22 produkter
Fleecejacka, Inga fluorkarboner, Isolerande funktion, Ficka, Material: Nylon, Mönster: Enfärgad
Vindfleece har ett vindtätt membran på insidan av fleecetyget som inte släpper igenom kalla vindar. Det är en förskoleklassiker och kan under mellansäsonger användas som enda jacka. Vindfleecejackor finns med och utan huva. Se av säkerhetsskäl till att eventuella huvor är avtagbara och lossnar lätt.
Lurvfleece (även kallat fiberpäls, teddypäls och pilejacka) är en tjockare fleece där ytan är extra lurvig. Det fluffiga tyget håller mycket värmande luft och blir ett mysigt lager som ofta fungerar som enda jacka vid exempelvis bilutflykter. De är dock sällan vindtäta och kan upplevas kalla i blåst.
Fleece som mellanlager – visst går det att använda vindfleece som mellanlager, men eftersom vindfleece kan vara lite styvt och knöligt under jackan eller overallen – som dessutom redan har vindstoppande egenskaper –föredrar många en tunnare, mer följsam fleece som värmande mellanlager. Här bör du undvika fleecetröjor med huva, som lätt blir knölig under en jacka.
Klassisk fleece i 100% polyester är hållbart vid användning. Det har många likheter med ull, men är lättare och tål upprepad tvätt väl. Man ska vara medveten om att fleece produceras av plast från icke förnybar olja – så välj gärna fleece gjord av återvunnet material. Tyvärr fäller polyesterfleece även ut stora mängder mikroplaster vid varje tvätt, i synnerhet när de är nya. Skaffa därför gärna en tvättpåse som fångar upp mikroplast till när du tvättar fleece. Undvik polyesterfleece nära öppen eld, då det är brandfarligt.
Ullfleece består till viss del eller helt av ull. Ullen bidrar med god varmhållande förmåga, andas och värmer även när den är blöt. Nackdelen är att ull kan klia om man har det direkt mot huden och att det inte tål tvätt lika bra – ull tar dock inte upp dålig lukt i lika hög grad som syntetfibrer och behöver inte tvättas lika ofta. Det torkar även långsammare än konventionell fleece.