16 produkter
UVA-strålar: 95% av de UV-strålar som når oss är UVA-strålar. Av UVA-strålning ökar risken att drabbas av hudcancer, men är också en av bovarna bakom hudens åldrande. UVA-strålar gör att huden tappar sin elasticitet i förtid. UVA-strålar kan också orsaka soleksem och pigmentfläckar.
UVB-strålar: 5% av UV-strålarna som når oss är UVB-strålar och det är dessa som ger oss färg och därmed även brännskador. Risken för hudcancer ökar när man bränt sin hud i solen.
Skum, lotion, spray, spf-vatten – möjligheterna tycks oändliga i hyllan för solskydd. Några vanliga typer att välja bland är:
Solmousse/skum påminner mycket om hårmousse till konsistensen och brukar vara ett populärt val för barn. Skummet är lätt att applicera och dosera och många av dem är dessutom vattenresistenta.
Solkräm och sollotion är den klassiska varianten. En kräm är lite rikare och tjockare i sin konsistens än en lotion. Lotions är rinnigare. Det finns även gellotions, som är en hybrid mellan gelé och lotion, vilket innebär att den är lite mindre rinnig än en lotion, men fortfarande har en lätt konsistens och är lätt att applicera.
Solspray och solvatten är produkter i helt flytande form. Dessa brukar vara väldigt lätta att applicera då det är lätt att nå med ett spraymunstycke. Däremot är det svårt att dosera rätt. För att ett solskydd ska komma upp till det skydd förpackningen anger, krävs en relativt stor mängd. Använder man ett solspray eller solvatten, får man se till att applicera i flera lager.
Även om du inte har tänkt att bada, utan mest vill mysa runt i solen, brukar vattenresistenta produkter sitta bättre. Ska man vara på stranden och bada mycket, är det vår rekommendation att satsa på ett solskydd som håller för ett par dopp. Och glöm inte att återapplicera solskyddet regelbundet, för ett långvarigt skydd.