Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Robotgräsklippare eller vanlig gräsklippare - vad passar dig?

Profilbild
Uppdaterad 8 april 2020

Passar en robotgräsklippare på din tomt eller borde du istället köpa en traditionell gräsklippare? Det handlar delvis om tomtens utformning, delvis om dess terräng. Däremot är prisskillnaden inte längre gigantisk och allt fler har därför råd med en robotgräsklippare.

Under högsommaren när gräset växer som allra mest är det inte ovanligt att du får vara ute och klippa 1-2 gånger i veckan. Det är förstås trevlig motion, men i dagens stressade samhälle kan det vara svårt att pressa in gräsklippning i ett redan tajt schema. Du har kanske barn som ska till fotbollsträningen och vill såklart även kunna njuta av att vara ledig under helgen.

Robotgräsklipparen har sjunkit mycket i pris

Robotgräsklipparen är som en automatisk gräsklippare - lite dyrare men också lite mer bekväm. Den ser till att när helgen kommer är gräset redan välfriserat, du kan lägga tid på familjen istället för att klippa gräset.

Fördelen – med en bra robotgräsklippare – är kort och gott att du får tid över till annat.

Dessutom sparar den på kroppen. Även om självgående gåbakomklippare inte kräver någon större fysisk insats så kan den, för den som har nedsatt fysik, ändå utgöra en kraftansträngning.

Robogräsklipparen behöver heller inte nödvändigtvis vara dyrare än en vanlig gräsklippare. De billiga, men samtidigt högpresterande, robotgräsklipparna hittar du i prisspannet 6 000-10 000 kronor. Det är ungefär i paritet med vad du får betala för en traditionell gräsklippare i övre mellanklass- och premiumsegmentet. När det kommer till budgetklippare av typen vanlig gräsklippare är de förstås betydligt billigare än en robotgräsklippare.

Robotgräsklippare

Fördelen med robotgräsklipparen är att du får mer tid över till att umgås med familjen, gräsmattan blir finare på så vis att du blir av med en hel del mossa och den hålls ständigt jämnt friserad.

Väljer du mellan en bensinklippare och en robotgräsklippare har roboten även fördelen att den inte släpper ut skadliga ångor.

Robotgräsklippare har också mycket låg energiförbrukning och därmed minimal påverkan på din elförbrukning. Tyvärr finns det inte modeller med solceller inbyggda i laddstationen ännu även om det hade varit en intressant idé.

Husqvarna Automower 310 2020

Bäst pris på testvinnande robotgräsklippare

Husqvarna Automower 310 är en robotgräsklippare som kammat hem förstapriset i flera oberoende tester. Dess terrängegenskaper är oöverträffade sett till dess prisklass, och köper du till AMC Connect kan du dessutom styra roboten på distans samt se var den varit och klippt. Automower 310 passar dig som har en gräsmatta på cirka 1 000 kvadratmeter.

McCulloch ROB S600

Testvinnande budgetklippare

McCulloch Rob S600 är en smidig liten robotgräsklippare för mindre gräsmattor upp till 600 kvadratmeter. Den har mycket bra terrängegenskaper och klarar brant slänt sett till sitt pris. Dessutom har den bluetoothstöd så att du kan programmera den från mobiltelefonen.

Vanlig gräsklippare - så kallad gå bakom-klippare

Fördelen med vanliga gräsklippare är att du kan komma billigare undan och att du kommer ut och rör på dig minst en gång i veckan.

Har du en mycket gropig och ojämn gräsmatta – eller en väldigt stor yta som ska klippas – är det kanske svårt för en budgetrobotgräsklippare att hantera din gräsmatta. Då måste du upp i mellanklass för att hitta en lämplig modell, och där blir prisskillnaden mot en vanlig klippare ännu större.

Stihl RMA 443 C Batteridriven gräsklippare

Bästa batteriklipparen till bästa pris

Stihl RMA 443 C är en supersmidig gräsklippare där du höjer och sänker klipphöjden med ett simpelt enhandsgrepp. Dess batteri räcker för att klippa cirka 1 000 kvadratmeter gräsmatta, vilket är mycket bra sett till prisklassen. Dessutom kan du ha två batterier i batterifacket, så att när det ena tar slut tar det andra över. RMA 443 C håller hög byggkvalitet och är lätt att använda. Du slipper bensinångor men får samtidigt massor av kraft.

Köp rätt klippare för din tomt

Oavsett om du köper en vanlig gräsklippare eller en robotgräsklippare bör du fokusera på att den är stark och driftsäker nog för att kunna hantera din gräsmatta, samt att den är användarvänlig och har hög byggkvalitet. För att säkerställa detta är det bra att läsa tester. Vi på PriceRunner testar årligen en stor mängd trädgårdsprodukter.

Läs vårt stora test av robotgräsklippare för att hitta en modell som klarar av att hantera just din tomt så att du eliminerar onödiga driftstopp.

Läs vårt stora test av gräsklippare för att finna en gå bakom-klippare vars prestanda och typ passar din gräsmatta.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!