• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Så gör du rent parkettgolv

Emma Björkman

För att parkettgolvet ska hålla sig fint länge krävs regelbunden städning. Men vad ska man rengöra olika typer av parkettgolv med och hur får man bort fläckar på golvet? I vår guide får du de bästa tipsen för att rengöra parketten.

Guide: Så gör du rent parkettgolv

Ett parkettgolv är inte bara vackert och skönt att gå på tack vare att det är tillverkat av trä – det har också lång livslängd. Parkettgolv är uppbyggda i flera skikt, vanligtvis tre stycken, och rör sig därför inte lika mycket som ett massivt trägolv kan göra på grund av fukt. Det översta skiktet av parketten kallas ”slitskiktet”. Det är minst 2,5 millimeter tjockt och går därmed att slipa när det har blivit slitet eller skadats.

Men för att parkettgolvet ska hålla sig fint och i bra skick – så att du slipper slipa och ytbehandla golvet flera gånger – är det viktigt att hålla golvet rent.

Hur rengör man parkettgolv?

Först och främst gäller det att hålla parkettgolvet rent från grus, smulor och andra torra partiklar som kan slita eller repa ytan. Att göra det är inte särskilt svårt, det räcker att dammsuga med ett mjukt munstycke. Däremot behöver du göra det relativt ofta, det rekommenderas att dammsuga ett parkettgolv minst en gång i veckan – eller dagligen om du vill få allra bästa resultat eller till exempel har en hund.

Om du spiller vätska på parkettgolvet är det viktigt att torka upp den så fort som möjligt, även om det bara är lite vatten som har skvätt från blomvattningen. Om en vätska hinner sätta sig i parketten kan det bli fläckar som är svåra att få bort. När du har torkat upp vätskan kan du eftertorka med rent vatten om det behövs. Använd i så fall en ordentligt urvriden trasa.

Det är viktigt att vara sparsam med vatten och starka rengöringsmedel när du rengör ett parkettgolv. För att göra golvet ordentligt rent kan du vid behov fukttorka det med en hårt urvriden skurduk eller skurmopp. Om det behövs kan du även använda lite rengöringsmedel, vilken som är lämpligast beror på vilken ytbehandling parketten har.

Vad ska man rengöra parkettgolv med?

När du köper ett parkettgolv får du ofta skötselråd från leverantören. Om det finns anvisningar kring hur ditt specifika golv ska rengöras, och med vad, ska du naturligtvis följa dem i första hand. Om det inte finns några sådana instruktioner, eller om golvet helt enkelt fanns i bostaden när du flyttade in, finns det några generella tips att följa. Du kan också be om råd i butiken där du handlar ditt golvrengöringsmedel.

Rengöring av lackat parkettgolv:

När du fukttorkar ett lackerat parkettgolv kan du tillsätta några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel, som exempelvis handdiskmedel utan ammoniak, i vattnet. Tuffa fläckar på ett lackat parkettgolv kan ofta tas bort med ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel, utan ammoniak, som du späder ut i vatten. Om det inte fungerar kan du prova tvättnafta eller lacknafta.

Rengöring av oljat parkettgolv:

Ett oljebehandlat parkettgolv mår bra av lite återfettande golvsåpa i vattnet när du fukttorkar det. Golvsåpa har högre fetthalt, ofta mellan 20 och 30 procent, och ska inte förväxlas med vanlig gul eller grön såpa. Om du får en fläck på ett oljat parkettgolv kan du först försöka få bort den genom att bearbeta fläcken med en såplösning, annars kan du använda tvättnafta och nylonduk. Vid riktigt svåra fläckar kan du behöva putsa med exempelvis fint sandpapper och sedan lägga på underhålls- eller grundolja för att dölja spåren av fläckborttagningen.

Hur håller jag parkettgolvet fräscht?

Det finns många enkla saker du kan göra i vardagen för att förebygga att parkettgolvet får fula repor eller fläckar. Här är fem tips.

Tips 1. Stoppa smutsen vid ytterdörren Skaffa en stor, bra entrématta så att det finns gott om plats att torka av skorna när du kommer in. Och naturligtvis: använd inte ytterskor inomhus, inte ens när du ”bara måste springa in snabbt och hämta en grej”. Gruskorn blir som små knivseggar som lätt repar ditt parkettgolv.

Tre bra dörrmattor:

Dixie Jute Brun 90x60cm

Dixie 37646 (90x60cm) Svart, Grå

En dörrmatta i slitstark jute med latexgummerad baksida. Finns i flera färger.

Mått: 60 x 90 cm.

Pris från: 439 kr
Jämför alla priser
Matting Solett Blå 60x90cm

Matting Solett (60x90cm) Blå

En entrématta med bra uppsugningsförmåga. Mattan är lätt och smidig att lyfta undan vid rengöring.

Mått: 60 x 90 cm.

Tips 2. Håll hunden ren

Om du har hund vet du hur mycket grus och annan smuts den kan dra med sig in. Gör det till en vana att torka av hundens tassar efter promenaden, gärna direkt utanför ytterdörren om du har möjlighet.

När det är riktigt dåligt väder ute är det bäst att låta hunden ligga på en bädd eller stor handduk direkt innanför dörren tills den har torkat. Det är inte bara bra för parketten – det är också bra träning för hunden!

Tips 3. Inred smart med textilier

Du vill naturligtvis visa upp så mycket som möjligt av ditt vackra parkettgolv, men för att det ska hålla sig snyggt kan det vara smart att lägga ut mattorsom fångar upp smuts på platser i hemmet som är särskilt utsatta.

I rum där solen ofta lyser in är det också viktigt att flytta mattorna några centimeter med jämna mellanrum – på så sätt undviker du de skarpa märken som kan uppstå ifall solens exponering förändrar färgen på golvet. Allra bäst är det om du kan skydda parkettgolvet från stark solexponering genom att dra för persienner eller gardiner under dagens soligaste timmar.

3 snygga mattor

Classic Collection Merino Grå, Beige, Vit 200x300cm

Classic Collection Merino (200x300cm) Beige

Classic Collection Merino är en stor och tjock matta i begie ull som handvävts i Indien. Mattan storlek gör att den passar bra i vardagsrummet eller under ett stort köksbord. Ull är ett smutsavvisande material och mattan är vändbar.

Mått: 200 x 300 cm.

Horredsmattan Wave Grå 70x200cm

Horredsmattan Wave (70x200cm) Grå

En avlång svensktillverkad matta i plast med fint mönster. Materialet är slitstarkt och lättskött och gör att den passar bra i till exempel en avlång hall. Mattan är vändbar och kan tvättas i maskin. Finns i flera färger.

Mått: 70 x 200 cm.

Tips 4. Använd mjuka möbeltassar

Sätt mjuka möbeltassar på alla stols- och bordsben så att de inte repar parkettgolvet. Använd inte möbeltassar av metall, de kan orsaka fläckar och repor på golvet. Om du har möbler med rullande hjul bör du ha skyddsmattor under dem för att hålla parkettgolvet fint. Glöm inte att göra rent möbeltassarna med jämna mellanrum, och håll koll på dem så att de inte trillat av eller hamnat snett.

Tips 5. Rengör parkettgolvet ofta

De främsta tipsen för att hålla parkettgolvet fräscht tål att upprepas: dammsug regelbundet för att hålla smuts borta och torka upp spillda vätskor så snabbt som möjligt för att undvika permanenta fläckar. Då lägger du grunden till ett parkettgolv som håller sig vackert i många år framöver.