Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vad ska du tänka på när du ska köpa en ny kaffebryggare

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-09-12

Vad en riktigt god kopp kaffe ska vara kanske kan vara en smaksak och något för varje individ att avgöra, men hur en bra kaffebryggare ska fungera är det antagligen lättare att enas om.

Förutom slutresultatet - hur kaffet smakar - så några olika aspekter av bryggarna som är viktiga, exempelvis temperatur och bryggtid.

Kaffebryggning har i flera hundra år varit en viktig tradition världen över och sättet att brygga kaffe varierar stort beroende på vilket land man befinner sig. I Sverige är fortfarande den klassiska kaffebryggaren, en så kallad elektrisk droppbryggare, vanligast i vårt kök även om espressomaskiner de senaste åren ökat markant.

Fördelen med den klassiska kaffebryggaren är såklart dess pris men även dess enkelhet och hållbarhet. Priset varierar dock rejält från några hundralappar till ett par tusenlappar. Visst finns det skillnader i både kvalité och smak på dessa bryggare men det är såklart upp till användaren att värdesätta om det höga priset är värt resultatet. För att enkelt förklara den största skillnaden mellan de dyrare och de enklare modellerna så får man lyfta på skalet till bryggaren. I budgetmodellerna sitter ofta lite enklare värmeelement i aluminium vilka arbetar med lägre effekt och tar således längre tid på sig samtidigt som de ger en något ojämn temperatur.

I premiummodellerna sitter ofta värmeelement i koppar/mässing med upp till dubbla effekten vilket ger snabbare uppvärmning och ofta mer jämn temperatur över bryggningen. Ju snabbare vattnet värms upp ju bättre kan spridningen över kaffet bli vilket är avgörande för smaken. Materialvalet i de billigaste modellerna är ofta plast medan metall dominerar i premiumklassen detta ger längre hållbarhet. Sen spelar även designen en roll i prissättningen naturligtvis.

Konsten att brygga kaffe på rätt sätt oavsett bryggmetod handlar om att hitta en bra balans mellan temperatur, tid och kaffemängd/vattenmängd. Om du hanterar vattenmängden och kaffemängden så sköter dessa kaffebryggare resten åt dig och många av dessa bryggare kommer ge dig fantastiskt gott kaffe.

Läs mer

Inte medlem? Bli medlem