• Black Friday
  • Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Sy ditt eget babynest i 11 enkla steg (med bilder)

PriceRunner

Babynest är produkten som kom från ingenstans i mitten av 2010-talet och som det nu finns ett stort utbud av i barnbutikerna. Men för den som vill sy själv, med en unik färg- eller mönsterkombination, så behöver det faktiskt inte vara så svårt. Vi guidar dig till allt du behöver veta för att sy ditt eget babynest steg-för-steg.

Sy ditt eget babynest i 11 enkla steg (med bilder)

Vår sömnadsexpert Madelene Sega har satt ihop en babynestguide för dig som vill DIY – do it yourself. Med hjälp av denna steg för steg-instruktion med både text och bilder vägleds du i hur du själv kan göra ett babynest samt får tips bland annat kring hur du anpassar ditt babynest efter önskad användningstid.

Förberedelser - innan du börjar sy

Det originalmönster vi tillhandahåller är gratis och det enda du behöver införskaffa är de material som krävs för att skapa dig ditt eget babynest. Väntar du tvillingar kan du själv välja att göra ditt babynest extra brett, så båda barnen ryms bredvid varandra.

Material du behöver när du ska sy ett babynest

Material du behöver när du ska sy ett babynest

  • Tyg

Vill du sy ditt babynest i två olika färger eller mönster så köper du 1 meter av båda sorternas tyg. Ska hela babynestet se likadant ut så köper du 2 meter av det tyg du har valt.

  • Vadd

Vadd köps smidigast som metervara på rulle. Till denna modell av babynest har det gått åt 2,5 meter vadd. Vill man så går det även att köpa ekologisk stoppning, för att göra babynestet helt eko i tyger och allt.

  • Snöre/band

För att du ska kunna "dra ihop" babynästet så behövs ett snöre eller band med 3 meters längd. Vill du fästa en dekorativ spetskant runt ditt nest så behövs ett par meter även av detta material.

  • Snörstopp

Du behöver ett snörstopp att trä snöre genom i nestet fotända, så att det förblir ihopdraget. Om du istället för snöre använder ett brett sidenband så behöver du ingen snörstopp, utan knyter bara en rosett för att dra samman sidorna.

  • Kantband

Kantband är ett band som fäst på babynästet för snöret/bandet skull, och som bildar en kanal genom snöret ska dras. För detta babynest har vi använt en snedslå på 3 meter.

  • Papper

Du behöver ett papper att rita upp mönstret på. Det finns särskilda mönsterpapper men man kan också exempelvis använda baksidan av ett presentpapper.

  • Sytråd
  • Symaskin
  • Knappnålar
  • Penna och linjal

Några saker att tänka på innan du börjar sy

Vi rekommenderar att man tvättar tyget innan man börjar sy i det. Dels för att vissa tyger kan krympa en aning vid första tvätt. Dels för att få bort oönskade kemikalier och annan smuts på det tyg som bebisen skall ligga på.

Det är viktigt att se till att babynestet är ordentligt stoppat, för att tyget ska vara helt sträckt. Hamnar barnet med ansiktet mot en mjuk, fluffig yta och inte kan ta sig ur den positionen så kan det leda till en kvävningsrisk.

När det kommer till vilken sorts tyg man ska använda så är vårt tips att använda bomullstyg till babynestet. Eller varför inte det udda påslakanet som ligger i skåpet och inte längre används? Att använda ett tyg som redan finns i hemmet är återbruk i dess bästa form, då tyget då redan är tvättat flera gånger och därmed mjukare i materialet. Det går givetvis att använda andra tyger till babynest. Men bomullstyg är lätt att sy i. Dessutom så behåller det formen bäst vid tvätt.

När du har sytt klart ditt babynest och det har börjat användas, samt fått sina första fläckar, så är tvättrekommendationen att använda ett skonsamt program och att tvätta i max 40 grader.

Steg för steg - så gör du för att sy ditt babynest själv

1. Rita upp mönstret

Praktiskt mönster att klippa ut för att sy sitt eget babynest

Använd ett papper du får plats med måtten på och rita upp det mönster du ser på bilden med hjälp av linjal, utgå ifrån måtten enligt bilden. Detta babynest är ganska litet, i storlek lagom för den första bebistiden. Vill man ha ett babynest som är stort som går att använda längre tid så lägger man till 10 cm på längden.

För att få bägge sidorna likadana och vinklarna jämna så är ett tips att rita upp ena sidan först och sedan vika på mitten och klippa efter den sidan som man redan har ritat.

2. Klipp ut tyget

Antingen så kan du lägga mönstret direkt på tyget och sedan rita på tyget längs med mönstrets kanter. Eller så kan du börja med att ordentligt nåla fast mönstret i tyget och sedan klippa ut tyget utan att rita först. Gör likadant med bägge tygerna, eller med två likadana tygstycken om du har valt ett och samma tyg till både fram- och baksida.

3. Klippa ut vadd till bottenplattan

Klippa ut vadd till bottenplattan till ditt babynest

Börja med att klippa ut det som är babynestets bottenplatta ur mönsterpapperet, för att använda som mall när du skall klippa ut vadd.

Hur tjock botten ska vara är lite av en smaksak. Klipp så många lager vadd som du tycker är lagom och nåla fast dem i varandra. Ett tips är att sy några stygn i bottenplattan så att alla lager sitter ihop ordentligt. Det gör också att de olika lagren håller sig jämna och släta.

Det vadd som återstår efter att du gjort bottenplattan ska du sedan rulla ihop till en hård korv som senare kommer att användas för att fylla upp babynestets kanter.

4. Sy ihop tyget

Sy ihop tyget till ditt babynest

Lägg tygbitarna med rätsidorna, alltså den mönstrade eller färgade sidan, mot varandra och nåla samman. Dessa tygstycken ska nu sys ihop, men inte hela vägen.

I botten ska det vara öppet för att kunna sätta i vadd. Sy därför bara ner till ändarna som är markerade på bilden. Använd raksöm.

5. Sy dit kantbandet

Sy dit kantband på ditt babynest

Till det babynest har vi valt en snedslå till kantband, vilket är ett band med två invikta flikar. Dessa flikar använder man för att sy fast bandet.

Nåla fast bandet längs med hela skarven där tygerna möts, på rätsidan. Bandet kommer alltså att dölja skarven. Väl fastsydd bildar snedslån en kanal som snöret ska träs igenom för att kunna dra ihop babynestet och forma sidorna.

Öppna upp bandet och vik in änden för att få en snygg kant. Börja nåla fast bandet där sömmen du sydde tidigare börjar. Sy fast bandet med raksöm.

Sy fast kantbandet på ditt babynest med raksöm

Vik sedan ner den andra sidan av snedslån och nåla fast den hela vägen runt.

Glöm inte bort att vika in änden på bandet för att göra ett snyggt avslut, och sy fast änden från ovansidan. Nu ska bandet sitta hela vägen runt och sömmen ska endast synas på en kant utav bandet.

6. Snöret eller bandet

Fäst ett snöre eller band på ditt babynest

Oavsett om du har valt att använda ett snöre eller ett band av något slag, exempelvis ett brett sidenband, så måste snöret träs genom den kanal som den fastsydda snedslån bildar.

För att göra det så enkelt som möjligt så kan du fästa en säkerhetsnål i bandets ända och sedan trä igenom snöret med hjälp av den.

7. Sy fast bottenplattan

Sy fast bottenplattan på ditt babynest

Lägg bottenplattan inuti babynestet, en bit ifrån den undre kanten och lika långt ifrån alla sidor. Det enklaste sättet att säkerställa att bottenplattan inte hamnar snett är att använda linjal för att se att den placerats centralt inne i tyget.

Nåla fast bottenplattan och sy sedan fast den med en raksöm hela vägen runt.

Eftersom man syr en söm i kanten på bottenplattan så kommer den att ligga kvar plant och inte knöla ihop sig i ena hörnet exempelvis när babynestet tvättas.

8. Stoppa babynestets kanter

Stoppa babynestets kanter

Det här momentet i skapande av babynestet kan vara en aning tålamodsprövande, så vi rekommenderar att man håller husdjur, barn och andra potentiellt störande faktorer på avstånd.

Börja med att rulla vadden till en hård rulle och för in ena ändan i babynestet. Sedan gäller det att steg för steg lirka vadden hela vägen ut i andra ändan av nestet.

Det finns flera olika tekniker för hur man bäst genomför detta, så för att hitta den metod som känns rätt för dig är vårt tips att man testar sig fram.

9. Sy ihop botten

Sy ihop botten på ditt babynest

Använd vanlig raksöm för att sy ihop botten av den del av babynestet som nu stoppats med vadd.

10. Dölj sömmen med ett band

Dölj sömmen på ditt babynest med ett band

För att dölja den lite trassliga och fula sömmen så kan man fästa ett kantband över.

Använd då med fördel ett likadant band som det du nyss sydde en kanal av. På bilden är det den mörkare sömmen som visar hur bandet ska sys fast.

11. Knyt ihop ditt babynest

Knyt ihop ditt babynest

Nu är babynestet färdigsytt och det enda som återstår är att forma till det till ett mysigt bo att lägga din bebis i. Använder du ett brett sidenband så drar du åt samt gör en ordentlig knut, som sedan kan avslutas med en dekorativ rosett. Har du valt att använda ett snöre så är det nu du kan sätta dit snörstoppen. Trä in bägge snörena i varsitt snörstopp och gör en knut längst ut i änden. Se till att aldrig ha för lång band- eller snörändar hängande, då de kan utgöra en farlig säkerhetsrisk.

Grattis! Nu har du sytt ditt eget babynest. Bra jobbat!

Babynest för dig med tummen mitt i handen

Vill man köpa ett babynest i butik så finns det i alla färger, former och till alla priser. Från enkla och lite billigare modeller till påkostade babynest med fina mönster. Om man vill beställa sitt babynest online så kan det vara en god idé att titta på det i butik innan, då det skiljer sig mycket i storlek, tjocklek på kanterna och känsla på tygerna. Är man ute i god tid är det sällan svårt att fynda ett fint näste på rea. Babynest säljs hos alla välsorterade barnbutiker men även på större varuhus, såsom Gekås i Ullared och Åhléns – kanske är det bara en fråga om tid innan IKEA har ett babynest i sitt sortiment!

Vanliga frågor om babynest

Vad är ett babynest?

Ett babynest är sovnäste, en avgränsad sovplats för bebisen, som ska kännas lika trygg och ombonad som att sova i en förälders famn. Det kan användas i sängen, i soffan, i vaggan, i barnvagnen – för att i princip var som helst kunna skapa en yta där barnet kan sova. Känns spjälsängen för stor för din nyfödda så är ett babynest perfekt att använda.

Finns det olika slags babynest?

Babynest kan ha olika storlekar och knytas ihop på olika sätt. Det finns även varianter med en kant hela vägen om, som ofta kallas sovpöl. Det i sin tur är en mindre version av en myspöl eller lekpöl, en stor mjuk yta som ibland användas inom barnomsorgen. Ett annat alternativ är en mix av ett babynest och en mjuklift, det vill säga en slags babynest med handtag.

Babynest från Done By Deer, Filibabba och Sleepyhead

Vilket babynest är bäst?

Det finns inget givet svar på vilket babynest som är bäst, även en modell utsedd till bäst i test kan passa bättre eller sämre beroende på omständigheterna. Ska nestet användas i barnvagnens liggdel så passar det oftast bra med en mjukare, lite mindre modell. Vill man använda babynestet som en sovyta i föräldrarnas säng så kan det känns tryggt med en lite mer rejäl modell, med ordentligt stoppade kanter som ett skydd för att barnet ska kunna rulla ur. När man läser recensioner av babynest är det därför viktigt att först ha bestämt sig för hur man själv vill använda sitt babynest.

Här är några exempel på populära märken på babynest:

Voksi Premium Baby Nest

Voksi Babynest

Mjukt och fluffigt babynest som kan öppnas upp i fotändan

Varför använder man babynest?

I föräldrarnas säng används babynestet ofta för att barnet inte lika enkelt ska kunna rulla iväg, och upplevs av en del kunna bidra till en säkrare samsovning. Babynestet kan också ha den fördelen att det kramar om barnet och gör att det sover bättre än det skulle göra på en mer öppen bäddyta.

Det är också vanligt att ta med sitt babynest till BB, för att göra den vagga eller plastbalja som finns där mer ombonad för det nyfödda barnet. Det ger också barnet en sovyta som luktar som mamma och pappa, genom att man haft den liggande i den egna sängen tiden innan barnet ska födas.

Hur länge kan man använda babynest?

Hur länge kan man använda babynest?

Det är två faktorer som påverkar hur länge man kan använda ett babynest. Dels nestets längd, dels hur hårt stoppat och därmed hur tight nestet är. Så länge barnet trivs med att sova i babynestet så finns det ingen anledning att sluta använda det.

När ska man sluta med babynest?

Om barnet har vuxit ur nestet på längden så kan de flesta babynest öppnas upp i fotändan, och på så sätt får de en längre användningstid. Om barnet ofta och med lätthet rullar ur sitt babynest så kan det också tyda på att nestet har spelat ut sin roll

Hur tvättar man ett babynest?

En del babynest kan tvättas i maskin på låg värme precis som de är. Andra har uttagbar madrass, eller avtagbart överdrag. Babynest brukar inte tåla torktumlare utan ska plan- eller möjligtvis hängtorkas.

Hur bäddar man ett babynest?

Ett babynest behöver inte bäddas alls, man kan lägga barnet direkt i det. Men vet man med sig att man har en bebis som ofta kräks kan det vara klokt att lägga en filt, handduk eller ett dubbelvikt lakan i babynestet för att underlätta tvätt och rengöring. Vill man göra babynest mer ombonat kan man värma upp det med en vetekudde innan man lägger ned barnet. Man kan också utgå ifrån tillverkares tips för hur man bäddar sitt babynest.

Vad finns det för tillbehör till babynest?

Babynest med avtagbar klädsel erbjuder ibland möjlighet att man kan köpa till extra klädsel som ett tillbehör. Både för att byta utseende på sitt babynest eller för att fräscha upp ett äldre, väl använt exemplar. En del babynest har även en särskild kudde för spädbarn, eller en kil för att skapa ett lite mer sluttande liggläge. Praktiskt om barnet är förkylt och mår bra av att sova i högläge. Ett annat vanligt tillbehör att använda i ett babynest är en vetekudde, för att värma upp sovytan en aning innan man lägger ned bebisen.