Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

iPhone genom åren - vilken minns du bäst?

AvPriceRunnerUppdaterad 10 september 2019

I år firar vi tolv år med iPhone. Vi tar en titt på hur Apples populära telefon har sett ut under åren.

2007 – iPhone

Färger: Silver | Lanseringspris:

Första iPhone, lanserades aldrig i Sverige. Hyllades för sitt gränssnitt, men saknade en hel del funktioner vi var vana vid, som MMS.

2008 – iPhone 3G

Färger: Svart, Vit | Lanseringspris: Operatörsbunden

2008 kom iPhone äntligen till Sverige. Nu med 3G och inbyggd GPS. Störst revolution var ändå App Store, som lät oss ladda ner appar och spel till luren.

2009 – iPhone 3GS

Färger: Svart, Vit | Lanseringspris: Operatörsbunden

S för "speed". Delade design med föregångaren, men snabbades upp rejält och fick betydligt bättre kamera.

2010 – iPhone 4

Färger: Svart, Vit | Lanseringspris: från 5 995 kr

Den legendariska iPhone-modellen. Helt ny, och för tiden väldigt slimmad, design. Innebar stora uppgraderingar över hela brädet, med retinaskärm och riktigt bra kamera. Men kanske är den mest ihågkommen som mobilen där en prototyp glömdes på en bar (och läckte till pressen) samt debaclet med ‘antennagate’. Helt enkelt, höll du den på ett visst sätt dog mottagningen, vilket fick Steve Jobs att surna till och yttra de bevingade orden “You’re holding it wrong!”.

2011 – iPhone 4S

Färger: Svart, Vit | Lanseringspris: från 5 995 kr

Delade samma design som föregångaren, men här introducerades världen för röstassistenten Siri. Även om de inte var först med tekniken var Siri länge ledstjärnan för hur röstassistenter fungerade.

2012 – iPhone 5

Färger: Svart/skiffer, Vit/silver | Lanseringspris: från 5 995 kr

3,5 tum stor skärm var fånigt litet 2012. Lösningen för Apples del var att förlänga skärmen så att den blev fyra tum istället. Snarlik design mot Iphone 4 och 4S, men nu med ett skal helt i aluminium. Blev även första modellen med den nya Lightning-kontakten och stöd för 4G.

2013 – iPhone 5c

Färger: Vit, Rosa, Gul, Blå, Grön | Lanseringspris: från 5 295 kr

Släpptes samtidigt som iPhone 5S, men hade ett skal i färgglad plast istället för aluminium. Skulle vara ett billigare alternativ till ‘vanliga’ iPhone, men succén uteblev och är mest en parentes i Apple-historien.

2013 – iPhone 5s

Färger: Rymdgrå, Guld, Silver | Lanseringspris: från 6 295 kr

2013 var året då vi fick lära oss logga in med vårt fingeravtryck. iPhone 5S hade kvar samma aluminiumdesign som föregångaren, men lanserades nu även i en guldfärg jämte de klassiska svarta och vita modellerna.

2014 – iPhone 6 / 6 Plus

Färger: Silver, Guld, Rymdgrå | Lanseringspris: från 6 395 kr / 7 395 kr

Två år efter iPhone 5 var fyra tum alldeles för litet för mobilskärmar. Lösningen blev två nya modeller, iPhone 6 med en 4,7 tum stor skärm, och iPhone 6 Plus med en 5,5 tum stor skärm. Blev även den första iPhone med optisk bildstabilisering för kameran.

2015 – iPhone 6s / 6s Plus

Färger: Rosa guld, Guld, Silver, Rymdgrå | Lanseringspris: från 7 495 kr / 8 959 kr

2015 fick vi en mer levande skärm i iPhone. 3D Touch lät dig trycka olika hårt på skärmen för att göra nya saker. En funktion däremot aldrig tog fart och numera ligger i dvala, men 2015 var det hett! Blev även den första iPhone-lanseringen i den numera populära färgen Rose Gold.

2016 – iPhone SE

Färger: Rosa guld, Guld, Silver, Rymdgrå | Lanseringspris: från 4 695 kr

Apples andra försök till billigare iPhone blev ett populärt val för de som sökte en mindre telefon. I stort sett samma skal som iPhone 5S, men på insidan satt i stort sett samma snabba hårdvara som i iPhone 6S.

2016 – iPhone 7 / 7 Plus

Färger: Rosa guld, Guld, Silver, Svart, Gagatsvart, Röd | Lanseringspris: från 7 495 kr / 8 795 kr

Tredje generationen med iPhone 6-designen. Skippade den klassiska hemknappen till förmån för en digital motsvarighet. Mest ihågkommen är nog iPhone 7-modellerna för hörlursuttaget, eller snarare avsaknaden av ett sådant. Något som än idag är källa till debatt. iPhone 7 Plus blev även den första Iphone med dubbla kameror på baksidan.

2017 – iPhone 8 / 8 Plus

Färger: Guld, Silver, Rymdgrå, Röd | Lanseringspris: från 7 995 kr / 9 095 kr

Fjärde året gillt med iPhone 6-designen. Här fick vi däremot en baksida i glas, vilket möjliggjorde stöd för trådlös laddning. Båda iPhone 8-modellerna lanserades som ett slags mellanalternativ till årets ‘riktiga’ iPhone, iPhone X.

2017 – iPhone X

Färger: Silver, Rymdgrå | Lanseringspris: från 11 495 kr

Den största designförändringen av iPhone på många år. Hemknappen skrotades helt till förmån för en skärm som täckte hela framsidan… nästan. Längst upp återfanns ‘hakan’, som gick ner en bit över skärmen och innehöll alla kameror och sensorer för det nya sättet att logga in med hjälp av ditt ansikte. FaceID är numera standard på alla nyare iPhone-modeller.

2018 – iPhone XS / XS Max

Färger: Silver, Rymdgrå, Guld | Lanseringspris: från 12 795 kr / 13 995 kr

iPhone XS byggde vidare på designen från iPhone X, men nu i två storlekar. Här var FaceID standard, tillsammans med en betydligt snabbare processor. Kanske är mest ihågkommen som modellen där Apple vågade ta ut svängarna rejält när det kom till prislappen.

2018 – iPhone XR

Färger: Röd, gul, vit, korall, svart, blå | Lanseringspris: från 9 495 kr

Lanserad som ett billigare alternativ till iPhone XS. iPhone XR var storleksmässigt mitt emellan de två XS-modellerna och lanserades i en rad färgalternativ, samtidigt som insidan på många sätt var identisk med de lyxigare XS-modellerna.

Logga in

Bli medlem gratis