95 produkter
Enstegsslunga – Dessa är små, kompakta modeller som inte bearbetar snön innan den kastas, och därmed inte slungar snön så långt. Den orkar heller inte lika stora snömassor eller allt för tung snö. Den passar därmed dig som kanske främst vill bli av med snön från uppfarten, som slungar regelbundet och som inte får jättemånga snöfall. Bland enstegsversioner finns det många bra batterialternativ om det är viktigt att för dig att dina verktyg inte är bensindrivna.
Tvåstesslunga eller trestegsslunga – Dessa är betydligt mer kraftfulla och bearbetar snön i ett eller två steg innan den slungas ut, vilket innebär att de kan ta större mängder snö samt klarar väldigt tung snö. Den kastar sedan snön längre bort. Här är bensinversionerna dominerande eftersom de erbjuder mer kraft. Dessa är även bättre på ojämn terräng än enstegsmodeller.
Här hittar du recensioner av olika snöslungor.
En stor fördel med en snöslunga är att den skonar ryggen till skillnad från vanligt skottande. Har du extra känslig rygg kan du även fundera på att ta bekvämligheten till en ny nivå genom att investera i funktioner som elektrisk start och servostyrning.
När snön yr och lägger sig på hög utanför fönstret är det skönt att ha en snöslunga, men resten av året är den mest i vägen. Därför är det viktigt att prioritera förvaringen av snöslungan, inte minst eftersom bra och säker förvaring är avgörande för snöslungans livslängd. Fundera därför över hur mycket plats du kan avvara för förvaring och hur lätt och nätt snöslungan är.
Snöslungan drivs av en motor och samlar upp snö som den sedan slungar iväg ett par meter. På så sätt kan du till exempel enkelt flytta snön från vägen till sidan av vägen.
Snöslungor har olika drivmedel, det finns exempelvis bränsledrivna, batteridrivna och dem som används med elsladd. Förutom det kan även slungan vara av modellen enstegs, tvåstegs eller trestegs. Skillnaden på dessa är att enstegsslungor inte luckrar upp snön innan de kastar iväg den utan skruven på insidan är även den som ger fart åt snön genom utkastet, vilket gör den lite svagare. Tvåstegsslungan är mer kraftfull då den först tar in snön, luckrar därefter upp den så att den blir lättare att slunga och kastar sedan ut den.
Det finns olika tekniker och format på snöslungor, och vilken modell som är bäst beror på var i landet du bor. I Norrland är det exempelvis ofta mycket snö, men vanligen pudersnö som är lätt och luftig. I Skåne snöar det mer sällan, och när det väl kommer snö är den ofta blöt och tung.
Vilken typ av snöslunga du ska köpa beror även på hur ofta du måste slunga, hur tjocka drivor det är och hur packad snön är. Kolla in vårt test av snöslungor för att jämföra olika populära modeller.
Att köra en snöslunga är relativt simpelt då snöslungor oftast är självgående, det innebär att de driver framåt på egen hand. Ditt jobb blir att styra i vilken riktning den ska gå, vilket du gör med handtaget. På många modeller kan du välja hastighet genom att ändra växel, oftast sitter dessa lättillgängliga på snöslungans styre. Många snöslungor har snörstart men vissa har även elstart för att du enklare ska få igång dem.