Uppdaterad  

Pimpa din robotgräsklippare: Tillbehör, hus och styling

Elina Blom

Oavsett om du ska laga din robotgräsklippare eller om du bara vill att den ska se lite mer festlig ut så finns det mängder av tillbehör att välja mellan. Vi listar både viktiga - och mindre viktiga - prylar du kan köpa till din robotgräsklippare.

Pimpa din robotgräsklippare: Tillbehör, hus och styling

Det finns många olika tillbehör till robotgräsklippare, vissa mer nödvändiga än andra. I den här guiden listar vi både vanliga och mer ovanliga tillbehör som du kan köpa eller bygga till din robot.

robotgrasklippare Bygga hus

Robotgräsklippare: Bygga ett hus

Det följer alltid med en laddstation till robotgräsklipparen, men i vissa fall kan du även köpa till ett hus – ungefär som ett garage till robotgräsklipparen. Med Robomows större modeller ingår ofta ett tak till laddstationen så att den blir som ett vägglöst hus. Hos andra tillverkare kan du köpa till ett hus, Stiga och Husqvarna säljer bland annat det som tillbehör. Det finns även återförsäljare som säljer tak och hus som inte är tillverkarspecifika utan fungerar med alla modeller. Robotgräsklipparen är dock IPX5-klassad (eller högre) och behöver därmed inte ett hus ur ren funktionssynpunkt. Det handlar mer om att skydda den från smuts och att gömma den från ovälkomna ögon.

Du kan även pimpa robotgräsklipparens laddstation genom att bygga ett eget hus. En kul idé är att bygga en miniversion av det stora huset. Man kan också ta ut svängarna mer fantasimässigt och bygga allt från garage-lika byggnader till fräcka mansions.

Om du ska bygga ett hus till din robotgräsklippare behöver du en ritning. Ritning på mindre förrådsliknande byggnader, lekhus, hundkojor och liknande går att finna på nätet.

Tyvärr är det skralt med ritningar till just robotgräsklippare. Men om du kollar hur ritningen ser ut för andra mindre byggnader, och tar måtten på din robotgräsklippare och dess laddstation, är det inte särskilt svårt att hitta en bra mellanväg.

Bygg huset med ett färdigt kit

Allra enklast är det dock att införskaffa ett byggkit. Då kan du själv, på väldigt kort tid, snickra ihop ett snyggt robotgräsklippargarage.

Bygga hus 2

Vi på PriceRunner testade att bygga ihop GardenStores kit Stalbo garage. Det tog totalt 9 minuter för en enda person, 12 minuter om vi räknar in uppackning och granskning av ritning.

Bygga hus till robotgräsklippare: Så gör du

OBS: Tänk på att om du ska måla det är det bra om du gör det först.

Bygga hus 3

Garaget kommer i delar som du skruvar ihop. Det finns förborrade hål för skruvarna och skruvarna kommer i påsar märkta A, B eller C beroende på vilken del du ska skruva ihop.

Instruktionerna är mycket lättlästa och varje steg innehåller både bild och uppmärkning av delar.

Bygga hus 4

Trots att vi bara var en person som skruvade ihop garaget gick det bra att både skruva och hålla fast delarna samtidigt då de hade så pass god passform.

Du börjar med att skruva ihop väggarnas långsidor med kortsidorna. Därefter placerar du taket (som kommer förberett med takpapp) centralt ovanpå stommen och skruvar fast detta.

Bygga hus 5

Slutligen fäster du en trälist på nocken så att vatten inte kan tränga in i skarven. Vill du kan du som sagt måla huset. Då bör du dock göra detta innan du skruvar ihop det eftersom det blir mindre kladd då.

Bygga hus 6

Baksidan av robotgräsklipparhuset är märkt Stalbo.

Bygga hus 7

Skal och omlackering

Ett annat sätt att pimpa robotgräsklipparen är genom att lacka om den. Vissa är till och med så händiga att de bygger nya, eller bygger om, chassit på dem. Detta kan dock påverka robotgräsklipparens driftsäkerhet och är därför inte att rekommendera. Att måla om den är däremot inget som utgör ett problem så länge du är försiktig kring känsliga områden såsom display och liknande.

Ett alternativ till att bygga roliga skal till robotgräsklipparen, eller måla om den, är att kolla om tillverkaren säljer den i andra färger. Husqvarna har exempelvis karosskit i olika färger till Automower.

Tillbehör som det är bra att ha hemma

De mer vanliga tillbehören såsom exempelvis knivar, skarvdon och extrakabel kan det vara bra att ha lite extra av hemma. Skulle du till exempel råka ut för ett kabelbrott kan du snabbt reparera slingan igen.

Installationskit till robotgräsklippare

Det kan tyckas som en självklarhet och kanske inget att ha på en tillbehörslista, men hos många tillverkare måste du köpa till installationskitet separat. Det finns ju exempelvis trädgårdar där det redan finns en installation och de behöver därför inget kit. Installationskitet består vanligen av ett antal hundra meter begränsningsslinga och plastmärlor att fästa slingan med.

Nya knivar till robotgräsklippare

Du bör byta kniv på robotgräsklipparen minst en gång per säsong – oftare vid behov. Många tillverkare anger ungefär hur ofta du bör byta i manualen. Nya knivar kostar inte mer än ett par hundralappar. Vid nyköp av robot med pivotkniv ingår ofta ett kit med 9 extraknivar.

Skarvkopplingar, kabelskor, extrakabel och märlor

Det händer att begränsningsslingan går av. Det kan vara att du av misstag sätter en spade just där du lagt kabel, eller att frostsprängningar i närliggande plattsättningar gör att plattorna trycker mot kabeln så att den går av. Det händer även att robotgräsklipparen kör fast, rycker upp kabeln och klipper av den. Därför är det bra att ha lite skarvkopplingar, kabel och kabelskor hemma (om din modell ansluts med kabelsko).

Det finns olika slags skarvdon. De med tre ingångar är lämpliga för alla, men främst Husqvarna Automower, Gardena och McCulloch då deras robotgräsklippare använder sig av en så kallad guidekabel – en extra kabel som blir som en genväg över tomten när robotgräsklipparen ska gå hem eller ut till ett särskilt arbetsområde. Eftersom de har tre ingångar finns det rum för både slingan runt trädgården och guidekabeln som korsar trädgården.

Precis som det finns olika slags skarvdon finns det också avgränsningskabel i olika varianter. Förr var det vanligt att vissa tillverkare skickade med kabel av relativt låg kvalitet. Det är inte lika vanligt idag, snarare ovanligt. Däremot kan du – när du köper till kabel själv – välja hur kraftigt dimensionerad kabeln ska vara. Det finns exempelvis begränsningskabel i 2.7 mm ända upp till 5.5 mm.

Begränsningsslingan lägger du på marken där reparationen skett och du fäster den med märlor. Märlorna ser ut som stora plastspikar med en hake på. Du slår ner dessa med gummiklubba så att haken håller fast kabeln mot marken. Även dessa är det med andra ord bra att ha lite extra av hemma.

När det kommer till behovet av kabelskor, kallas även anslutningskontakt, beror det helt på vilken tillverkare du köper robotgräsklippare ifrån. Vissa tillverkare använder inte anslutningar som kräver kabelsko, utan du skalar bara kabeln och stoppar in den. Hos andra ansluts kabeln genom att du knäpper fast en anslutningskontakt på den som du sedan fäster på ett bleck på laddstationen. Dessa går dock att återanvända så det är inte det viktigaste att ha extra av i verktygslådan.

Signalförstärkare

När tillverkaren anger en rekommenderad maximal klippyta handlar det inte bara om ifall robotgräsklipparen hinner klippa ytan inom en rimlig tid, utan även hur många meter begränsningskabel som den klarar av. Det innebär att en komplex trädgård – som behöver mycket kabel för att lägga runt hinder och liknande som gräsklipparen inte ska komma åt – kommer att behöva kunna hantera en större längd på kabeln.

Låt säga att robotgräsklipparen kan hantera 800 meter kabel och att det vid en normalinstallation är ungefär det som går åt, men din robotgräsklippare behöver lite mer kabel, då är en signalförstärkare ett bra tillbehör. Det är även ett bra tillbehör om din kabel gått av många gånger och därmed har många skarvkopplingar som försämrar signalen.

Signalförstärkarens uppgift är alltså att göra just vad den heter, förstärka signalen som skickas ut i slingan.

Underhåll och reparation

Många tillverkare säljer även tillbehör som gör att robotgräsklipparen fungerar bättre i mer komplexa miljöer. Det finns exempelvis:

  • Terrängkit – Ungefär som spikhjul som du fäster på robotgräsklipparens hjul för att den ska få bättre fäste.
  • Hjulborstar – När det samlas gräsklipp och annat på robotgräsklipparens hjul får den sämre driftsäkerhet och kör lättare fast. Genom att robotgräsklipparen får lite hjälp på traven att hålla rent hjulen minskar du antalet tillfällen då du måste gå ut och göra rent den.
  • Belysningskit – På vissa robotgräsklippare kan du köpa till ett belysningskit så att de får lampor kvällstid.
  • Rengöringskit – Särskilda verktyg som du kan använda för att blåsa rent din robotgräsklippare. Det är ytterst få tillverkare som tillåter att du spolar av robotgräsklipparen med trädgårdsslangen, trots att den är IP-klassad att klara vatten. Istället vill de att man borstar rent dem med mjuka borstar. Det finns även medel du kan använda för att blankpolera din robot.
  • Vägghängare – Häng upp din robotgräsklippare på väggen under vinterförvaringen.

Vidare är det viktigt att din robotgräsklippare kan repareras om den går sönder och då behövs tillbehör i form av reservdelar. Dessutom har du garantin att ta hänsyn till, och med lite tur har den inte gått ut ännu.

Det är viktigt att din tillverkare tillhandahåller reservdelar för både nya och gamla (utgångna) modeller – gärna på plats i Sverige för att reparationen inte ska dra ut på tiden. Seriösa tillverkare håller reservdelslager i upp till tio år efter att produkten utgått ur sortimentet.

Det vanliga är att du lämnar in robotgräsklipparen hos en auktoriserad verkstad och så sköter de reparationen.

Husqvarna AMC Connect robotgräsklippare

Tillverkarspecifika tillbehör

Det finns tillverkare som säljer lite mer riktade specifika tillbehör.

Husqvarna har exempelvis som standard blåtandsuppkoppling på sina robotgräsklippare och de kallar detta för Automower Connect @Home. Men du kan även köpa ett tillbehör som heter AMC Connect som innebär att robotgräsklipparen även kan nås på distans via mobiltelefonen. Du kan se på en karta var den befinner sig, och du kan skicka kommandon till den även om du exempelvis befinner dig på jobbet.

Den stora fördelen är förstås att du meddelas om den kör fast. Detta kit ingår i deras premiumsortiment, men går att köpa till även till deras andra robotgräsklippare.

Huset skyddar robotgräsklipparen från regn och rusk

Läs mer

Vi på PriceRunner har ett stort utbud av guider och tester. Till exempel: Bästa robotgräsklipparen: 25 modeller i test

Guider om robotgräsklippare

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss