Uppdaterad
Trådlösa hörlurar börjar ta över marknaden - men hur kopplar man ihop dem med sina enheter? Oavsett om du ska koppla dina hörlurar till mobilen, datorn, TV:n, spelkonsolen – eller vad som helst egentligen – så har vi en guide över hur du går tillväga.
Trådlösa hörlurar har funnits länge, men de senaste åren har utvecklingen gått raskt framåt. Funktioner som aktiv brusreducering, true wireless, och bättre batteritid gör att de fått ett rejält uppsving. Men hur kopplar du trådlösa hörlurar till mobilen? Och hur kopplar du dem till andra enheter? Bara lugn - här får du hjälp. Vi visar hur du ansluter dina sladdlösa hörlurar och headset till en rad olika produkter - som exempelvis din TV, dator eller spelkonsol.
Det finns olika typer av trådlösa tekniker för hörlurar, men den som dominerar idag är Bluetooth. I praktiken är det endast Bluetooth som gäller för koppling mellan hörlurar och mobil eller dator.
Bluetooth finns i ett gäng olika versioner. Dessa fokuserar på olika användningsområden för tekniken, men för hörlurar spelar Bluetooth-versionen inte någon större roll då rätt version brukar komma med rätt teknik - och de olika versionerna kan prata med varandra hyfsat obehindrat. Ett par bluetooth 3-lurar har exempelvis inga problem att prata med en telefon som har ett bluetooth 5.2-chip. Det kan dock vara intressant att känna till åtminstone två tekniker inom Bluetooth, vilka presenteras nedan.
A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) eller helt enkelt möjligheten att föra över musik via Bluetooth. Alla Bluetooth-hörlurar har det stödet, men det är inte säkert att enheten som ska skicka ljudet har det (Playstation 4 som exempel).
AptX är en teknik för att komprimera ljud. Det möjliggör bättre ljudkvalitet över Bluetooth, samtidigt som överföringen blir snabbare. Det senare kan vara intressant för att få så bra synk mellan bild och ljud i en film som möjligt exempelvis. För att det ska fungera krävs att både hörlurar och enheten de kopplats till har stöd för tekniken.
Med ett par trådbundna hörlurar kopplar du in hörlurspluggen i passande uttag och kör. Men hur kopplar man trådlösa hörlurar? Oftast krävs lite mer handpåläggning – men inte mycket.
Normalt har lurarna ett integrerat och uppladdningsbart batteri som laddas upp genom att plugga i den medföljande laddningskabeln. Det kan verka självklart, men laddningen glöms ofta bort. Plötligt sitter du i början av din resa med ett par hörlurar vars batterimätare blinkar rött. Få in laddningen i din dagliga rutin för att undvika det.
Efter laddningen behöver Bluetooth-lurarna sättas i parkopplingsläge för att kunna ansluta - vilket kan variera. Tyvärr skiljer sig det något mellan märken (som JBL, Bose, Sony, Apple Marshall, Urbanista, Jabra med flera) och dessutom varierar lösningen om modellen exempelvis är in ear, over ear eller on ear. Enklast är att kolla manualen för dina lurar, men det finns ett par standardlägen för parning du kan testa.
Börja med att sätta på dig hörlurarna. Det gör att du hör när lurarna väl hoppar in i hopparningsläge - antingen genom en röst som säger det eller genom toner (beroende på hörlur). Vissa hörlurar har en speciell parningsknapp som du trycker på. Men betydligt vanligare är att du håller in antingen strömknappen vid uppstart, volym upp, eller ring/svara-knappen för att gå in i parningsläge.
Kör du Android i telefonen kan du med vissa hörlurar använda NFC för hopparning. Det gör att du bara behöver “dutta” hörlurarna mot mobilen för att para ihop dem.
Gå in på mobilens inställningsmeny, och öppna Bluetooth-inställningarna. Därefter väljer du att att söka efter nya enheter. Om hörlurarna satts ihopparningsläget korrekt så kommer lurarna dyka upp i listan över tillgängliga enheter. Då är det bara att klicka på lurarna, och sedan ska det vara klart!
Tillvägagångssättet skiljer sig något mellan Mac och Windows-enheter och kan även variera något beroende på versionen av operativsystemet. Oavsett detta brukar anslutningen inte innebära några större problem så länge stöd för Bluetooth finns inbyggt i datorn.
Alla Mac-datorer har Bluetooth inbyggt och fullt stöd för trådlösa hörlurar. Att koppla in sig är enkelt.
Öppna Systeminställningar, antingen från äpplet i menyraden högst upp, eller via launchpad.
Gå in på Bluetooth.
Datorn söker nu automatiskt efter Bluetooth-enheter i parningsläge. Vänta ett ögonblick så dyker dina hörlurar upp där. Klicka på dem för att para ihop dem med datorn. I enstaka fall krävs en pinkod för att ansluta, vilket i stort sett alltid är “0000” (fyra nollor).
Som en bonus. Vill du enkelt komma åt Bluetooth i framtiden klickar du i rutan “Visa Bluetooth i menyraden” så behöver du inte gå in i inställningar nästa gång.
De flesta bärbara datorer och surfplattor med Windows 10 har Bluetooth inbyggt, men detsamma behöver inte gälla för stationära datorer. I det fallet kan du behöva en Bluetooth-adapter. Det är en liten “puck” du kopplar in i ett ledigt USB-uttag på datorn, vilket ger alla datorer Bluetooth-uppkoppling. Sådana brukar installera sig själva utan att du behöver göra något efter att ha kopplat in dem. Hitta en mängd sådana här
Med det gjort har det blivit dags att ansluta hörlurarna.
Aktivera Bluetooth. klicka på Åtgärdscentret (ser ut som en pratbubbla) nere till höger i aktivitetsfältet. Hittar du inte Bluetooth där får du trycka på Startmenyknappen “Inställningar”->”Enheter”->”Bluetooth och andra enheter” och aktiverar den.
Tillbaka till åtgärdscentret (pratbubblan) och välj “Anslut”. Datorn söker då efter alla typer av enheter som är redo att anslutas.
Klicka på dina hörlurar när de dyker upp i listan.
Den senaste versionen av Windows, Windows 11, ser på många sätt ut som föregångaren. Enklaste sättet att ansluta bluetooth-lurar går via startmenyn.
TV kan vara bekymmersamt att para ihop med trådlösa hörlurar, men inte alla gånger. Idag har många Smart TV-apparater från de flesta märken inbyggt stöd för Bluetooth för att ansluta hörlurar eller tangentbord. Kolla i manualen för din TV för att se hur det ligger till med din modell. Alternativt kan du ge dig in i inställningar och titta under menyalternativ som “Trådlösa enheter”, “Tillbehör” eller liknande.
Om din TV har Bluetooth inbyggt
Om din TV inte har Bluetooth, eller inte stöd för trådlösa hörlurar, krävs ett litet tillbehör. Du behöver en Bluetooth-sändare (Transmitter) med hörlurskontakt (3,5 mm). Det är en liten puck som drivs på antingen batteri eller fast ström och som kopplas in i hörlursuttaget på din TV. Från den skickas ljudet till dina hörlurar trådlöst.
Eftersom både sändaren och dina hörlurar saknar skärm kan uppkopplingen kännas lite krånglig, men kolla i sändarens manual så ska det gå bra.
Exempel på sådana produkter är Twelve South och deras Airfly Pro, Airfly Duo, Airfly alternativt Audiocore AC820.
Viktigt här är att det är just en sändare (Transmitter) och inte en mottagare (Receiver) och att den har hörlurskontakt. En mottagare går åt andra hållet, det vill säga att du bara kan skicka ljud till den, exempelvis om du vill spela upp musik från telefonen på en stereo.
För TV finns även en hel del dedikerade trådlösa hörlurar med sin egen basstation som kopplas in i hörlursuttaget. Nackdelen då är att de bara funkar med just din TV.
Att koppla dina trådlösa hörlurar till Android är enkelt och något alla telefoner och surfplattor med systemet har stöd för.
Iphone och Ipad har inga problem att ansluta till trådlösa hörlurar. Proceduren är densamma för både Iphone och Ipad, så här funkar det.
Apple Airpods och nyare modeller av hörlurar från Beats (som ägs av Apple) är lite enklare att koppla mot Iphones. Detta tack vare deras inbyggda W1-chip som hanterar den trådlösa kommunikationen. Det är fortfarande Bluetooth, men med snabbkoppling mot Iphone, Ipad och Mac. Du kan fortfarande använda hörlurar med W1-chip till andra märken, men får då para på vanligt sätt.
Vid första hopparning tar det nämligen inte mer än tre sekunder för hörlurarna att ansluta till närmaste iphone när du slår på strömmen till hörlurarna. Ha dem bara liggande bredvid din mobil eller surfplatta så sköter resten sig självt.
För att vara en spelkonsol släppt 2020 tycker man att blåtandshörlurar borde vara en baggis för Playstation 5. Icke sa Nicke.
Det lättaste sättet att spela med trådlöst ljud är att köpa Sonys egna Pulse 3D Wireless headset. Det kan kopplas trådlöst direkt till PS5 utan krångel.
Men om du redan har ett par bra bluetooth-hörlurar då? Då får du, trist nog, köpa en adapter. Ett annat alternativ är att köra ljudet via din TV, om den har stöd för bluetooth-lurar.
Kör du på adapter-spåret behöver du en bluetooth-adapter som ansluts via USB-A. Eftersom bluetooth är en standard bör de flesta bluetooth-donglar funka.
Xbox Series X och Xbox Series S släpptes i november 2020. Tillräckligt modernt för att ha stöd för något så enkelt som trådlösa nörlurar, eller hur? Näpp.
Precis som föregångaren och även Sonys Playstation-konsoler saknas förbluffande nog stöd för bluetooth-hörlurar. Det finns däremot lösningar.
Sony Playstation 4 är ett litet specialfall. Den har Bluetooth inbyggt, men bara för att ansluta tangentbord och mus. A2DP-tekniken som krävs saknas och därför lirar tyvärr inte konsolen med vanliga Bluetooth-hörlurar.
Det finns ett par lösningar. Spelar du mycket online och vill ha möjlighet att röstchatta är din enda utväg ett headset för Playstation 4. Ett enklare sådant medföljer konsolen, men vill du ha något bättre för både röstchatt och spelljudet får du investera i ett Playstation 4-headset som kopplas in i headsetporten på din kontroll. Det säljs även specialgjorda Playstation-headset som är trådlösa.
Klarar du dig utan röstchatt finns det ett par vägar att gå. Har du redan inbyggt stöd för Bluetooth-hörlurar i din TV eller en adapter för det (se det avsnittet), räcker det med att använda det ljudet även för spelandet (tar du ut ljudet via en förstärkare som saknar Bluetooth kan du lösa det med samma sorts adapter som till TV:n).
Vill du ändå koppla direkt till din Playstation 4, men utan röstchatt, finns det Bluetooth-adaptrar för Playstation 4-kontrollen att köpa, som den här eller den här.
Xbox One saknar möjlighet att koppla in Bluetooth-hörlurar, men det finns möjligheter ändå.
På Xbox-kontrollen finns ett hörlursuttag (3,5 mm) för vanliga trådbundna hörlurar och headset. Många trådlösa hörlurar av det större slaget (bygellurar, over-ear, kåpor – kärt barn har många namn) har ofta uttag för sladd (och medföljande kabel) så att du kan koppla in dem direkt i kontrollen. Det blir inte helt trådlöst, men det funkar.
Detta gäller dock bara nyare kontroller till Xbox One. De äldre hade inte vanligt hörlursuttag utan kräver en Stereo Headset Adapter för att fungera på det sättet (som bonus får du även smidiga knappar för volymkontroll).
Klarar du dig utan att prata med folk, utan helt enkelt bara vill ha ljudet i hörlurar utan att störa någon. Är den bästa vägen att gå via en Bluetooth-sändare till din TV eller förstärkare (om någon av dessa inte har stöd för Bluetooth från början). Se det avsnittet för mer information.
De enormt portabla egenskaperna hos Nintendo Switch borde göra att trådlös teknik för hörlurar tagits med i beräkningen också. Först år 2021 kan vi säga att så faktiskt är fallet.
Nintendo Switch har ett vanligt hörlursuttag, så att du kan koppla in dina trådbundna hörlurar i dem. Det var dock först via en uppdatering av mjukvaran i augusti 2021 som Nintendo la till möjligheten att koppla in trådlösa hörlurar via bluetooth. Uppdateringen gäller såväl Nintendo Switch som Switch Oled och Switch Lite.
Oavsett om du spelar i bärbart läge eller dockat läge ger det dig ett smidigt sätt att inte störa andra med ljuden från spelen. Det ska däremot nämnas att ett par inkopplade hörlurar ställer till det lite för dig om du tänkt koppla in många kontroller trådlöst. I vilket fall, så här kopplar du Bluetooth-lurar till Nintendo Switch:
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Gillar du vår nya look?
Läs mer om alla nyheter och ge din feedback
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.