1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så väljer du rätt elcykel

Sara Assadi

Vill du hitta ett miljövänligt alternativ till bilen, eller slippa anstränga dig när du cyklar? Då är en elcykel en bra investering. Från olika cykeltyper till batterikapacitet, komfort och motorprestanda – här listar vi våra bästa köpråd till dig som vill få lite extra skjuts i uppförsbackarna.

Så väljer du den bästa elcykeln

En elcykel kostar ofta mer än en vanlig, men många vittnar om att den är värd pengarna. Men för att du ska bli nöjd med ditt val behöver du tänka på några saker innan du gör ditt köp:

1. Vilken sorts elcykel är bäst?

  • En stadselcykel är det perfekta valet för dig som vill ha cykeln till vardags, till exempel när du pendlar till jobb eller skola.
  • En elmountainbike är för dig som föredrar offroad-cykling.
  • En elcykel med låda är toppen för att transportera varor eller köra barnen till skolan.
  • En hybridcykel kombinerar komfort och motion, för dig som både vill pendla och träningscykla.
  • En hopfällbar cykel är enkel att ta med sig.

2. Vad ska cykeln ha för motor?

Är du ute efter att bara ta dig från punkt A till B utan att bli svettig? Eller vill du åt den “äkta cykelkänslan”? Det avgörs främst av typen av motor och var den är placerad. Ju högre effekt motorn har, desto starkare prestanda, särskilt i kuperad terräng. Effekten mäts i watt, och de flesta elcyklar ligger på 250 watt, vilket också är taket för vad som är lagligt på allmän väg.

  • Motorn fram eller bak. En motor som sitter nära något av cykelns hjul är billigare, men kan ge känslan av att någon puttar på cykeln. Du känner helt enkelt av motorn när den är påslagen. När batteriet tar slut är den här sortens cykel ofta trög att cykla på.

  • Motorn i mitten. Detta ger mest "riktig cykelkänsla", eftersom motorn reagerar när du trycker ner pedalerna. Det kostar ofta lite mer, men en sådan här cykel är lättare att cykla på även när motorn är av.

3. Vad ska batteriet ha för kapacitet?

  • Räckvidd: Batteriets kapacitet mäts i wattimmar, som förkortas Wh. Ju högre kapacitet, desto längre räckvidd får du, enkelt förklarat. Räckvidden beror också på hur du använder din cykel.

  • Livslängd: Batteriets livslängd mäts i laddningscykler. Ju fler cykler det tål, desto längre håller det.

4. Hur ska batteriet laddas?

Läs på om hur batteriet laddas. Sitter det fast i cykeln eller går det att ta av? Behöver du en särskild laddare? Sådant kan vara avgörande för hur enkelt det känns att ladda det.

5. Hur ska cykelns design och komfort vara?

Det är såklart viktigt att cykeln är skön att cykla på.

  • Ett lågt insteg gör cykeln lättare att kliva på och av, särskilt om du är äldre eller har begränsad rörlighet.
  • Ramstorleken ska passa din längd och kroppstyp.
  • Sadeln och handtaget är avgörande för hur bekväm cykeln känns, särskilt när du ska cykla långt.

6. Vad har cykeln för däck och fjädring?

Valet av däck påverkar både komforten och greppet. Mönsterdäck ger till exempel ett bra grepp på olika underlag. Med en fjädrad framgaffel eller stötdämpare kan det bli mer bekvämt att cykla på ojämn mark som grusvägar.

7. Vilket bromssystem ska cykeln ha?

De flesta cyklar har en så kallad skivbroms, som bromsar effektivt utan att påverkas av damm eller fukt (till skillnad från fälgbromsar som kan ta sämre i dåligt väder).

Skivbromsarna kan i sin tur delas in två kategorier: hydrauliska och mekaniska bromsar. De hydrauliska stoppar cykeln med hjälp av ett oljetryck, medan de mekaniska använder en vajer.

Fördelarna med de hydrauliska bromsarna är flera: de kräver inte lika mycket underhåll och de bromsar både smidigare och mer effektivt.

8. Vad ska cykeln ha för växelsystem?

Interna växlar kräver mindre underhåll, eftersom de sitter skyddade mot väder och vind, och ger en renare design, medan externa växlar ger en mer avancerad cykelupplevelse. Ofta erbjuder ett externt växelsystem fler växelnivåer.

Eldriven stadscykel

En eldriven stadscykel har flera fördelar: du slipper trängas i rusningstrafiken, kommer fram snabbare än med en vanlig cykel, får en extra skjuts i uppförsbackarna och slipper bli svettig.

Eldriven lådcykel

En lådcykel är utmärkt när det gäller att transportera stora och tunga laster, inklusive barn, matvaror, bagage eller paket. I den får du plats med mycket mer än på en vanlig cykels pakethållare, och för många som bor i stan är lådcykeln ett bra alternativ till bilen. Med cykeln slipper du fundera på bensinpriser eller krånglet med att hitta parkering.

Hopfällbar elcykel

En hopfällbar cykel går, som namnet antyder, att vika ihop när den inte används. Den största fördelen är att den inte tar särskilt mycket plats, så att du enkelt kan ta med den i kollektivtrafiken, stuva in den i bakluckan på bilen eller förvara den i ett hörn av kontoret. Nackdelen med hopfällbara cyklar är att de sällan har samma prestanda och stabilitet som en vanlig cykel.

Eldriven hybridcykel

En hybridcykel är som en kombination av en vanlig cykel, en mountainbike och en racercykel. Den är anpassad för att fungera på olika vägar och underlag, så att du både kan ha den när du cykelpendlar på asfalten i stan och när du motionscyklar längs landsvägar eller i lite tuffare terräng. Här ger motorn en liten extra skjuts om du blir trött i benen.

Eldriven mountainbike

En el-mountainbike (eller e-MTB) är en korsning mellan elcykel och mountainbike. Motorn i dessa cyklar ger extra draghjälp i branta backar och tuff terräng, så att du kan utforska mer utmanande stigar och åka på längre äventyr.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss