Uppdaterad
Letar du med ljus och lykta efter ett läppbalsam att bota dina torra läppar? Vi har testat ett brett urval av läppbalsam från märken som La Roche-Posay, Dr Lipp och Nuxe. För att utses till bäst i test, måste läppbalsamet kännas vårdande, återfuktande och vara lätt att applicera.
Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testet av läppbalsam och cerat har pågått under flera månader och samtliga produkter har testats under årets alla årstider och vädersvängningar.
Användning: Hur är ceratet eller läppbalsamet att applicera? Är produkten skön på läpparna eller känns den obehaglig och kladdig? Hur känns den på spruckna läppar?
Resultat: Har produkten någon effekt på läpparna? Blir läpparna mindre torra och nariga? Hur ofta behöver man återapplicera produkten?
Förpackning: Är förpackningen praktisk och hygienisk? Hur ser den ut - är den snygg eller är den trist att titta på?
Omdömena är baserade på helhetsupplevelsen där även priset har vägts in för att kunna utse en prisvärd testvinnare.
Vi har testat ett urval av de mest populära återfuktande och reparerande läppbalsamen. Jämför pris på samtliga listade läppbalsam på PriceRunner.
Tester- som balsam för själen
Svårslaget läppbalsam som är oerhört effektivt och reparerande på torra läppar
Det kommer knappast som någon överraskning att La Roche-Posay Cicaplast Lips får goda betyg och omdömen när vi testar mjukgörande produkter för läpparna. Detta är en närmast ikonisk produkt, och när man använder La Roche-Posay Cicaplast Lips förstår man snabbt varför.
Denna plasttub är liten nog att bära med sig även i en tight jeansficka och bjuder på provitamin B5, också känt som panthenol. Panthenol har en utmärkt förmåga att binda fukt i huden, vilket innebär att det är en bra ingrediens för torr hud eller, eller som i det här fallet: torra läppar.
Med bara en liten klick på applikatorn kommer läpparna kännas insmorda och mjuka i flera timmar. Faktiskt behöver man inte använda La Roche-Posay Cicaplast Lips mer än ett par gånger under dagen – förslagsvis på morgonen och kvällen. Det kan förstås vara skönt att bättra på efter lunch, men det känns sällan nödvändigt.
Salvan kan ibland vara lite trög att trycka fram. Detta beror oftast på att den stelnat till något för att du haft den utomhus när det är lite kallare. På samma sätt upplevs den lättare att klämma ut när den till exempel legat i byxfickan och blivit lite uppvärmd.
Torra och fnasiga läppar är snart ett minne blott med hjälp av denna läppsalva, och man förstår verkligen varför den blivit så populär.
Läppbalsam som kan användas även som nattmask, för riktigt torra läppar
Bär, vanilj, grapefrukt eller vatten (hur det nu luktar); Laneige Lip Sleeping Mask finns i flera olika dofter. Vi har testat Berry-varianten, men samtliga dofter är likvärdiga – det handlar helt enkelt om vad man föredrar för lukt på sin läppvård.
Laneige Lip Sleeping Mask är en riktigt härlig produkt att applicera på sina läppar. Rik och återfuktande, utan att för den sakens skull känna tjock och fet. Läppbalsamet glider på härligt vid applicering och sitter kvar länge på läpparna.
Precis som namnet skvallrar om, är detta en produkt tänkt att användas som en fuktboostande mask under natten. Men att bara begränsa sig till nattanvändning vore synd, detta är nämligen en produkt man vill njuta av även i vaket tillstånd.
Det är givetvis en nackdel att den kommer i en burk. Visserligen får man en spatel till för applicering. Använder man bara produkten till natten, går det kanske att hålla reda på spateln. Har man den däremot i väskan, kommer det lilla appliceringsverktyget snabbt försvinna.
Laneige Lip Sleeping Mask är dock en produkt man ständigt återkommer till, även om den kommer i en burk. Läpparna blir mjuka och doften är god. Prisläget är förvisso högt, men för en lyxig present till sig själv är det en härlig investering.
Klassiskt läppbalsam som fungerar riktigt bra
Försvarets hudsalva är kanske den mest ikoniska återfuktaren för läppar som finns i Sverige. I sin militärgröna plastförpackning är den snygg i all sin enkelhet och igenkänningen är omedelbar.
Försvarets hudsalva doftar tydligt av vanilj och det går rykten om att det fungerar att steka mat i den - detta har vi dock inte testat. Som läpprodukt funkar den däremot bra och det känns onekligen tryggt med produkter som är så intimt förknippade med apoteket.
Den glider på läpparna enkelt och gör dem mjukare. Förpackningen är också praktisk, då man trycker upp stiftet allt eftersom man behöver. Den upplevs också skydda bra mot yttre påverkan som kalla vindar och snöiga dagar. Den fungerar dessutom utmärkt att smörja in torra fläckar på övriga kroppen med.
Även om förpackningen är praktisk på många sätt, lämnar locket en del att önska. Det kommer lätt in skräp under det, och när skräpet tar sig in så ramlar locket enkelt av i väskan. Och ett läppbalsam fullt med grus från fickan, är aldrig en rolig historia.
Däremot går det inte att sticka under stolen med att detta är ett oerhört prisvärt cerat. Med denna prislapp, kan man leva med att locket är lite bökigt.
En multifunktionell läppsalva som är en perfekt gåva till den ammande föräldern
Sitt namn till trots är Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm en produkt som i huvudsak marknadsförs som en vårdande salva för läpparna. Men tro inte att användningsområdet upphör där – denna kräm som är 100 procent lanolin, fungerar (precis som namnet antyder) alldeles utmärkt som en behandling till onda bröstvårtor vid amning.
Som behandling mot fnasiga läppar är Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm en mycket välfungerande produkt. Salvan är mjuk och skön och det är inga problem att klämma fram en lagom mängd ur tuben. Tuben är dessutom söt och lite mindre klinisk än vad många andra salvor av den här sorten brukar komma i.
Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm finns att köpa i två olika storlekar, vilket är bra eftersom den kostar lite mer än många andra läppbalsam i det här testet. Den mindre förpackningen låter en testa produkten innan man bestämmer sig för att köpa den större varianten.
Detta är en väldigt trevlig och vårdande salva för läpparna (och bröstvårtorna). Men den är i dyraste laget.
En effektiv och trygg produkt för spruckna och svidande läppar
Decubal Lips & Dry Spots Balm är en skyddande och vårdande salva för såväl spruckna läppar som torra fläckar på huden.
Decubals kräm kommer i en liten tub och innehåller lanolin. Lanolin är ett fett som kommer från fårull och utvinns ur ullen efter att fåret har klippts. Detta fett tas lätt upp av huden och är därför en vanlig och uppskattad ingrediens i läpprodukter och handkrämer. Är man vegan och undviker animalier, är med andra ord produkter med lanolin något att undvika.
Decubal Lips & Dry Spots Balm är väldigt skön att smörja läpparna med. Den svider aldrig och gör bara gott – inte ens på läppar som bränner för att de är så fnasiga gör den ont. Att den dessutom är tänkt att användas som punktbehandling på riktigt torr hud, gör att man kan förlåta tuben för att den inte har någon applikatorpip utan bara ett hål. Men att applicera läppsalva med fingrarna är knappast något ovanligt. Eventuell produkt som blir kvar på fingertoppen kan man med fördel smörja in nagelbanden med.
Detta är en kräm för läpparna som är så mild att den går utmärkt att använda även på barnens hud. Ett klart plus i kanten, när en produkt funkar för hela familjen.
Mjukgörande och härligt läppbalsam som håller läpparna glada nästan hela dagen
Nuxe Rêve de Miel Ultra Nourishing Lip Balm är en tjock och härlig produkt för läpparna, som känns både vårdande och skyddande med en lätt doft av honung.
Konsistensen drar lite åt det gryniga hållet, men grynen smälter snabbt vid applicering och formulan är riktigt skön på läpparna. Bivaxet lägger sig lite som en skyddande hinna och man upplever att läpparna kan streta igenom snålblåst och nederbörd utan att ta fullt lika mycket stryk som om de vore nakna.
Huruvida man uppskattar lipbalm i en burk eller inte är en smaksak och något av en vattendelare. Det är helt klart så att man får mer bakterier i den här typen av förpackning än i en tub där produkten kläms ut. Men samtidigt är just burkar ett vanligt sätt att paketera läppbalsam i.
Tycker man att det är okej med en burk att doppa fingrarna i, är detta ett fint läppbalsam att använda. Det doftar gott och gör läpparna goa och glada. Och det absolut bästa: läpparna håller sig mjuka och återfuktade i flera timmar efter applicering.
Ett lakritsdoftande stift för nariga läppar
Ett cerat med en rolig smak, eller doft snarare, är ett lätt sätt att pigga upp vardagen en smula. Hurraw Licorice Lip Balm är en riktigt mysig följeslagare under de kalla månaderna.
Läppbalsam med olika lukter, balanserar ofta på gränsen till att vara sliskiga och huvudvärksframkallande. Men detta lakritscerat från Hurraw luktar verkligt gott och det största problemet är väl egentligen att man blir väldigt sugen på en påse salt godis.
Alla läppbalsam från Hurraw är gjorda på ekologiska och råa ingredienser. Med råa menar man i det här fallet är oljorna är kallpressade och inte har hettats upp vid tillverkning. Oavsett vilken smak man väljer (panelen har testat flera olika), är dofterna milda och aldrig överväldigande. Ceraten glider behagligt över läpparna och lämnar dem mjuka och behagliga.
Vill man sätta färg på läpparna, erbjuder Hurraw dessutom flera varianter av sina stift med en lätt pigmentering. Just lakritsvarianten är dock utan färg.
Detta är ett trevligt läppbalsam som man gärna sträcker sig efter i väskan. Dock kräver det att man applicerar det hyfsat ofta för att läpparna ska hålla sig mjuka.
En amerikansk klassiker för spruckna och uttorkade läppar
När Carmex släpptes i Sverige i mitten av 00-talet så var det en stor händelse. Det var många som redan var bekanta med den lilla vita och gula burken från resor till USA och England.
Carmex finns, förutom i burk, även som klassiskt ceratstift samt i en tub. Vi har testat alla olika varianter, men den som föredrogs var tuben. Produkten är snarlik i alla olika förpackningar, det är mest konsistensen man märker skillnad på av förklarliga skäl. Anledningen till att tuben blev favoriten, var för att appliceringen upplevs smidigast med den. Man slipper rota runt med fingrarna i en burk och man undviker ett cerat som alltid tycks vara som magneter för sand och smuts.
Carmex är kylande, vilket beror på att den innehåller kamfer och mentol. Lukten är rätt påstridig och även här gör sig kamfern påmind. Detta är en lukt som man antingen uppskattar eller tycker är lite väl stickig.
Carmex innehåller salicylsyra – en ingrediens som används för att exfoliera. Salicylsyran hjälper döda och torra hudceller att släppa taget. Carmex säger sig även ha en läkande förmåga på munsår, vilket en av testets deltagare håller med om. Munsåret gör mindre ont då Carmex används, och det verkar även som att det försvinner lite snabbare.
Så länge man inte har något emot lukten av kamferolja, så är Carmex en trevlig parhäst i slaget mot spruckna och fnasiga läppar.
Ett lyxigt läppbalsam med allt för skarp doft
Elizabeth Arden Eight Hour Cream är en närmast en ikonisk produkt – populär till allt från torr hud till nariga läppar. Detta är ett balm som går att köpa i såväl tub som burk, men för läpparna är onekligen stiftet den mest praktiska lösningen. Ingredienslistan är inte exakt samma dock, det kan vara bra att tänka på om man väljer mellan de olika formuleringarna.
Att Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick effektivt vårdar och rår om torra läppar, det råder det inga tvivel om. Däremot går åsikterna om doften isär. Elizabeth Arden Eight Hour Cream har en skarpt parfymerad doft, och denna doft är tyvärr lika påtaglig i ceratet som i de andra varianterna av krämen. Doften är del av upplevelsen, men det är inte nödvändigtvis en upplevelse som blir särskilt angenäm om man inte uppskattar lukten.
Har man inga problem med hur Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick luktar, är det dock en riktigt effektiv produkt som lämnar läpparna mjuka och en smula glansiga. Dessutom känns den lyxig, vilket är ett härligt plus i kanten.
Billigt cerat som finns att köpa på mataffären
Om man brukar spana på ceraten vid kassan i mataffären, känner man säkert igen Nueva Cerat. För inte många slantar alls, är det lätt att denna får hänga med hem tillsammans med mjölken och brödet.
Nueva Cerat är dock ingen vinnare när det kommer gäller återfuktning av läpparna. Ceratet är väldigt fast, nästan lite hårt i sin konsistens. Det glider därför inte på så smidigt som man önskar vid applicering. Efter sig lämnar det dessutom en relativt vaxig hinna som visserligen känns skyddande, men inte särskilt vårdande.
Som en snabb instans för torra läppar, kan Nueva Cerat fungera okej. Men det är inte det läppbalsamet man kommer att svära vid och rekommendera sina vänner att köpa.
Ett närmast ikoniskt cerat som är helt okej att tillfälligt bota torra läppar med
Lypsyl är kanske ett av de mest välkända varumärkena när det kommer till cerat. Det är inte ovanligt att läppbalsam på stift får gå under benämningen ”läppsyl” – vilket såklart härstammar från denna klassiska produkt som inte kostar mer än en tjuga.
Lypsyl Original doftar barndom och lite tvål. Det är en trevlig lukt som känns snäll och trygg. Själva ceratet är mjukt och appliceras enkelt på läpparna. Det känns dock snarare som om huden får en hinna än att produkten absorberas av läpparna.
På plussidan får man lagom mängd då man applicerar. Förpackningen känns lite retrosnygg, vilket så klart beror på att Lypsyl har haft samma tydliga design genom åren. Cerathylsan ser faktiskt på det stora hela likadan ut som på 80-talet. Kanske är det av denna anledning som Lypsyl är ett läppbalsam populärt hos många män – den enkla och avskalade looken?
Med tanke på att detta är ett billigt cerat, är det trots allt prisvärt. Det är en bra produkt att ha liggandes i jackfickan eller väskan – men några större mirakel uträttar den inte.
Ett pepparmintsdoftande cerat med alltför vaxig känsla
Burt’s Bees Beeswas Lip Balm innehåller Vitamin E och doftar friskt av pepparmint. Detta är ett märke som använder naturliga och ekologiska ingredienser. Tyvärr når inte det här ceratet hela vägen fram.
Kanske beror det på det höga innehållet av bivax (cera alba), en ingrediens som i och för sig brukar vara utmärkt i produkter för läpparna, men detta cerat känns närmast som ett vax. Vid applicering lägger sig produkten som en vaxig hinna på läpparna, och det är inte en helt angenäm känsla. Säkert skyddar denna hinna läpparna i form av barriär gentemot yttre åverkan, men den njutbara känslan av glid på läpparna uteblir helt.
Pepparminten luktar gott och får det att pirra rätt skönt i läpparna, men det väger inte upp för konsistensen. Det är helt enkelt svårt att komma över den obehagligt vaxiga känslan på läpparna. Rätt snart längtar man efter en skönare produkt att mjuka upp med.
Ett läppbalsam som lämnar en besviken
O’Keeffe’s må vara kända för sin superfeta och omtalade handkräm, men när det kommer till läppbalsam lämnar deras produkt en del att önska.
O'Keeffe's Lip Repair har en kylande effekt, vilket brukar kännas fräscht på läpparna. Tyvärr är konsistensen på detta cerat väldigt oförlåtande och det spelar rakt ingen roll hur produkten doftar eller beter sig i övrigt. En vaxig och rätt obehaglig hinna lägger sig på läpparna. Varenda gång denna användes under testperioden, slutade det med att man medvetet (eller omedvetet) torkade av sig om läpparna för att slippa känna ceratet där.
Med tanke på att detta cerat kostar de dubbla jämfört med snabbköpsklassikerna i testet, känns O’Keeffe’s Lip Repair som ett av de sämre alternativen att bära med sig för att vårda nariga läppar.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.