100+ produkter
Portabel
Principen är densamma som för ett kylskåp. Man använder sig av den fysikaliska lag som innebär att vätska som avdunstar tar upp värme. Det är ett flytande kylmedel som leds in i ett system för avdunstning. Ett lågt tryck gör att kylmedlet avdunstar och blir en gas som kyler luftkonditioneringens flänsar. Kylan från flänsarna blåser man sedan ut i rummet med hjälp av en fläkt. Det bildas även värme i den här processen, som måste ledas bort.
Det beror förstås på hur stor yta som ska kylas och hur kallt man vill ha det. För ett utrymme på 45 kvadratmeter ligger kostnaden på runt 80 öre i timmen om du kyler ned från cirka 27 grader till runt 21 grader. Vid 60 kvadrat ligger man på strax under en krona i timmen, och kyler man en 80 kvadratmeter stor yta så handlar det om strax under två kronor i timmen. Det här kan förstås varier, eftersom elpriset varierar, men det är en fingervisning om kostnaden åtminstone. Att kyla ett sovrum en varm sommarnatt kostar cirka 8 kronor.
Det finns både fasta och portabla luftkonditioneringsanläggningar. I båda fallen måste man leda ut värmen som skapas i nedkylningsprocessen. Med en fast installation krävs ett ingrepp där man leder ut varmluften i ett rör till en fast monterad utomhusdel. Med en portabel luftkonditionering använder man en slang för att leda bort varmluften, vilket innebär att det inte krävs någon fast installerad utomhusenhet. Man kan till exempel leda ut slangen via ett vädringsfönster i bostaden.
Det är sällsynt att man får installera en fast luftkonditionering i en hyresrätt. Det kan vara lite enklare när det handlar om en bostadsrätt, men man bör förstås alltid kontrollera med föreningen, eftersom installationen innebär ett rätt stort ingrepp. Utomhusdelen kan även väsnas en del, vilket kan störa grannarna. När det gäller portabel luftkonditionering så får man förstås göra som man vill, men man bör tänka på att det måste finnas ett sätt att leda ut varmluften.
Luftkonditionering i sig gör dig inte sjuk. Men en dåligt skött luftkonditionering kan vara hälsovådligt. Det är till exempel väldigt viktigt att byta filter med jämna mellanrum. Låter man bli att göra det så får filtren omvänd effekt. Istället för att filtrera bort bakterier, virus, pollen och damm så börjar ett utslitet filter i stället distribuera partiklarna i rummet.
Ventilationsslangen till luftkonditioneringen kan antingen anslutas till ett ventilationshål i väggen eller ledas ut genom ett öppet fönster. För det sistnämnda syftet medföljer ibland ett fönsterkit, vilket ofta är anpassat för skjutfönster och således inte kompatibelt med fönstren i de flesta svenska hem.
Du kan även bara lägga ut slangen genom fönstret utan fönsterkit, eller komplettera med ett som passar våra vädringsfönster.
Vissa mer avancerade modeller går att styra med en mobilapp. Funktioner i apparna kan variera, men de kan innefatta till exempel schemaläggning och möjlighet till styrning med röstassistenter såsom Google Assistant och Siri. Att kunna starta luftkonditioneringen utan att behöva resa på dig är också en praktisk funktion när hettan slagit till.
En funktion som är i högsta grad användbar är ett så kallat nattläge. När luftkonditioneringen är igång är den i regel inte särskilt tyst, vilket inte är konstigt med tanke på hur en luftkonditionering fungerar. Men om modellen har ett så kallat nattläge kan du i bästa fall använda den i sovrummet även på natten.
Det som händer när luftkonditioneringen går på nattläge är att den sänker fläkthastigheten till lägsta möjliga för att vara så tyst som möjligt. Sedan höjer den gradvis temperaturen under ett antal timmar (hur många timmar beror på modell), för att i slutändan stängas av helt.
Hos Illustrerad vetenskap kan du få en förklaring till hur det egentligen fungerar med airconditioners.