1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

TEST: 15 coladrycker i test

Patrik Persson

Vill du släcka törsten med ett glas iskall cola? Vi har testat många olika coladrycker, från tillverkare som Coca-cola, Pepsi och Premier. För att en cola ska kunna utses till bäst i test måste den ha en god colasmak, bra mängd kolsyra och vara lagom söt.

cola bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av coladrycker har vi låtit genomföra en blindtest där en panel med 8 läskintresserade personer har fått provsmaka och utvärdera ett brett urval av cola. Alla coladrycker har serverats väl kylda och från PET-flaskor av olika storlek. I utvärderingen av läsken har panelen utgått ifrån följande faktorer:

  • Socker: Är det en coladryck med socker eller en sockerfri variant och hur smakar eventuella sötningsmedel?
  • Smak: Har colan en välbalanserad sötma, finns det någon eftersmak och kan drycken leva upp till förväntningarna om hur en cola ska smaka?
  • Kolsyra: Bildas det något skum vid upphällning, är det mycket eller lite kolsyra och hur stora eller små blir bubblorna?

Det intryck som varje coladryck ger har därefter vägts samman med produktens pris, och jämförts med övriga colasorter som medverkar i testet. Därefter har ett slutgiltigt betyg satts.

Fler svalkande tester

1. Coca-Cola - BÄST I TEST

Coladryckernas urmoder, med exemplarisk kolsyra och god smak

Cirkapris per liter: 13,93 kr Sötning: Socker Testad sort : 1,5 liter PET-flaska

Väldigt många ser på Coca-Cola som urcolan. Något som gör den till en smak som alla andra coladrycker mäts mot och vars kännetecken de allra flesta är väl bekanta med. Det är därför inte konstigt att panelen med testare efter första klunken i princip unisont har identifierat att de nu dricker just Coca-Cola.

Precis lagom söt

Kolsyran är exemplarisk, precis lagom i mängd med rätt storlek på bubblorna. Doften är inbjudande och smaken beskrivs som söt utan att vara för sliskig. Kvalitetssocker, blir omdömet. Slutbetyget skiljer sig ändå åt. För vissa är sötman lite över gränsen. Men det är imponerande att oavsett om man älskar Coca-Cola eller inte så är det en dryck som många har läskigt lätt för att identifiera.

God smakmycket bra kolsyrasöt utan att vara sliskig
Lite för söt

2. Premier Cola Zero Sugar

Mycket god coladryck som varken innehåller socker eller har en artificiell eftersmak

Cirkapris per liter: 7,97 kr Sötning: Aspartam, E950 Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Premier Cola Zero Sugar är coladrycken som kommer från ingenstans och tar testarna med, ja kanske inte storm, men kraftiga vindar i alla fall. För att vara en lightläsk från Axfoods eget varumärke så visar detta sig vara en aktningsvärt välsmakande cola. Smaken är fräsch och väl mixad. Den där artificiella eftersmaken som annan aspartamläsk ofta dras med, lyser med sin frånvaro.

God och inte för söt colasmak

Det finns bra med bubblor, som kanske är en aning för stora, men det är ändå ett plus att kolsyran är väl tilltagen nog för att göra ett intryck. Premier Cola Zero Sugar smakar sött, men utan att bli alldeles för söt. Colasmaken är bra, kanske lite svag men ändå god. Och det är så man bäst beskriva Premier Cola Zero Sugar; en god dryck.

Prisvärdingen artificiell eftersmakfräsch och god
Lite svag colasmak

3. Cola-Cola Zero NY SMAK

Sockerfri Cola med ny smak som fortfarande är lika god

Cirkapris per liter: 11,53 kr Sötning: Aspartam och acesulfam-K Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Mysterierna hopar sig kring Coca-cola Zero NY SMAK. Det vi vet med säkerhet är att Cola Zero har fått ett nytt recept, med NY SMAK. Det annonseras tydligt på förpackningen - som även den förnyats. Vad den nya smaken utgörs av avslöjas inte. Innehållsförteckningen är precis densamma. Mest troligt är det en eller flera ingredienser som helt enkelt fått ny dosering.

Coca-cola Zero NY SMAK

Marginell smakskillnad

Är det något som märks av? I en jämförelse av gamla mot nya Coca-cola Zero så känner man skillnad. Cola Zero NY SMAK är lite lättare i smaken, och känns mer friktionsfri i konsistensen. Vissa skulle kunna beskriva den som vattnigare. Men andra upplever nog att drycken känns mindre sockerknastrig och aspartam-ig. Det gör den lite mer läskande som dryck.

Det har förekommit uppgifter om att Cola Zero NY SMAK skulle ha en eftersmak av kanel, men någon sådan känner inte testpanelen av. Även mängden kolsyra och hur bubblorna spritter i munnen upplevs oförändrat. Hade Coca-cola inte tydliggjort att något ändrats skulle nog den ny smaken ha passerat de allra flesta förbi onoterat. Och även om skillnaden märks av, så glömmer man väldigt snabbt bort hur det smakade innan Coca-cola Zero fick en NY SMAK.

Lagom sötläskande konsistensbra colasmakbubblig kolsyra
Något tunnare än gamla Cola Zero

4. Coca-Cola Zero

Väl kolsyrad läsk med god smak, dock med en hint av sötningsmedel

Cirkapris per liter: 13,93 kr Sötning: Aspartam och acesulfam-K Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Det är inte helt lätt att förstå vad skillnaden mellan Coca-colas två sockerfria coladrycker är, då Coke Light och Coke Zero innehåller samma sötningsmedel. Enligt Coca-cola själva handlar det om att de båda dryckerna har två olika smakbaser. Coca-cola Zero har precis som Cola Light gott om kolsyra, med mycket bubblor som ger precis den känsla man vill ha av en läsk.

Läskande god trots sötningsmedel

Att Coca-cola Zero innehåller aspartam känner man på smaken, men dryckens sötma upplevs som välbalanserad. Den doftar som en cola ska göra, med en svag hint av ingefära. Ogillar man lightläsk går Coke Zero givetvis inte hem, men är man okej med en hint av sötningsmedel så är Coca-cola Zero den stora favoriten för många.

Gott om kolsyraluktar gottlagom söt
Tydlig smak av sötningsmedel

5. ICA Cola

Väl kolsyrad coladryck med god doft och klassisk smak

Cirkapris per liter: 10,60 kr Sötning: Socker Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

ICAs egen coladryck innehåller nu 30% mindre socker. ICA har även en lightcola men den vanliga colan är lite lurig i smakbilden, att sockerhalten är lägre märks av. Även om det är svårt att sätta fingret på exakt hur. Men det här är en cola som direkt möts av lovord. Bubblorna imponerar och första smakintrycket är gott, det här är en klassisk colasmak.

Billig cola med påkostad smak

Doften av ICA Cola ger en hint av jul och en grön gran, medan smaken strax därpå beskrivs som colaflaskor. Det enda man blir lite besviken på är eftersmaken, där en not av något artificiellt gör sig till känna. I övrigt är ICA Cola en coladryck som funkar lika väl till lördagsgodiset som till maten, och som känns jämlik i kvalitet med märkescolor som Coca-cola och Pepsi.

Klassisk colasmakdoftar gottexemplariska bubblor
Lite artificiell eftersmak

6. Pepsi

Coladryck med bra tryck och generöst med kolsyra

Cirkapris per liter: 12,60 kr Sötning: Socker Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Det visar sig vara förvillande lätt att blanda ihop Pepsi med dess lightversion Pepsi Max, vilket säger en del om hur sötman i drycken bäst beskrivs. Att det är en Pepsi man dricker slår testarna dock fast snabbt. Det första intrycket är det väldigt fluffiga skummet, som annars är typiskt för sockerfri cola. Men Pepsi innehåller ju faktiskt socker.

Mycket god smakbalans

Det märks direkt på kvaliteten på ingredienserna att detta inte är en billig läsk. Smakerna går väl ihop och känns fylliga. Man är dock ense om att Pepsin är i sötaste laget, på gränsen till sliskig. Mängden kolsyra får också beröm och Pepsi landar slutligen i omdömet; en läsk med bra tryck.

Kvalitetsingrediensermycket skumbra kolsyra
Lite sliskignågot för söt

7. Premier Cola

Mycket välsockrad cola med stora bubblor men lite tråkig smak

Cirkapris per liter: 7,97 kr Sötning: Socker Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Premier cola, som bland annat säljs på Hemköp och Willys, är en vattendelare i testet. Den ena falangen testare fastnar direkt vid att colan är som att dricka sockerlag, men en alltså väldigt framträdande och lite tråkig smak av socker. De tycker också att coladryckens doft luktar lite som plast. Att sockret är kvalitetssocker är man dock ense om.

Drickbar men inte imponerande

Den andra falangen gillar de stora bubblorna och upplever Premier Cola som lättdrucken. Smaken är som en fin variant av coladryck man sodastreamat hemma. En läsk som kanske inte imponerar stort, men ändå är Premier Cola helt klart en dryck som går ned.

Stora bubblorlättdruckensmakar kvalitetssocker
Tråkig smakväldigt sockrigluktar plast

8. Coca-Cola Light

Smakrik lightcola med generöst med kolsyra

Cirkapris per liter: 13,93 kr Sötning: Aspartam och acesulfam-K Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Pyset när flaskan öppnas upp är imponerande, och det skummar och bubblar rejält vid serveringen. Kanske är kolsyran nästan lite för intensiv. När man dricker Coca-cola Light är det inget ovanligt att känna det som att bubblorna stiger upp i näsan.

Inget för den som vill släcka törsten

Smaken av ligthläsk är tydlig och det är mycket smak i Coca-cola Light. Eftersmaken beskrivs som märkligt kärv, även om dryckens smak inte direkt stannar kvar i munnen särskilt länge efter att man har svalt. Och mängden bubblor ger direkt en känsla av att man blir rapig. Coca-Cola Light är märklig på det sättet, det är en läsk som bättre beskrivs som torr än som en törstsläckare.

Doftar gottgeneröst med kolsyramycket smakrik
Kärv eftersmakgör en rapig

9. Cuba Cola

Coladryck för den som värderar nostalgivärde över smak

Cirkapris per liter: 27.90 kr Sötning: Socker Testad sort: 0,5 liter PET-flaska

Det är svårt för nostalgikern att stå emot en flaska Cuba cola, nu när denna gamla klassiker återigen flyttat in bland butikernas läsksortiment. Men smakar den som man minns den? Nja.

Det är svårt att avgöra om minnet färgas av barndomens rosa solglasögon, men nog var denna coladryck godare förr i tiden? Såhär i vuxen ålder förväntar man sig mer smakmässigt. Det räcker inte längre med lyckan över att få dricka en dryck med kolsyra och socker, så intagandet av Cuba cola blir faktiskt något av en besvikelse.

Ny smaker som inte imponerar

När man gör sin research, visar det sig dessutom att Spendrups (som har köpt rättigheterna till Cuba cola) har gjort förändringar i receptet. Borde inte det nästan vara K-märkt?

Smaken i den moderna Cuba colan känns platt, utvattnad och något avslagen. En testare säger att det faktiskt smakar som om den blandats ut med vatten och drycken skapar inget sug alls efter ytterligare ett glas. Faktum är att flaskan inte ens går åt, utan vaskas några dagar senare då man återfinner den i det mörka hörn av kylskåpet i där den gömts och glömts.

Skyhögt nostalgivärde
Platt smakkänns utvattnad

10. COOP Cola

Väldigt söt men samtidigt lättdrucken coladryck

Cirkapris per liter: 6,63 kr Sötning: Socker Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Så fort glaset har hällts upp så slår doften emot en, som en kompakt vägg av sötma. Det här är läsken för den som omfamnar snarare än räds det sliskiga. COOP Cola har tyvärr väldigt ont om kolsyra. Det blir knappt några bubblor när coladrycken serveras. Och smaken ligger inte alls rätt på tungan. Den känns mer artificiell än den borde.

Smakar väldigt sött

Att det finns socker i COOP Cola är tydligt. Och det känns inte direkt som kvalitetssocker. Men trots att coladrycken inte är så uppskattad av testpanelen så konstateras att den åtminstone är enkel att dricka upp. Det finns inget kärvt som bryter av. COOP Cola går ner, men blir bara väl emottagen av den som älskar maxad sötma.

Lättdrucken
Ont om kolsyraväldigt söt

11. Nygårda Cola

Något intetsägande men ändå god cola, med alldeles för lite kolsyra

Cirkapris per liter: 14,98 kr Sötning: Socker Testad sort: 0,33 liter PET-flaska

Nygårda Cola säljs i små PET-flaskor, vilket man tycker borde kunna ge upphov till en riktigt bra kolsyra när drycken väl serveras. Tyvärr är så inte fallet. Bubblorna är för få och för små, och colan sprakar väldigt mesigt i munnen. Den tydliga smaken av socker fastställer för testarna att det inte är en lightdryck de har i sina glas.

Lite för sliskig sötma

Sockret i colan upplevs fastna som en hinna på tänderna efter att man svalt drycken. Det gör Nygårda Cola till en cola som lämnar ett sött och sliskigt intryck efter sig. Samtidigt är smaken helt okej, det finns inget som direkt avskräcker. Det sammanfattade intrycket är därför varken positivt eller negativt. Nygårda Cola är uttrycket meh i läskformat.

God smak
För lite kolsyralämnar en sockerhinna på tänderna

12. Pepsi Max

Citrondoftande cola med mycket kolsyra och bismak av aspartam

Cirkapris per liter: 11,67 kr Sötning: Aspartam, acesulfam Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

Om vanliga Pepsi hade en smak som var lätt att känna igen så är Pepsi Max mer anonym för våra testare. Doften är det första att förvirra, det finns en tydlig hint av citron i lukten. Färgen är fin men den skarpa smaken går inte hem. Det känns som en smaksatt coladryck. Men istället för en smak som kan identifieras är det som att själva colasmaksättningen lämnar någon mindre behaglig rest i eftersmaken.

Lite för mycket kolsyra

Aspartamsmaken är framträdande och Pepsi Max beskrivs som riktigt söt. Den stora mängden bubblor tyder på gott om kolsyra men samtidigt upplevs man bli gasig och rapig av Pepsi Max, vilket gör den till en dålig törstsläckare. ”Colan som gud glömde” konstaterar testpanelen besviket.

Mycket kolsyradoftar av citron
Smakar aspartamför bubblig

13. Lidl Freeway

Mesigt kolsyrad cola som smakar avslaget och artificiell

Cirkapris per liter: 8,30 kr Sötning: Socker Testad sort: 0,5 liter PET-flaska

Lidl Freeway är inte en lightläsk, men på något märkligt sätt lyckas den med att ändå smaka som det. Och det är inte till colans fördel. Kolsyran beskrivs bäst som mesig, med alldeles för få bubblor. Det blir helt enkelt nästan inget skum alls när Lidl Freeway serveras. Colan doftar av färgämne, vilket är ett ofta förekommande fenomen hos billigare läskedrycker.

Smakar något avslaget

Smaken går inte heller hem. Den beskrivs bäst som smaken av en smält glass med colasmak. Hela intrycket av Lidl Freeway är just avslaget. Och om en mer påkostad coladryck ratas när den stått framme med öppen kork och blivit ljummen så är det rätt givet att Lidl Freeway, som ger samma intryck färsk från flaskan, inte får några lovord.

Billig
Mesig kolsyrasmakar avslaget

14. COOP Cola Z

En cola som smakar som en piratkopierad version av en lightläsk

Cirkapris per liter: 6,63 kr Sötning: Sötningsmedel E951*, E950 (*Innehåller aspartam) Testad sort: 1,5 liter PET-flaska

COOPs coladrycker lämnar utrymme för förbättring. Märkets Cola Z luktar inte så mycket, faktiskt nästan inget alls trots att man stoppar näsan djupt ned i glaset. Men smaken är desto tydligare. Och den är inte god. COOP Cola Z beskrivs som bastarden född av två andra lightcola, för att det är en sockerfri läsk förstår man direkt. Smaken påminner om den hos en colagrogg man lämnat framme över natten och råkar sippa av dagen efter.

Inte en cola man vill köpa igen

Kolsyran i COOP Cola Z får dock ett godkänt betyg, det finns lite bubblor där. Men det går inte att komma över hur smaken stagnerar i munnen och mynnar ut i en eftersmak som får en att omgående vilja hälla ut resten av colan i vasken.

Bra kolsyra
Otrevlig smaken cola som stagnerar i munnen

15. Eldorado

Överdrivet väl kolsyrad cola med en billig, oaptitlig smak

Cirkapris per liter: 5,45 kr Sötning: Socker Testad sort: 2 liter PET-flaska

Om första intrycket avgör så är Eldorados cola dömd till nederlag redan sekunder efter att läsken har serverats. Doften är riktigt skarp, det är nästan så man vill likna den vid lukten av aceton. För den som ändå vågar sig på att provsmaka så får det erkännas att kolsyran är allt annat än mesig. Det är väldigt mycket bubblor, på gränsen till för mycket.

Inte värd sitt låga pris

Faktumet är att det nästan känns som att mängden kolsyra används för maskera smaken. Eldorados cola smakar som flytande plast, så sliskig att den är svår att svälja. Visserligen förstår man på smakbilden att colan innehåller riktigt socker. Men det känns som den absolut billigaste varianten. Eldorados cola har visserligen ett riktigt lågt pris, men det är en läsk som är billig utan att vara det minsta prisvärd.

Lågt pris
Luktar acetonsmakar plastalldeles för stora bubblor
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss