekt och börja sprida bakterier.
En luftfuktare bör placeras på en plan och hård yta, till exempel en fönsterbräda eller på golvet. Luftfuktaren får aldrig luta. När du har slagit på den får den inte flyttas, så om du vill göra det måste du först stänga av den och dra ur kontakten.
Många luftfuktare bygger på samma teknik och de är alla mer eller mindre likvärdiga med varandra. Det finns dock vissa egenskaper och funktioner som gör att en del modeller sticker ut från mängden. De bästa luftfuktarna har en inbyggd hygrometer som mäter och håller koll på luftfuktigheten, vilket innebär att du kan kontrollera att den ligger på en bra nivå. En bra luftfuktare täcker också ett stort område och sprider så fina droppar att det inte blir blött runt omkring den.
Ultraljudsfuktare tenderar att förbruka mindre energi än andra luftfuktare, medan luftfuktare med så kallad NanoCloud-teknik är mindre benägna att sprida virus.