1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Gaming: Så du vill bli en streamer? I samarbete med Spoit och Godsent

Axel Kacou

Vill du bli en streamer? Vi har pratat med William “Spoit” Löfstedt från esportlaget Godsent om vad man ska tänka på och hur man ska göra för att lyckas.

Gaming: Så du vill bli en streamer? I samarbete med Spoit och Godsent

Tips till dig som vill börja med streaming

Spoit är Twitch-streamern och influencern från Sundsvall som är en snabbt växande stjärna på streaming- och gaminghimlen. Han har miljontals tittare på sina streams och är dessutom med i Godsent, ett av Europas bästa esportslag. Här delar han med sig av sina bästa tips till alla som vill börja med streaming.

När började du med streaming?

Jag har alltid älskat att gamea. Förut hade jag en ganska dålig dator, så för två år sedan, efter att ha sommarjobbat hela sommaren, hade jag äntligen råd att köpa en ny. Det blev lite av en vändpunkt. Jag började spela hela tiden, dag och kväll.

Ungefär då började jag också streama mina sessioner. I början hade jag runt 20 tittare per session. Den siffran växte fort till 40, och sen till 100. Nu snittar jag runt 1000 - 1500 tittare per session.

Ibland är det fortfarande svårt att ta in att så många personer tycker att jag är intressant och gillar det jag gör. När jag går in och kollar i chatten på mina streams blir jag sjukt glad över alla positiva kommentarer jag får. Jag får såklart också några negativa ibland, men sånt struntar jag bara i. Det är något alla får, och det måste man kunna hantera.

Varför tror du att du har lyckats?

Jag tror att det beror på att jag är bra på att spela. Däremot tror jag inte att det är nödvändigt för att lyckas. Det allra viktigaste är att du hittar din nisch. Om det är humor- kör på det.

Du behöver fundera på vad du har att erbjuda dina tittare. Så försök att stå ut ur mängden och hitta din nisch.

Vad gör streaming så kul?

Det absolut roligaste är att man hela tiden får interagera med sina tittare. Det gör verkligen hela upplevelsen.

Börja streama

Så till alla som är nyfikna - var börjar man?

Folk tror att man behöver den bästa setupen - två datorer, två skärmar, dyr mic och dyrt tangent bord. Så är det inte. Så länge du kan streama det du gör och folk tycker att det är intressant kommer du ganska långt på en billigare setup. Du behöver såklart en dator med tillräckligt hög prestanda för de spel du spelar, och en mic. Utöver det krävs ingen jättedyr utrustning.

Sen är det ju såklart så att ju bättre grejer du har desto bättre förutsättningar får du. Så om du har råd att lägga några extra slantar på din setup rekommenderar jag att du gör det. Då kommer du heller inte behöva uppgradera lika ofta. Det är något jag önskar att jag hade vetat om när jag började.

Behövs någon särskild mjukvara för att streama?

Jag använder OBS (Open Broadcaster Software). Det är kanske den mest populära, och den är dessutom gratis. Om du vill satsa på streaming behöver du kunna koppla samman datorn med streamingtjänsten, till exempel Twitch. Då kan du skapa olika scener där du anpassar utseendet, lägger in notifikationer och annat som behövs för att det ska bli en bra upplevelse för tittarna. Det går inte att göra direkt i streamingtjänsten. Du behöver ett tredjepartsprogram för att kunna fixa det. Det finns även andra program som xsplit och player.me som gör samma sak.

Vilken streamingtjänst ska man välja?

Jag har testat både Youtube och Twitch. Men om du verkligen vill bygga upp något och växa med dina streams skulle jag rekommendera Twitch. Det är den största av de två. Youtube fungerar såklart också bra om du föredrar det, men Twitch är större inom gaming.

Hur ser din setup ut idag?

Just nu har jag en BenQ XL2546-skärm en Zowie GSR-SE Deep Blue-musmatta, en Zowie Za12-B-mus med Paracord och Hyper Glides, en Logitech C920- kamera, ett HyperX Cloud 2-headset och ett Ducky One 2 TKL- tangentbord.

Jag kör också på två datorer. En som jag streamar från och en som jag spelar på. För att kunna göra det behöver du ett capture card på den datorn du streamar från. Det är ett kort som encodar och skickar ut själva streamen. Jag har ett Elgato HD60 PRO capture card.

Du har blivit väldigt stor inom spelet Rainbow 6, vilka andra spel brukar funka bra att streama?

De flesta stora spelen brukar funkar bra. Spel som CSGO, LOL och DOTA. Det är spel som de flesta känner till. Själv kör jag bara Rainbow 6, ett spel som bara blir större och större. Mitt tips är att välja ett spel du är bra på och tycker är roligt. För mig är det Rainbow 6.

Finns det några produkter som är särskilt populära just nu?

Sånt brukar komma i trender. Musen jag har just nu är ganska trendig, tangentbordet också.

Om man vill uppgradera sin setup men inte vill spendera för mycket, vad ska man tänka på?

Jag skulle säga att du ska satsa på små saker som gör dig bättre. Själv har jag köpt några specialsaker till musen - en bättre kabel och glidare. Det är ganska billiga grejer som gör gameandet mycket bättre, och roligare.

Vilka nyheter är du mest peppad på?

Jag ser väldigt mycket fram emot att testa RTX 3080, det nya grafikkortet från Nvidia. Det är next gen när det kommer till pestanda och ett galet stort hopp från de tidigare grafikkorten. Just nu har jag ett RTX 2080 SUPER OC fån Nvidia. Det är också bra men det nya ska vara både bättre och billigare.

Spoits 6 bästa tips till dig som vill börja streama:

 1. Försök att stå ut ur mängden och hitta din nisch.

 2. Gör mindre, billiga uppgraderingar på din setup.

 3. Om du kan, lägg ner lite extra pengar på din setup från början.

 4. Interagera och prata med dina tittare hela tiden.

 5. Var aldrig otrevlig mot tittarna.

 6. Tänk positivt, även när det går dåligt.

Skaffa Spoits setup

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss