1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

8 Studietips: Så håller du studiedisciplinen hemifrån

Elina Blom

Skolorna i Sverige ställer om sig till distansstudier. Distansläraren Erika Wall ger sina bästa råd om hur du som student gör den omställningen så smidig som möjligt för dig själv.

8 Studietips: Så håller du studiedisciplinen hemifrån

Studier på distans i Sverige - distanslärarens handfasta råd

Idag gick regeringen ut med besked om att alla gymnasium, universitet, högskolor, komvux och yrkesutbildningar fortsatt bör ge sin utbildning på distans. Rekommendationen gäller från och med imorgon (17 mars) och på obestämd tid.

Man meddelade även att man ska säkerställa att studenterna får behålla sina studiemedel under denna extraordinära situation, och att det inte ska innebära en ökad lånebörda.

För många studenter innebär detta en stor omställning. Från att ha haft tillgång till undervisningsmaterial på plats i anpassade lokaler, kommer man nu att få anpassa sin hemmiljö.

- Det är viktigt att veta vad som ska göras vilken dag. Gör ett schema för arbetet. Är det en bok som ska läsas så behöver man planera för översiktsläsning, fördjupningsläsning och sedan repetition av valda delar. Det räcker inte att planera in att läsa igenom boken x antal sidor per dag, utan man måste ge läsning utrymme i flera steg, säger Erika Wall, distanslärare och docent i sociologi vid Mittuniversitetet.

Nedan listar vi åtta handfasta tips för hur du gör denna omställning så smidig som möjligt.

Läs också: https://www.pricerunner.se/guide/sa-jobbar-du-hemifran

8 tips: Så håller du studiedisciplinen

1. Fasta tider

Se till att du har ett schema du arbetar efter. Exempel på schema:

  • Börja klockan 9 varje morgon
  • Ta en kort rast och sträck på benen cirka en gång i timmen.
  • Ät lunch klockan 12.
  • Återgå till dina studier klockan 13.

Om skolan i sig kräver närvaro under vissa tider ska du förstås följa dessa.

2. Bestäm vad du ska göra

Se till att du har ett mål med varje dag. Bestäm tre uppgifter du ska slutföra under dagen och arbeta målmedvetet mot dessa. Det du får gjort utöver detta kan du räkna som plus i boken. Du kan ta hjälp av de digitala tjänster som finns för att tydliggöra för dig själv vad som behöver göras, exempel på verktyg för detta: Trello och Asana.

3. Inred en arbetsplats

Säkerställ att du har ett utrymme i hemmet som du dedikerar till dina studier. En plats som rymmer dator, headset, böcker och viktiga papper. Se framför allt till att det är en ergonomisk sittplats. Har du ett skrivbord i ett eget rum är detta ett utmärkt val.

4. Arbetsro

Säg till föräldrar och syskon att detta är din lugna studieplats där du inte vill bli störd.

5. Behåll dina morgonrutiner

Undvik att ligga kvar i sängen på morgonen. Gå upp, klä på dig och ät frukost precis som vanligt. Du mår bättre och känner dig piggare om du följer dina rutiner.

6. Kommunicera

Håll kontakten med dina klasskamrater så att ditt sociala liv inte går i stå. Det är lätt att man börjar känna sig isolerad när man arbetar på distans en längre tid. Genom att kommunicera via videolänk, så att du faktiskt ser dina klasskamrater, fyller du på ditt sociala konto. Ni kan exempelvis hjälpa varandra plugga, producera grupparbeten eller bara umgås på kafferasten. Exempel på verktyg: Facetime, Zoom, Teams och Skype.

7. Frisk luft

Att bara sitta med näsan i böckerna i flera timmar gör dig trött och disträ, det blir svårt att fokusera och ta in det du läser. Gå ut och ta lite luft eller öppna ett fönster på glänt så att du får tillgång till frisk luft. Kombinera gärna detta med att du rör på kroppen.

8. Glöm inte att äta!

Se till att du äter frukost och att du får i dig en ordentlig lunch varje dag. Glöm heller inte den så viktiga fikarasten på eftermiddagen. Genom att fylla på kroppen med energi undviker du onödiga dippar.

Motivation och studieteknik

Det finns också flera studietekniker att tillgå för den som tycker det är svårt att finna självdisciplin, exempelvis Pomodoro som inkorporerar mycket av det du precis läst i den här guiden.

Vidare är det viktigt att motivera sig själv. Detta menar Erika Wall görs bäst genom socialt samspel.

- Många lärosäten har digitala plattformar som inkluderar diskussionsforum för studenterna – använd dessa! Prata med studiekamraterna om de problem som dyker upp. Diskutera tolkningar av begrepp, synliggör svåra partier i litteraturen och hör hur kurskamraterna tolkar dessa. Mina studenter som läser hela program på distans brukar skapa facebook-grupper för årskullen. Det är också ett bra knep, säger hon och fortsätter:

- Och som alltid: prioritera sömn, bra mat och frisk luft. Ta gärna en promenad på lunchen.

Sony WH-1000XM3

Testvinnande headset med aktiv brusreducering

Vill du studera ostört hemma bör du införskaffa ett headset med brusreducering. När brusreduceringen är aktiverad stänger headsetet - om det är tillräckligt bra - ute omvärldsljud. Detta headset klarar av detta med bravur och har dessutom kanonljud, trådlös kontroll på kåpan samt bra mikrofonljud.

Jämför alla priser
Logitech HD Pro C920

Populär och prisvärd webbkamera

Distansstudier innebär en hel del videomöten, och då behöver du en webbkamera. Många bärbara datorer har inbyggd webbkamera, men om du saknar en sådan är Logitechs modell ett riktigt bra alternativ.

Pris från: 1 176 kr
Jämför alla priser
Zoom Copy Paper A4 Punched 80g/m² 2500st

Fyll på skrivaren

Håll koll på att inte bläck och papper tar slut i din skrivare. Här hittar du bäst pris på papper.

Fler tips och råd för att skydda dig mot smitta

För att det ska vara enklare för dig att hitta bra innehåll på temat smittskydd har vi skapat en samlingssida för allt innehåll som vi tar fram. Sidan uppdateras löpande och här sammanställer vi guider och tips som vi hoppas ska kunna vara till hjälp i dessa influensatider.

Läs fler guider och tips

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss