Uppdaterad
Nu är snart säsongen att lämna padelhallen och istället ge sig ut på vattnet på en paddleboard. Det är dags att testa ståpaddling - eller SUP, som det vanligen kallas: den snabbast växande vattensporten i världen.
SUP (Stand Up Paddling), har tagit världen med storm de senaste åren och kommer ursprungligen från Hawaii.
Tycker du dock att att steget upp på en bräda för att surfa vågor eller vinden är för stort och kanske lite läskigt, men ändå gärna vill testa vattensport, då är paddle boarding något för dig. Även om det som oftast syns på instagram är lugna paddelturer på spegelblanka sjöar i solnedgången, kan ståpaddling vara betydligt mer livfullt än så, men som nybörjare är det just de där stillsamma turerna som ofta lockar och gör tröskeln in i sporten låg.
Ståpaddling utförs på en paddelbräda som påminner mycket om en surfbräda, men en surfbräda och en stand up paddleboard (eller SUP som de mer ofta kallas) skiljer sig åt mer än vad man först kan tro. Den mest uppenbara skillnaden är att en SUP-bräda generellt sett är större än surfbrädan, både på längden och bredden. Storleken ökar stabiliteten under turerna i soluppgången. För att ta sig fram på en SUP-board, används en lång paddel, vilket gör att man inte är lika beroende av vind och våg som man är vid våg- eller vindsurfing, men låt er inte luras – vädret spelar in även vid ståpaddling.
Det kan vara lockande att omedelbart klicka hem en egen SUP-bräda och sätta igång, men att testa innan man investerar i en egen paddelboard är en bra idé. Det finns uthyrare runt om i hela Sverige och den stora fördelen är att man inte ens behöver söka sig till en kuststad – stand up paddling går nämligen utmärkt att göra även i lugna insjöar, vilket många uthyrare har tagit fasta på.
De flesta uthyrare organiserar även introduktionskurser, där man som deltagare under ett par timmar får lära sig grunderna i ståpaddling: att ställa sig upp på brädan, hur paddeln ska hållas, hur man bäst står på brädan och hur man får bra kraft i paddeltaget. Allt det här går naturligtvis att lista ut på egen hand också med lite hjälp från YouTube, men kurserna är ett utmärkt sätt att känna på stand up paddling och känna sig trygg om man bestämmer sig för att hyra en bräda för en tur på egen hand.
Om du bestämmer dig för att skippa introduktionskursen och istället kasta dig in och lära genom att göra, är ståpaddling en snäll sport för den otålige. Har du kanske fått låna en SUP-bräda, hyrt en, eller rent av spontanköpt en paddle board så är det bästa att leta upp en sjö under en dag då det är ganska vindstilla och du kan fokusera på att lära dig i lugn och ro istället för att kämpa i motvind.
Jämför pris på utrustning för SUP
En stabil uppblåsbar nybörjar-SUP för barn eller paddlare under 70 kg. Pumpa brädan rätt och den kommer kännas stabil och fin!
Tillsammans med denna SUP-bräda, får du alla tillbehör som behövs för att snabbt komma igång.
En upplåsbar bräda som kommer med alla tillbehör du behöver: leash, ryggsäck, pump och fena. Glöm inte att komplettera med flytväst.
Det finns paddlar i alla prisklasser, från de billigare varianterna i plast, till de fjäderlätta kolfiberpaddlarna. För en nybörjare fungerar en ställbar paddel i plast alldeles utmärkt – de är visserligen lite tyngre än sina dyrare kolfibersyskon, men priset är mycket lättare att hantera. Fördelen med en ställbar paddel är inte bara att flera kan använda den, oavsett hur lång man är. Den är också mycket lättare att ta med sig i bilen, på bussen, eller varför inte på cykeln, när du letar efter nästa vattendrag att erövra med din SUP.
Hur lång paddeln ska vara beror på hur lång den som paddlar är. En bra riktlinje är att den ska vara drygt 20 centimeter längre än ens kroppslängd Om du står på marken med paddelns blad i backen, ska du precis nå att lägga din hand på handtaget. Har man valt en ställbar paddel går längden att justera med ett så pass enkelt handgrepp att det funkar även när man är ute på vattnet.
Paddeln till en stand up paddleboard går inte att använda åt viket håll som helst. Bladet är framåtvinklat vilket innebär att när paddeln sätts ned i vattnet, ska vinkeln vara framåt och vänd bort från dig. Det är ett vanligt nybörjarfel att sätta ned paddeln vinklad mot en själv, det känns på något sätt mer naturligt, men du kommer snart märka att paddelturen blir tyngre och bökigare om du håller paddeln åt fel håll. Testa – och känn skillnaden!
Säkerheten framför allt! Det är lätt att tro att man kan lämna flytvästen hemma när man ska paddla stillsamt på en lugn insjö. Men man vet aldrig när olyckan är framme, och trillar man av är man glad för den extra flythjälpen som en flytväst ger. Se till att du köper en i rätt storlek till alla som ska använda brädan, även de barn som vill sitta med på en tur.
Säkerhetslinan ska inte hänga som en svans efter brädan medan du paddlar! Den måste alltid sitta runt ditt ben. Ramlar man av brädan driver den snabbt iväg, antingen av vinden eller medan du själv försöker ta dig upp på den igen. Om en säkerhetslina (leash) inte följer med brädan vid inköp, måste du komplettera med en sådan innan du paddlar ut.
Stoppa ned saker du ska ha med dig på brädan i en vattentät torrpåse - särskilt det torra ombytet du behöver om du trillar i.
Redo att levla upp när det kommer till tillbehören på turen? En paddel av kolfiber är mycket lättare och gör stor skillnad på den längre turen. Dessa kostar mer än budgetvarianterna, men paddlar du ofta kommer du antagligen uppskatta investeringen.
Tröttnat på att stå upp och paddla? Köp en liten sits och en kajakpaddel, så kan du sitta ned och paddla på din SUP - som en väldigt platt kajak helt enkelt. Kul för den som blir lite trött i benen.
Lägg din SUP-board i vatten på ett ställe där du själv kan vada ut med den en liten bit. Se till att stjärtfenan på paddelbrädan ligger så pass djupt i vattnet att den inte kommer ta i botten och bli skadad när du sätter dig på brädan.
Klättra upp på brädan och sätt dig på knä mitt på brädan. För att få känsla för brädan och paddeln, sitt kvar på knä och paddla en sväng. När du känner dig redo, är det dags att ställa dig upp.
Se till att du befinner dig på mitten av brädan och lägg ifrån dig paddeln (det finns remmar på paddle boards som du kan fästa din paddel under medan du reser dig, så slipper den åka i vattnet). Ställ dig på en fot i taget samtidigt som du håller balansen med hjälp av händerna på brädan. Greppa paddeln igen när du fortfarande sitter på huk, känn efter att du har balansen och res dig upp till stående.
Fötterna ska vara ungefär axelbrett isär och knäna mjuka, med andra ord lite lätt böjda ben. Tycker du att det känns vingligt, tänk på att aktivera magmusklerna (sug in naveln mot ryggen) - coren är nyckeln till stabilitet på brädan.
Nu är det dags att börja paddla igen. I början kommer du säkert att paddla i sakta gemak, då brukar ungefär två eller tre paddeltag per sida vara lagom innan det är dags att byta. Byter man inte sida med paddeln regelbundet, märker man snabbt att SUP-brädan så sakteligen kommer att svänga, och det är faktiskt just så som man svänger – genom att paddla på den sida du vill svänga mot.
När du paddlar är det inte dumt att tänka på hur längdskidåkare använder sig av stavarna – sätt i paddeln långt framför dig i vattnet, trycke den översta handen framåt samtidigt som du drar ned nedre handen bakåt. När paddeln når jämte dina fötter, ta upp den ur vattnet – att fortsätta paddeltaget så att paddeln passerar foten kommer sakta ned farten. Tänk på att det inte bara är armarna som ska jobba, ta hjälp av bålen och benen för ett bättre tryck i dina paddeltag.
Det finns några grundläggande frågeställningar som det är bra att ha koll på innan du börjar shoppa efter en egen SUP-bräda.
Den första frågan som du bör ställa dig är: på vilket sätt är vill jag paddla? Ståpaddling kan vara mycket mer än meditativa turer på blanka sjöar, det kan även utföras som en sport där syftet är att det ska gå snabbt. Man kan också surfa vågor med sin paddelbräda, med drömmarna inställda på en resa till Hawaii. Men som nybörjare är det de lugnare turerna, plattvattenpaddling, som gör detta till en lättlärd hobby och då är det en allround bräda du bör spana efter. Lugna små insjöar är perfekta att lära sig tekniken på.
En allround bräda är, precis som namnet skvallrar om, en paddleboard som funkar att testa det mesta med. Allround brädorna är breda och stabila, vilket gör dem till perfekta nybörjarbrädor.
Du behöver också bestämma dig för om du vill ha en solid bräda eller en uppblåsningsbar bräda, en så kallad iSup (inflatable stand up paddle board). Mest populärt hos nybörjarpaddlaren är den uppblåsningsbara brädan, och det av flera anledningar. En iSup är generellt sett billigare än en solid bräda. Den är dessutom lättare att både förvara och transportera. Vilket leder oss till den tredje frågan, du måste fundera över:
En solid SUP-bräda kräver gott om utrymme hemma – de flesta brädor är runt 3 meter långa (ofta längre) vilket kräver ett stort utrymme där brädan kan förvaras på ett säkert sätt. En bräda som är så pass stor, är naturligtvis svår att ta under armen till vattnet, om man inte är välsignad med en strandtomt vill säga. Det är också få busschaufförer som kommer applådera om du försöker ta den ombord en buss – med andra ord är möjligheten att transportera den i en bil nästan ett krav.
En uppblåsningsbar bräda däremot, förvaras hopvikt i den väska som generellt sett ingår vid köpet, vilket också innebär att detta är en av bräda som faktiskt går att ta med sig på buss- och tågresor, eller kastas upp på ryggen för en promenad till vattnet.
En uppblåsbar iSup tar mellan 5-10 minuter att fylla med luft, vilket görs med hjälp av en pump som man kompletterar köpet med. Pumparna mäter lufttrycket i brädan, vilket gör att du lätt ser när du når rätt psi (tryck) och brädan är redo för en tur. Det ska inte stickas under stol med att det själva pumpningen kan vara en svettig historia, särskilt när det är riktigt varmt ute, men se det som en uppvärmning.
När man sedan har paddlat klart, släpps luften ut genom att trycka på ventilen. Under tiden som brädan pyser sig platt, passar man på att ta en kopp kaffe eller torka av brädan så den blir torr (eller båda delarna). Sedan viks den ihop och stoppas ned i väskan, där den får vila tills det är dags för nästa tur.
Vilken storlek man behöver på sin paddle board beror på hur mycket man väger. Ju större brädan är, desto stabilare kommer den kännas. Köper man en bräda som är lite för liten, kommer det vara vingligare än om den råkar vara lite för stor. Hos de flesta återförsäljare finns det tabeller att gå efter för att hitta den perfekta storleken, men även här kan det vara en stor fördel om man passat på att hyra en bräda tidigare, då man i sådant fall fått hjälp av proffs att hitta den perfekta storleken.
De billigaste paddelbrädorna kostar ungefär 3000 kronor och de dyraste kostar nästan hur mycket som helst. Vilken typ av bräda du väljer, kommer givetvis att påverka priset och även om du väljer att köpa en helt ny bräda eller letar efter en begagnad. Oavsett vilken typ av bräda du väljer, se till att jämföra priser – de kan variera en hel del. Och glöm inte att läsa recensioner, det finns både artiklar och videos med ingående recensioner av de allra flesta SUPs.
Att paddleboarding snabbt vuxit i popularitet blir tydligt då det numera finns uthyrare i alla större städer med vattenmöjligheter, och även på mindre orter med vackra insjöar, kanaler och vattendrag.
Stockholm SUP | Surfbussen | Kajakboden
Surfcenter | Escape Outdoors | Corpo
Malmö Wakepark | Ribban Beach Camp
Förutom hos specialiserade vattensport- och surfbutiker, går det även att köpa paddelbrädor hos Decathlon, XXL, Jula, Bauhaus, Stadium, Intersport och ibland även hos Rusta och Biltema.
Lycka till med din nya hobby – när du väl stått upp på en bräda, kommer du alltid räkna dagarna tills du kan göra det igen.
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.