Smarta lösningar för små hem

Zara Andrén

Uppdaterad 4 oktober 2021

Det är inte helt lätt att dekorera och göra det hemtrevligt om du inte har så många kvadratmeter till ditt förfogande och kanske heller inte får borra och bygga som du vill. Med smarta lösningar och prylar kan du göra det mesta och det bästa av ditt hem.

Maxa din förvaring

Det kanske viktigaste för att göra det bästa av den yta som finns, i sann compact living-anda, är såklart bra förvaring. Här gäller det att tänka lite utanför boxen och se alla möjligheter som finns. Förvaring på ytor som ändå inte används är såklart väldigt effektivt. Under sängen, under soffan, eller kanske uppepå högre skåp för saker du inte använder så ofta. Sätt möbeltassar under lådorna för inte riskera att repa golvet. Organisering är A och O. Du vill ju inte riskera att inte hitta dina grejer. Samla på kategori, till exempel alla elektroniktillbehör i en låda, städprylar tillsammans, eller all hemtextil som sängkläder och handdukar ihop.

Fixa ett funktionellt kök

Små kök gör att man lätt tappar lusten för allt som involverar matlagning. Röriga skåp ökar också risken att mat blir bortglömd och hinner bli dålig. Genom att använda småförvaring i form av burkar och lådor som går att stapla på varandra får du en bättre översikt och kan nyttja yta i skåp bättre, både på höjden och djupet. Samma princip fungerar bra även för kylskåpet, där du med fördel också kan använda lådor som går att hänga undertill på hyllor. På så vis nyttjas ytan på höjden maximalt. Om skafferivaror behöver flyttas från originalförpackning kan det vara bra att märka upp med namn och datum på burkar. Att förvara i snygga burkar blir dessutom en snygg inredningsdetalj, vilket gör att vissa saker kanske inte behöver gömmas undan i skåp.

Använd ytan på bästa sätt

Hyllor hjälper dig att jobba på höjden och maximera dina förvaringsmöjligheter. Använd förvaringslådor för småprylar för att undvika ett rörigt intryck. Bryt gärna av med växter, små tavlor och dekorationsföremål för en mer hemtrevlig känsla. Genom att få upp större möbler från golvet skapar du en känsla av mer utrymme. Det kan till exempel vara en god idé att satsa på en vägghängd tv-bänk. Ett annat tips för att få en luftigare känsla i ett rum är att placera gardinstänger högre mot taket snarare än precis ovanför fönstret. Låt dina gardiner gå ända ner till golvet för maximal effekt. Få undan kläder och öka förvaringsmöjligheterna med hängande krokar på insidan av till exempel garderobsdörrar. Du kan också använda dig av en smart klädhängare för att få in fler galgar på samma yta.

Låt förvaringen få fokus

Om det inte går att gömma undan; se till att förvaringen ser bra ut. Stora korgar är perfekt förvaring direkt på golvet, men också snyggare lådor i till exempel papp eller trä. Trött på sladdar? Investera i en praktisk kabelbox där du kan förvara både laddare och samtidigt dölja det inte alltför inspirerande grenuttaget. Kombinera sittplats med förvaring genom en snygg sittpuff, som tar lite plats och dessutom är lätt att flytta undan eller ta fram vid behov.

Dekorera utan att borra

Att borra i väggen eller på annat vis riskera att skapa hål är för många hyresvärdar big no-no. Tur då att det finns lösningar, iallafall för lättare föremål. Med självhäftande spikar och krokar kan du enkelt fästa tavlor på väggen utan att orsaka skada. Den dag det är dags att flytta, eller bara dekorera om lite, kan du enkelt få bort eventuella rester av häftmassa med en skrapa. För badrummet kan du hitta många krokar och mindre hyllor med sugkopp.

Få mer inredningsinspiration inom belysning, möbler, hemtextil och mycket mer här >

SmartStore Classic 1 Förvaringslåda

SmartStore Classic 1 Förvaringslåda

fr.30 kr

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.