100+ produkter
2 Liter, Rostfritt stål, Antal gafflar: 6 st
En fonduegryta, eller caquelon som den också kallas, kan tillverkas i olika material. Vissa av dem passar bättre för ost, andra för kött, fisk eller grönsaker.
En gryta i gjutjärn håller i princip för evigt. Den håller temperaturen jämn och stabil, vilket gör att den passar bra att tillaga kött i. Det går också att göra ostfondue i grytan om den är emaljerad. Gjutjärnsgrytor tål inte att diskas i maskin eller med diskmedel, så tänk på att den kräver lite extra varsamhet.
En keramikgryta är perfekt att smälta ost och choklad i. Den värms upp långsamt och det är enkelt att justera värmen, så att det du tillagar inte bränns.
En gryta i rostfritt stål används bäst för fondue med olja eller buljong, eftersom den värms upp snabbare. Om grytan inte har en non stick-beläggning riskerar ost och choklad att hettas upp för fort och därmed brännas, men den passar utmärkt för att tillaga fisk, grönsaker och kött.
Om du vill smälta choklad bör du välja en gryta med vattenbad – det värmer chokladen utan att bränna den. Du kan också ställa ett värmeljus under grytan, det ger lagom värme eftersom chokladen bara ska vara så pass varm att den inte stelnar.
Vanligast är att grytan har en klassisk brännare som drivs av brännpasta, t-röd eller gas. Men det finns också fonduegrytor med elektriska brännare. En sådan är generellt sett säkrare, eftersom brandrisken inte är lika stor, medan en klassisk brännare ofta är mysigare. Vi rekommenderar att du väljer en brännare där du kan justera värmen, så att du minskar risken för att maten bränns.
Sugen på att prova? Här finns recept på en variant med kött eller varför inte testa den schweiziska varianten ostfondue?