Uppdaterad
Ska du koka ägg? Vi guidar dig till hur du får perfekta ägg oavsett om du gillar hårdkokt, löskokt eller mittemellan. Hur länge ska du koka äggen? Vilken metod är bäst ur energisynpunkt? Här hittar du svaren.
Julen står inför dörren och då kommer det att kokas ägg för fullt ute i stugorna. Många förknippar ägg på julbordet med ägghalvor, men ägg kan användas till så mycket mer. Till exempel en äggtoddy till fördrinken, omelett med svampstuvning eller en gubbröra.
Det finns tre olika metoder för att koka ägg. Den som är bäst ur energisynpunkt är äggkokaren. Men många kockar väljer ångugn istället. Ute i stugorna är det vanligast att man plockar fram kastrullen. Nedan finner du instruktioner för att koka perfekta ägg oavsett metod. För det spelar ingen roll om det bara är du själv som ska äta, eller om du även bjuder andra, ett perfekt kokat ägg är förstås alltid att föredra.
Vad är ett perfekt ägg? Svaret på den frågan är förstås olika beroende på vem man frågar. Konsistensen och förstås äggets kvalitet är det som avgör. Enligt experterna ska det perfekta ägget vara krämigt rakt igenom.
Börja med att hälla vatten i kastrullen, placera kastrullen på spishällen och vänta tills vattnet har kokat upp. Tiderna nedan är tänkta för medelstora ägg. Har du ovanligt stora ägg kan du lägga på 1-2 minuter på tiden. Är det mycket små ägg kan du dra av 1 minut.
Waves äggkokare är en av de mest populära modellerna som folk söker efter på PriceRunner just nu. Kanske är det på grund av det låga priset, eller för dess platsbesparande storlek. Waves rymmer hela 7 ägg och ger ifrån sig en ljudsignal när äggen är tillagade.
Enligt en undersökning som Energimyndigheten har genomfört så är det mest resurseffektiva sättet att koka ägg att använda sig av en äggkokare.
– Testresultatet visar att äggkokaren är överlägset mer energismart än övriga sätt. Kokar man äggen i en kastrull är det viktigt att använda lock, säger Ileana Hagelin, Energimyndighetens Testlab.
Att koka ägg med äggkokare är kanonenkelt.
De flesta äggkokare har en funktion där du väljer hur väl tillagat som du vill att ägget ska vara, alternativt att de signalerar när ägget nått en viss tillagningsnivå. Läs instruktionerna för just din äggkokare.
Det finns två metoder för att koka ägg i ångugn. Den långsamma, men som ger allra godast ägg, är den där man sätter ugnen på 65 grader och därefter tillagar ägget i hela 30 minuter. Då får du en krämig konsistens.
Den mer tidseffektiva varianten hittar du nedan:
Tid är viktigt när man kokar ägg. Med en kökstimer hemma har du 100 procent koll på hur länge äggen har kokat.
Ett ägg innehåller massor av näringsämnen som är bra för din kropp. Exempelvis:
Ett ägg innehåller ungefär 75 kalorier.
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.