1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Robotgräsklippare eller vanlig gräsklippare - vad passar dig?

Elina Blom

Passar en robotgräsklippare på din tomt eller borde du istället köpa en traditionell gräsklippare? Det handlar delvis om tomtens utformning, delvis om dess terräng. Däremot är prisskillnaden inte längre gigantisk och allt fler har därför råd med en robotgräsklippare.

Robotgräsklippare eller vanlig gräsklippare - vad passar dig?

Robotgräsklippare VS vanlig gräsklippare

Under högsommaren när gräset växer som allra mest är det inte ovanligt att du får vara ute och klippa 1-2 gånger i veckan. Det är förstås trevlig motion, men i dagens stressade samhälle kan det vara svårt att pressa in gräsklippning i ett redan tajt schema. Du har kanske barn som ska till fotbollsträningen och vill såklart även kunna njuta av att vara ledig under helgen.

Robotgräsklippare - inte nödvändigtvis dyrare

Robotgräsklipparen är som en automatisk gräsklippare - lite dyrare men också lite mer bekväm. Den ser till att när helgen kommer är gräset redan välfriserat, du kan lägga tid på familjen istället för att klippa gräset.

Fördelen – med en bra robotgräsklippare – är kort och gott att du får tid över till annat.

Dessutom sparar den på kroppen. Även om självgående gåbakomklippare inte kräver någon större fysisk insats så kan den, för den som har nedsatt fysik, ändå utgöra en kraftansträngning.

Robogräsklipparen behöver heller inte nödvändigtvis vara dyrare än en vanlig gräsklippare. De billiga, men samtidigt högpresterande, robotgräsklipparna hittar du i prisspannet 6 000-10 000 kronor. Det är ungefär i paritet med vad du får betala för en traditionell gräsklippare i övre mellanklass- och premiumsegmentet. När det kommer till budgetklippare av typen vanlig gräsklippare är de förstås betydligt billigare än en robotgräsklippare.

Fördelar med robotgräsklippare

Fördelen med robotgräsklipparen är att du får mer tid över till att umgås med familjen, gräsmattan blir finare på så vis att du blir av med en hel del mossa och den hålls ständigt jämnt friserad.

Väljer du mellan en bensinklippare och en robotgräsklippare har roboten även fördelen att den inte släpper ut skadliga ångor.

Robotgräsklippare har också mycket låg energiförbrukning och därmed minimal påverkan på din elförbrukning. Tyvärr finns det inte modeller med solceller inbyggda i laddstationen ännu även om det hade varit en intressant idé.

Fördelar med vanlig gräsklippare

Fördelen med vanliga gräsklippare, eller så kallad gå bakom-klippare, är att du kan komma billigare undan och att du kommer ut och rör på dig minst en gång i veckan.

Har du en mycket gropig och ojämn gräsmatta – eller en väldigt stor yta som ska klippas – är det kanske svårt för en budgetrobotgräsklippare att hantera din gräsmatta. Då måste du upp i mellanklass för att hitta en lämplig modell, och där blir prisskillnaden mot en vanlig klippare ännu större.

Köp rätt gräsklippare för din tomt

Oavsett om du köper en vanlig gräsklippare eller en robotgräsklippare bör du fokusera på att den är stark och driftsäker nog för att kunna hantera din gräsmatta, samt att den är användarvänlig och har hög byggkvalitet. För att säkerställa detta är det bra att läsa tester. Vi på PriceRunner testar årligen en stor mängd trädgårdsprodukter.

Läs vårt stora test av robotgräsklippare för att hitta en modell som klarar av att hantera just din tomt så att du eliminerar onödiga driftstopp.

Läs vårt stora test av gräsklippare för att finna en gå bakom-klippare vars prestanda och typ passar din gräsmatta.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss