Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Så gick det på Black Friday – kunde årets största shoppingdag leva upp till förväntningarna?

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-11-22

Medan fullmånen lyste uppe svenska städer och landsbygd under natten till fredag 23 november omvandlades svenskarna från ett blygsamt folk som håller avstånd till varandra till fyndgalna varulvar som ylade ut sina sökord i jakten på bästa reakap.

Inför nedräkningen till Black Friday bollades siffror från olika håll i media och hos näthandlare, om ”så mycket kommer Black Friday” växa i år. Men preliminära resultat från natten till fredagen visar att alla hade fel. Förväntningarna om en tillväxt på omkring 20% visade sig nämligen vida överträffas.

Den omsättning som handlarna kommer se när Black Friday är avslutat beräknas nu snarare vara 40–60% större än under år 2017. Då shoppades det för 5,3 miljarder kronor under ett enda dygn. Slutsumman kan alltså landa på så mycket som strax under 8 miljarder. En ofattbart stor summa. Men vad var det som stod på det svenska folket inköpslistor under Black Friday i år?

Alla älskar Apple

Apple bibehåller ett ruskigt starkt grepp om Sverige. Från norr till söder så toppar de trådlösa hörlurarna Airpods alla sökordslistor. Det handlar troligtvis om en kombination av det är en populär produkt ihop med att priset har legat på ungefär samma, höga nivå sen produkten släpptes.

Och visst gick Airpods att hitta på Black Friday-rean. Det var visserligen ingen sänkning med enorm wow-faktor. Men när det rör sig om en produkt som oavsett ska inköpas så räknas varje hundralapp som kan skalas av från prislappen. Kan det tänkas komma att ligga många små vita paket under julgranarna i år?

Även andra Apple-produkter hör till de mest eftersökta prylarna. Både iPads och iPhones finns med i topp 10. Och många har gjort sin shoppingläxa och tänker klokt med sina sökningar. Man är framför allt ute efter en Apple iPhone 8, som ju är förra årets modell. Kanske finns det redan en känsla av en bra deal i och med att nya, dyrare iPhones släpptes under hösten. Men några superpriser på iPhone 8 verkar trots produktens Black Friday-popularitet inte ha dykt upp.

Här är sökningarna som stack ut mest

Gick du bananas i jakten på ett Schleich Ridcenter Med Ryttare Och Hästar under Black Friday-natten? Då bor du antagligen i Dalarna eller Gävleborg. Hur dala- och gävleborgbornas besatthet vid leksaksstall hänger ihop lämnar vi outrett, även om denna ytterst lokala trend väcker en del intresse. För faktum är att ingen annanstans i landet var denna produkt lika het som just i dessa områden.

Är Uppsala Sveriges mest renliga stad? Eller är det tvärtom så att det där finns extra gott om dammråttor i hörnen? Endast i Uppsala lyckades en dammsugare kvala sig in på topplistan över mest eftersökta produkter. Electrolux UltraSilencer EUS8GREEN var mer populär än flertalet tv-apparater och mobiltelefoner.

Storstadsborna landet över förenas i en gemensam önskan denna Black Friday – lite lugn och ro, tack så mycket. Hörlurarna Bose QuietComfort 35 2 med aktiv brusreducering tar sig upp till toppositionerna över mest efterfrågade produkter endast där folktätheten är hög. Och ingen blir väl förvånad över att det är i Stockholm som denna produkt hamnar på andra plats? Exakt hur de ska kombineras med Airpodsen, stockholmarnas mest eftersökta pryl, är i nuläget oklart. Men att hörlurar är superhett råder det inga tvivel om.

De här produkterna var det störst fyndchans på

Telefoni, tv, spelkonsoler och tv-spel – alla produkter som många hett söker efter bland Black Friday-kampanjerna. Och chansen att hitta ett kap inom de kategorierna visade sig vara relativt goda. Av de 30,000 produkter som Pricerunner gjort en långsiktig bevakning av under nedräkningen till Black Friday så visade det sig att av de tv-spel som fanns med var 42% på rea och priserna var sänkta med upp till 39%. En rea som många nog känner sig nöjda med!

Andra kategorier med stora fyndchanser var bland annat heminredning och belysning. I båda fallen hade mellan 30 och 40% av bevakade produkter prissänkts, och låg på omkring 20% rabatt. Bäst omfattning av rean var spisar och annan köksutrustning. Men även om man kunde hitta nästan hälften av de bevakade produkterna inom detta område till ett lägre pris, så var själva prissänkningen ytterst blygsam. Drygt 10% var det bästa man kunde hitta.

PriceRunners egen statistik avslöjar - några av det bäst prissänkta produkterna

Störst chans shoppingframgång har den med en väldigt spretig inköpslista. Vilka produkter som sjunkit mest i PriceRunners egen prisstatistik varierar nämligen vilt mellan allt från Asics-skor med gelsula, till den påkostade köksassistenten Kenwood Chef XL Elite och kvalitetskastrullen Scanpan Fusion 5 18 cm.

Även värmepumpar, vinterskor, LEGO och hårtorkar kvalar in som produkter där rean var allt annat än fejk.

Läs mer

Inte medlem? Bli medlem