1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Crosstrainer: Test av 10 modeller

Daniel Agerhult

Är du sugen på att skaffa en crosstrainer till hemmagymmet? Vi har testat crosstrainers från bland annat Sole Fitness, Hammer och Abilica. För att en crosstrainer ska utses till bäst i test, ska den vara enkel att komma igång med, kännas stabil att använda och bjuda på bra och utmanande pass.

crosstrainer bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vårt team av testare, där både idrottare på elitnivå samt vardagsmotionärer ingår, har tillsammans bedömt över hundra olika träningsmaskiner. De viktigaste modellerna långtidstestar vi i flera år och uppdaterar recensionerna om nya fakta framkommer. När vi har testat crosstrainers har vi bedömt dessa fyra områden:

  • Användarvänlighet: Hur användarvänlig är träningsdatorn? Kan crosstrainern användas av både långa och korta användare? Hur enkelt är det att flytta runt crosstrainern? Är bruksanvisningen och användarmanualen överskådlig?

  • Kvalitet och design: Hur välbyggd är crosstrainern? Är konstruktionen byggd för att tåla stora påfrestningar och slitage? Vad för slags motstånd har crosstrainern? Är mätningen av puls, kaloriförbrukning, tid och distans exakt? Vilka garantier omfattas crosstrainern av?

  • Funktionalitet: Har crosstrainern fronthjulsdrift eller bakhjulsdrift? Har kontrollpanelen en hylla som rymmer en surfplatta? Finns det stöd för trådlöst pulsbälte?

  • Prestanda: Vad är crosstrainerns maximala motstånd? Hur många kilo är den maximala användarvikten på? Hur många centimeter är steglängden? Hur tungt och kraftfullt är svänghjulet?

Varje crosstrainer har fått betyg utifrån sitt prisvärde, det vill säga hur väl varje crosstrainer presterar i relation till prislappen. Därför har vi högre förväntningar på en dyr crosstrainer än en billigare.

Fler tester för rörelse i vardagen

1. Xterra Fitness FS3.9E – BÄST I TEST CROSSTRAINER

Väldesignad frontdriven premiumklassmodell till konkurrenskraftigt pris

Steglängd: 46 cm Svänghjul: 8,6 kg Träningsprogram: 15 st Motståndstyp: Permanentmagnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 70 kg Maximal användarvikt: 148 kg Q-faktor: 8,5 cm Pedalhöjd: 37 cm Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Displayfärg: Blå och gul Storlek på display: 5,4 tum Längd: 166 cm Bredd: 56 cm Höjd: 163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Xterra Fitness FS3.9e

Xterra Fitness FS3.9E är en crosstrainer som har en funktionell konstruktion och erbjuder goda träningsmöjligheter till ett bra pris. En faktor som får FS3.9E att sticka ut är dess frontdrift, något som vanligtvis är förknippat med en högre pris. Frontdriften ger en bättre och skönare träningsupplevelse eftersom den gör stegrörelsen mer elliptisk. Eftersom frontdrift även gör att fötterna rör sig nära varandra skapas den behagliga och skonsamma rörelsen som liknar den du gör när du åker längdskidor.

Välbyggd crosstrainer med utmärkt träningsdator

Modellen FS3.9E är robust byggd för att kunna användas under många år. Designen är genomtänkt och ser påkostad ut. Steglängden på crosstrainern är väl tilltagen, men kortare jämfört med dyrare modeller som också har frontdrift. Den användarvänliga träningsdatorn får tummen upp. Displayen, i färg och med bakgrundsbelysning, känns modern och det är lätt att klicka sig runt bland menyerna. De förinställda träningsprogrammen är så pass många att du kan variera din träning efter mål och dagsform. Vi uppskattar i synnerhet det hjulreglage som finns på kontrollpanelen, det gör att det är enkelt att snabbt kunna ändra till exempel motstånd när du tränar. Däremot saknar vi en hylla för surfplatta på kontrollpanelen.

Ergonomiska handtag

Handtagen som du håller i medan du använder crosstrainern erbjuder ett skönt, ergonomiskt grepp för händerna. Värt att notera är att handtagen passar bäst för korta och medellånga användare och att användare som är längre än 185 centimeter kan uppleva dem som för korta. Den medföljande bruksanvisningen lämnar inget att önska och är kompletterad med tydliga illustrationer.

Xterra Fitness FS3.9E passar bäst för dig som vill ha en crosstrainer med alla fördelaktiga egenskaper som kommer med frontdrift, men till ett lägre pris jämfört med andra frontdrivna crosstrainers i premiumklassen.

Stabilfronthjulsdriftskön stegrörelseanvändarvänlig träningsdator
Saknar hylla för surfplatta

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Xterra - FS3.9e Crosstrainer

9 999 kr

2. Titan Life Crosstrainer C65 – BÄSTA BUDGETVAL

Stilren och stabil crosstrainer med smart telefonhylla och flera förinställda program

Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 40 cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: 21 st Motståndstyp: Elektromagnestiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: ca 260 w vid normal frekvens Maskinvikt: 52 kg Maximal användarvikt: 130 kg Displaytyp: 5,3 ej bakgrundsbelyst LCD Q-faktor: 11 cm Längd: 156 cm Bredd: 78 cm Höjd: 166 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Titan Life C65

Titan Life Crosstrainer C65 har en stilren design och är stabil trots sin låga vikt. De många förinställda träningsprogrammen och det tuffa motståndet gör det till en mångsidig träningsmaskin. Den har även en uppskattad hylla där du kan placera telefonen, perfekt om du vill se en tv-serie medan du genomför ditt träningspass.

Stabil och lätt crosstrainer

Drivkraftsystemet i C65 är ett så kallat ”drive force system” som erbjuder ett större motstånd i förhållande till svänghjulets vikt. Fördelen med det är att vikten blir lägre, vilket gör maskinen lättplacerad och lättflyttad. Att vikten är låg är inget som påverkar stabiliteten. Det går att vrida upp motståndet och köra ett utmanande pass utan problem. De crosstrainers som finns på gym har oftast en längre arm- och steglängd än hemmamaskinerna och det gäller även på den här modellen. Är man en van gymmare kan den här kännas något kort i avstånden. Distansen mellan fötterna mäts i så kallad q-faktor, där en högre q-faktor ger ett bredare avstånd mellan fötterna som inte alltid känns helt bekvämt eller naturligt. På Titan Life Crosstrainer C65 är detta dock inget problem, trots att den är bakhjulsdriven.

Pulsmätare och flera träningsprogram

Sett till prislappen har Titan Life C65 bra funktioner. Det finns ett flertal träningsprogram att följa, och displayen visar den vanligaste informationen om träningspasset. Det vi saknar är en belsyning, så att den hade varit lättare att läsa av även i ett mörkare rum. Modellen har även sensorer som kan känna av pulsen. Dessa sitter dock inte på svängarmarna utan på handtagen vid displayen, vilket gör att det inte går att mäta pulsen om du inte håller händerna där. Vill du köra särskilda pulsprogram så finns det även inbyggda sådana att följa.

För den som letar efter en bra crosstrainer till hemmagymmet är Titan Life Crosstrainer C65 en smidig modell som fungerar för såväl nybörjare som lite mer tränade medlemmar i familjen, tack vare sitt utmanande motstånd. Den är även lätt nog att flytta undan om det behövs.

Inbyggda träningsprogrambra q-faktortelefonhylla
Displayen saknar belysningsteg- och armlängd något kort

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Hammer Cross-Motion BT

Prisvärd crosstrainer med inbyggda träningsprogram och smidig rullknapp i menyn

Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 37 cm Svänghjul: 20 kg Träningsprogram: 22 st Motståndstyp: Elektromagnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 40 kg Maximal användarvikt: 130 kg Displaytyp: 5,5 “ LCD Q-faktor: 21 cm Längd: 123 cm Bredd: 53 cm Höjd: 164 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls (pulsband köpes separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Tillbehör: Bluetooth Bruksanvisning: PDF

Hammer Cross-Motion BT

Tyska Hammer ligger bakom crosstrainern Cross-Motion BT, en modell som är både funktionell och smidig, i en kompakt design. Displayen har en rullknapp som används för att enkelt välja mellan de många medföljande träningsprogrammen.

Smidig desig med hög q-faktor

Eftersom Cross-Motion är bakhjulsdriven så blir q-faktorn hög på grund av den större bredden mellan fotplattorna. På framhjulsdrivna modeller blir q-faktorn lägre, och vad man tycker bäst om varierar med längd och kroppsbyggnad. Det är även en vanesak. Den som söker en lättplacerad och lättflyttad crosstrainer kommer uppskatta den kompakta och lite lättare designen som är enkel att flytta på vid behov. Det innebär dock att både arm- och steglängd blir lite korta när den används av längre personer, samt att den lätta vikten gör att den inte känns helt stabil vid hög belastning och/eller frekvens.

Lättanvänd display med smart rullknapp

I mitten av konsolen sitter en smart rullknapp som gör det lätt att hitta och välja de olika integrerade träningsprogrammen. Det är lätt att förstå hur crosstrainern används, och man är igång med sitt träningspass på nolltid. Det är även rullknappen som används för att snabbt kunna ändra motståndet under tiden man tränar, vilken är en smart funktion. Tack vare bluetooth-funktionen är det enkelt att logga träningen i en träningsapp, och om du köper till ett pulsband kan du även synka det med enheten. Under displayen finns dessutom en hylla för surfplatta/telefon och ett USB-uttag.

Prisvärd crosstrainer med många funktioner

Hammer Cross-Motion BT är en lättflyttad crosstrainer som passar bra i ett hem där den behöver kunna flyttas eller ställas undan när den inte används. Den har ett bra pris med tanke på de många funktionerna, och om man uppskattar en hög q-faktor och inte behöver en särskilt lång steglängd så är den ett bra köp.

Funktionell display med rulknappplats för smartphone/surfplattasmidig designUSB-uttag
Instabil vid hög belastningkort steg- och armlängdq-faktorn hög

4. Epsilon Exceed XT90

Bakhjulsdriven smidig crosstrainer väl värd sitt pris

Prisklass: Budget Typ: Bakhjulsdriven Steglängd: 41 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Elektromagnetiskt Maxmotstånd: ca 260 w vid normal frekvens Maskinvikt: 58 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: 5,5” bakgrundsbelyst LCD Q-faktor: 21 cm Längd: 166 cm Bredd: 70 cm Höjd: 58 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Sportig.Se Epsilon XT90

Den bakhjulsdrivna crosstrainern Epsilon Exceed XT90 kan stoltsera med både en snygg design och att den är extremt tystgående att använda. Utöver det känns crosstrainern modern, med sin bakgrundsbelysta display och de användarvänliga stativen för både surfplatta och telefon.

Stabila grepp och generösa fotplattor

Att träna på en XT90 är en bekväm upplevelse. Handtagen erbjuder stabilt grepp, även under de mest svettiga träningspassen, och fotplattorna är gediget tilltagna för ökad stabilitet och komfort. Något att tänka på inför inköp är att bakhjulsdrivna crosstrainers konstruktion gör att det blir ett vidare mellanrum mellan fötterna jämfört med framhjulsdrivna. Vad man föredrar är en smaksak, varför det kan vara god idé att prova en bakhjulsdriven innan inhandling.

Stort svänghjul erbjuder rejält motstånd

Epsilon Exceed XT90 erbjuder tolv träningsprogram som förvisso är relativt likartade, men som ändå ger en klart godkänd variation för att hålla träningsandan uppe. Att välja mellan programmen är enkelt och som komplement till displayen finns tydliga bilder och beskrivningar nedanför skärmen. Motståndet hos XT90 är tillräckligt tungt för att crosstrainern ska kunna passa hela familjen, även den mest vältränade medlemmen får arbeta i och med det rejäla svänghjulet. I priset ingår dock inget pulsband, vilket gör att man får komplettera med antingen egna mätningar eller ett separat pulsarmband.

Tystgående crosstrainer för hela familjen

För familjen som söker en riktigt tystgående crosstrainer som erbjuder varierad träning och dessutom är snygg nog att stå framme både vardagsrum och träningsrum är Epsilon Exceed XT90 ett riktigt bra val.

Tilltaget svänghjultystgåendebekväm och prisvärd
Saknar pulsmätarebrett mellanrum mellan fötterna

5. Finnlo Fly RX

Innovativ och stabil crosstrainer som går att justera på flera olika vis

Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 45-55 cm Svänghjul: 12 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Elektromagnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 95 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Q-faktor: 12 cm Displaytyp: 10” bakgrundsbelyst LCD Längd: 130cm Bredd: 91 cm Höjd: 167 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls (pulsband köpes separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 3 år Tillbehör: Bluetooth / Wifi Bruksanvisning: PDF

Finnlo Fly RX

Finnlo Fly RX är en modern crosstrainer med många innovativa funktioner. Den går att koppla till flera motionsappar via såväl wifi som bluetooth och den har en intressant touchskärm. Steglängden går att justera och de väldesignade svängarmarna gör att det går att träna med flera varianter av grepp.

Tung och stabil med många justeringsmöjligheter

Den här crosstrainern från tyska Finnlo/Hammer väger hela 95 kilo, vilket gör den väldigt stabil och klarar en hög maxvikt på användaren. Även den generösa garantitiden borgar för att detta är en maskin som håller hög kvalitet och är tillverkad av slitstarka material.

De många olika variationerna av inställningsmöjligheter gör att den passar väldigt bra i en familj där många olika personer ska använda den. Steglängden går till exempel att snabbt ändra upp till 10 centimeter med ett snabbt handgrepp. Håll koll på takhöjden i det utrymme där du ska träna bara. Det är nämligen inte bara en gedigen maskin, dess fotplattor sitter högt och du bör ha en takhöjd som är ungefär en halvmeter högre än din egen längd.

Innovativ touchskärm med bra funktioner

På den snygga touchskärmen finns en förinställning av såväl Google Chrome som Youtube. Det smarta gränssnittet gör att du dessutom kan dela skärmen och se det pågående träningsprogrammet samtidigt som du kan titta på annat samtidigt. Använder man hellre sin egen surfplatta finns det en smart hylla under displayen. Tyvärr matchar inte högtalarna den kvalitén, så om du vill ha bra ljud är det externa högtalare som gäller. För den som gärna använder olika träningsappar för att motivera sig i sin träning är bluetoothanslutningen en uppskattad funktion. Tyvärr ingår inget pulsband vilket är förvånande med tanke på prislappen, men om du köper ett så kan du koppla ihop det med crosstrainern.

Bra val för många användare

Om man har ett hemmagym som många i familjen använder är Fly RX från Finnlo ett väldigt bra val, tack vare sina många inställningsmöjligheter och gedigna design som tål både belastning och att användas mycket. Därför är den även en utmärkt modell om man till exempel bor i ett flerbostadshus med gemensam träningslokal.

Lättavläst gränssnittmånga olika inställningarlång garantitid
Ingår inget pulsbandsvårplacerad om lågt i takingen vidare ljudkvalitet

6. Abilica Stream RC X

Modernt designad crosstrainer med bra steglängd och elektromagnetiskt motstånd

Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Elektromagnetiskt Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 72 kg Maximal användarvikt: 200 kg Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Displayfärg: Blå och gul Storlek på display: 5,6 tum Längd: 145 cm Bredd: 58 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel **Garanti: **2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RC X är ersättare till Abilicas klassiska modell CrossTech. RC X är dock mer välbyggd och har en imponerande hög maximal användarvikt samt ett högt maximalt motstånd.

Rejäl steglängd

En tilltagen steglängd i kombination med ett rejält svänghjul ger en skön stegrörelse. RC X har ett elektromagnetiskt motstånd, EMS. Motståndet är känt för sin långa hållbarhet och att det är tystgående, alltså en bra motståndstyp för dig som inte vill att din träningsmaskin ska låta. Handtagen är bekväma att greppa och de är så pass långa att de även passar användare över medellängd. RC X är mörkgrå till färgen, ett mer diskret val jämfört med föregångaren CrossTech som hade en vinröd nyans.

Tydlig display

På kontrollpanelen finns en förteckning över vilka träningsprogram du kan välja mellan, vilket är uppskattat. Däremot saknar vi en returknapp, att det inte finns gör att träningsdatorn upplevs som lite krånglig. Displayen på kontrollpanelen är lätt att överskåda och det faktum att den är bakgrundsbelyst gör att du kan ha översikt på din träningsdata även om du använder crosstrainern i ett mörkt rum. RC X har även bluetooth så att du kan koppla upp din mobil eller surfplatta. Sett till prestanda och funktion är RC X en bra efterföljare till CrossTech, men prislappen är inte lika attraktiv. Abilica Stream RC X passar dig som vill ha en tystgående crosstrainer med elektromagnetiskt motstånd, lång steglängd och rejält motstånd.

Modernt designadrejäl svänghjulsviktstadigt byggdtystgåendeEMS-motstånd
Småkrånglig träningsdatordyrare än genomsnittet

7. DKN XC-210

Stark crosstrainer med lång steglängd med inställningsbar lutning

Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 54 cm Svänghjul: 26 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Elektromagnetiskt Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 85 kg Maximal användarvikt: 150 kg Displaytyp: 6,7 “ bakgrundsbelyst LCD Q-faktor: 8 cm Längd: 170 cm Bredd: 73 cm Höjd: 169 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls (pulsband köpes separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Tillbehör: Bluetooth/Inbyggda högtalare/Fläkt Bruksanvisning: PDF

DKN XC-210

Crosstrainern DKN XC-210 har en bra stegängd och kan tack vare sitt rejäla svänghjul bjuda användaren på ett ordentligt motstånd. Det är en bekväm modell som även har funktionen att det går att ställa in lutningen i tre olika steg.

Följsam modell med sköna fotplattor

När vi kliver upp XC-210 märks det direkt hur bekvämt det är att stå på den. Den framhjulsdrivna modellen ger en låg q-faktor vilket betyder att det blir ett behagligt avstånd mellan benen, något som många uppskattar jämfört med de bakhjulsdrivna modellerna som ibland känns för breda att stå på. Det mjuka underlaget på fotplattorna gör att den är bekväm även utan skor på fötterna.

Bra steglängd för långa ben

Längre användare uppskattar modellens steglängd som är längre än flera av konkurrenternas. Det finns även en smart funktion där man manuellt ändrar lutningen som kan kan bli högre i tre olika steg. Håll koll på takhöjden i det utrymme där du ska träna bara för på högsta läget blir den en bit högre, så beräkna att du bör ha en takhöjd som är ungefär en halvmeter högre än din egen längd. Har man till exempel inrett sitt hemmagym i ett källare är det bra att mäta först.

Snyggt gränssnitt och hylla för telefonen

XC-210 har en lättanvänd konsol som är enkel att ställa in med snabbknapparna under träningen. Displayen har bakgrundsbelysning och ett lättöverskådligt gränssnitt, där man enkelt ser all information om träningspasset. Det är lätt att lära sig menyn och välja mellan de olika träningsprogrammen. Hyllan under displayen är perfekt för att ställa sin telefon eller surfplatta, däremot blir det lite halt på hyllan och vi hade gärna sett någon form av anti glid-material för att minska risken att något åker i golvet under träningen. Det finns en fläkt vars funktion är bra i teorin, men eftersom den inte går att rikta åt något håll så blåser den mest på magen vilket inte gör någon större nytta.

Letar du efter en stark crosstrainer med lång steglängd där det även går att variera lutningen så är DKN XC-210 ett bra köp för dig

Rejäl steglängdinställningsbar lutningbra q-faktorbekväma fotplattor
Bygger på höjden vid lutningfläkten felriktadhal telefonhylla

8. DKN XC-190i

Vacker crosstrainer med generös steglängd och bluetooth

Typ: Framhjulsdriven Steglängd: 54 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Elektromagnetiskt Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 54 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Displaytyp: 5,5 “ bakgrundsbelyst LCD Q-faktor: 11 cm Längd: 156 cm Bredd: 61 cm Höjd: 178 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls (pulsband köpes separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Tillbehör: Bluetooth Bruksanvisning: PDF

DKN XC-190 Elliptical

DKN XC-190i är en tystgående crosstrainer som har bra steglängd, en ergonomisk design och bluetooth-funktion. Modellen är stadig och håller sig stabil även vid högre träningsbelastning, tack vare de friktionsfria och följsamma stegen.

Framhjulsdriven med bekvämt steg

Även om XC-190 har en smidig storlek och jämförelsevis kompakt design så har den en rejäl steglängd. Att den är framhjulsdriven – till skillnad från lillebrorsmodellen 140i – ger den även en lägre q-faktor, vilket betyder att man kan stå lite tätare ihop med benen, något många tycker känns mer naturligt. Den riktigt vältränade kan tycka att motståndet är något för lätt, även när det är inställt på max. Vi tror dock att det räcker gott för en vardagsmotionär.

Bluetooth och USB-uttag

Den lika praktiskt som snyggt designade konsolen erbjuder användaren både bluetooth och USB-uttag. Det går att placera sin surfplatta eller telefon på en smart hylla vid konsolen, och det finns även ett separat fack för vattenflaska. Det ingår inget pulsband till XC-190, men om man köper ett separat så går det att koppla ihop det med mjukvaran. Med bluetoothfunktionen går det även att ansluta till träningsappar för att hålla koll på sina träningsframsteg.

Bra crosstrainer till hemmagymmet

DKN XC-190i är en lättplacerad och lättflyttad crosstrainer som passar bra i hemmagymmet. De smidiga transporthjulen används för att lätt rulla bort den genom att lyfta den i handtaget i bakdelen. Vill du ha en crosstrainer i snygg design, med bra steglängd och som går att koppla ihop med träningsappar i telefonen så är det här en modell att kolla närmare på.

Bra steglängd och q-faktorbluetooth
Högt prisinget medföljande pulsband

9. Titan Life Athlete C55

Crosstrainer till budgetpris med rejält svänghjul och många träningsprogram

Steglängd: 40 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 12 st Typ: Bakhjulsdriven Motståndstyp: Elektromagnetiskt Motståndsnivåer: 15 st Maxmotstånd: Ingen uppgift Maskinvikt: 55 kg Maximal användarvikt: 120 kg Display: 5,5 tum, ej bakgrundsbelyst Längd: 156 cm Bredd: 72 cm Höjd: 169 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år

Titan Life Athlete C55

Titan Life Athlete C55 är en crosstrainer med ett pressat pris och som lämpar sig bra för hemmaträning. Svänghjulet på den här budgetmodellen är förvånansvärt rejält och vi är imponerade av att det finns ett stort utbud av förprogrammerade träningsprogram att välja mellan.

Träningsdator av enklare modell samt hylla för surfplatta

Den okomplicerade träningsdatorn på C55 speglar prislappen. Om du väljer att träna med ett förinställt träningsprogram kan du börja använda din crosstrainer med bara några snabba klick. Det finns även möjlighet att ställa in ett eget träningsprogram manuellt om du vill träna under en viss tid eller en viss distans. De manuella träningsprogrammen liknar de förprogrammerade. Displayen är liten i storlek och vi saknar bakgrundsbelysning som hade gjort det möjligt att kunna träna i ett nedsläckt rum. Däremot har kontrollpanelen en hylla för surfplatta men den täcker vid användning displayen så att det inte går att överblicka träningen samtidigt.

Bakhjulsdriven och vinglig vid högt motstånd

C55 är bakdriven, vilket gör att q-värdet blir högre jämfört med crosstrainers som är frontdrivna. Q-värdet är det värde som anger avståndet mellan fötterna när de är placerade på pedalerna. Med bakhjulsdrift placeras fötterna något bredare isär jämfört med när du promenerar.

Det maximala motståndet är rejält och ger även en vältränad motionär en utmaning. Däremot känns C55 något vinglig när motståndet vrids upp till max. Vi har provat att ställa crosstrainern på olika underlag och skruvat åt alla skruvar men upplever att den instabila känslan finns kvar. C55 framstår därför inte tillräckligt robust för att klara av det maximala motståndet. Värt att notera är att crosstrainers i den lägre prisklassen generellt sett är mer instabila jämfört med mer påkostade modeller.

Lätt att montera

När du köper C55 får du hem den i ett stort paket. En tydlig bruksanvisning och verktyg ingår i köpet och det är inte alltför många delar som behöver skruvas ihop innan du kan börja använda din crosstrainer. Om du känner dig osäker rekommenderas att köpa till monteringshjälp, många återförsäljare erbjuder den tjänsten. Eftersom detta är en modell i budgetklassen är vi inte förvånande att många komponenter har en plastig kvalitet. Men efter att vi använt den i ett halvår har vi däremot inte upptäckt något större slitage eller att några delar har gått sönder.

Crosstrainer som är ett bra budgetval

Titan Life Athlete C55 passar dig som har en mindre budget och vill ha en crosstrainer där du kan vrida upp motståndet och är bekväm med att fötterna hamnar lite bredare isär. Steglängden på 40 centimeter passar dig som är kort eller medellång. Om du är längre än 170 centimeter rekommenderar vi att välja en crosstrainer vars steglängd är över 40 centimeter för att du ska kunna ta ut stegen ordentligt.

Tilltaget svänghjulhylla för surfplatta
Displayen är liten och saknar bakgrundsbelysningnågot instabil vid maxmotstånd

10. Viking Sport 305

Stabil crosstrainer som ger imponerande mycket träningsmaskin för pengarna

Steglängd: 38 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 21 st Motståndstyp: Permanentmagnetiskt Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 43 kg Maximal användarvikt: 110 kg Längd: 130 cm Bredd: 68 cm Höjd: 157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Bruksanvisning: PDF

Viking Sport 305 är en crosstrainer som ofta förkortas VS305 och har ett svårslaget prisvärde – det vill säga att den ger mycket crosstrainer för sitt låga pris. Den påminner på många sätt om föregångaren Viking Sport 304, men på modellen 305 har flera egenskaper vässats.

Stabil för sitt pris

Crosstrainers i budgetklassen kan ofta upplevas som instabila när motståndet höjs till max. Modellen 305 står däremot imponerande stadigt för sitt pris och så länge den sätts ihop på rätt sätt varken knakar eller gnisslar den under användning. Att montera ihop den är en ganska smidig historia efter att bruksanvisningen har blivit tydligare, men det hade inte skadat med några fler illustrationer.

Lång steglängd för en budgetmodell

Steglängden är otroligt lång, för att vara en budgetmodell, och det i kombination med ett skönt glid skapar den sköna, elliptiska stegrörelsen som crosstrainers är kända för. Träningsdatorn har uppdaterats med fler träningsprogram att välja mellan samt fler nivåer på motstånd. Det ger en mer varierad, och roligare, träning. Displayen har bakgrundsbelysning, men textstorleken är i minsta laget.

Viking Sport 305 passar dig som har en mindre budget och vill ha en funktionell crosstrainer utan några extra krusiduller.

Högt prisvärdelång steglängdbra glidtystgående
Displayens text är liten i storlekmanualen har få illustrationer

Allt du behöver veta om crosstrainer

Att träna på en crosstrainer passar de flesta människor. En crosstrainer ger effektiv konditionsträning där motståndet kan anpassas från lätt till riktigt tungt, samtidigt som kroppens alla muskler aktiveras. En crosstrainer är också ett bra val för dig som lätt får ont när du löptränar eftersom den elliptiska, det vill säga ovala, benrörelsen på en crosstrainer jämnar ut belastningen och därför är skonsam mot leder, knän och rygg. Med tanke på crosstrainerns mångsidighet är det inte förvånande att den har vuxit i popularitet under senare tid.

Crosstrainer jämförs med längdskidåkning

Eftersom du tränar både ben, armar, bröst, axlar och mage på en crosstrainer jämförs träningsformen ofta med att åka längdskidor. Kombinationen mellan konditionsträning och i viss mån styrketräning gör att kaloriförbränningen ökar, därför är en crosstrainer ett bra val för dig som vill gå ner i vikt.

Precis som när det gäller andra träningsmaskiner kan du själv anpassa motstånd och tempo på en crosstrainer. Den är utmärkt att värma upp på innan ett styrketräningspass men många väljer crosstrainern de dagar de ska träna cardio. På en crosstrainer finns ofta förinställda program som du kan välja mellan och på så sätt få ett så lätt eller tungt träningspass som du önskar. När du använder crosstrainern på högt motstånd eller i högt tempo utsätts den för hög belastning. Det gäller även om du som användare väger mycket. För att kunna ha glädje av din crosstrainer under många år är det därför viktigt att du investerar i en modell som är välbyggd och robust så att den inte slits ut snabbt.

Välj rätt crosstrainer för dig

Funderar du på att köpa en crosstrainer att använda i ditt hem, i ditt hemmagym eller i bostadsrättsföreningens gym? I så fall är det bra om du ställer dig dessa tre frågor innan du går vidare med dina inköpsplaner:

  1. Hur ofta kommer jag att träna på crosstrainern?
  2. Hur bra kvalitet och funktion förväntar jag mig att crosstrainern ska ha?
  3. Hur stor budget har jag att lägga på min crosstrainer?

När du har kommit fram till svaren på de tre frågorna vet du vilka krav du har på träningsmaskinen och vilken summa du kan lägga på den. Att räkna på en budget är extra viktigt eftersom priserna mellan olika crosstrainers skiljer sig beroende på vilket märke de har, hur de är byggda, vilka funktioner som finns och hur de är designade.

I vårt test har vi på PriceRunner testat crosstrainers som kostar från cirka 1 500 kronor upp till cirka 20 000 kronor.

Kom ihåg! Om ni är flera personer som ska använda crosstrainern, glöm inte att tänka utifrån hur ofta alla kommer att använda den samt att det kan behövas en robust modell som tål att olika personer använder den.

Bästa valet av crosstrainer för dig

Till PriceRunners test av crosstrainers har vi valt ut de bästa och mest populära modellerna från de främsta tillverkarna på marknaden. De modeller vi har testat har delats in i fyra olika prisklasser för att du enkelt ska kunna hitta rätt modell för dig till rätt prislapp.

Prisklass 1: Budget
I budgetprisklassen ingår crosstrainers som kostar mindre än 4 500 kronor. Modeller i prisklassen budget kännetecknas av att de har en enklare design och en mindre stabil konstruktion jämfört med modeller i dyrare prisklasser. Crosstrainers i budgetprisklassen har en lägre maskinvikt, lättare svänghjul och en lägre maximal användarvikt. Eftersom dessa modeller tål påfrestningar sämre jämfört med dyrare modeller behöver de oftast mycket underhåll. Det är också vanligt att crosstrainers som kostar upp till 4 500 kronor låter mer.

Prisklass 2: Mellan
I mellanprisklassen ingår crosstrainers som har en prislapp mellan 4 500 kronor och 9 000 kronor. Modeller i mellanprisklassen är ofta större i storlek samt mer robust byggda och tål därför mer intensivt användande under längre tid. Både steglängden, den elliptiska rörelsen och träningsdatorn är bättre jämfört crosstrainers i budgetprisklassen. Dessutom har de ofta snyggare design och är mer tystgående jämfört med billigare modeller. Flest människor köper crosstrainers i den här prisklassen eftersom modeller till mellanpris ger mycket träningsmaskin till en i sammanhanget överkomlig summa.

Prisklass 3: Premium I premiumprisklassen ingår crosstrainers som har en prislapp mellan 9 000 kronor och 15 000 kronor. Dessa crosstrainers är stora och så stabilt konstruerade att de tål att användas hemma i många år innan delar behöver bytas ut eller något behöver lagas. Modeller i premiumprisklassen har ofta en hög byggkvalitet vilket gör att själva maskinen väger en hel del och de har en hög maximal användarvikt. Modeller i premiumklassen kännetecknas också av en lång steglängd, väldigt bra träningsdatorer och detaljer som pulskontroll. Eftersom crosstrainers som har frontdrift anses vara mycket bättre jämfört med modeller som har bakdrift är det vanligast med just frontdrivna crosstrainers i premiumklassen.

Prisklass 4: Elit I elitprisklassen ingår crosstrainers som kostar från 15 000 kronor och uppåt. Här ingår crosstrainers med högst prislapp – och prestanda – på marknaden. De dyraste crosstrainermodellerna är så välbyggda och påkostade att de kan köpas av kommersiella gym där de används dagligen av flera olika användare. Modeller som prismässigt ligger i den lägre prisklassen är ofta bra val för ett gym på ett företag eller en bostadsrättsförening eftersom de är välbyggda och klarar av regelbunden användning av olika personer.

Köpguide i bokstavsordning:

Här är alla viktiga egenskaper hos en crosstrainer som du behöver ha koll på.

I PriceRunners stora test av crosstrainers har vi bedömt 19 viktiga egenskaper. Här är de listade i bokstavsordning och vi förklarar också varför de är viktiga att tänka på när du ska köpa en crosstrainer.

Användarvikt

Den maximala användarvikten anger hur många kilo en crosstrainer är byggd för att tåla. En crosstrainer i ett billigare prissegment är ofta mer instabil, kan drabbas av slitage och börja gnissla eftersom den inte är byggd för att tåla varken en hög belastning eller ett högt motstånd.

Crosstrainers i högre prisklasser är däremot ofta mer rejäla, stabila och har en tålig konstruktion och har därför, generellt sett, en högre maximal användarvikt jämfört med billigare modeller.

För dig som väger mycket är det extra viktigt att köpa en crosstrainer som är tillverkad för att kunna bära upp dig när du tränar. Om du köper en crosstrainer som har en maximal användarvikt som är mindre än vad du väger kan du, i värsta tänkbara scenario, riskera att crosstrainer går sönder när du använder den och att du skadar dig.

Ska du köpa en crosstrainer som ska användas av flera personer, till exempel inom familjen eller i bostadsrättsföreningens gym, är det angeläget att köpa en modell som passar även den tyngsta användaren.

Bromstyp

Det finns två typer av motstånd när det gäller crosstrainers: elektromagnetiska eller permanentmagnetiska bromsar/motstånd. Elektromagnetiska bromsar återfinns normalt hos crosstrainers i högre prisklasser eftersom de dels är dyrare att tillverka och dels anses vara det bästa valet eftersom de saknar rörliga delar som kan drabbas av slitage. Permanentmagnetiska bromsar är billigare att tillverka och är den vanligaste bromstypen på budgetmodeller.

Design

Hur en crosstrainer ser ut ska inte påverka om den är bra eller inte. Däremot kan designen vara viktig ur en estetisk synvinkel. En crosstrainer i en lägre prisklass har ofta en låg vikt och är därför enklare att rulla undan när du inte använder den. Men crosstrainers i dyrare prisklasser är ofta både tunga och välbyggda eftersom de är tillverkade för att stå stadigt på en och samma plats. Köper du en crosstrainer som kommer att stå framme hela tiden, till exempel i ett rum där du använder den eller i ett hemmagym, är det en fördel om du tycker att den är snygg att se på eftersom den blir en del av inredningen.

Display

Display är något de flesta crosstrainers har utrustats med. Det är en mindre skärm där du kan se information när du tränar. Vanlig träningsdata som brukar visas på en display är vilket motstånd du har, hur länge du har tränat, antal kalorier som du förbrukat och vilket träningsprogram du använder. När du köper en crosstrainer är det bra att tänka på att köpa en modell med en användarvänlig display. Om displayen är komplicerad och det är svårt att hitta rätt program, ändra motstånd eller komma igång med träningen blir det inte lika lockande att använda din träningsmaskin.

Frontdrift eller bakdrift

En crosstrainer kan vara framdriven eller bakdriven. Frontdrift anses vara bättre än bakdrift eftersom det ger en mer horisontellt jämn rörelse. Att stegrörelsen är plan mot underlaget gör att träningen påminner om rörelserna du gör när du åker längdskidor. Det är en mjuk rörelse som orsakar liten belastning på knän och leder, och är ett av skälen till varför crosstrainern är så populär hos många motionärer.

Garanti

Att köpa en crosstrainer är en investering. När du fått hem din nya träningskompis vill du att den ska hålla för regelbunden användning under många år. Om oturen är framme och din crosstrainer går sönder är det bra om tillverkaren eller återförsäljaren kan reparera din träningsmaskin, eller ersätta dig med en ny modell – helst gratis. Därför är det viktigt att se över hur lång garantitid din crosstrainer har innan du köper den. Ju längre garantitid, desto bättre. Men det är viktigt att komma ihåg att om du reklamerar din crosstrainer är det vanligt att du som kund får betala hela kostnaden för att skicka din crosstrainer till en verkstad för reparation, eller sända den till tillverkaren eller återförsäljaren. Om du köper en billig crosstrainer är det bra att ha i åtanke eftersom en eventuell reklamation kan göra att ditt köp blir betydligt dyrare än vad du har budget för.

Ljudnivå

När du tränar på en crosstrainer ska den inte låta högt. Tvärtom ska den vara tystgående, så att du kan titta på en serie eller lyssna på musik eller en podd utan att träningsmaskinens ljud överröstar serien eller ljudet i hörlurarna.

Om din crosstrainer gnisslar när du använder den ska du vara extra uppmärksam. En crosstrainer ska normalt sett inte ge ifrån sig gnällande ljud när du tränar på den, det kan vara tecken på att friktionen är så pass hög att komponenter i den mekaniska konstruktionen slits ut snabbare än vad de borde göra. Det kan innebära att livslängden för din crosstrainer blir betydligt kortare än förväntat. Om crosstrainern gnisslar, prova att efterdra alla skruvar. Om inte det hjälper, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.

Manual

När du köper en crosstrainer ingår en manual. För att manualen ska anses vara bra bör den innehålla tydliga steg-för-steg-instruktioner för hur du monterar ihop din crosstrainer, gärna med förklarande bilder. Den ska även ha en användarbeskrivning som enkelt förklarar hur du använder träningsdatorn och kan hitta rätt träningsprogram och inställningar för din träning.

Dessvärre är det sällan som manualen som följer med crosstrainern är så pass tydlig, lätt att förstå och detaljerad som den borde vara. Det gäller för crosstrainers i alla prisklasser.

I den digitala tidsålder vi lever i tycker vi att det borde vara obligatoriskt att manualen ska finnas på nätet, antingen som pdf eller i annat lättläst format. Att ladda ner en manual från nätet och spara den på sin dator är smidigare än att spara en manual i pappersformat i någon byrålåda.

Maskinvikt

Maskinvikt anger hur många kilo crosstrainern väger.

Pris och vikt brukar hänga ihop: ju dyrare en crosstrainer är, desto tyngre brukar den vara. En crosstrainer som väger mycket är robust, har en hög maximal användarvikt och tål tuff belastning – den är alltså byggd för att klara hårdare träning av tyngre personer under längre tid. En lätt crosstrainer är generellt sett mindre stabil, kan lättare slitas ut eftersom den inte är konstruerad för tung belastning eller motstånd och kan gnissla. Men, om du behöver kunna flytta på din crosstrainer mellan träningstillfällena är det givetvis praktiskt om den väger mindre.

Mobilitet

Egenskapen mobilitet syftar till hur lätt, eller svårt, det är att flytta på crosstrainern. Crosstrainers i högre prisklasser som väger mycket är inte byggda för att kunna flyttas runt, de ska stå stadigt på samma plats, medan lättare modeller i lägre prisklasser kan rullas runt på sina transporthjul och stuvas undan mellan passen. Om du bor trångt eller vill kunna flytta undan din crosstrainer när den inte används bör du välja en lättare modell med transporthjul som har högre mobilitet jämfört med en tyngre, mer robust modell.

Montage

En crosstrainer levereras oftast i ett stort kolli. Om du klickar hem en crosstrainer från en e-handelsbutik på nätet finns ofta hemleverans och uppbärning samt monteringshjälp som tillval. Om det inte finns är det viktigt att monteringen är så pass enkel att du kan sätta ihop din crosstrainer själv. Oftast medföljer de verktyg du behöver och manualen ska även innehålla monteringsinstruktioner.

Pedaler

På en crosstrainer placerar du dina fötter på platta, breda pedaler. När du sedan tränar på crosstrainern är det viktigt att pedalerna följer med fötternas rörelser så att du har ett jämnt tryck mot sulorna under hela den elliptiska rörelsen. Det är även en stor fördel om pedalerna går att höja och sänka för att passa din längd.

Pris

Priset är givetvis en väldigt viktig faktor att ta ställning till när du ska köpa en crosstrainer. Det finns crosstrainers i många olika prisklasser och som vänder sig till olika typer av köpare. Crosstrainers med marknadens lägsta pris ligger på cirka 1 500 kronor medan de dyraste modellerna kan kosta 50 000 kronor eller mer.

Pris och kvalitet går ofta hand i hand och det gäller även för crosstrainers. Modeller som kostar mer är, med få undantag, mer välbyggda, har bättre funktionalitet och håller längre jämfört med budgetvarianterna. Värt att tänka på är att dyrast inte behöver vara bäst, en crosstrainer som kostar 30 000 kronor kan vara bättre än en modell som kostar 45 000 kronor.

Köper du en crosstrainer i budgetprisklass behöver du däremot vara beredd på att den kommer att kännas mer ostadig jämfört med crosstrainers som finns hos gymkedjorna.

LÄS MER: PriceRunners guide till billiga och bra crosstrainers

Pulskontroll

Pulskontrollen mäter din puls när du tränar. Det är vanligt att pulskontrollerna är integrerade i handtagen på crosstrainern. När du håller i dem mäts din puls och sedan redovisas den på displayen. Det är dock långt ifrån alla crosstrainers som har den här funktionen. Om du tycker om att mäta din puls när du tränar, för att se vilken ansträngningsnivå du ligger på, är det därför en viktig egenskap att titta efter vid köp av en crosstrainer.

Vissa modeller, främst de i högre prisklasser, erbjuder pulsstyrning. Det innebär att träningsmaskinen mäter din puls och sedan anpassar motståndet så att pulsen ligger på den nivå som du har bestämt. Det är ett mycket effektivt, och utmanande, sätt att träna på.

Robusthet

Robusthet står för hur stadig och välbyggd en crosstrainer är, och är en viktig egenskap att titta på innan du gör ditt köp. En robust crosstrainer har en stark konstruktion, en rejäl ram, slitstark mekanik och tålig elektronik. Det innebär att den är rustad för att tåla hård belastning, både vad gäller motstånd och användarvikt, under lång tid utan att drabbas av slitage eller att komponenter går sönder.

Om det är flera personer som ska dela på en crosstrainer, eller om du är en tung person, är det därför bra att välja en så robust crosstrainer som möjligt eftersom den kommer att generera träningsglädje under många år. Robusta crosstrainers ligger ofta i de högre prisklasserna och eftersom de väger mer är de svårare att flytta på, jämfört med billigare och lättare crosstrainers.

Steglängd

För att du ska kunna få ut maximalt av träningen på din crosstrainer behöver steglängden vara så pass lång att du kan ta ut stegen ordentligt. Om steglängden är för kort gör det att du inte kan ta ut benrörelserna ordentligt och får inte ut maximalt av din träning. Normalt har crosstrainers med en lägre prislapp en kortare steglängd på mellan 30 och 40 centimeter. Mer påkostade modeller har ofta en steglängd på 40 till 50 centimeter, eller mer. Hur väl tilltagen steglängd du behöver hänger ihop med din längd. Är du under 160 centimeter lång kan en steglängd på 30 centimeter vara lagom, men är du längre ska steglängden vara minst 40 centimeter. Prova gärna crosstrainern innan du köper den för att känna efter om du kan ta ut stegen ordentligt på den.

Storlek

Om du av utrymmesskäl hemma behöver köpa en liten crosstrainer ska du kika närmare på billigare modeller. Crosstrainers i de lägre prisklasserna är ofta mindre i storlek jämfört med dyrare crosstrainers. Det beror på att billiga crosstrainers inte är lika välbyggda och stadiga som en mer påkostad modell. Om du däremot har mycket plats hemma, och en budget som tillåter det, är det en fördel att köpa en dyrare crosstrainer som är mer robust byggd. Crosstrainers som kostar mer har ofta en större ram, som gör att maskinen tar upp mer plats, de väger mer och är därför mer stabila. Billiga och mindre crosstrainers riskerar att upplevas som instabila när motståndet ökas.

Viktigt att tänka på är att mäta utrymmet där din crosstrainer ska stå. Eftersom både pedalerna och handtagen rör sig under användning behöver det finnas fria ytor på omkring en halv meter både framför och bakom crosstrainern.

Svänghjul

Svänghjulet är den del av crosstrainern som snurrar när du trampar på pedalerna. Det är svänghjulet som reglerar motståndet med hjälp av magneter. Ju mer motstånd du lägger på, desto mer bromsar magneterna hjulet så att det blir tyngre att trampa. Ett tungt svänghjul ger ett mer jämnt och stabilt motstånd, därför är det bra att köpa en crosstrainer med ett svänghjul som väger mycket.

Träningsdator

På en crosstrainer är det via träningsdatorn du kan ställa in vilket träningsprogram du vill ha. Ofta har träningsdatorn förprogrammerade träningsprogram som du kan välja mellan, till exempel intervallträning, motståndsstegring eller fettförbränning. I en bra träningsdator ska du kunna lägga in din längd och vikt och sedan anpassar datorn motståndet på de olika passen utifrån det.

Vanliga frågor om crosstrainers

Här hittar du vanliga frågor och svar som rör crosstrainers.

Hur långa pass ska man träna med en crosstrainer för att det ska vara effektivt?

En stor fördel med att träna på en crosstrainer är att alla kroppens stora muskelgrupper får jobba samtidigt, något som gör träningen väldigt effektiv. Ett annat plus är att du kan variera din träning på en crosstrainer genom att ändra motstånd, hur snabbt du trampar och hur länge du tränar. Det är populärt, och tidseffektivt, att träna intervallpass på en crosstrainer. Kör du ett högintensivt och svettigt intervallpass på mellan 20 och 30 minuter förbränner du lika många kalorier som om du hade promenerat i raskt tempo i en timme.

Vilka muskler tränar man med en crosstrainer?

När du tränar på en crosstrainer får både armarna, benen, hjärtat och lungorna jobba – hur hårt beror på vilket motstånd du har och hur snabbt du trampar. Vill du aktivera överkroppen mer kan du dra hårdare i handtagen så att benen inte behöver jobba lika mycket för att föra runt pedalerna. Och vill du träna benen mer kan du vrida upp motståndet och hålla handtagen i ett löst grepp. Vill du aktivera baksidan av benen kan du prova att trycka ner hälarna i varje steg, och vill du vässa till vaderna kan du gå upp lite på tå när du trampar. Glöm inte att spänna till magen så att du har en stolt hållning medan du använder crosstrainern.

Hur ofta ska man träna på en crosstrainer?

Hur ofta du ska träna på en crosstrainer beror på vilka resultat du vill ha. Eftersom crosstrainer är en skonsam träning för leder och knän kan du använda den varje dag om du vill. Men som med all träning är det rekommenderat att vila en till två dagar i veckan och låta kroppen återhämta sig. Det är även viktigt att du som är nybörjare inte går ut för hårt i början. Är du otränad kan det räcka att trampa på crosstrainern i en kvart de första gångerna och sedan trappa upp längd och motstånd allt eftersom du känner att du orkar träna mer.

Hur många kalorier bränner man på en crosstrainer?

Crosstrainern är en maskin som ligger i topp på kaloriförbränningslistan när det gäller träningsmaskiner. Att förbränningen av kalorier är så effektiv beror på att du aktiverar alla kroppens stora muskelgrupper samtidigt på en crosstrainer. Det gör att du bränner fler kalorier på en crosstrainer jämfört med att exempelvis promenera på ett löpband, trampa på en motionscykel eller gå på en trappmaskin.

Hur många kalorier en enskild person förbränner beror på flera faktorer, såsom ålder, vikt, längd och hur vältränad man är. Men generellt förbränns omkring 600 kalorier under 60 minuters medelintensiv träning på en crosstrainer. Motsvarande kaloriförbränning på en promenad är två timmar och på en träningscykel tar det en och en halv timme att förbränna 600 kalorier.

Ska crosstrainern ha svänghjulet fram eller bak?

Om en crosstrainer ska vara fronthjulsdriven eller bakhjulsdriven är en fråga om pris och hur bra du vill att din crosstrainer ska vara. Generellt sett är framhjulsdrivna crosstrainers bättre jämfört med bakhjulsdrivna modeller, men å andra sidan kostar de också mer.

De flesta som köper en bakhjulsdriven crosstrainer gör det för att de modellerna är billigare. Med bakhjulsdrift kommer pedalerna närmare golvet, vilket kan vara en fördel om du ska ha din crosstrainer i ett rum med lågt i tak, eller om du är väldigt lång. En negativ faktor med bakhjulsdrift är att q-faktorn är högre. Q-faktorn anger hur långt mellanrum det är mellan pedalerna. Ju kortare avståndet är, desto mer naturlig blir stegrörelsen.

Framhjulsdrift erbjuder däremot i regel en bra q-faktor som gör att fötterna har ett bekvämt avstånd på pedalerna. En annan fördel med framhjulsdrift är att stegrörelsen blir mer elliptisk, det vill säga oval, och därmed imiterar rörelserna du gör när du åker längdskidor. Den elliptiska rörelsen är skonsam mot både knän och leder och upplevs som skönare av många.

Kan man montera crosstrainern själv eller behöver man köpa till den servicen?

När din crosstrainer levereras kommer den oftast i ett enda stort paket. I regel är de flesta delarna redan ihopsatta vilket innebär att det är enkelt och går snabbt att montera de sista komponenterna hemma. Eftersom en crosstrainer kan väga mycket och vara otymplig att flytta på är det rekommenderat att du tar hjälp av en person för att packa upp crosstrainern och lyfta ur den ur kartongen. De verktyg som behövs för att skruva ihop crosstrainern brukar följa med, men vi tipsar ändå om att det är bra att ha din egen verktygslåda nära till hands för att kunna dra åt skruvarna rejält. Oftast tar det inte mer än en timme att montera ihop en crosstrainer, sedan kan du premiäranvända den!

Köpguide: Vilken crosstrainer är bäst för mig?

Eftersom en crosstrainer kostar en del är det viktigt att du gör ett genomtänkt köp så att den motsvarar dina förväntningar. Vilken crosstrainer som är bäst för dig beror på flera faktorer.

Här är fem frågor som är bra att ställa dig innan du går vidare med dina planer att köpa en crosstrainer för att träna på hemma:

  1. Hur mycket pengar får min crosstrainer kosta?
  2. Hur ofta kommer jag att använda min crosstrainer?
  3. Vilken typ av träning kommer jag att använda min crosstrainer till?
  4. Var i mitt hem kommer jag att träna? Hur mycket plats har jag och hur högt i tak är det?
  5. Är modellen jag funderar på kompatibel med min längd?

Stora skillnader mellan billiga och dyra crosstrainers

Skillnaderna mellan de crosstrainers som kostar minst och de som kostar mer än 10 000 kronor är stora. Om du planerar att träna regelbundet på din crosstrainer, det vill säga flera dagar i veckan, rekommenderar vi att överväga köp av en crosstrainer som kostar från 9 000 kronor och uppåt. I PriceRunners test av crosstrainers kallar vi det för premiumklassen.

Dyrare crosstrainers har normalt ett svänghjul som väger mer. Det gör att stegrörelsen blir skönare och mer stabil och att det mekaniska slitaget är minimalt. Crosstrainers i budgetklassen har generellt sett mindre stabilitet, sämre funktionalitet och kortare livslängd jämfört med modeller som kostar mer.

Välj crosstrainer utifrån vad du vill träna

Fundera på vilken typ av träningspass du föredrar. Olika crosstrainers passar bra för olika typer av träning. Vissa modeller är utformade för intervallpass där motståndet varierar kraftigt medan andra passar bäst för långa pass med medeltungt motstånd. Det finns även crosstrainers som du kan koppla träningsappar till, något som kan vara motiverande och göra att du kan logga din träning och dina resultat.

Föredrar du att träna pulsbaserat bör du köpa en crosstrainer som erbjuder trådlös överföring från ett pulsband. Det beror på att pulssensorerna som sitter på maskinen inte mäter pulsen med lika stor exakthet som ett pulsband som du fäster runt bröstet gör.

Mät hemma så att crosstrainern får plats

Om du inte har en väldig stor yta att ställa din crosstrainer på hemma är det rekommenderat att du mäter så att crosstrainern verkligen får plats när den är ihopmonterad. Kom ihåg att det behövs en halv meter extra utrymme framför och bakom crosstrainern eftersom handtagen och pedalerna rör sig när du tränar. Har du lågt i tak, eller ska ställa crosstrainern i källaren, bör du också mäta takhöjden. Notera också att även om din crosstrainer har transporthjul så kan det vara svårt att stuva undan den eftersom den inte går att fälla ihop.

Välj steglängd utifrån hur lång du är

För en så bekväm träningsupplevelse som möjligt är det viktigt att din crosstrainer har en steglängd som gör att du kan ta ut stegrörelsen. Är du längre än 170 centimeter rekommenderas en steglängd på minst 40 centimeter, gärna mer. Är du osäker är det bra om du provar crosstrainern innan du gör ett köp för att se att du kan ta ut stegen och armrörelserna på ett bekvämt sätt. Ett genomtänkt köp av en crosstrainer kommer att ge dig träningsglädje under många år framöver.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss