Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide: Så kopplar du trådlösa hörlurar (till nästan allt)

Profilbild
Uppdaterad 19 december 2019

Trådlösa hörlurar har börjat ta över marknaden, men det är inte alltid så lätt att förstå hur man kopplar ihop dem med sina enheter. Oavsett om du ska koppla dina hörlurar till mobilen, datorn, TV:n, spelkonsolen – eller vad som helst egentligen – så har vi en guide över hur du går tillväga.

Trådlösa hörlurar har funnits länge, men i takt med att hörlursuttagen på våra mobiltelefoner försvinner har de verkligen fått ett uppsving. Men hur kopplar du in dina nya trådlösa hörlurar till mobilen? Och om du nu investerat i ett par riktigt fina trådlösa hörlurar kanske du vill kunna använda dem till mer än bara mobilen. Går det i så fall att koppla in lurarna till din TV eller spelkonsol exempelvis? Bara lugn, här får du all hjälp du behöver.

I nedanstående guider visar vi hur du kopplar in ett par trådlösa hörlurar eller headset till en rad olika produkter. Några speciallösningar kommer att nämnas, men utgångspunkten är att du ska kunna använda dina favoritlurar var du vill.

Så fungerar trådlösa hörlurar

Det finns olika typer av trådlösa tekniker för hörlurar, men den som dominerar idag är Bluetooth. Till mobilen och datorn är det i praktiken bara Bluetooth som gäller för trådlösa hörlurar.

Så fungerar trådlösa hörlurar

Bluetooth i sig finns i ett gäng olika versioner (i skrivande stund är version 5.0 den senaste). De olika versionerna fokuserar på olika användningsområden för tekniken, men för hörlurar spelar Bluetooth-versionen i sig inte någon enorm roll. Rätt version brukar komma med rätt teknik, vilket gör det intressant att känna till åtminstone två tekniker inom Bluetooth.

 • A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) eller helt enkelt möjligheten att föra över musik via Bluetooth. Alla Bluetooth-hörlurar har det stödet, men det är inte säkert att enheten som ska skicka ljudet har det (Playstation 4 som exempel).

 • AptX är en teknik för att komprimera ljud. Det möjliggör bättre ljudkvalitet över Bluetooth, samtidigt som överföringen blir snabbare. Det senare kan vara intressant för att få så bra synk mellan bild och ljud i en film som möjligt exempelvis. För att det ska fungera krävs att både hörlurar och enheten de kopplats till har stöd för tekniken.

Förbered dina hörlurar

Med ett par trådbundna hörlurar kopplar du in hörlurspluggen i passande uttag och kör. Trådlösa Bluetooth-hörlurar kräver lite mer handpåläggning – men inte mycket.

1. Ladda batteriet

Först och främst behöver du komma ihåg att ladda batteriet. Det kan verka självklart, men är ofta en detalj som glöms bort och så sitter du där i början av din resa till jobbet med ett par hörlurar vars batterimätare blinkar rött. Få in laddningen i din dagliga rutin för att undvika det.

2. Sätt dina hörlurar i hopparningsläge (Pair mode).

Bluetooth-hörlurar behöver även sättas i parkopplingsläge för att kunna ansluta. Det fungerar lite olika beroende på hörlur. Enklast är att kolla manualen för dina lurar, men det finns ett par standardlägen för parning.

Sätt på dig hörlurarna, det gör att du hör när lurarna hoppar in i hopparningsläge (antingen genom en röst som säger det, eller genom toner beroende på hörlur).

Vissa hörlurar har en speciell parningsknapp som du trycker på – det är den enklaste metoden. Betydligt vanligare är att du håller in antingen strömknappen vid uppstart, volym upp eller ring/svara-knappen för att gå in i parningsläge.

Kör du Android i telefonen kan du med vissa hörlurar använda NFC för hopparning. Det gör att du bara behöver “dutta” hörlurarna mot mobilen för att para ihop dem.

3. Anslut till telefonen

Öppna Bluetooth-inställningarna på enheten de ska ansluta till och sök efter nya enheter. Om parkopplingen har gått som den ska kommer lurarna dyka upp i listan över tillgängliga enheter. I det läget är det bara att klicka på lurarna, och sedan ska det vara klart!

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Mac

Alla Mac-datorer har Bluetooth inbyggt och fullt stöd för trådlösa hörlurar. Att koppla in sig är enkelt.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Mac

 • Öppna Systeminställningar, antingen från äpplet i menyraden högst upp, eller via launchpad.

 • Gå in på Bluetooth.

 • Datorn söker nu automatiskt efter Bluetooth-enheter i parningsläge. Vänta ett ögonblick så dyker dina hörlurar upp där. Klicka på dem för att para ihop dem med datorn. I enstaka fall krävs en pinkod för att ansluta, vilket i stort sett alltid är “0000” (fyra nollor).

 • Som en bonus. Vill du enkelt komma åt Bluetooth i framtiden klickar du i rutan “Visa Bluetooth i menyraden” så behöver du inte gå in i inställningar nästa gång.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till PC med Windows 10

De flesta bärbara datorer och surfplattor med Windows 10 har Bluetooth inbyggt, men detsamma behöver inte gälla för stationära datorer. I det fallet kan du behöva en Bluetooth-adapter. Det är en liten “puck” du kopplar in i ett ledigt USB-uttag på datorn, vilket ger alla datorer Bluetooth-uppkoppling. Sådana brukar installera sig själva utan att du behöver göra något efter att ha kopplat in dem. Hitta en mängd sådana här

Med det gjort har det blivit dags att ansluta hörlurarna.

 • Aktivera Bluetooth. klicka på Åtgärdscentret (ser ut som en pratbubbla) nere till höger i aktivitetsfältet. Hittar du inte Bluetooth där får du trycka på Startmenyknappen “Inställningar”->”Enheter”->”Bluetooth och andra enheter” och aktiverar den.

 • Tillbaka till åtgärdscentret (pratbubblan) och välj “Anslut”. Datorn söker då efter alla typer av enheter som är redo att anslutas.

 • Klicka på dina hörlurar när de dyker upp i listan.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till PC med Windows 10

Så kopplar du trådlösa hörlurar till TV:n (med eller utan Bluetooth)

TV kan vara bekymmersamt att para ihop med trådlösa hörlurar, men inte alla gånger. Idag har många Smart TV-apparater från de flesta märken inbyggt stöd för Bluetooth för att ansluta hörlurar eller tangentbord. Kolla i manualen för din TV för att se hur det ligger till med din modell. Alternativt kan du ge dig in i inställningar och titta under menyalternativ som “Trådlösa enheter”, “Tillbehör” eller liknande.

Om din TV har Bluetooth inbyggt

 • Gå till Bluetooth-inställningarna
 • Sök efter nya enheter
 • Klicka på dina hörlurar när de dyker upp

Om din TV inte har Bluetooth, eller inte stöd för trådlösa hörlurar, krävs ett litet tillbehör. Du behöver en Bluetooth-sändare (Transmitter) med hörlurskontakt (3,5 mm). Det är en liten puck som drivs på antingen batteri eller fast ström och som kopplas in i hörlursuttaget på din TV. Från den skickas ljudet till dina hörlurar trådlöst.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till TV:n

Eftersom både sändaren och dina hörlurar saknar skärm kan uppkopplingen kännas lite krånglig, men kolla i sändarens manual så ska det gå bra.

Exempel på sådana produkter är Twelve south Airfly Mee Audio Connect Roxcore Bluestream TX (bara första har Pricerunner-poster).

Viktigt här är att det är just en sändare (Transmitter) och inte en mottagare (Receiver) och att den har hörlurskontakt. En mottagare går åt andra hållet, det vill säga att du bara kan skicka ljud till den, exempelvis om du vill spela upp musik från telefonen på en stereo.

För TV finns även en hel del dedikerade trådlösa hörlurar med sin egen basstation som kopplas in i hörlursuttaget. Nackdelen då är att de bara funkar med just din TV.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till mobiltelefoner med Android

Att koppla dina trådlösa hörlurar till Android är enkelt och något alla telefoner och surfplattor med systemet har stöd för.

 • Öppna inställningarna. Bluetooth finns oftast bland de första valen, alternativt högt upp under en rubrik i stil med “Trådlöst och Nätverk” eller liknande. En genväg är att dra ner från toppen av skärmen, där hittar du dina notiser och genvägar för att slå på eller av bland annat wifi och Bluetooth. Håll in Bluetooth-knappen så kommer du direkt in till anslutningarna.
 • Beroende på modell börjar telefonen söka efter enheter direkt när du går in. Alternativt får du trycka på sökknappen.
 • Välj din hörlur i listan som dyker upp och bekräfta parkopplingen.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till mobiltelefoner med Android

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Iphone och Ipad

Iphone och Ipad har inga problem att ansluta till trådlösa hörlurar. Proceduren är densamma för både Iphone och Ipad, så här funkar det.

 • Gå till inställningar och klicka på Bluetooth.
 • Slå på Bluetooth om det är avstängt. Efter ett tag dyker en lista upp med tillgängliga enheter.
 • Välj din enhet i listan så ansluts hörlurarna.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Iphone och Ipad

Så kopplar du Airpods och hörlurar från Beats till Iphone

Apple Airpods och nyare modeller av hörlurar från Beats (som ägs av Apple) är lite enklare att koppla mot Iphones. Detta tack vare deras inbyggda W1-chip som hanterar den trådlösa kommunikationen. Det är fortfarande Bluetooth, men med snabbkoppling mot Iphone, Ipad och Mac. Du kan fortfarande använda hörlurar med W1-chip till andra märken, men får då para på vanligt sätt.

Så kopplar du Airpods och hörlurar från Beats till Iphone

Vid första hopparning tar det nämligen inte mer än tre sekunder för hörlurarna att ansluta till närmaste iphone när du slår på strömmen till hörlurarna. Ha dem bara liggande bredvid din mobil eller surfplatta så sköter resten sig självt.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till PS4

Sony Playstation 4 är ett litet specialfall. Den har Bluetooth inbyggt, men bara för att ansluta tangentbord och mus. A2DP-tekniken som krävs saknas och därför lirar tyvärr inte konsolen med vanliga Bluetooth-hörlurar.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till PS4

Det finns ett par lösningar. Spelar du mycket online och vill ha möjlighet att röstchatta är din enda utväg ett headset för Playstation 4. Ett enklare sådant medföljer konsolen, men vill du ha något bättre för både röstchatt och spelljudet får du investera i ett Playstation 4-headset som kopplas in i headsetporten på din kontroll. Det säljs även specialgjorda Playstation-headset som är trådlösa.

Klarar du dig utan röstchatt finns det ett par vägar att gå. Har du redan inbyggt stöd för Bluetooth-hörlurar i din TV eller en adapter för det (se det avsnittet), räcker det med att använda det ljudet även för spelandet (tar du ut ljudet via en förstärkare som saknar Bluetooth kan du lösa det med samma sorts adapter som till TV:n).

Vill du ändå koppla direkt till din Playstation 4, men utan röstchatt, finns det Bluetooth-adaptrar för Playstation 4-kontrollen att köpa, som den här eller den här.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Xbox One

Xbox One saknar möjlighet att koppla in Bluetooth-hörlurar, men det finns möjligheter ändå.

På Xbox-kontrollen finns ett hörlursuttag (3,5 mm) för vanliga trådbundna hörlurar och headset. Många trådlösa hörlurar av det större slaget (bygellurar, over-ear, kåpor – kärt barn har många namn) har ofta uttag för sladd (och medföljande kabel) så att du kan koppla in dem direkt i kontrollen. Det blir inte helt trådlöst, men det funkar.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Xbox One

Detta gäller dock bara nyare kontroller till Xbox One. De äldre hade inte vanligt hörlursuttag utan kräver en Stereo Headset Adapter för att fungera på det sättet (som bonus får du även smidiga knappar för volymkontroll).

Klarar du dig utan att prata med folk, utan helt enkelt bara vill ha ljudet i hörlurar utan att störa någon. Är den bästa vägen att gå via en Bluetooth-sändare till din TV eller förstärkare (om någon av dessa inte har stöd för Bluetooth från början). Se det avsnittet för mer information.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Nintendo Switch

De enormt portabla egenskaperna hos Nintendo Switch borde göra att trådlös teknik för hörlurar tagits med i beräkningen också, men tyvärr inte.

Nintendo Switch har ett vanligt hörlursuttag, så att du kan koppla in dina trådbundna hörlurar i dem. Har dina trådlösa hörlurar uttag för sladd kan du använda en sådan för ljudet, även om det inte blir helt trådlöst.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Nintendo Switch

Om du spelar i dockat läge mot en TV är en Bluetooth-sändare kopplad till din TV den smidigaste lösningen. Se TV-avsnittet ovan för att lära dig mer om den biten.

Spelar du Switch i bärbart läge är det faktiskt samma teknik som gäller. Många Bluetooth-sändare har inbyggt batteri, så ladda upp det, plugga in i Switchens hörlursuttag och gör på samma sätt som till din TV (Se det avsnittet om det här ovan för mer information).

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!