18 produkter
Det finns många olika typer av mikrovågsugnar på marknaden, till exempel varianter med varmluft, grill- eller bakfunktion. Vissa av dem har automatisk tillagning, vilket är smidigt för dig som vill göra annat medan maten tillagas. De flesta mikrovågsugnar är 40–45 cm djupa, men det finns även ugnar med endast 30 cm djup som tar liten plats i köket.
Mikrovågorna gör att de molekyler som finns i maten, främst vattenmolekyler men även fetter, börjar röra på sig. Rörelseenergin omvandlas då till värme som gör att maten tillagas. Ju större mängd vatten det finns i maten, desto snabbare går det alltså, eftersom fler vattenmolekyler kommer i rörelse samtidigt.
Nej, det är inte farligt att använda mikrovågsugn så länge den inte är trasig. Mikrovågorna består av korta radiovågor och den lilla mängd mikrovågor som läcker ut är så försumbar att det inte föreligger några risker, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. När du öppnar luckan till mikrovågsugnen upphör mikrovågorna. Mikrovågor kan heller inte finnas kvar i exempelvis din mat efter uppvärmningen.
Nej, däremot kan värmen och hur länge maten tillagas påverka känsliga vitaminer i vissa grönsaker. Men det gäller även när du kokar eller steker maten på spisen, det har alltså inget med själva mikrovågsugnen att göra.
Pressa en halv citron i en skål med vatten.
Ställ skålen i mikrovågsugnen och kör i tre minuter så att det bildas ånga inne i ugnen.
Ta ut skålen, men var försiktig – den är varm!
Torka av mikrovågsugnen med en fuktig trasa.
Om du inte har citron hemma går det också bra med vinäger, eller att blanda 2 matskedar såpa med 3 dl vatten.
Vilken mikrovågsugn som är bäst beror på vilka behov du har. Om du bor trångt kanske du föredrar en liten mikrovågsugn eller en integrerad som du kan dölja i ett skåp. Det kan också vara en fördel att välja en som har flera funktioner, så att du smidigt kan laga så mycket som möjligt av middagen i mikrovågsugnen.