1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Yogamatta: 7 modeller i test

Daniel Agerhult

Är du på jakt efter en skön yogamatta som du slipper glida runt på? Vi har testat yogamattor från Manduka och Casall. För att en yogamatta ska utses till bäst i test, måste den vara bekväm men inte för mjuk. Den får inte bli hal av svett och greppet måste vara bra, så man inte skadar sig.

Bäst i test yogamatta

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Testet har utförts av en van yogautövare som testat ett antal utvalda yogamattor under en period på tre månader. Testpersonen har provat olika typer av yogapass för att noggrant kunna undersöka hur mattan reagerar på svett, slitage och framför allt hur skön den är att yoga på.

Yogamattorna har även testats vid annan sorts träning, för att avgöra om den även lämpar sig som träningsmatta, eller om den bäst passar vid yoga.

För att avgöra vilken yogamatta som blir bäst i test har vi bedömt följande egenskaper:

  • Pris: Hur bra är yogamattan i förhållande till prislappen? Här gör vi en samlad bedömning över hur mattan presterar i testet i förhållande till vad den kostar.

  • Tjocklek: Vi bedömer hur mattans tjocklek påverkar balans och bekvämlighet. En tjockare och mjukare yogamatta är ofta skön att sitta på men kan samtidigt göra att balansen försämras.

  • Grepp: Hur reagerar yogamattan på svett? För att kunna yoga säkert behöver mattan ha ett bra grepp. Många yogamattor har svårt att leverera ett bra grepp under de lite svettigare passen.

  • Material: Här bedömer vi hur slitstarkt materialet är samt kanske viktigast av allt, hur det påverkar människa och miljö. Många billigare yogamattor görs av PVC som är ett plastmaterial som släpper ut många giftiga kemikalier under tillverkningsprocessen. PVC står för polyvinylklorid och är ett av de farligaste ämnena för vår hälsa och miljö.

Vi har vägt in den samlade bedömningen av dessa egenskaper och satt det i relation med yogamattans prislapp. Denna testprocess har gjort det möjligt för oss att ge varje matta ett rättvist betyg.

Vi har testat ett urval yogamattor. Jämför pris på populära yogamattor på PriceRunner. Passa även på att läsa vår guide till hemmaträning, för en extra inspirationsboost.

1. Flowlife Flowmat - BÄST I TEST YOGAMATTA

Jordnära yogamatta av naturmaterial

Längd: 183 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 4 mm Vikt: 2,27 kg Material: Naturgummi och naturkork Tillbehör: Bärrem Garanti: 2 år

Flowlife Flowmat

Flowlife Flowmat är en mjuk och varm yogamatta tillverkad av endast naturmaterial. Den är förhållandevis tung och ligger därmed stadigt på marken vid alla typer av yoga och träning.

En klimatsmart yogamatta

Flowmat är ett klimatsmart val av yogamatta, eftersom den är tillverkad av gummi och kork. Dessutom planterar Flowlife ett träd för varje såld matta – snyggt! Många billigare yogamattor innehåller olika typer av plastmaterial som är dåliga för både människa och miljö.

Den här mattan passar utmärkt till både svettiga yogapass och intensiva träningsövningar. Greppet för fötter och händer kan från början upplevas som klent, men i takt med att kroppen börjar svettas förbättras greppet avsevärt. Det översta lagret av naturkork ger en viss värme och mattan blir särskilt behaglig under avslappningsövningarna i slutet av yogapasset.

Skön utan att vara för mjuk

Flowmat har lyckats med konststycket att vara riktigt skön utan att bli för mjuk. Flera av de lite mjukare modellerna kan bli för svampiga och då är det svårare att hålla balansen under vissa av yogaövningarna. Mattan går även fint att bära med sig tack vare den praktiska bärremmen som följer med på köpet. Notera dock att mattan är förhållandevis tung och kan bli otymplig att bära med sig på längre sträckor.

Flowlife Flowmat rekommenderas för dig som önskar en varm och bekväm yogamatta för hemmabruk. Vi gillar starkt att den är tillverkad av endast naturmaterial och att Flowlife planterar ett träd för varje såld yogamatta! Det här är en utmärkt matta till ett rimligt pris.

Miljövänligbekvämstabil
Tung

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Flowlife Flowmat

395 kr

Flowmat

474 kr

Flowlife Flowmat, Yogamatta

493 kr

2. Casall Yoga mat Grip&Cushion III 5mm – BÄSTA PREMIUMVAL

En mjuk yogamatta som passar även svettiga yogapass

Längd: 183 cm Bredd: 68 cm Tjocklek: 5 mm Vikt: 3,1 kg Material: Naturgummi och PU (polyuretan)

Casall Grip & Cushion III Yoga Mat 5mm

Grip&Cushion III från Casall är en snygg lite större yogamatta av mycket hög kvalitet. Den har extremt bra grepp både vid torra och fuktiga förhållanden vilket gör den utmärkt även till de allra svettigaste yogapassen.

En lite tjockare yogamatta

Med en tjocklek på 5mm är den något tjockare än standardmåttet som ligger på 4 mm. En tjock och mjuk matta är oftast skön att ligga på, men kan också vara en faktor som gör det svårare för användaren att hålla balansen. Vi upplever att den, trots sin tjocklek, levererar en hög grad av stabilitet även vid mer utmanande positioner vilket är ett stort plus.

Grip&Cushion har hög densitet och det gör den till den i särklass tyngsta yogamattan i testet. Söker du en matta för att smidigt kunna ta med på resor så är denna inte bäst i test. Den är bökig att bära med sig och tyvärr är inte bärsele eller förvaringsväska inkluderat i prislappen. Tyngden bidrar till att den ligger extremt stabilt på golvet.

Absorberar fukt från svett

Denna yogamatta är tillverkad av en blandning av naturgummi och polyuretan även kallad PU. Det sistnämnda har en speciell egenskap som gör att mattan absorberar fukt och hjälper till att bibehåll ett bra grepp även under de allra svettigaste yogapassen. Nackdelen med en öppen cellstruktur är att det lättare bildas bakterier och mattan blir svårare att rengöra. PU är dåligt för både människa och miljö. Under tillverkningen bildas isocyanater som är misstänkt cancerframkallande och materialet kan inte återvinnas. Från början hade mattan en ganska frän gummilukt men lyckligtvis försvann den snabbt efter några dagars användning.

Mattan är estetiskt tilltalande med och snygg i svart. Den är dock relativt känslig för märken från skor och annat som kan ge vita fläckar. Därför rekommenderar vi att yoga utan skor.

Grip&Cushion III från Casall är en utmärkt matta för dig som har höga krav. Den är bäst i test när det gäller grepp och den är även skönast att ligga på. Om du söker en förstklassig yogamatta för hemmet så är detta ett givet alternativ förutsatt att prislappen inte ger dig skrämselhicka.

Extremt bra greppligger stabilt på markenligger stabilt på marken
Tungbärrem medföljer ejuktar starkt i börjankan lätt bli ljusa fläckar

3. Yogamatta premium från Rusta – BÄSTA BILLIGA YOGAMATTA

Bekväm yogamatta för den med mindre budget

Längd: 183 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 6 mm Material: TPE (termoplastisk elast)

Yogamatta premium är en tjusig och lätt yogamatta i den lägre prisklassen. Den är tjockare än standard och riktigt bekväm att ligga på. Mattan fungerar även utmärkt att ha som träningsmatta.

En tjock och mjuk yogamatta

Mattan är mjuk och tjockleken gör att den passar bättre till de yogapass där stabiliteten inte är avgörande. Mattan kan upplevas som svampig i vissa positioner och då kan det vara svåra att hålla balansen. I en normal och torr miljö är greppet helt ok. Men när vi prövade mattan under ett svettigt yogapass blev den snabbt halkig. Både händer och armbågar fick svårt att få fäste och det var bara om man hade skor på fötterna, som testpersonen verkligen fick grepp.

Designen är snygg med ett behagligt och passande mönster på ena sidan. Yogamattan är lätt och därför enkel att bära med sig när man är på språng. Vi gillar att det medföljer en liten bärsele som förenklar det hela ännu mer.

Fri från ftalater

Yogamattan är tillverkad av TPE som är en blandning av gummi och plast. TPE är förhållandevis billigt att framställa och det speglar såklart prislappen. Enligt tillverkaren ska yogamattan vara helt fri från ftalater (hälsoskadligt) som annars är vanligt att använda som mjukgörare i den här typen av produkter.

Yogamatta premium från Rusta passar dig som söker en billig men samtidigt snygg yogamatta. Den är enkel att bära med sig vilket är utmärkt om du önskar att ta med mattan för träning på andra platser än i hemmet. Och priset är faktiskt svårslaget.

Tjusig designväger litepriset
Dåligt grepp vid svettiga passsvampig

4. Manduka PROLite yoga mat

Läckert designad yogamatta för den som vill ha högsta kvalitet

Längd: 180 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 4,7 mm Vikt: 1,8 kg Material: PVC (polyvinylklorid)

Manduka PROLite Yoga Mat 4.7mm

PROlite yoga mat från Manduka är en premiummatta av högsta kvalitet. Tillverkaren ger livstidsgaranti och den har lovordats av yogis världen över. Designen är snygg men samtidigt diskret, vilket gör att den passar snyggt både i vardagsrummet och på gymmet.

Helt utan latex

Yogamattan är 100% latexfri och tillverkad i PVC (polyvinylklorid) som är det vanligaste plastmaterialet för den här typen av produkter. I grunden är PVC ett miljöfarligt material, men enligt tillverkaren sker produktionen på en sådant sätt att inga giftiga kemikalier läcker ut, vare sig till människa eller miljö. Mattan har så kallade stängda celler som förhindrar att gift sipprar ut och hamnar på den som yogar. De stängda cellerna underlättar dessutom rengöring av mattan eftersom svett och bakterier lägger sig på ytan och det är enkelt att torka av med en blöt trasa.

Greppet ökar efter ett par veckors användning

PROlite yoga mat är något hård att ligga på och söker man en skön träningsmatta finns det bättre alternativ. För yogaträning är däremot komforten utmärkt och den bibehålls även under de lite längre yogapassen. I de positioner som kräver balans levererar den stabilitet av världsklass. Den är alldeles lagom tjock för att ge det stöd som behövs när svårighetsgraderna ökar.

Från början upplevde vi att greppet var mediokert, särskilt vid de lite mer svettigare yogapassen. Det var extra påtagligt för armbågarna i vissa positioner. Efter en dryg veckas flitigt användande började det bli bättre och inom en månad var greppet riktigt bra. Vi rekommenderar en extra portion tålamod om man upplever att greppet sviktar i början.

PROlite yoga mat från Manduka är yogamattan för dig som söker högsta kvalitet och inte räds prislappen. Du får en läcker matta med utmärkt stadga som du kommer ha glädje av i många år.

Livstidsgarantienkel att rengörastabilsnygg design
Dåligt grepp i börjanhögt prishård att ligga på

5. Casall Lightweight Travel mat 4mm

Extremt lätt yogamatta för resor

Längd: 183 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 4 mm Vikt: 0,53 kg Material: TPE (termoplastisk gummi)

Casall Lightweight Travel Mat 4mm

Lightweight Travel mat 4mm från Casall är en ultralätt yogamatta som passar utmärkt att ta med på resan. Trots sin lätta vikt har den överraskande bra stötdämpning och en glidsäker yta. Den diskreta färgkulören gör att den passar in i de flesta miljöer.

Slitstark och återvinningsbar

Det här är en riktigt lätt och bekväm yogamatta som är tillverkad i materialet TPE. Många billigare yogamattor är tillverkade i det här materialet som är en blandning av plast och gummi. Fördelen med materialet är att det är slitstarkt och helt återvinningsbart. Det kan även vara bra att känna till att mattan inte ska förvaras vikt utan ihoprullad, annars kan vecken vara svåra att få bort.

Travel mat är enkel att ta med sig på resan eller till gymmet. Eftersom mattan har som huvudsaklig egenskap att den ska vara lätt resa med med så saknar vi dock någon form av bärrem eller väska. Det sistnämnda går att köpa till på Casalls hemsida.

Halkfri med bra stötdämpning

Denna lätta yogamatta från Casall passar fint att både yoga och träna på. Den är greppvänlig även under de tuffare träningspassen då svetten tränger fram och gör mattan fuktig. Den har en förhållandevis bekväm stötdämpning, men önskar man ligga mjukare så är ett tips att ta med mattan till gymmet och lägga den ovanpå gymmets yoga/träningsmatta.

Perfekt för resan eller gymmet

Lightweight Travel mat 4mm är idealisk för dig som reser mycket och samtidigt vill yoga/träna med egen matta. Den här yogamattan är även smidig att ta med som en extramatta på gymmet, eller varför inte till jobbet?

Låg viktbra greppåtervinningsbart material
Ingen bärrem eller väskaveck kan vara svåra att få bort

6. Gymstick Pro Yoga Mat

Hygienisk yogamatta med fin balans och utmärkt dämpning

Längd: 180 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 6 mm Vikt: 2,4 kg Material: PVC (latexfri)

Gymstick Pro Yoga Mat 6mm

Gymstick Pro Yoga Mat är en stabil yogamatta för både yoga och svettiga träningspass. Dämpningen är skön utan att vara för mjuk och den förseglade ytan gör den lätt att torka av från svett och annan smuts.

Matta i latexfri PVC

Pro Yoga Mat är tillverkad i latexfri PVC, vilket är det vanligaste materialet i yogamattor. PVC är en sorts plast och tillverkningsprocessen är tyvärr inte särskilt bra för miljön. Många billigare modeller kan dessutom innehålla ftalater, vilket kan vara dåligt för hälsan genom att verka som hormonstörande. Den här mattan är enligt tillverkaren dock helt giftfri och består av en mer miljövänlig PVC, något vi inte gjort någon research i.

Bra balans trots sin tjocklek

Vi har testat Pro Yoga Mat under både lugnare yogapass och tuffare intensiva pass med mycket svett. Den är förhållandevis tjock och den egenskapen kan ibland leda till att en yogamatta upplevs som svampig, något som ger sämre balans. Gymstick har lyckats bra med att balansera upp detta och Pro Yoga Mat ger trots tjockleken ett stabilt intryck. Mattan har dessutom en förseglad yta som gör det svårare för svett att tränga in, vilket också motverkar att mattan känns svampig.

Trots sin tjocklek så är den även förhållandevis kompakt med hög densitet, och det gör att mattan är tyngre än många andra modeller i testet. Om man planerarar att ofta bära med sig mattan finns det andra modeller som är mer lämpade för detta. Det ingår heller inte någon bärrem eller väska i köpet.

Stabil matta för hemmaträning

Pro Yoga Mat från Gymstick passar dig som önskar en stabil och balanserad matta för både yoga och träning i hemmamiljö. Den passar fint för dig som även kör lite svettigare pass eftersom den förseglade ytan är lätt att torka av.

Lätt att torka avbra dämpning
Tungtillverkningen belastar miljön

7. Abilica YogaMat

Enkel och stabil träningsmatta för yoga och pilates

Längd: 173 cm Bredd: 61 cm Tjocklek: 3,5 mm Vikt: 0,91 kg Material: PVC

Abilica Yoga / Pilates Mat 173x61cm

Abilica YogaMat är en okomplicerad yogamatta som passar fint både för yoga och pilatesövningar. Den är tunn och ligger glidsäkert på marken vilket bidrar till en utmärkt balans.

Matta i PVC

Den här modellen är tillverkad av PVC (polyvinylklorid) som är en av de vanligaste plasterna i världen och mycket billig att tillverka. PVC är inte ett särskilt miljövänligt material i jämförelse med naturkork och bambu som många andra modeller är tillverkade av. Materialet kan även innehålla ftalater vars uppgift är att göra produkten mjuk, men som också kan vara skadligt för hälsan. PVC är dock återvinningsbart! Abilica har även en serie med miljövänliga yogamattor som vi rekommenderar att titta på.

Lätt och halkig matta

YogaMat passar fint till både yoga- och pilatesövningar där balans är ett nyckelmoment. Den är bekväm att ligga på, även om den kan upplevas som tunn i övningar där en större del av kroppen pressas mot mattan. Vi upplever dock problem med greppet under de svettigare träningspassen då mattan snabbt blir halkig.

Mattan har en låg vikt och är lätt att bära med sig. Vi hade önskat att någon form av bärrem hade inkluderats i priset, vilket inte är fallet. Däremot går det att köpa en praktisk yogaväska på Abilicas hemsida, men den kostar dock lika mycket som själva mattan.

Bra första köp

Abilica YogaMat är valet för dig som söker en enklare yogamatta där fokus ligger på balans före puls och svett. Den har en låg prislapp och kan därför vara ett bra första köp om man vill testa på yoga eller pilates.

Balanssäkerbillig
Hård/tunnhalkigej bärrem
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss