20 produkter
Ett moderkort är en komponent som länkar ihop alla de andra komponenterna i en dator. Man skulle kunna säga att moderkortet agerar som ett slags central, då alla anslutningar går till eller genom moderkortet på ett eller annat sätt. Du hittar exempelvis alla portar här, såsom USB- och HDMI-uttag och hörlursuttag.
Ibland kan det vara nödvändigt att ta reda på vilket moderkort som sitter i datorn. Men för den som aldrig gjort det förut är det inte helt enkelt att veta hur man går tillväga. Här listar vi tre olika sätt att enkelt få svar på frågan.
Klicka i sökfältet i Windows, du hittar det nere till vänster på skärmen, skriv in Msinfo och tryck enter. Du får nu upp en systemöversikt som visar de komponenter som sitter i din dator, bland annat moderkortet. Leta upp Systemtillverkare i listan, Systemmodell och Bios för att se vilket moderkort du har.
Gå till sökfältet i Windows och skriv in dxdiag. Tryck på enter efteråt, eller tryck på dxdiag-loggan. När dxdiag kommer upp så hittar du i första fliken “system” Systemtillverkare, systemmodell och Bios. Där finner du information om moderkortet.
Om ingen av ovanstående sätt visar korrekt information kan du gå genom kommandotolken. Klicka i sökfältet nere till vänster på skärmen och skriv cmd. Du startar nu kommandotolken och den ser ut som en svart ruta med text i. Skriv nu: “wmic baseboard get product,manufacturer” och tryck sedan enter.
Det finns mängder av olika modeller, så det är viktigt att du väljer ett som fungerar med övrig hårdvara. Förutom det finns det några andra viktiga faktorer att fundera på:
Hur många portar behöver du? Är du i behov av flera USB samt HDMI-uttag?
Vad ska du använda din dator till? Om du ska spela mycket är det viktigt att ha ett bra moderkort, ett som är optimerat för gaming för att ge dig den bästa spelupplevelsen. Ska du istället ha en enklare pluggdator eller en dator bara för att surfa på nätet så räcker det med ett enklare, och således billigare, kort.
Passar det? Har du redan en datorlåda är det viktigt att moderkortet inte är för stort. Vanliga Moderkortsstorlekar är exempelvis ATX, mATX, ITX eller E-ATX. På samma sätt är det viktigt att moderkortet passar mot den processor du har, eller har tänkt att använda.