1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så shoppar du skor online

Skobutiker på nätet är förstås inget nytt. Men just nu ökar intresset för att handla skor online i rask takt. För den som är ovan vid att handla skor utan att kunna prova dem först så finns det smarta knep för att öka chansen att göra ett bra köp.

Så shoppar du skor online

Alltmer populärt att handla skor online

Varför är det så många som tittar på skor online just nu? Det kan finnas olika anledningar. Kanske är tanken på att trängas inne i en trång skobutik, med närkontakt med både säljare och andra kunder, inget som lockar i en värld präglad av pandemi? Kanske är det fler som vill ut och gå i skog och mark, när vardagsmotionen i att gå till kontoret uteblir, och därför söker rejäla promenadskor? Eller kanske är man bara otroligt osugen på att ta sina barn, som trots Folkhälsomyndighetens skarpa rekommendationer antagligen inte drar sig för att slicka på ledstänger, till köpcentrum eller varuhus?

3 tips till dig som vill handla skor på nätet

Det kan vara väldigt lätt. Det kan också vara ruskigt svårt. Har man redan en favoritsko man gillar och känner sig säker på vilken storlek som passar en bäst, så handlar nya skor bara om ett par väl placerade klick. Men handlar det om en liten barnfot som vuxit gud vet hur mycket under vintern, eller om en modell av sko man bara sett på bild, då kan det bli klurigt. Här är 3 tips för hur man lyckas med att köpa skor på distans.

1. Mät foten!

Att ha ett korrekt fotmått är viktigt. Inte bara för barn, vars fötter växer hela tiden men sällan i jämn takt. Utan även för vuxna. Detta eftersom att en storlek 40 i ett par skor kan innebär ett helt annat innermått än storlek 40 i ett annat par. De flesta tillverkare erbjuder en storlekstabell, och var uppmärksam på att det ibland kan vara olika storleksmodeller för olika skor, trots att det är samma tillverkare. Med hjälp av sitt eget fotmått samt en tillagd rörelsemån på cirka 1-2 cm så kan storlekstabellen guida en till vilken storlek som borde passa bäst.

2. Mät dina skor!

En bra vägledning för att hitta rätt skor och framför allt rätt storlek kan vara att mäta innermåttet i ett par skor man använder för närvarande. Känner man till den egna fotens längd och innermått i ett par skor man kan gå bekvämt i, utan att det känns trångt eller att tårna slår i, så kan man räkna ut hur mycket extra utrymme man behöver inuti skorna man ska köpa.

3. Välj säkra kort

Visst är det roligt med helt nya skor. Men ska man handla online och behovet av nya pjucks är akut trängande så kan det vara en god idé att välja en modell eller åtminstone en tillverkare som man har testat tidigare. Det är nämligen inte bara skons storlek man ska ta hänsyn till. Skor kan också vara olika breda och olika höga. Och stövlar med höga skaft kan variera väldigt mycket i vilken vidd som erbjuds för skobärarens vader.

Så mäter man fötter och skor

Ett klassiskt knep för att mäta en fot är att ställa den på ett papper och rita av konturen. Sedan kan man mäta från hälen till stortån. Kom ihåg att alltid mäta båda fötterna! Det är vanligt att ens fötter är lite olika storlek, så när man väljer storlek på nya skor bör man utgå ifrån den största foten.

Vill man göra skoshoppandet online till en vana, eller vill kunna köpa skor till barnen smidigt utan att de behöver vara med, så kan det vara värt att investera i en mätsticka. Det finns olika modeller av mätstickor, vissa är för fötterna, vissa för skorna och andra kan mäta både och. En bra mätsticka kan ge ett säkert mätt på hur lång foten.

En skomätare kan enkelt visa innermåttet i skor man redan äger. Något som är väldigt praktiskt om man har barnskor som yngre syskon kan ärva när det äldre barnet vuxit ur dem. Det är också bra att ha om man misstänker att barnet vuxit ur skorna det använder. Då kan man snabbt ta innermått, jämföra med längden på barnens fot och få reda på om det är dags för ett par nya skor eller om man vänta ett tag till. Är det mindre än 5 mm kvar så brukar det vara dags för en större sko.

Tips på fotstickor

Springyard Kiddy Mätsticka

Springyard Kiddy Mätsticka

Mätsticka med roligt formgivning, som kan mäta både innermått och längd på foten.

Lägsta pris hos

199 kr
Jämför alla priser
Springyard Footy Mätsticka

Springyard Footy Mätsticka

Hållbar och gedigen mätsticka för att mäta fotens yttermått med.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Mätsticka

Mätsticka

Lättanvänd mätsticka som mäter yttermåttet på foten.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Springyard Sizer Mätsticka

Springyard Sizer Mätsticka

Praktiskt och lättanvänd mätsticka för både fotlängd och innermått på skor.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Notera att de fotstickor som kan mäta både fotens längd och innermått i skon ofta automatiskt lägger på 10-15 mm till fotlängden, för att räkna in växtmån för barnfötter. Vill man ha exakt fotmått måste man därför dra av den längd som mätstickan har lagt till.

Olika växtmån för olika sorters skor

Olika typer av skor kräver ofta olika mycket rörelseutrymme. Löparskor kan kräva ett par centimeter mer än vad som behövs i ett par vanliga sommarsandaler. Som vuxen brukar man själv kunna känna av vad som är lagom stort, när skon är för liten och om skon är så pass stor att det glappar och blir svårt att gå. Men med barn är det svårare. Nedan mått är ungefärliga, men bra att utgå ifrån när man ska köpa nya skor och behöver veta vilket innermått som kommer bli bäst.

  • Sandaler med stängd tå - cirka 1,5 cm
  • Sandaler med öppen tå - cirka 1 cm
  • Kängor - cirka 1,5-2 cm
  • Gummistövlar - cirka 1,5-2 cm
  • Vinterskor - cirka 1,5-2 cm

Glöm inte att vinterskor och gummistövlar kan användas med en sula i. Så hamnar det mått man skulle behöva ha mellan två befintliga storlekar man man då välja den större och under första tiden fylla upp med en bra innersula.

Skor som är populära just nu

5 barnskor som många klickar på

5 populära sportskor för vår och sommar

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss