Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vandringsredo med rätt utrustning

AvPriceRunnerUppdaterad 29 april 2019

Trenden att vandra har återuppstått och är hetare än på länge. Många snörar på sig vandringskängorna och slänger upp ryggsäcken för att ge sig av för att upptäcka Sveriges natur.

Vare sig det blir en tripp till Kebnekaise eller en tyst vandring längs S:t Olavsleden så finns det en del saker man borde se över innan man ger sig av. Det blir dock sällan som man tänkt sig, både till det positiva och negativa. Men för att få en så bra vandring som möjligt, behövs förberedelser.

Planera väl

Vilken sträcka vill du gå? Vill du ta dig upp för Kebnekaise? Är det en dagstur, eller en veckas vandring du siktar på? Beroende på vilken typ av vandring du ska ta får du anpassa utrustningen därefter. När du bestämt dig för vilken led du vill gå så tänk över hur lång tid det kommer ta. Ha inte för snäva tidsramar, och tänk på att det alltid kan komma oförutsägbara händelser utmed vägen. Kolla väderhistorik för området när du tänkt gå, och ha med kläder för alla väder.

Kläder och kängor

Som vi tidigare nämnt är det viktigt att ha kläder för alla väder. För helt plötsligt kan en åskskur dyka upp när du är mitt ute på en vandringsled. Vind- och vattentäta överdragskläder är ett måste. De flesta använder sig av lager-på-lagerprincipen. Underställ som första lager, sedan ett värmande lager, och sist det skyddande ”skalet”. Detta anpassas naturligtvis efter väderlek. När det gäller textil så bör man undvika bomull underst, eftersom det blir väldigt kallt när det blir fuktigt. Ull håller värmen bra, och syntet leder lättare fukten bort från kroppen.

Byxor som går att göra om till shorts är populära bland vandrare. Praktiskt att slippa packa två par olika byxor. Regn- och överdragsbyxor är bra om de har en dragkedja vid foten så man slipper dra av kängorna varje gång byxorna ska bytas.

Sedan har vi ju det som ska sitta på fötterna – kängorna. När man ska gå långt krävs det ordentliga skor. Klart det kan fungera med vanliga gympaskor på kortare dagsturer, men då utan ansträngande terräng. Här är var de flesta investerar sina pengar inför en vandring, ett par schyssta kängor. Anpassa efter terräng, hur varma och vattentäta de ska vara, och hur mycket du är beredd att lägga på dem. Tänk på att gå in dem innan du ger dig ut på en lång vandring.

Utrustning och packning

”Packa lätt” brukar vara det första tipset som dyker upp inför en kommande vandring. Se till att ha en ryggsäck som inte väger så mycket i sig. Många fickor och remmar så det går att fästa saker utanpå väskan är också bra.

Rulla dina kläder ordentligt så finns det mer plats i väskan. Annan utrustning som är bra att ha är stor vattenflaska, pannlampa, kniv, kompass, karta, GPS, powerbank (för laddning av mobil), kikare, samt ett regnskydd till väskan.

Införskaffa mat som är lättpackad och inte tar för mycket plats. Om du ska värma din mat på stormkök så se till att ha med tillräckligt med bränsle (och tändare/tändstickor). Frystorkad mat är vanligast att ha med sig på vandringen då den är lätt och håller länge.

Övernattning

Längs med många vandringsleder finns det fjällstugor och vandrarhem. Kom ihåg att många vandrarhem inte tillåter att man har sovsäck. Se därför till att ta med egna lakan, eller hyr av vandrarhemmet. Här har du oftast tillgång till ett kök så du kan laga din egna mat.

Tält är ett annat alternativ för de som vill spara pengar. Dock tar det mer plats att ta med sig tält, liggunderlag och sovsäck. Skaffa ett stadigt tält som är smidigt att packa upp och ned. När det gäller sovsäcken så skaffa en som klarar av temperaturer dit du ska. Ett bekvämt liggunderlag höjer också komforten. Skaffa ett lite tjockare som klarar kylan från marken och ger dig mjukare underlag att sova på.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem