72 produkter
Wetsuit, Man
Våtdräkt, Herr
Våtdräkt, Herr
Våtdräkt
Våtdräkt, Herr
Våtdräkt
Våtdräkt, Herr, Dam
Våtdräkter tillverkas av neopren, som är en sorts gummiblandning. Det kan vara olika tjockt och därför värma olika mycket. En dräkt i enkelnylon har nylon på insidan och är den varmaste varianten. Modeller i dubbelnylon är dock slitstarkare och har längre livslängd, vilket gör dem populära.
Oftast varierar tjockleken på olika delar. En våtdräkt som är 5/3 har en tjocklek på fem millimeter på själva kroppen och tre millimeter i armarna. Anledningen är att du ska hålla dig varm men utan att rörelsen i armarna försämras.
0,5–1,5 millimeter är främst ett skydd mot skav och sol. Sådana våtdräkter används i tropiska världsdelar med en vattentemperatur på över 23 grader.
2 millimeter är till för en vattentemperatur på 20 till 23 grader, till exempel i Medelhavet.
3/2 millimeter är ett bra alternativ när vattnet är ungefär 14 till 20 grader, som det ofta är under svensk sommar.
5/3 millimeter funkar som allrounddräkt och är ett bra val om du vill förlänga surfsäsongen här hemma till hösten.
Tjockare än så passar som vinterdräkt och håller dig varm i riktigt kallt vatten, till exempel svensk vinter.
Hur tjock våtdräkt du ska ha beror också på vilket simsätt du använder. För crawl bör du ha en heldräkt på tre millimeter. Du som simmar bröstsim rekommenderas att ha en tre millimeter tjock shorty, alltså en våtdräkt med korta ärmar och ben. Då minskar du risken att få in vatten med simtagen. Är du tung i fötterna när du simmar kan det däremot vara en bra idé med en heldräkt även under bröstsim.
Dragkedja eller inte är en smaksak. Att ha en zip free-våtdräkt gör att du får maximal rörlighet och stretch – däremot är den svårare att ta på och av. Där är en våtdräkt med dragkedja i ryggen (back zip) mycket enklare. Vissa varianter har i stället dragkedjan horisontellt över bröstet (chest zip), vilket har samma fördel.
Här finns dykställen att inspireras av till din bucketlist, om den behövs fyllas på.