Uppdaterad  

Så tvättar du Fjällräven Kånken (steg-för-steg med bilder)

PriceRunner

Har du en Kånken som behöver tvättas? Du är inte ensam. Fjällräven Kånken är troligtvis världens mest populära ryggsäck. Den är gjord för att följa med på tur i skog och natur. Den är tålig, vattentät och slitstark, samtidigt som den är snygg och finns i regnbågens alla färger. Men även en tålig ryggsäck kommer förr eller senare att bli smutsig. Har man dessutom valt en av de ljusare färgerna, blir fläckarna extra tydliga.

Så tvättar du Fjällräven Kånken (steg-för-steg med bilder)

Så gör du rent din Kånken

Kånken är en omtyckt liten ryggsäck som finns i många hem och får hänga med på en hel del äventyr. Och givetvis blir den smutsig på kuppen. Det är lätt att lockas att kasta in sin Fjällräven Kånken i tvättmaskinen, men sakta i backarna!

Visserligen kommer inte din Kånken gå sönder av en omgång i maskinen. Men den kommer tappa den styvhet som är en av de främsta styrkorna hos materialet som används till din favoritrygga. Detta innebär att den även kommer tappa formen. Så lyd tvättrådet och tänk både en och två gånger innan du låter den tumla runt i maskinen. Låt istället tålamod vara en dygd även när det kommer till att rengöra din ryggsäck. Så följ dessa tvättinstruktioner och välj att handtvätta din Kånken istället.

Bästa dealen på Kånken Mini

När är det dags att tvätta min Kånken?

Du avgör förstås själv när det är dags att ge Kånken en omgång med tvättsvampen. En god tumregel för all friluftsutrustning (och kläder överlag) är att inte tvätta för ofta. Hållbarheten hos textilier är längre om de inte övertvättas.

När din Kånken är nyköpt rekommenderar Fjällräven att den sköljs i ljummet vatten innan användning. Detta beror på den infärgningsteknik som används för att få fram de starka färgerna som har kommit att bli Kånkens signatur. Det finns nämligen en viss risk att Kånken färgar av sig på kläderna. Men detta råder man alltså lätt bot på genom att skölja den i ljummet vatten. Låt ryggsäcken sedan lufttorka på ett väl ventilerat ställe, skyddat från direkt solljus.

Bild på en smutsig Fjällräven Kånken

Detta behöver du:

 • En lortig Kånken

 • Ljummet vatten

 • Milt tvättmedel

 • En mjuk borste eller en svamp

Fjällräven Kånken - Frost Green

Fjällräven Kånken

Den klassiska ryggsäcken

Jämför alla priser

Tvättguide för Fjällräven Kånken – 5 lätta steg till en ren ryggsäck

1. Häll upp ljummet vatten i en skål

Det ska inte vara för hett – tänk på att du ska doppa dina händer i det och ingen blir glad av att bränna fingrarna.

tvattakanken-3

2. Blanda i ett milt tvättmedel

Flytande eller pulver spelar ingen roll. Dosera försiktigt och kom ihåg att det nästan alltid krävs mindre tvättmedel än vad man först tror.

tvattakanken-4

3. Använd en mjuk borste eller en svamp

Med hjälp av svampen kan du tackla de smutsiga partierna på din Kånken. Doppa den i vattnet som du blandat ut tvättmedlet i och gnugga loss. Var beredd på att få gnugga rejält på vissa ställen – trägen vinner!

tvattakanken-5

4. Granska ditt arbete

Har du blivit av med alla fläckar eller finns det några envisa kvar? Gnugga lite till. Med en dos tålamod kommer de allra flesta fläckar att ge med sig.

tvattakanken-6

5. Häng upp din Kånken på tork

Den ska absolut inte kastas in i en torktumlare. Häng den på ett ställe där det är bra ventilation inomhus eller på ett lite blåsigt ställe om du hänger den utomhus. Om du hänger den utomhus, tänk på att den ska hänga skyddat från direkt solljus. På så sätt slipper du solblekta fläckar på din väska.

Skulle du trots allt välja att kasta in din Kånken i tvättmaskinen (vilket inte rekommenderas), välj ett riktigt milt program och använd aldrig sköljmedel. Håll dig också långt borta från torktumlaren. Men tro inte att fläckarna kommer försvinna mirakulöst bara för att du tvättar Kånken i tvättmaskin. Det är snarare större risk att de tvättas fast och blir ännu svårare att få bort. Det enklaste sättet att bli av med fläckar på Kånken, är faktiskt genom att tvätta den för hand.

Ge din Kånken extra kärlek

tvattakanken-7

Nu när din Kånken förhoppningsvis ser piggare ut än vad den gjorde innan tvätten, varför inte passa på att vårda den lite extra?

 • Har dragkedjan blivit kärv genom åren? Använd lite olja eller ofärgat läppbalsam för att smörja den.
 • Kolla igenom din ryggsäck så den inte har några revor. Om du hittar en reva, laga den på en gång. Hålet kommer annars snabbt växa sig större och bli mycket svårare att laga.
 • Packa inte din Kånken för tungt, då kommer den tappa formen på sikt.
 • Det tål att sägas en gång till: håll Kånken borta från starkt solljus. Färgerna kommer blekas om du inte är försiktig. Är du inte ute efter en patinerad look till din Kånken, så var försiktig med den i solen.

Nu är din Kånken-ryggsäck redo för många nya äventyr! Är du osäker på vilken modell av Kånken som är rätt för dig så kan du läsa vår guide till Fjällräven Kånken.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss