1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Allt du behöver veta när du ska köpa vinkyl

PriceRunner

Älskar du vin och har några fina flaskor hemma? Ge vinet de bästa förutsättningarna med en vinkyl! Vi hjälper dig att hitta rätt vinkyl och tipsar om vad du bör tänka på innan du ska slå till.

Guide: Allt du behöver veta när du ska köpa vinkyl

Med en vinkyl hemma kan du alltid servera perfekt tempererat vin. Du får även fördelen att du kan långtidslagra dina viner.

När du ska köpa vinkyl är det dock viktigt att du vet vad du tänkt använda den till. Om det är det förstnämnda, att få serveringsklart vin, eller det sistnämnda, att lagra. Kanske vill du till och med kunna göra bägge delarna? Anledningen till att du måste veta svaret på den frågan är för att vinkylar är olika skapta beroende på användningsområde.

Temperatur, ljus och luftfuktighet

En vinkyl avsedd för att hålla vin i konsumtionstemperatur kan ha flera temperaturzoner. Vitt vin bör serveras vid 8-12 grader medan rött vin istället ska serveras i 16-20 grader. En vinkyl avsedd för långtidslagring bör istället ha en temperaturzon på 12-15 grader eftersom det är det bästa för lagring av vin. Det finns kombinationskylar där du har flera temperaturzoner och därmed både kan förvara för servering och lagra inför framtiden.

Men det är mer som påverkar vinet än temperaturen. Ljus är ett sådant exempel. Ska du lagra viner bör du försöka undvika att de utsätts för ljus. Främst handlar det om uv-ljus, men forskningsläget är lite oklart och många anser att du bör undvika all form av ljus. Det är därför lämpligt att välja en vinkyl med mörk dörr, exempelvis mörkt glas eller en helt igenom ogenomskinlig dörr. Fördelen med det mörka glaset är förstås att du, och andra, ser din fina vinsamling.

Luftfuktigheten är också viktig för vinet, framför allt om det har organisk kork. Torr luft torkar ut korken och skulle vinet sedan utsättas för syre oxiderar det. Men du kan även få problem vid omvänt förhållande. Vid allt för hög luftfuktighet under långtidslagring riskerar du istället att skada etiketten. Bäst är det att sträva efter en luftfuktighet på omkring 75 procent. Spannet för vad som är acceptabelt är dock stort.

En annan faktor som kan påverka vinet, även om det inte är helt fastställt inom forskningen, är vibrationer. De påverkar dessutom även ljudnivån i rummet så ju färre vibrationer desto bättre både för vinet och för din hemmiljö.

Populära märken på vinkylar

Caso CS628 Svart

Caso

Caso Design är i grunden ett tyskt företag men som verkar inom hela EU. Casos utbud av vinkylar är stort, de har modeller som sträcker sig över alla prisklasser. Förutom vinkylar tillverkar Caso även en rad andra köksmaskiner och vitvaror, exempelvis spishällar, mikrovågsugnar och juicepressar. Deras fokus är modern, innovativ teknik blandat med stilren och funktionell design.

Pris från: 5 548 kr
Jämför alla priser
Vestfrost W38 Svart

Vestfrost

Vestfrost är en dansk tillverkare med i skrivande stund fyra olika produktserier av vinkylar. Precis som många andra tillverkare har de särskilda vinkylskåp som de anser vara extra bra för långtidslagring. Det som gör dem lite extra speciella är att dörrarna i långtidslagringsserien inte är av glas. Det är istället solida, isolerade dörrar så att utrymmet i kylen blir helt mörklagt och håller temperaturen väl. Vestfrost sysslar även med annan kyl- och frysförvaring samt biomedicin.

AEG SWB66001DG Svart

AEG

AEG är ett brett varumärke med produkter inom såväl kök som verktyg. Deras utbud av vinkylar är ganska litet, men modellerna håller hög energieffektivitet och låg ljudnivå. Det som främst skiljer dem åt sinsemellan är storleken.

Liebherr WKb 4212 Svart

Liebherr

Liebherrs specialkunskaper sträcker sig över en rad områden, allt från gruvbrytning till luftburna transportsystem. Och såklart kylskåp - däribland vinkylskåp. Tillverkarens vinkylar är uppdelade i två segment. De har Vinidorskåpen som är tänkta för långtidslagring, och därutöver en rad andra vinkylar med 2-3 temperaturzoner som snarare är tänkta som serveringsskåp. Temperaturvalen sträcker sig mellan 5-20 grader.

Bra att veta om vinkylar

När du ska köpa vinkyl behöver du ha koll på ett antal olika faktorer. Känner du till dem, och vet vad du vill ha, blir det betydligt enklare att göra ett val du sedan är nöjd med. Risken är annars att du köper en vinkyl som du sedan måste byta. Nedan faktorer är de du bör ta hänsyn till.

Storlek och utrymmeseffektivitet

Storleken på vinkylen är viktig ur två hänseenden. Dels utifrån hur många flaskor den rymmer. Dels utifrån det faktum att du ska få plats med den i hemmet. Ju mer utrymmeseffektiv kylen är desto fler flaskor får plats på en viss yta. Två till synes lika stora vinkylar kan således rymma olika antal flaskor. Välj en så utrymmeseffektiv vinkyl som din budget tillåter i den storlek som passar den plats i hemmet där du tänkt placera kylen.

Rätt antal kylzoner

Temperaturzonerna är avgörande för vinkylens funktion. Temperaturzonerna anges ibland även som kylzoner. Står det då kylzoner: 1 så innebär det att du bara kan hålla en temperatur i kylen, och därmed att du får välja vilken typ av förvaring du vill ha i den - exempelvis enbart vita viner som hålls i konsumtionstemperatur.

Temperaturer utifrån funktion

Vita viner, serveringsredo: 8-12 grader Röda viner, serveringsredo: 16-20 grader Långtidslagring: 12-15 grader

Det vanliga är att vinkylen är utrustad med 1-2 temperaturzoner. Är konstruktionen tillräckligt bra så kan du ställa en temperatur för rött vin i ena änden och en för vitt i andra och därmed uppnå en idealisk temperatur för långtidslagring i mitten.

Lagom luftfuktighet

Man brukar säga att en luftfuktighet på cirka 75 procent är idealiskt för vinlagring. Ska du långtidslagra bör du sträva efter en balanserad luftfuktighet. Men ska du bara lagra för konsumtion är inte denna faktor särskilt viktig eftersom det tar lång tid innan torr/fuktig luft hinner påverka lagringen. Torr luft kan torka ut korken och då kan syre ta sig in till vinet och förstöra det. Fuktig luft kan istället skada etiketten.

Undvik ljus

När du lagrar vin bör du undvika att de kommer i kontakt med ljus. Framför allt bör du undvika UV-ljus, men eftersom det finns diskussioner om att även andra former av ljus kan påverka vinet bör du helst undvika all form av ljuskontakt för säkerhets skull. Tänk dig att vinkylen ska fungera precis som en vinkällare. Se därför till att dörren är utrustad med UV-filter, alternativt att den är av annat material än glas. Samt att om den är av glas får det gärna vara mörkfärgat så att det blir ett så lågt ljusinsläpp som möjligt.

Energimärkning: Strömförbrukning, ljudnivå och flaskantal

Vinkylen kommer att stå igång dygnet runt, därför vill du ha en vinkyl som drar så lite el som möjligt. Vinkylar är numera energimärkta. Det innebär att du via en märkning på kylen kan se exakt vilken energiklass den tillhör. Betygen anges från A-G (ibland med + efter A som extra steg) - exempelvis är A bättre än C och A+ bättre än A.

På energimärkningen anges även vinkylens ljudnivå i decibel, och det antal flaskor som den rymmer. När du jämför olika vinkylar bör du med andra ord ta en titt på den här märkningen eftersom den ger dig en bra bild över hur olika vinkylar presterar. x

Vibrationer

Det finns ingen forskning som entydigt säger att vibrationer är dåligt för vin, men heller ingen som säger att det inte är det. För att ta det säkra före det osäkra kan man därför köpa en vinkyl med så lite vibrationer som möjligt. Vibrationerna påverkar även ljudnivån och därmed din hemmiljö. Det är kompressorn i vinkylen som står för vibrationerna. I de lite dyrare modellerna är det ofta system för vibrationsdämpning inbyggt.

Integrerat eller fristående?

Vinkylar finns både som inbyggnadsskåp och som helt fristående sådana. Vad du väljer är främst en fråga om vad som passar in i ditt hem. Du kan till exempel bygga in en lite mindre vinkyl i köksön, eller placera ett fristående vinkylskåp direkt i gästernas blickfång.

Säkerhet

Du som har värdefulla viner, eller klåfingriga familjemedlemmar, bör även fundera igenom säkerheten. Det finns vinkylar med låsfunktion. Det kan vara värt att införskaffa en sådan, eller ett fristående lås som fungerar ihop med kylen, så att du får ha dina vinflaskor ifred.

Garanti

Garantin på vinkylen är viktig eftersom du inte vill behöva springa och köpa en ny vinkyl efter något år. Se till att det följer med en så lång och omfattande garanti som möjligt. Uppstår det problem med vinkylen ska du enkelt kunna få den utbytt eller reparerad.

Tillbehör

Det finns inte särskilt många tillbehör till själva vinkylen. Några tillverkare säljer så kallade sommelierlådor och liknande där du kan förvara vintillbehör såsom öppnare med mera, men dessa placeras utanför vinkylen. Till själva vinkylen finns det ibland extrahyllor och speciella flaskhållare att köpa till som gör att kylen rymmer fler flaskor. Det allra vanligaste är dock att vinkylen levereras komplett.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss