Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.
Uppdaterad 3 augusti 2020
Munskydd är ett ord som varit på mångas läppar under 2020. Lär dig om hur munskydd egentligen funkar och vad som skiljer olika munskydd från varandra.
Munskydd, andningsmask eller ansiktsmask är ord som varit på mångas läppar under 2020 till följd av coronavirusets spridning. Fenomenet ansiktsmask kan kännas främmande i Europa, men det har under många år varit ett ganska vanligt fenomen i många länder i Asien. Även om vissa använder ansiktsmasker för att undkomma luftföroreningar i de stora städerna brukar många felaktigt tro att de används för att även undvika att bli smittad av olika sjukdomar.
I själva verket handlar det mer om hänsyn till sina medmänniskor och att inte smitta folk omkring sig när man är förkyld. Samtidigt sker det en stor ökning i bärandet av ansiktsmasker kring större sjukdomsutbrott. Det såg vi både under fågel- och svininfluensan och nu även med spridning av det nya coronaviruset, COVID-19.
Det korta svaret är: Nej. För att bena ut det lite behöver du ha koll på hur olika virus sprids. Ett luftburet virus kan smitta genom inandning, men det virus som sprids just nu är inte luftburet. COVID-19 smittar genom nära kontakt och droppsmitta, något en enig läkarkår är överens om.
Kroppskontakt eller kroppsvätskor från exempelvis hostande eller nysningar sprider viruset från smittbäraren. Virus fäster sig gärna i slemhinnor, man ska därför undvika att röra vid sitt ansikte. Ansiktsmasker ge en falsk trygghet, som kanske får dig att slarva med viktigare skydd. Det handlar exempelvis om att vara noga med att tvätta händerna ofta och att inte klia eller peta sig i näsa, mun eller ögonen. Det är av dessa anledningar som Folkhälsomyndigheten i Sverige, inte rekommenderar användning av munskydd.
För den som har tillgång till munskydd eller andningsskydd, så kan det ändå vara bra att veta hur de fungerar och när de kan användas med god effekt. Ibland uppstår en brand i närområdet som kan irritera luftvägar och då kan det vara bra att ha, eller så sågar du gipsskivor under en renovering och vill undvika att andas in dammet.
För det är faktiskt samma regler för de skyddsmasker vi använder vid renoveringar som vissa använder för att undvika att andas in avgaser. Allt bygger på ett regelverk och en standard som klassar olika munskydd efter hur många partiklar de utestänger. I Europa kallas de klasserna FFP och finns i tre nivåer:
I korthet handlar det om hur små partiklar som kan stoppas av ett andningsskydd. Ju tätare skydd, desto mindre partiklar kan fångas upp. De vanliga “läkarmaskerna” faller utanför ovanstående klassningar.
Både luften du andas in och den du andas ut hjälper såklart till att täppa igen ansiktsmaskern efter ett tag, varpå de måste bytas ut.
Oavsett vilken typ av munskydd du har så är det viktigaste att du läser anvisningarna för respektive produkt. För andningsmasker med utbytbart filter så skiljer det sig stort mellan produkter hur länge de kan användas innan filtret ska bytas ut. Enklare andningsmasker med utbytbara filter kan räcka kanske hundra timmar, medan mer rejäla skyddsmasker kan behöva byta filter efter någon vecka.
Skillnaden är alltså stor mellan modeller och det är upp till dig att se till så att utrustningen fungerar som den ska.
För enklare munskydd, ungefär sådana som du brukar se läkare ha på sig, är det faktiskt förvånansvärt lätt att göra fel. Det gör att munskyddet kan göra mer skada än nytta. Därför bör du känna till hur du ska göra för att ta av och på ett sådant.
Ta på munskydd
Ta av munskydd
Här är de fem mest eftersöka munskydden under de senaste veckorna:
Tvättbara svarta munskydd med näsklämma.
Lägsta pris hos
CE-godkända munskydd med 3-lager i 100-pack.
Tvättbara munskydd i mjukt och ventilerande material.
För att det ska vara enklare för dig att hitta bra innehåll på temat smittskydd har vi skapat en samlingssida för allt innehåll som vi tar fram. Sidan uppdateras löpande och här sammanställer vi guider och tips som vi hoppas ska kunna vara till hjälp i dessa influensatider.
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!