1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Så funkar munskydd

Daniel Hessel

Munskydd är något som många svenskar kopplar ihop med covid-19 och pandemiåren. Trots det är det inte helt klart hur ett munskydd fungerar och vad som skiljer olika munskydd från varandra.

Så funkar munskydd

Vad är ett munskydd?

Munskydd, andningsmask eller ansiktsmask är ord som varit på mångas läppar sedan 2020, till följd av coronavirusets spridning. Fenomenet ansiktsmask känns därför relativt nytt i Europa, men det har under många år varit ett ganska vanligt fenomen i många länder i Asien. Även om vissa använder ansiktsmasker för att undkomma luftföroreningar i de stora städerna brukar många felaktigt tro att de används för att även undvika att bli smittad av olika sjukdomar.

I själva verket handlar det mer om hänsyn till sina medmänniskor och att inte smitta folk omkring sig när man är förkyld. Samtidigt sker det en stor ökning i bärandet av ansiktsmasker kring större sjukdomsutbrott. Det såg vi både under fågel- och svininfluensan och nu även efter covid-19-pandemin.

Så funkar munskydd

För den som har tillgång till munskydd eller andningsskydd, så kan det ändå vara bra att veta hur de fungerar och när de kan användas med god effekt. Ibland uppstår en brand i närområdet som kan irritera luftvägar och då kan det vara bra att ha, eller så sågar du gipsskivor under en renovering och vill undvika att andas in dammet.

För det är faktiskt samma regler för de skyddsmasker vi använder vid renoveringar som vissa använder för att undvika att andas in avgaser. Allt bygger på ett regelverk och en standard som klassar olika munskydd efter hur många partiklar de utestänger. I Europa kallas de klasserna FFP och finns i tre nivåer:

 • FFP1 stänger ute 80% av omgivande partiklar
 • FFP2 stänger ute 95% av omgivande partiklar
 • FFP3 stänger ute 99% av omgivande partiklar

I korthet handlar det om hur små partiklar som kan stoppas av ett andningsskydd. Ju tätare skydd, desto mindre partiklar kan fångas upp. De vanliga “läkarmaskerna” faller utanför ovanstående klassningar.

Hur länge håller ett andningsskydd?

Både luften du andas in och den du andas ut hjälper såklart till att täppa igen ansiktsmasken efter ett tag, varpå de måste bytas ut.

 • Engångsmasker slängs helt enkelt och ersätts med en ny och det står på förpackningen hur länge de är lämpliga att använda.
 • Flergångsmasker med utbytbara filter har även de en ganska kort livslängd. Beroende på modell byter du antingen ut filtret mot ett nytt när det är förbrukat, eller tvättar det enligt anvisningar om filtret är avsett för det.

Oavsett vilken typ av munskydd du har så är det viktigaste att du läser anvisningarna för respektive produkt. För andningsmasker med utbytbart filter så skiljer det sig stort mellan produkter hur länge de kan användas innan filtret ska bytas ut. Enklare andningsmasker med utbytbara filter kan räcka kanske hundra timmar, medan mer rejäla skyddsmasker kan behöva byta filter efter någon vecka.

Skillnaden är alltså stor mellan modeller och det är upp till dig att se till så att utrustningen fungerar som den ska.

Ta av och på muskydd, en snabbguide

För enklare munskydd, ungefär sådana som du brukar se läkare ha på sig, är det faktiskt förvånansvärt lätt att göra fel. Det gör att munskyddet kan göra mer skada än nytta. Därför bör du känna till hur du ska göra för att ta av och på ett sådant.

Ta på munskydd

 • Tvätta händerna med handsprit.
 • Placera munskyddet över näsa, mun och haka. Ta givetvis inte i munskyddet mer än du måste.
 • Har munskyddet en metallskena, kläm i så fall åt den över näsryggen så att skyddet sitter på plats.
 • Trä öglorna bakom öronen eller knyt bandet bakom huvudet (beroende på modell).
 • Finjustera så att det sitter rätt.

Ta av munskydd

 • Tvätta händerna med handsprit.
 • Trä av öglorna från öronen eller knyt upp bandet (beroende på modell). Ta bara i snörena och inte i själva munskyddet.
 • Lyft bort munskyddet och, utan att byta grepp, släng det i soporna.
 • Tvätta händerna med handsprit igen.

Populära munskydd

Här är några populära munskydd:

Munskydd i 3 lager för vuxna

Munskydd i 3 lager för vuxna

Tvättbara svarta munskydd med näsklämma.

Lägsta pris hos

63 kr
Jämför alla priser
Medical Mask 3-Layer 100-pack

Medical Mask 3-Layer 100-pack

CE-godkända munskydd med 3-lager i 100-pack.

Jämför alla priser
adidas Face Cover Mask 3-pack

Adidas Face Cover Mask 3-pack

Tvättbara munskydd i mjukt och ventilerande material.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss