Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Värmeskydd: 12 sorter i test

AvPriceRunnerUppdaterad 25 april 2019

Vill du skydda ditt hår när du använder värmeverktyg? Då ska du fundera på ett värmeskydd för håret. Bäst i test blev multiprodukten Revlon Uniq One All in One Hair Treatment, som har så många användningsområden att du kommer använda den till sista droppe.

Ett annat bra alternativ är Kérastase Ciment Thermique, för en riktig frisörsalongskänsla i hemmet.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av värmeskydd har produkterna använts vid upprepade tillfällen och under olika förutsättningar. Varje produkt har testats med såväl hårfön som plattång och både i vått och torrt hår. Detta för att kunna avgöra produktens olika egenskaper. En bedömning har också gjorts av hur produkten påverkar håret dagen efter tvätt. Nedanstående parametrar har varit utgångspunkt för bedömningen.

  • Applicering: Är produkten lätt att applicera? Är den dryg eller behövs mycket? Går den ha i både vått och torrt hår?

  • Mjukgörande: Hur bra är produkten på att göra håret mjukt och lent? Håller den isär hårstråna under föning? Blir resultatet helt och friskt eller frissigt?

  • Glans och egenskaper: Ger produkten glans och lyster? Har värmeskyddet några övriga egenskaper och är den lätt att kombinera med andra produkter? Hur doftar produkten och hur länge håller doften i sig?

Omdömet är baserat på helhetsupplevelsen av produkten. Detta tillsammans med produktens pris har sedan varit utgångspunkt för att kunna avgöra prisvärde och sätta betyg.

1. Revlon Uniq One All in One Hair Treatment - BÄST I TEST VÄRMESKYDD

Drygt och mycket effektivt värmeskydd som doftar gott och ger lent, glansigt hår

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska i plast Prisklass: Budget

Revlon Uniq One Hair Treatment 150ml

I en praktisk sprayflaska kommer detta lättanvända värmeskydd med en doft av frisörbesök och nytvättat hår. Revlon Uniq One All in One Hair Treatment är egentligen mycket mer än bara ett värmeskydd, vilket också gör den till en väldigt användbar produkt som aldrig kommer stå och samla damm på hyllan. Det fungerar exempelvis utmärkt som balsamspray, vilket i våra tester har gjort den särskilt populär i familjer med hårömma barn. Håret blir lättborstat, glansigt och lent. Samtidigt som sprayen skyddar från värmen som hårfönar, platt- och locktänger utsätter håret för, så ger det också håret mer fyllighet och stadga.

Flaskan doserar sprayen jämnt över håret i lagom mängd. Det fungerar lika bra i blött som torrt hår. Värmeskyddet känns aldrig klibbigt eller flottigt, utan lämnar efter sig ett glansigt resultat med minimerat friss. Produkten har visat sig vara en riktig stjärna för hår som är slitet och färgat och i sitt naturliga tillstånd mest liknar en risbuske. Det luktar gott men inte påträngande och det finns dessutom flera olika dofter att välja bland.

Revlon Uniq One All in One Hair Treatment är lättanvänd, prisvärd och multifunktionell – en riktig vinnare för alla med trassligt hår och borstfobiska familjemedlemmar.

Lämnar håret lika lent och glansigt som efter ett besök hos frisörenväldigt drygtgod doft
Så populär att den ofta är slutsåld

Bra pris hos:

OnStyle

2. Kérastase Ciment Thermique

Fantastiskt lent och friskt resultat med mycket lyster

Formula: Kräm Maxtemperatur: 180 grader Förpackning: Tub, skruvkork Prisklass: Premium

Kérastase Résistance Ciment Thermique 150ml

En god doft som inger frisörkänsla sprider sig när Ciment Thermique klickas ut i handen. Konsistensen är lätt vilket gör den enkel att fördela jämnt i hela håret. Har man i krämen innan håret borstas hjälper den inte mycket för att reda ut håret, då krämen blir mjukgörande först när man fönar. Dock blir det då fantastiskt mjukt. Under föningen hålls hårstråna separerade och det blir varken trassligt eller frissigt, och produkten fungerar även om man använder en enklare modell av hårfön. Resultatet efteråt är helt otroligt lent men utan att kännas oljigt. Håret ser helt enkelt mycket välmående ut.

Kérastase Ciment Thermique ger håret mycket glans och lyster. Däremot ger produkten ingen stadga, så för styling behöver man komplettera med något ytterligare. Istället är dettta en basprodukt som lägger grunden för att få håret att se friskt och starkt ut. Detta värmeskydd hyllas till skyarna och visst är det dyrt men med tanke på att det behövs väldigt lite vid varje användning och att resultatet blir fantastiskt så är Kérastase Ciment Thermique väl värd sitt pris.

Fantastiskt lentger glansfriskt resultatdryggod doft
Dyrreder ej ut blött hår

Bra pris hos:

Nordicfeel.se

3. Bangerhead Professional Protect My Hair - BÄSTA BUDGETVAL

Prisvärt och mjukgörande värmeskydd som ger lyster

Formula: Spray Maxtemperatur: 180 grader Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Budget

Bangerhead Professional Protect My Hair har en mycket lätt formula men lyckas ändå med konststycket att verka mjukgörande på håret. Att föna håret går smidigt och det trasslar sig inte alls. Det blir inte heller frissigt. Även om värmeskyddet har en lenande och utredande effekt så blir håret varken tungt eller känns fett. Effekt är lika god både samma dag såväl som dagen efter dusch. Efter föning får håret lyster och ser friskt ut. För ett mycket torrt eller skadat hår är denna produkt fortfarande inte helt tillräcklig. Däremot är den bra för ett normalslitet hår.

Produkten kommer i en sprejflaska, vilket skulle kunna möjliggöra för smidig applicering. Men tyvärr så är duschen ganska bred och det är lite svårt att få sprejen bara där man vill ha den. Som tur är gör det inte så mycket med tanke på den lätta konsistensen. Den milda doften på produkten lägger sig snabbt efter föning vilket gör att den är behaglig att ha i håret. Det finns helt enkelt inte mycket negativt med Bangerhead Professional Protect My Hair. Dess positiva egenskaper tillsammans med dess mycket rimliga pris gör att Bangerhead Professional Protect My Hair förtjänar alla lovord produkten kan få.

Bra konsistensmjukgörandelystergivandeprisvärd
Dålig sprejflaska

4. Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20

Enkel att applicera och motverkar effektivt frissighet

Formula: Spray Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Mellan

Redken Frizz Dismiss Smooth Force Smooting Lotion Spray 150ml

En mjukgörande och lystergivande produkt levereras från Redken i värmeskyddet Frizz Dismiss. Konsistensen är relativt tunn, mellan vätska och kräm, och sprejas ut över håret. Trots dess lätta formula så verkar den lenande och vårdande. Hjälp att reda ut blött hår ges inte nämnvärt. Bäst är därför att borsta håret först och sedan spreja i produkten för att kontrollerat kunna få den där man vill ha den.

Produkten är till för att motverka frissigt hår och detta gör den på ett mycket bra sätt. Eftersom den är tunn och sprejas ut så går det också få ett tunt lager närmare rötterna utan att håret blir fett. Något som kan vara svårt med liknande produkter i format av en kräm. Frissigheten håller sig borta även under själva föningen. Visst behöver man dra en borste genom håret efteråt men håret blir inte trassligt. En viss risk finns för att man råkar överdosera produkten, vilket ger ett tungt intryck. Endast ett mycket tunt lager räcker. Doften på sprayen är god men mild, vilket innebär att den kan användas tillsammans med andra produkter. Något som behövs då den inte ger någon struktur till håret. Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20 är en bra grund som ger ett skydd mot värme men också tillför extra glans och lyster.

Mjukgörandemotverkar frissighetenkel att applicerahjälper under föning
Lätt att överdosera

Bra pris hos:

Parfym se

5. Davines Liquid Spell

Värmeskydd som ger magiskt fint resultat och gör håret piggt och glansigt

Formula: Liquid to foam Förpackning: Pumpflaska utan drivgas Prisklass: Mellan

Davines Liquid Spell 125ml

Davines Liquid Spell är en produkt för hår som är tunt och för hår som redan är skadat. Till skillnad från de flesta andra produkter med värmeskydd, så lovar inte Liquid Spell ett lent hår. Istället påstår sig värmeskyddet kunna ge ett fylligare svall, samtidigt som håret skyddas mot värme.

Vätska, som förvandlas till ett skum när den pumpas ur flaskan, skulle man nästan kunna tro innehåller en liten dos magi precis som namnet viskar om. Man ser en tydlig skillnad efter att produkten applicerats i håret och man har påbörjat föningen. Tunt hår framstår med ens som mer kraftfullt, voluminöst och fylligare. Och är man van vid ett ledset och skadat hår kommer man bli nöjd med att det helt plötsligt ser avsevärt mycket piggare och starkare ut.

Liquid Spell innehåller en värmeaktiverad molekyl som stänger fjällskiktet på hårstrået och skyddar därför håret mot värmen som det utsätts för. Det ser inte bara fylligare ut, resultatet efter stylingen håller sig dessutom bättre, även om man väljer att utesluta andra hårprodukter. Det handlar naturligtvis inte om några trollkonster, men oavsett så blir håret magiskt fint med hjälp av Davines Liquid Spell.

Fylligtglansigt och piggt resultat
Flaskan tar slut snabbt även vid rekommenderad dos

Bra pris hos:

Hair247.dk

6. hh simonsen Heatspray Protection

Väldoftande värmeskydd som effektivt eliminerar friss och gör håret lent

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska utan drivgas Prisklass: Mellan

Heatspray Protection från hh simonsen är glansigt hår på flaska, vilket delvis beror på att detta är ett värmeskydd som har kombinerats med hårolja. Sprayet kan användas i fuktigt hår inför användning av hårtork, och direkt på torrt hår för att förbereda och skydda håret från värmen av stylingverktyg. Den skyddar håret upp till 230 grader, vilket är ungefär så varma som de mest slitsamma värmeverktygen blir. Arganoljan i produkten gör håret glansigt och mjukt och även om det inte är en utredande spray, så upplever man ändå att håret blir lite lättare att kamma ut. Luktar man direkt i flaskan känns doften nära på överväldigande, men väl på plats i håret så dämpas intensiteten och utgör absolut inget problem om man inte är känslig för dofter. Snarare luktar håret gott hela dagen och det är svårt att inte dra upp en hårslinga under näsan för att känna hur smarrigt doft man utsänder. Flaskan är lite småtråkig och kommer sannolikt inte bli kronjuvelen på badrumshyllan, men doften när hh simonsen Heatspray Protection väl har landat i håret påminner om lyxig hårsalong och innehållet lever upp till det som utlovats.

Gör håret lent och eliminerar friss effektivtluktar gott
För doftkänsliga kan den lukta lite väl myckettråkig flaska

7. Lóreal Professionnel Absolute Repair Lipidium Thermo Repair

Mycket vårdande som ger mjukt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Tub Prisklass: Medium

Lipidium Thermo Repair är en produkt i L’oreals serie Absolute Repair som är till för att vårda och bygga upp skadat hår. Detta märks då hårtopparna helt klart känns helare efter att den milt doftande krämen har applicerats. Efter föning blir håret mjukt och glansigt. Konsistensen på krämen är dock mycket fet, vilket gör den lite svår att applicera. Dels för att produkten har svårt för att absorberas av hårstråna och dels för att den kräver mycket jobb för att fördela jämnt över håret. Extra svårt att fördela blir det i oborstat hår. Rekommendationen blir därför att borsta håret först och därefter ha i krämen. Därmed går det inte att använda detta värmeskydd som mjukgörande hjälp för att lättare reda ut ett trassligt hår.

Efter föningen, som går snabbt och utan att håret blir frissigt, så försvinner den feta känslan. Karaktären på krämen ändras alltså helt vid uppvärmning och det torra håret känns varken tungt eller ser fett ut. Doften är god men mild, vilket är positivt för känsliga användare. Som med de flesta värmeskydd tillför inte produkten struktur till håret utan kan behöva kombineras med andra stylingprodukter. L’oreal Professionnel Absolute Repair Lipidium Thermo Repair ger mycket vård och lever upp till sitt pris.

Mild doftvårdandemjukgörger glans
Fet konsistensnågot svår att fördela

8. Joico Ironclad Thermal

Prisvärt värmeskydd som ger ett naturligt resultat och luktar gott

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska med drivgas Prisklass: Mellan

Joico Ironclad Thermal Protectant Spray 233ml

Joico är ett märke som ofta flyger under folks radar, vilket är synd för här finns många godbitar att testa. Ironclad är en av dem. Detta värmeskydd, som är avsett att användas i torrt hår i samband med styling, kommer i en rejält tilltagen sprayflaska. Produkten luktar oerhört gott och det är lockande att använda den inte bara i håret utan även som rumsdoft.

Det är lätt att inbilliga sig att Ironclad är en stylingprodukt, eftersom att flaskan liknar många hårspraysflaskor. Men detta är en produkt som bara ger lägsta graden av stadga samtidigt som det skyddar ditt hår. Den stora fördelen är att man helt slipper den knastriga ytan som sprayer med större stylingstadga brukar ge håret Ironclad ger ett mjukt och följsamt resultat, med en god dos glans. Den härliga doften försvinner under dagen, men håret håller sig fortsatt mjukt.

Letar man efter ett värmeskydd att i huvudsak använda som just värmeskydd, är Joico Ironclad ett bra alternativ, särskilt om man är ute efter ett mjukt och naturligt resultat.

Billigluktar gottger ett naturligt resultat.
Bara till för torrt hårinte särskilt multifunktionell

Bra pris hos:

Cdon

9. Björk Skydda

Stilrent och miljövänligt förpackat värmeskydd som doftar riktigt gott

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska i plast Prisklass: Mellan

Björk Skydda 150ml

Detta är ett värmeskydd för den miljömedvetna. Förpackningen, en stilren sprayflaska i rosa, är gjord av sockerrör och är helt nedbrytningsbar. Innehållet är fritt från parabener, sulfater och färgämnen.

Björk Skydda är ett väldoftande spray som kan appliceras i så väl fuktigt som torrt hår innan användning av värmeverktyg. Sprayen upplevs som ganska svår att fördela i håret – hålls flaskan för nära landar alldeles för mycket produkt på ett och samma ställe, hålls flaskan för långt bort har de fina dropparna från sprayen svårt att nå hela vägen fram. Detta leder till att produkten är knepig att få jämn och den blir därför inte heller särskilt dryg.

Jämfört med andra värmeskydd lämnar inte Björk Skydda håret med samma glans eller mjukhet, men doften är fin och hänger sig kvar en bra stund. Fördelen med detta värmeskydd är att den även skyddar mot UV-strålning, och därmed fortsätter att göra nytta hela dagen och inte bara fram till dess att fönen stängs av. Dessutom är Björk Skydda helt vegansk, vilket känns extra bra att veta.

Miljövänliggod doft
Svår att doseraodryg

Bra pris hos:

Beautystore

10. Maria Nila Cream Heat Spray

Motverkar frizz och ger mjukt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Premium

Maria Nila Style & Finish Cream Heat Spray 150ml

Maria Nila marknadsför sitt värmeskydd som 100 % veganskt, något som verkligen ligger i tiden. Oavsett påverkan på djurriket så har värmeskyddet bra egenskaper för håret. Krämen är mjuk och ganska fet. Om den sprejas på icke borstat hår får man en trevlig hjälp att reda ut tovorna. Både skydd mot värme och frisskontroll utlovas - och det funkar verkligen. Under förning hålls håret enkelt slätt och med hjälp av en borste fås mycket bra resultat. Håret blir mjukt och med lyster men produkten tillför inte någon extra glans.

Instruktionerna anger att endast ett tunt lager ska sprejas över håret, en rekommendation värd att följa då det är lätt att överdosera. Krämen är dryg och tar man lite för mycket blir håret tungt och känns fett. Ett tips för att få lagom mängd och bara i topparna kan därför vara att speja först i handen och sedan fördela krämen i håret med fingrarna. Doften är mild och behaglig och efter föning doftar det nästan inte alls. Detta tillsammans med att Maria Nila Cream Heat Spray är drygt och ger lent resultat gör den trots priset till en bra produkt.

Drygtmjukgörandemotverkar frizzfriskt resultat
Lätt att överdoseraingen glans

Bra pris hos:

eleven.se

11. GHD Heat Protect Spray

Mycket lätt att applicera i både vått och torrt hår

Formula: Sprej Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Mellan

GHD Style Heat Protection Spray 120ml

GHD Heat Protect Spray är mycket lätt med tunn formula. Sprejflaskan gör det enkelt att fördela produkten i ett tunt lager över håret. En härlig frisörinspirerad doft sprider sig och såväl doft som förpackning känns helt klart lyxig. Sprejen tillför dock inte mycket mjukgörande och är därför ingen hjälp för att reda ut tovor. Men inte heller under föning hjälper produkten till med att hålla stråna ifrån varandra. Tyvärr blir resultatet varken glansigt eller lent.

Efter föning är håret lätt och luftigt. Det märks i princip inte alls av att ett värmeskydd har applicerats. Detta gör att produkten passar bra om man har flera andra stylingprodukter som man vill använda och bara vill tillföra värmeskydd. Positivt är också att sprayen smidigt kan användas även för annan styling än föning. Många värmeskydd med fetare krämkonsistens kan vara svåra att ha i dagen efter dusch då man bara vill dra en plattång genom håret. Men för detta ändamål passar GHD Heat Protect Spray perfekt. Appliceringen är enkel även i torrt hår och utan att ge ett tungt intryck. Kanske inte den mest vårdande och uppbyggande men som bara förebyggande för slitning och skydd mot värme är GHD Heat Protect Spray ett mycket bra alternativ.

Lätt att applicerabra i torrt hårgår kombinera med andra stylingprodukter
Ej mjukgörandeej glansförstärkande

Bra pris hos:

Bellore

12. Matrix Style Link Buffer Thermal Spray

Dryg med smidig konsistens som motverkar friss

Formula: Spray Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Mellan

Matrix Style Link Heat Buffer Thermal Styling Spray 250ml

Om man är ute efter ett värmeskydd som kan kombineras med andra produkter så är Style Link Buffer Thermal Spray en passande produkt. Konsistensen är mitt emellan kräm och sprej, vilket gör att värmeskyddet ger viss vård trots en formula så lätt att den kan sprejas ut över håret. Eftersom den inte tillför struktur så är detta smidigt. Doften är relativt mild, så även fast den dröjer sig kvar efter applicering så kan denna spray kombineras med andra dofter.

Hjälp att reda ut håret ges inte av detta värmeskydd, så det bästa är att borsta håret innan applicering. Tyvärr hjälper sprayen inte heller till speciellt mycket med att hålla stråna isär vid föning. Mot frissighet funkar den bra men produkten ger varken glans eller lyster. För den som behöver lite extra vård för att få topparna att se friska ut är en mer vårdande produkt således att rekommendera. Positivt är dock att den tunna formulan gör det enkelt att få rätt mängd och det är låg risk för att man ska råka överdosera. Värmeskyddet lyckas väl med att balansera så att håret varken blir tungt eller fett utan det hålls luftigt och fräscht både första dagen och dagen efter dusch. Så är det främst skydd mot värme som är syftet, och inte vård, så är Matrix Style Link Buffer Thermal Spray en prisvärd produkt som räcker länge.

Bra konsistensdrygmotverkar friss
Ej mjukgörandetrasslar under föning

Bra pris hos:

Baresso

Allt om värmeskydd

Att ha ett friskt och helt hår kan nog de flesta vara överens om är viktigt. Ändå så gör vi, ibland dagligen, sådant som skadar håret. Värmen från fönar, plattänger och stylingverktyg är nämligen något som sliter. Som tur är finns det massor av produkter som hjälper till att skydda håret och har vårdande effekter.

Värmeskydd appliceras ofta som första produkt efter tvätt och därefter kan det kombineras med andra stylingprodukter. Det finns också många produkter som har flera egenskaper där värmeskydd är en av dem. Exempelvis håroljor brukar innehålla skyddet. Även om produkterna oftast är tänkta att appliceras i fuktigt hår, exempelvis innan föning, så finns det vissa som även kan användas i torrt hår. Är man en person som inte tvättar håret varje dag men exempelvis använder plattång kan det alltså vara bra att välja en produkt som funkar även i torrt hår. Allt för att ge håret så mycket skydd som möjligt. Om ett värmeskydd appliceras i torrt hår är det dock viktigt att låta det torka in ordentligen innan man går loss med stylingverktygen. Annars blir det, som man brukar säga i USA, ”Spray and Bake” och håret kokas av värmen från de olika tängerna.

Förutom att dessa produkter skyddar mot värme så brukar de ha effekter som hjälper håret att torka snabbare så att inte föningen behöver pågå lika länge. De brukar också ha egenskaper som motverkar frissighet och ger håret lyster. När håret fönas så finns det en risk att det trasslar sig. Att reda ut trassligt hår sliter även det. Därför brukar värmeskydd ofta verka mjukgörande och se till att separera stråna för ett lent resultat.

Varför alls föna håret då kanske du tänker. Det borde ju vara bättre att låta det självtorka. Faktiskt så är det inte så. När hårstrået blir blött så expanderar det och blir mer poröst och lättare att skada. Därför är det bra att torka håret så fort det går. Svag värme på fönen och ett bra värmeskydd är således ett vinnande recept för ett friskare hår!

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu ingen kommentar. Bli först att kommentera!

Logga in

Bli medlem gratis