Uppdaterad  

Liva upp hallen med en snygg dörrmatta

Sara Assadi

En välkomnande detalj vid ytterdörren och samtidigt något att torka av skorna på en regnig dag - en dörrmatta kan vara både praktisk och en snygg inredningsdetalj. Vi har valt ut modeller oavsett om du söker stor eller liten, att användas inomhus eller en dörrmatta att ha utomhus.

Hitta en snygg dörrmatta

Under blöta och leriga dagar är det skönt att kunna borsta av skorna lite innan man går in i huset eller lägenheten, och då är det bra att ha en dörrmatta redan utomhus som kan ta den värsta smutsen.

Dörrmattor finns i många olika modeller och utföranden. Gemensamt för alla är att de tål slitage och är lätta att borsta eller skaka av när de själva blivit lite för ansatta av väder och vind. De skapar också en trivsam stämning utanför ytterdörren. Här är sju omtyckta modeller.

Etol Matta Rope Grå 70x120cm

Etol Matta Rope

Den här repmattan känns som en rejäl matta som är perfekt att placera vid entrén. Designen och färgen gör att smuts lätt kamoufleras i väntan på städning och den fungerar även fint innanför en balkongdörr eller på någon annan plats där den slipper undan den värsta leran.

Modellen är 70x120 centimeter, vilket får ses som lite bredare än ett standardmått och gör den till en ganska stor dörrmatta, och designen är tjock och mjuk.

Jämför alla priser
House Doctor Clean Natur 60x90cm

House Doctor Clean

En rustik och stor dörrmatta från House Doctor som ligger fint framför de flesta designmedvetna personers ytterdörrar. Mattan har ett diskret mönster och en riktigt slitstark design med sin materialblandning av återvunnet gummi och kokosfibrer.

Letar du efter en vattentålig dörrmatta som tål slitage, men som ändå är snygg och pryder sin plats på trappen, är den här modellen ett perfekt val.

Tica Copenhagen Dot Svart 45x75cm

Tica Copenhagen Dot

Prickar är ett enkelt sätt att få in lite lekfulla mönster i sin inredning, och det här är ett perfekt exempel på en rolig dörrmatt som blir både snygg och funktionell med det här mönstret. Tillverkad av gummi och med en slitstark yta som tål många omgångars avtorkning av smutsiga kängor – här har du en matta som verkligenhåller ställningarna utanför din ytterdörr.

Bor du någonstans där det ofta blåser och regnar är den här mattan ett bra val då den är tung och inte störs av vinden. Tack vare materielat tål den också vatten och blir inte blöt att gå på när det regnar.

Dixie 37430 Villastad Svart 75x45cm

Dixie 37430 Villastad

En dörrmatta i gummi från Dixie med ett snyggt mönster av en stad som känns både modern och stilren i sin design. Mattan är gjord av naturgummi, vilket är ett otroligt hållbart och slitstarkt material anpassat för tuff behandling.

Tack vare att mattans mönster är perforerat så faller smutsen lätt igenom och det är enkelt att bara lyfta upp mattan och sopa rent undertill vid behov.

Hay 50x70 Beige, Grön, Lila, Blå, Röd, Rosa, Gul 70x50cm

Hay 508323

Den här dörrmattan från danska Hay är vävd i slitstark jute och finns i flera olika färgkombinationer. Mattan känns kraftig och robust, och gör sig lika bra som dörrmatta i hallen som innanför altandörren.

Förutom jute består mattan av smutsavvisande ull, vilket gör den både tålig och lätt att rengöra. En halkmatta rekommenderas undertill då den inte har någon gummerad botten.

Dixie Jute Brun 90x60cm

Dixie Jute

En snygg, slitstark och robust dörrmatta i jute som lätt håller oönskat grus och väta borta från hallen. Utvecklingen av örtväxten jute har gjort att allt fler produkter nu görs av växten, och nya behandlingsmetoder gör att den blir betydligt mjukare än den juteväv många i första hand tänker på.

Den här mattan är handvävd och finns i fyra olika naturnära färger – bara välj vilken som passar din dörr bäst!

Bästa pris på dörrmatta

3 tips inför köp av dörrmatta

  1. Kolla klimatet. En dörrmatta som ska ligga på trappan till en saltstänkt sommarstuga i skärgården kräver mer än en som ska ligga i vardagsrummet innanför balkongdörren. Välj en tung matta om det blåser mycket!

  2. Köp en extra. Kanske behöver du faktiskt två: en rejäl att stampa av skorna på utanför dörren och en annan att stå på när du tar av dig inomhus.

  3. Mät din dörr. Det finns förvisso vissa standardmått, men dubbelkolla ändå bredden på just din dörr så att mattan varken blir för bred eller för smal.

Vill du se fler fina saker till hemmet?

Här hittar du fler topplistor:

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss