Uppdaterad
Oavsett om du har en hel egen trädgård att gå loss på, eller måste begränsa dig till de möjligheter som en balkong kan erbjuda, så går det alltid att få till en odling. Och det behöver varken vara dyrt eller svårt. Vi har pratat med Underbara Clara, som har delat med sig av sina tips både på hur man lyckas - och på hur man gör odlandet till något kul.
Clara Lidström är bloggaren och influencern som delar med sig av sitt liv och sin kunskap från sitt hus, som numera blivit en liten gård, några mil utanför Umeå. Hon skriver ofta om trädgård och odling, och har många tips till den som är nybörjare men sugen på att testa. Vi har pratat med Clara och fått tips om hur man enklast kommer igång med att odla.
Hur mycket man kan producera med sitt odlande påverkas givetvis av hur stort utrymme man har att jobba med. Handlar det om ett antal större krukor på en balkong eller har man en hel villaträdgård tillgänglig? Men egentligen är själva principen för odlandet samma oavsett hur mycket plats man har för sina plantor. För en balkongodling får man tänka i mindre skala, antingen färre av varje planta eller så får man välja ut det man allra helst vill driva upp.
Jag tycker man ska vara ärlig mot sig själv: Vad är det man tycker är kul med trädgård? Är det den färdiga blomprakten eller tycker man att det är kul att sköta om växter och att driva upp dem själv från frö? Clara Lidström
Är man typen som inte tycker att det är roligt att sätta frön och att sköta om en massa små plantor medan de gror så är det inte fusk att vänta till längre in på säsongen och köpa redan uppdrivna plantor. Det mesta, allt från paprikaplantor till sallad, går att köpa som färdiga plantor man kan sätta i jord och sedan snabbt få glädje av.
Det kan kosta lite mer att köpa färdiga plantor eller blommor att sätta ut. Men är det slutresultatet man har mest glädje av, och budgeten tillåter inköpen, så finns det andra sätt att uppnå sin drömodling för sommaren utan att behöva lägga ned flera månader av jobb.
Tycker man inte att det är kul att sköta en massa små plantor på ett fönsterbräde i flera veckor - strunta i det!
Fundera över vilken ambitionsnivå som är rimlig, och fall inte i fällan att gå ut för hårt. Blir det för mycket så man inte hinner med, något går snett med plantorna, man kanske missar att vattna en vecka - då blir odlandet inte längre så kul som det borde vara. Istället blir det något man blir ledsen av. Så det är viktigt att utgå ifrån de egna förutsättningarna, både vad gäller ekonomi och energi.
Att planera sin odling kanske kan låta som överkurs. Men det innebär dels att man kan optimera sin trädgård, kolonilott eller balkongodling bättre. Dels innebär det också att när vädret faktiskt tillåter en att komma igång så kan man gå direkt på det roliga. Ska man odla grönsaker kan man redan tidig vår sätta sig med en planering för vad som ska sättas i vilken jord, och det kräver mer tankeverksamhet än man kanske kan tro.
För grönsaker så gäller ju att man måste flytta växterna, så man exempelvis inte odlar potatis på samma plätt hela tiden utan att man ser till att byta växtföljd.
När man har planeringen klar så är det dags att börja beställa hem fröer. I synnerhet de man vill förså, såsom chili, tomatplantor, paprika, kålväxter och gurkplantor - som alla mår bra av att först få växa sig starka inomhus.
När odlingssäsongen sätter igång hänger givetvis ihop med var man bor. Ju längre söderut, desto tidigare kommer våren, och med den värmen som möjliggör för plantor att gro och växa utomhus. Men faktum är att man inte behöver vänta på att temperaturen ute ska vara rätt för att sätta igång. Man kan börja mycket tidigare än så - genom att förså inomhus.
Man kan faktiskt börja mycket tidigare på säsongen än man tror, även här uppe där det ligger två meter snö fortfarande.
Att förså innebär att man startar odlandet inomhus. Sätt fröna i jord och låta dem gro i ljus och värme. När man sedan kommit en bit längre in på våren så har dessa frön vuxit sig till lite större plantor, som man kan sätta ut dem jordklump och allt i grönsakslandet. Det gör dessutom plantorna mer robusta, och ger dem en bättre chans att stå emot ogräs. På så sätt har man ett stort försprång när odlingssäsongen väl anlänt.
Som med allt annat finns det vanliga nybörjarmisstag även inom odling:
Grundutrustningen för att komma igång med att odla behöver inte omfatta mer än frön, jord och något att plantera i. Att odla behöver inte alls bli en dyr affär. Ofta har man redan saker hemma som kan komma till användning, i synnerhet för den som vill förså. Underbara Claras tips för hobbyodlare är att göra det väldigt enkelt för sig.
Man kan odla i avklippta mjölkkartonger, man kan odla i gamla plastbyttor eller i plastlådorna med lock som används för vindruvor.
Det är dumt att börja med att köpa på sig en massa utrustning, innan man vet om man ens kommer få användning av dem eller ens vet om man tycker att det är kul att odla. För den som redan provat på att odla och känner att intresset kommer hålla i sig så finns det en del produkter som Clara beskriver som lite extra bra.
Ett pluggbrätte, eller en pluggbox, är ett enkelt och smidigt sätt att så frön. Då har man sin frösådd samlad och kan enkelt ta upp plantorna med jord runt när det är dags att sätta ut dem utomhus, direkt i marken eller i en större kruka.
Lägsta pris hos
Perlite är ett vulkaniskt material som hjälper till att hålla fukt i jorden och ser till att jorden är porös, så det inte blir för tungt för rötterna. En jättebra jordförbättrare som hjälper till vid frösådd.
Lägsta pris hos
Ju mer intresserad och kunnig man blir så kommer man finna de områden där det är värt att satsa pengar på bra utrustning. För den som odlar i lite större skala blir det fort jobbigt utan bra verktyg för att rensa ogräs.
Lägsta pris hos
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Gillar du vår nya look?
Läs mer om alla nyheter och ge din feedback
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.