Uppdaterad  

Utebelysning med sensor: Allt du behöver veta

Brian Sommer

Är du trött på mörkret när du kommer hem? Låt din utebelysning tändas automatiskt i mörkret. Tryggt och säkert när du och din familj ska gå ut med soporna, till bilen i garaget eller när barnen ska hämta cyklarna och med de flesta av modeller är du igång på några minuter. Vi har kollat in utbudet.

Utomhuslampor med sensor: Allt du behöver veta

Smartare utomhusbelysning

Nu behöver du aldrig mer famla i mörkret igen. Genom utebelysning med sensor eller skymningsrelä hemma sköter lamporna tändningen och släckningen åt dig. På så vis är det alltid ljust när du behöver det, utan att du behöver treva efter lampknappen.

Här får du en överblick över olika modeller av utomhusbelysning som tänds av sig själv.

Utomhusbelysning med sensor

Batteridriven LED-utomhuslampa med sensor

Helt klart det enklaste sättet att tända ljuset på:

 • vid soptunnan
 • i skjulet
 • i garaget
 • på vinden
 • inom- och utomhus.

När du har öppnat förpackningen är du klar efter några minuter – och det krävs inte mer än ett par skruvar. Några av modellerna ska faktiskt bara spännas fast på en stolpe.

Fördelen med batterilampor är att de kan monteras var som helst. De små LED-lamporna drar inte mycket ström och därför håller batterierna överraskande länge. De kan faktiskt hålla i många år – men det beror naturligtvis på hur ofta de tänds.

Nackdelen är att de vid någon tidpunkt får slut på ström, men det är som tur är mycket enkelt att byta ut batterierna.

Solcellslampor med skymningsrelä

Solcellslampor med skymningsrelä i en rabatt med lilla Asters blommor

Ett skymningsrelä känner av mängden ljus vid lampan, så att den tänds automatiskt när det skymmer. Sedan släcks den av sig själv igen när det blir tillräckligt ljust ute.

De här lamporna passar bra i trädgården och de sprider en mysig stämning över rabatter och längs stigar.

Fördelen är att lampan laddas av sig själv när solen lyser på den. Du behöver alltså inte komma ihåg att byta batterier om du ser till att lampan får tillräckligt med solljus.

Nackdelen med LED-lampor som kör på solceller och har skymningsrelä är att strömmen kan ta slut under natten om de inte får tillräckligt med solljus.

Solcellslampor med rörelsesensor och skymningsrelä

Solcellslampor med rörelsesensor och skymningsrelä på trävägg

Du får fler fördelar med lampor som har både skymningsrelä och rörelsesensor. Vissa lampor kan exempelvis tända ett väldigt svagt ljus när mörkret smyger sig på och sedan öka ljusintensiteten vid rörelser.

Fördelen med en rörelsesensor på lampan är att du kan känna dig säker på att du har ljus under hela natten. Lampan sparar på batteriet eftersom den bara använder ström när någon rör sig i området. Därmed kan lampan ha tillräckligt med ström för flera dagar utan direkt solsken, men den behöver naturligtvis fortfarande få så många soltimmar som möjligt.

Nackdelen är att lampan måste placeras på en plats med mycket solsken under dagtid.

LED-lampor med separat solcellspanel

Det finns även solcellslampor med 3–5 meter långa kablar. De här lamporna kan du sätta upp på en skuggig plats, till skillnad från solcellerna som ska placeras i ett område med mycket sol. LED-lampor med lösa solcellspaneler är väldigt praktiska vid garaget, redskapsboden eller på den norra sidan av huset. Kort sagt: på alla platser där solen inte når fram till lampan.

Utebelysning med 12 eller 24 V

Utomhuslampor med 12 eller 24 V i rabatten

Lampor på 12 eller 24 V får normalt ström från en utomhuskontakt och/eller ett stänkskyddat 230 V-eluttag. Nätaggregatet sänder sedan en svag spänning på (vanligtvis) 12 eller 24 V till lamporna. Den låga spänningen är ofarlig ifall man råkar klippa av sladden, så de här lamporna kan du tryggt montera själv.

Lampans kabel kan ligga helt öppet, men du kan också dra den i gräset. Använd en spade för att göra en skåra i gräset och lägg sedan sladden i den. När sladden är på plats trampar du lätt på skåran för att sladden ska ligga säkert utan risk för att kapas när du klipper gräset.

Fördelen är att du får en stabil belysning som alltid har ström.

Nackdelen med lampor på 12/24 V är att de vanligtvis inte har en inbyggd rörelsesensor. Men du kan överväga en utomhustimer eller ett skymningsrelä mellan kontakten och eluttaget för att få ljus när du vill.

Utebelysning med (eller utan) rörelsesensor för fast installation

Utomhuslampor på 230 V med rörelsesensor

Gemensamt för alla utomhuslampor på 230 V och deras tillbehör är att de måste installeras av en elektriker – det är inte ett gör-det-själv-arbete.

Utbudet av lampor på 230 volt är mycket stort – nästan enormt. Oavsett om du letar efter lampor i retrostil, snygg koppar eller kanske galvaniserat stål kan du alltid hitta en lampa som passar dig och ditt hus. Du kan även hitta lampor med eller utan rörelsesensorer.

 • Lampor utan rörelsesensorer kan naturligtvis anslutas till en eller flera rörelsesensorer. Då tänds alla lampor (eller vissa av dem) samtidigt när det uppstår rörelse i närheten av dem. De är dessutom mycket avskräckande för inbrottstjuvar (som man givetvis inte vill få besök av) eftersom hela huset blir upplyst.

Nackdelen är att de kan vara svåra att flytta på i efterhand – du måste få besök av elektrikern igen om du vill ansluta en extra sensor eller tända och släcka med strömbrytare.

 • Lampor med rörelsesensorer tänds och släcks individuellt (om de inte aktiverar varandra trådlöst). Beroende på rörelsen vid varje lampa kan du alltså uppleva en liten ljusshow när lamporna tänds och släcks vid olika tidpunkter.

Generellt är den stora **nackdelen med utomhuslampor på 230 V givetvis att installationen måste utföras av en elektriker. Man får inte göra några installationer utomhus med 230 V på egen hand. Det är ett jobb som kan få kosta lite extra jämfört med batterilampor, solcellslampor och lampor på 12/24 V.

Fördelen med 230 V är däremot att du får en mycket robust och pålitlig installation. Med andra ord: Så länge det finns el i huset får du alltid ljus från lamporna när du behöver det.

Philips Hue utebelysning

De kan lite av allt och du styr dem via appen Philips Hue.

Utomhuslamporna Philips Hue finns nämligen både med 230 V (kräver en elektriker) och 24 V (får monteras av vem som helst).

När lamporna sitter på plats och har anslutits till WiFi via systemet Philips Hue kan du enkelt ansluta en eller flera Philips Hue Outdoor Motion Sensor. Rörelsesensorn är avsedd för utomhusbruk och den går på batterier. Du kan alltså sätta upp sensorn där du känner för det – och flytta den igen om du ångrar dig. Det behöver du inte en elektriker till.

Du behöver faktiskt bara se till att lamporna får ström och att Philips Hue Bridge är ansluten till WiFi. Sedan kan du programmera vilka lampor sensorn ska tända samt hur och när.

Om du inte är nöjd ändrar du bara på det själv (även ljusfärg och ljusstyrka). Låter det svårt? Oroa dig inte. Det är det inte – öppna bara appen Philips Hue.

Att montera utomhusbelysning

Det här kan inte upprepas för många gånger: Kom ihåg att lampor och tillbehör till utomhuslampor på 230 V måste installeras av en elektriker.

Det handlar om din (och din familjs) säkerhet. Det är bland annat viktigt att vatten inte tränger in och att det inte finns en risk för elstötar. Om du vill göra det själv ska du leta efter lampor som går på batterier, solceller eller lampor på 12/24V. Sådana får du alltid montera utan hjälp.

Använd ljuset som stöldskydd

Stöldskydd - låtsas som att du är hemma

De enda som inte gillar ljus som tänds vid rörelser – det är inbrottstjuvarna. Polisen rekommenderar faktiskt att det första du ska göra för att förhindra inbrott är att låtsas att någon är hemma. Skapa trygghet för dig och din familj, men inte för tjuven.

Utomhusbelysning med rörelsesensor

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss