1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Så väljer du rätt symaskin

Emma Björkman

När du ska köpa en ny symaskin är det många saker att tänka på. Ska du välja en mekanisk eller datoriserad symaskin? Vilket märke är bäst? Och vad kostar en symaskin? I vår guide får du tipsen för att välja rätt symaskin just för dig.

Guide: Så väljer du en symaskin som passar dig

Symaskiner har varit populära och underlättat livet för otaliga människor sedan de fick sitt genombrott på 1800-talet. I dag är symaskinen en av de mest spridda innovationerna och genom åren har den blivit allt mer avancerad.

För många är sömnad en stor hobby och att investera i en bra symaskin blir då avgörande för att kunna låta kreativiteten flöda när du skapar unika kreationer till dig själv eller andra. En symaskin för hemmabruk kan också bidra till ett mer hållbart samhälle, eftersom den gör att du till exempel kan laga eller sy om kläder i stället för att kasta dem och köpa nytt.

Hur väljer jag rätt symaskin?

Precis som när du köper andra prylar finns det några viktiga saker att tänka på innan du ska köpa en ny symaskin. Här är tre grundläggande steg för att hitta den perfekta symaskinen just för dig.

1. Utgå från dina behov

Den första frågan du ska ställa dig själv är: Vad ska jag använda min symaskin till, och hur ofta kommer jag att använda den? Om du är nybörjare och vill ha en symaskin för att då och då sy upp gardiner eller göra enklare lagningar av kläder – då kanske du kan börja leta efter en billigare symaskin med grundläggande funktioner såsom raksöm och sicksack.

Om du däremot har stor erfarenhet av att sy, designar dina egna plagg eller inredningsdetaljer och tillbringar mycket tid vid symaskinen – ja, då kanske du ska titta efter en professionell symaskin med fler funktioner och som kan hantera många olika slags tyger.

2. Bestäm en budget

Nästa viktiga fråga att ställa dig själv inför ditt köp är: Hur mycket får symaskinen kosta? Din budget är ofta avgörande för hur pass avancerad symaskin du kan köpa. Om du vill ha en professionell symaskin med många funktioner och hög kvalitet, och som håller länge trots flitig användning, kan det vara värt att lägga en större slant. Du som söker en enklare modell att bara använda ibland behöver inte en lika stor budget och kan göra riktiga kap. För dig som är intresserad av att sy men inte vet exakt hur mycket du kommer att använda maskinen, går det också att hitta bra och mycket prisvärda symaskiner.

3. Läs på och jämför

När du har en hyfsad bild av dina behov och din budget är det dags att börja utforska det stora utbudet av symaskiner. Förutom olika märken och symaskinsmodeller finns det en mängd funktioner och finesser som symaskiner kan ha. Till exempel olika antal och typer av sömmar, justerbar stygnlängd och -bredd, varierande syhastigheter och automatiska funktioner för allt från nålträdning till trådklipp. Läs på om de olika egenskaperna, fundera på vilka som är viktigast för dig och smalna av din sökning till de modeller som uppfyller dina krav.

För att hitta en symaskin som du gillar kan det vara bra att besöka butiker eller en symässa och be att få provsy några modeller som du är intresserad av. Ta med dig tyglappar av varierande kvalitet hemifrån, testa hur maskinerna syr olika sömmar i dem och känn efter hur du trivs med symaskinerna.

När du har hittat en eller flera symaskinsmodeller som du gillar – gör en prisjämförelse så att du får det bästa tillgängliga priset.

Köpa symaskin

Hur mycket kostar en symaskin?

Priserna på symaskiner varierar eftersom det finns modeller och funktioner för många olika ändamål. De billigaste varianterna kostar bara några hundralappar och kan passa om du precis har börjat sy och bara vill ha de allra mest grundläggande funktionerna. Vill du ha en symaskin av högre kvalitet och med något fler funktioner, men som fortfarande är enkel att använda även för en nybörjare, får du räkna med att lägga omkring 2 000 till 3 000 kronor. Om du är van att sy och gör det regelbundet vill du förmodligen ha en mer avancerad symaskin. Dessa kan kosta allt från några få tusenlappar upp till 100 000 kronor.

Ska jag köpa symaskin online eller i butik?

För vissa är symaskinen en vän som ska finnas där under många år framöver och då kan det vara skönt att ha sett och känt på symaskinen innan du bestämmer dig för ett köp. I en fysisk butik kan du också ställa frågor till personalen direkt när du tittar på en symaskin eller provsyr den, och ibland ingår en kurs i köpet så att du lär känna din nya symaskin. Å andra sidan är det enklare att boka hemleverans om du köper en symaskin online och det kan vara en stor fördel eftersom en symaskin ofta väger mellan fem och tio kilo. Många fysiska butiker har även webbshop så en mellanväg kan vara att först prova symaskinen i en butik och sedan göra köpet online.

Vilka typer av symaskiner finns det?

När du ger dig ut i symaskinsdjungeln kommer du snart att upptäcka att symaskiner delas in i olika kategorier. Ibland är uppdelningen bara mellan mekaniska och elektroniska symaskiner, men ibland tillkommer fler modeller av symaskiner. Kategorierna är bra att känna till eftersom de ger dig en fingervisning om vad du ska börja leta efter när du ska köpa en ny symaskin. Här listar vi sex typer av symaskiner och vad som utmärker dem.

1. Mekanisk symaskin

En mekanisk symaskin styr du manuellt. Du väljer söm, stygnlängd och stygnbredd genom att vrida på rattar och en mekanisk symaskin är därför enkel att använda även för nybörjare. De mekaniska symaskinerna har ofta få funktioner och inställningsmöjligheter, men klarar det mesta en nybörjare eller vanlig hemmafixare kan önska. Många av de billigaste symaskinerna är mekaniska – men det finns också mekaniska symaskiner som kostar flera tusenlappar, är starka och av högre kvalitet, och som passar dig som syr mycket.

Singer Tradition 2250

Exempel på mekanisk symaskin

Singer Tradition 2250 är en mekanisk symaskin.

Jämför alla priser

2. Elektronisk symaskin

Med en elektronisk symaskin behövs bara ett knapptryck för att symaskinen själv ska fixa inställningar såsom längd och bredd på stygnen. Många tycker därför att elektroniska symaskiner är smidiga och sparar tid om du syr mycket, men eftersom de ofta är användarvänliga passar de även nybörjare. En elektronisk symaskin har vanligtvis fler funktioner och inställningsmöjligheter jämfört med en mekanisk symaskin och är generellt sett också något dyrare.

Singer Confidence 7463

Exempel på elektronisk symaskin

Singer Confidence är en elektronisk symaskin.

3. Datoriserad symaskin

Datoriserade symaskiner är snäppet mer avancerade än elektroniska. De har display – ibland med touchfunktion – kan programmeras för att sy olika sömmar och har ofta en uppsjö av funktioner och finesser att välja bland. Datoriserade symaskiner passar dig som är van att sy, använder symaskinen mycket och vill ha ett perfekt resultat av dina kreativa sömnadsprojekt.

Husqvarna Opal 650

Exempel på datoriserad symaskin

Husqvarna Viking Opal 650är en datoriserad symaskin med hela 160 sömmar.

4. Overlockmaskin

Om du syr mycket är en overlockmaskin ett bra komplement till din vanliga symaskin. Skillnaden mellan en overlockmaskin och en symaskin är att overlocken syr ihop, överkastar och skär tygets kanter i ett enda moment. Om du till exempel syr ett klädesplagg behöver du alltså inte klippa och sicksacka alla kanter innan du syr ihop delarna, vilket sparar tid, och med overlocken får du dessutom ett snyggt och hållbart resultat även på stretchiga tyger.

Brother Innov-is NV1100

Exempel på overlockmaskin

Brother Innov-is NV1100 är en overlockmaskin som också är datoriserad.

5. Coverlockmaskin

En coverlockmaskin är, precis som overlocken, ett bra komplement till en vanlig symaskin om du syr mycket. Coverlockmaskiner kan även kallas täcksömsmaskin, coverstitchmaskin eller bara covermaskin. Det finns också kombinerade overlock- och covermaskiner. Det unika med en coverlockmaskin är att den kan sy med upp till tre nålar, med en sling under, vilket ger snygga sömmar som liknar de du ser på plagg i butik. Coverlockmaskinen används oftast till att fålla och sy dekorsömmar eller kedjesömmar

Singer 14T970 CoverStitch

Exempel på coverlockmaskin

Singer Coverstitch 14T970 är en coverlockmaskin som också är mekanisk

6. Broderimaskin

Med en broderimaskin kan du skapa unika detaljer på allt från dukar och kuddfodral till klädesplagg – det är bara kreativiteten som sätter gränserna. Jämfört med att brodera för hand går det betydligt fortare och du får alltid ett perfekt resultat. Till broderimaskiner finns det ofta datorprogram som gör att du kan skapa dina egna broderier utifrån exempelvis loggor eller fotografier.

Pfaff Passport 3.0

Exempel på en broderimaskin

Pfaff Passport 3.0 är en datoriserad brodermaskin med 100 sömmar.

Vilket symaskinsmärke ska jag välja?

Med symaskinsmärken är det inte sällan som med bilar, telefoner och andra prylar – alla har olika smak och om man fastnar för ett märke håller man sig gärna till samma när det är dags att uppgradera sig. När du ska köpa en ny symaskin är det bra att läsa på om de olika tillverkarna, vissa är kända för sin hållbarhet medan andra har märkesunika funktioner som underlättar sömnaden. Om du har möjlighet är det även bra att prova några olika märken och modeller – bara för att din kompis eller en sybloggare älskar en viss symaskin behöver det inte betyda att du kommer att trivas lika bra med den.

Om du vill ha glädje av din symaskin i många år kan det vara smart att välja en modell från någon av de större tillverkarna då de ofta har hög kvalitet och flera års garanti.

Här är några av de mest populära symaskinstillverkarna:

3 bra och prisvärda symaskiner för nybörjare

Singer Promise 1409

Singer Promise 1409

Letar du efter en mindre, mekanisk symaskin med basfunktioner? Då kan Singer Promise 1409 vara modellen för dig. Den är en entry level-symaskin som har mycket grundläggande funktioner, nio sömmar som består av både grundsömmar och dekorativa sömmar, samt automatiskt fyrstegsknapphål.

Pris från: 1 414 kr
Jämför alla priser
Brother KE14s

Brother KE14S

En utmärkt mekanisk symaskin för nybörjare och barn över 14 år. Brother KE14S har 14 dekor- och nyttosömmar, fyrstegsknapphål, friarm och LED-belysning. Den är även utrustad med ett drop-in spolsystem för enklare trädning samt fingerskydd som gör att du inte kan skada dina fingrar när du syr.

Husqvarna H Class E10

Husqvarna Viking H Class E10

En kraftfull, pålitlig symaskin för nybörjare och för enklare sömnad – alla kan sy med E10! Den har 21 sömmar inklusive nyttosömmar, dekorsömmar, elastiska sömmar och ett fyrstegsknapphål. Dessutom är den utrustad med friarm, inbyggd nålträdare, justerbart pressarfotstryck och en rad olika tillbehör ingår

Bra och populära symaskiner för att sy kläder

Singer Quantum Stylist 9960

Singer Quantum Stylist 9960

En slitstark, datoriserad symaskin av hög kvalitet som gör det enkelt och roligt att låta kreativiteten flöda när du syr. Singer Quantum Stylist 9960 har 103 sömmar, 13 knapphål och alfabet i olika stilar att välja bland. Dessutom är den utrustad med bland annat trådklipp, justerbar trådspänning och informationsdisplay. Den kraftiga metallstommen gör att symaskinen står stadigt och dubbla LED-lampor ger bra belysning.

Singer 14T970 CoverStitch

Singer Coverstitch 14T970

Mekanisk coverlockmaskin med tre täcksömmar – smal, bred och trilling – samt kedjesöm. Den största fördelen med täcksöm är dess töjbarhet i trikå och andra stretchiga material, vilket gör att du kan få lika snygga sömmar som på plagg i butik. Singer Coverstitch 14T970 har bland annat differentialmatning och färgkodad trädning, och du kan justera såväl pressarfotstryck och trådspänning som stygnlängd och -bredd.

Janome Easy Jeans 1800

Janome Easy Jeans 1800

Janome Easy Jeans sägs vara världens mest producerade symaskinsmodell. Det är en stark, mekanisk allroundmaskin som även kan hantera tjockare tyger. Med Easy Jeans 1800 kan du välja bland 19 olika sömmar – från nyttosömmar och stretchsömmar till dekorsömmar. Den har även automatiskt enstegsknapphål, nålpåträdare, justerbart pressarfotstryck, flera olika pressarfötter, inbyggd tillbehörsask med mera.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss