Sverige är fortfarande ett av de dyraste länderna.
- Men Sverige har blivit billigare på hemelektronik

För fjärde gången sedan 2002 har Pricerunner.com har gjort en omfattande prisundersökning på 44 olika produkter i 16 europeiska länder. Resultatet visar på stora skillnader i pris länderna emellan. Det är fortfarande dyrast att handla i Norge och konsumenter kommer billigast undan i Italien.

Sverige är inte längre det dyraste landet i EU för hemelektronik, vilket var fallet i början av 2003.

"Även om harmoniseringen av priser genom EU och Euron börjar bli synliga finns det fortfarande stora vinster att göra genom att göra dina inköp i andra europeiska länder. I år kommer jag t.ex. att köpa min digital kamera i Österrike och jag sparar då nästan 40% mot svenska priser. Undersökningen visar trots allt fortfarande på anmärkningsvärda prisskillnader mellan länderna med tanke på att EU ska vara en inre marknad. Den prisjämförelse vi har gjort visar att vi är långt därifrån." säger Patric Blixt, Marknadschef Pricerunner.com.

Pricerunner.com har hämtat in priser som omfattar 44 konsument- och hemelektronikprodukter från vanliga butiker, företrädesvis från kedjor, i 16 europeiska länder. Totalt har 1476 priser samlats in. Prisjämförelsen av de 44 varorna visar att de svenska priserna ligger över genomsnittspriset i Europa för 34 av varorna, medan de understiger eller ligger på samma nivå som det europeiska genomsnittspriset i endast åtta av 44 fall.

Slutsatser:

  • Sverige är generellt 11 % dyrare än det europeiska genomsnittet. På konsumentvaror är Sverige 11 % dyrare och på hemelektronik 7 % dyrare än genomsnittet. Orsaker som t.ex. bristande konkurrens leder till att Sverige är fjärde dyraste land i Europa.
  • Sverige är dyrast på spelkonsoler i Europa men har generellt blivit billigare på hemelektronik. "Den starkare kronan har inneburit lägre priser på importvaror som hemelektronik" säger Patric Blixt.
  • " Norge är det dyraste landet i Europa för andra året i rad och 42 % dyrare än genomsnittet på konsumentvaror. Att äta på McDonalds i Norge kostar runt 60% mer än i Sverige.
  • "Vill man spara pengar äter man på McDonalds i Sverige och köper sin spelkonsol i Österrike." säger Patric Blixt.
  • Konsumentvaror är billiga i Italien och dyra i Österrike, medan bensin och sprit är billigast i Grekland.
  • Det billigaste landet är inte längre Portugal utan Italien. Italienska priser är 19% under genomsnittspriserna i Europa.
  • Österrike är det billigaste landet i Europa på hemelektronik
  • "Finländarna borde köpa sin hemelektronik ifrån Österrike och spara 25% medan Norrmännen borde köpa sin mat i Italien och spara 65%." säger Patric Blixt.
  • Offentliga transportmedel i Nederländerna är 82% dyrare än i Grekland.
  • Kondomer är dyrast i England och billigast i Grekland.

Generell prisnivå - Sverige fjärde dyraste land i Europa
Sverige är generellt 11 % dyrare än det europeiska genomsnittet. Orsaker som t.ex. bristande konkurrens leder till att Sverige är fjärde dyraste land i Europa. På konsumentvaror är Sverige 11 % dyrare och på hemelektronik 7 % dyrare än genomsnittet.

Hemelektronik - Sverige inte dyrast i EU längre
Prisjämförelsen visar att Sverige i genomsnitt är det fjärde dyraste landet i EU för hemelektronik, vilken är en minskning sedan början av 2003 då Sverige var det dyraste landet. Sverige är dyrast i Europa på spelkonsoler med Österrike som billigaste land med mer än 30 % lägre priser.

Finland har övertagit tronen från Norge som det dyraste landet i Europa på hemelektronik. Österrike har ersatt Schweiz som det billigaste landet. Diagrammet nedan visar genomsnittlig avvikelse från genomsnittspriser i Europa för hemelektronikprodukter.

Stora prisskillnader bland konsumentvaror
Bland konsumentvaror återfinns stora prisskillnader och än en gång är Norge dyrast i Europa. Det visar jämförelsen av en korg samansatt av 23 konsumentvaror. Sverige placerar sig på en fjärde plats med priser som i snitt överstiger det europeiska genomsnittet med 13 %. Norge överstiger det europeiska genomsnittet med 42 % medan Italien, som har de lägsta priserna i Europa, ligger 25 % lägre än genomsnittet - en skillnad mellan de två länderna på hela 67 %. Varor som ingår i korgen är exempelvis en flaska Coca-Cola, blöjor, ett paket Marlboro Light, Dagstidning, YES diskmedel och Pringles. Även ett besök på McDonalds, en bussbiljett och en liter bensin ingår i varukorgen. (Fullständig sammanställning finns längre ned)

Tabell: Lägsta och högsta pris/kategori och land

Så gick undersökningen till:
Pricerunner har anställda i samtliga 16 europeiska länder som ingår i undersökningen. Dessa prisagenter har samlat in priser på produkterna lokalt i landet. Insamlingen har skett på fysiska köpställen och företrädesvis från kedjor. Nedanstående länder ingår i jämförelsen. Staden inom parantes anger var i landet priserna hämtats in.

Belgien (Bryssel), Danmark (Köpenhamn), Finland (Helsingfors), Frankrike (Paris), Grekland (Aten), Irland (Dublin), Italien (Milano), Nederländerna (Amsterdam), Norge (Oslo), Portugal (Lissabon), Schweiz (Zürich), Spanien (Madrid), Storbritannien (London), Sverige (Stockholm), Tyskland (Berlin), Österrike (Wien).

Priserna på produkterna har hämtats in på representativa köpställen i respektive land enligt nedanstående tabell.

Priserna hämtades mellan 18 november till och med 2 December. Som valutaomräknare användes växelkurs enligt ECB (European Central Bank) den 5 december. (http://www.ecb.int/home/eurofxref.htm).

För varje produkt har tre priser samlats in i respektive land och ett genomsnittspris har därefter beräknats. I vissa fall har prisagenten endast funnit ett eller två priser för en enskild produkt, vi har då valt att enbart behandla de prisuppgifter där det finns minst två priser registrerade. (I enskilda fall finns det endast ett pris att samla in, t ex McDonalds eller Bussbiljett.) Ett europeiskt genomsnittspris har beräknats, genom att sammanräkna samtliga länders priser för varje produkt. Därefter har respektive lands genomsnittspris jämförts med genomsnittspriset för samtliga länder, vilket ger "Genomsnittlig avvikelse från europeiskt genomsnittspris", som presenteras i några av ovanstående diagram. Då ett flertal produkter ingår i exempelvis "Hemelektronikprodukter", har ett medelvärde av prisavvikelserna beräknats för hemelektronikprodukter i varje land.

De produkter som ingår i jämförelsen av konsumentvaror är:
CocaCola, Marlboro Lights, Magnum Classic, Newspaper, Durex Elite Condoms, Pampers Easy Up Pants, Pringles Original, Tropicana orange juice, McVities Digestives, Barilla Gnocchi, Yes Dish liquid, McDonald's Hamburger, McFlurry, Big Mac, Cafe Latte & Chocolate muffin from café, Biotherm Deodorant, Poême Eau de Parfum, Absolut Vodka, Jack Daniels Whiskey, Veuve Clicquot, Bus ticket and 1 litre of petrol.

De produkter som ingår i jämförelsen av hemelektronik är:
Sony Playstation 2, Microsoft Xbox , Nintendo Gameboy Advance, Fujifilm FinePix S7000, Canon Digital IXUS 400, Nikon Coolpix 2500, Canon EOS-300D, Sony CyberShot DSC-P10, Canon PowerShot A70, Sony DCR-TRV33, JVC GR-D20, Panasonic NV-DS60, Philips DVDR70, Panasonic DMR-E50, Philips DVDR80, Philips 32PW6006, Sony KV-32FX68, Toshiba 32ZP38.

För mer information och kommentarer kontakta:
Patric Blixt, marknadschef, 0709-56 52 54 e-post: patric.blixt@pricerunner.com

Om Pricerunner
Pricerunner.com är en gratis jämförelsetjänst som samlar in priser, dels genom program som hämtar priser från nätbutiker, dels genom "Pricerunners" prisinhämtare som går runt i vanliga butiker. Pricerunner listar återförsäljare gratis för att ge konsumenter en bättre överblick av marknaden. På Pricerunner kan du jämföra priser, återförsäljare, produktfakta och läsa recensioner för att kunna göra ett informerat köp. Pricerunner AB består av två affärsområden Pricerunner Research samt jämförelsesajten Pricerunner.com. Pricerunner Research arbetar med framtagning och bearbetning av statistik baserad på data från Pricerunner.com, d.v.s. prisstatistik, produktstatistik samt konsumentbeteendestatistik. Pricerunner.com blev 2002 och 2003 utsedd till Sveriges bästa shoppingsajt av Internetworld och år 2001 tilldelades Pricerunner titeln Sveriges bästa sajt av samma tidning. På Pricerunner.com erbjuds produkt- och prisjämförelser inom ca 100 kategorier, bl.a. begagnade bilar, böcker, cd-skivor, datorprodukter, dvd-filmer, foto, golfprodukter, ljud och bild, resor, spel, telefoni, vitvaror, bolån, mobilabonnemang, abonnemang för fast telefoni, elabonnemang och sak- och livförsäkringar. Pricerunner grundades i Sverige i juli 1999 och tjänsten lanserades i december 1999. Huvudägare i Pricerunner är New Media Spark, Bonnier Venture, TDC (fd Tele Danmark) och 3i. Pricerunner finns idag i Danmark, Frankrike, England och Sverige.

Publiceringsregler
All information från pressreleasen får användas fritt om källan - "Pricerunner.com" - anges.