Uppdaterad  

Så väljer du rätt locktång

Sara Assadi

Spänstiga lockar, glamorösa svall och slarviga beach waves – med rätt locktång är det en barnlek. Vi går igenom skillnaden mellan olika populära modeller och tipsar om bra locktänger, vågtänger och automatiska varianter.

Vilken sorts locktång är bäst?

Idag är utbudet av locktänger enormt. De olika modellerna skapar lockar, vågor och korkskruvar i olika storlekar. Vissa varianter är automatiska, andra får du rulla upp håret på själv. Vilken tång du ska välja beror först och främst på vilket resultat du vill ha. Här spelar både tångens form och storlek in.

  • En tjock locktång ger större lockar och är lätt att skapa mjuka vågor med. Om du har kort hår kan du enkelt böja in eller ut topparna för lite extra liv i frisyren. Ett långt hår som lockas med en större tång får ett snyggt Hollywood-svall.

  • En smal locktång skapar små, mer definierade lockar. Tunna locktänger passar ofta kort hår bättre, eftersom det är lättare att få plats med slingan som du rullar upp.

Oavsett vilken sort du väljer rekommenderar vi att välja en locktång med keramisk yta. Den fördelar värmen jämnt och sliter inte lika mycket på håret.

Konformad locktång

En konformad locktång är enkel att använda, och du slipper fula veck i håret som lätt uppstår om tången har klämma. I stället använder du ena handen för att snurra upp håret på tången. Kontängerna nedan kommer med en värmehandske, så att du inte behöver oroa dig för att råka bränna fingrarna.

Vågformad locktång

En vågtång (kallas också krustång) består oftast av tre eller fler stavar, och med den pressar du del för del av varje hårpassé för att skapa vågor. Välj en större tång för att få beach waves och en mindre för att få våfflat hår. Det är en särskilt bra tång för att bygga volym och struktur på håret, till exempel inför en håruppsättning.

Automatisk locktång

Visst är det skönt när jobbet görs åt en? En självlockande tång suger in håret, en slinga i taget, och lindar det runt en varm del i mitten. Efter några sekunder lossas håret och kommer ut i snygga lockar. Perfekt för den som tycker att det är lite klurigt att veta hur man ska vinkla håret för att få det snyggt.

Locktång med utbytbart huvud

Om du vill kunna variera frisyren rekommenderar vi att välja en locktång med utbytbart huvud. En sådan är också toppen om ni är flera i familjen som vill kunna dela tång.

Locktång med klämma

En locktång med klämma är ofta lite enklare att använda för nybörjare. Eftersom håret kläms fast på tången kan du använda båda händerna när du stylar.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss