1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så inreder du den lilla balkongen

Mikaela Ramos

När det är strålande sol ena dagen och snökaos andra, då vet man att balkongsäsongen närmar sig med stormsteg. Har du som balkongägare skjutit på, eller helt enkelt glömt bort att inreda det där extra utrymmet? Då är det dags att ta tag i det nu!

Så inreder du den lilla balkongen

Så vinner du på varje kvadratmeter

Här kommer våra bästa tips på hur du utnyttjar de där extra kvadratmeterna på bästa sätt!

1. Använd mjukt underlag

För att en ska trivas som bäst ute på sin balkong så vill man kunna smita ut i bara strumporna. Har man en balkong med betonggolv så kan det bli lite kallt. Den enklaste och mysigaste lösningen är att hitta en snygg balkongmatta. Det kan vara svårt att hitta rätta passformen men mattan behöver inte vara exakt lika stor som balkongen i sig. Sedan finns det självklart de som säljer måttanpassade balkongmattor, men de är oftast lite dyrare. Några favoriter är mattor i naturnära färger och material. Har en däremot inte tummen mitt i handen så kan balkonggolv vara ett alternativ, lite krångligare att sätta ihop men blir riktigt snyggt!

2. Möblera smart

Vid valet av balkongmöbler så beror det helt på storleken på balkongen samt på vad ytan skall användas till. Blir det många måltider på balkongen så är ett högt balkongbord att föredra. Det finns många varianter på så kallade cafégrupper som passar den mindre balkongen. Tycker en däremot bättre om att sitta bekvämt och ta det lugnt på sin balkong så är ett loungeset ett passande alternativ. Har man en väldigt liten balkong så är ett hängbord en bra lösning då de kan plockas ner och ytan kan nyttjas när bordet inte används. Viktigt att ha koll på också när man köper balkongmöbler är dess material. Välj ett material som är lättskött och som åldras fint så som stengods eller rotting. Dessa naturnära material är även helt rätt i tiden just nu.

3. Det sitter i detaljerna

En balkong blir praktisk när man möblerar den efter rätt ändamål, men det är allt den blir. För att få den att kännas som en extension av hemmet så krävs det att inreda med de små detaljerna. Det enklaste att börja med är textilierna. Med plädar, filtar och kuddar så får balkongen direkt nytt liv. Glöm för guds skull bara inte att ta in dem under regniga dagar. Har man en större eller medelstor balkong så kan en dynlåda vara en praktisk lösning. Släng över en duk på dynlådan så går den även att användas som bord om man har en liten balkong. Ett överdrag för balkongmöblerna är också att föredra så att de håller sig fina från säsong till säsong.

4. Pricken över i:et är belysningen

Den sista lilla detaljen för att myskänslan ska vara i topp är belysningen. En trend som hållit i sig i flera år nu är de stora runda lamporna i slingor. Ser inte alls ut som julbelysning utan har blivit vedertaget för sommaren. För att komplettera ljusslingan så passar lyktor perfekt att ha på balkongbordet eller golvet med levande ljus i. Varför bara nöja sig med en lykta när man kan ha fler.

5. För de gröna fingrarna

Bor man i lägenhet och vill ge sig på att odla exempelvis tomater eller zucchini på balkongen, kommer man att behöva en större kruka att ha på balkongen. Vill man däremot bara ha blommor som prydnad så kan man placera dem lite olika. För den som vill spara på plats så finns det balkongkrukor samt balkonglådor som hänger från räcket. För de med plats så finns det ställningar där man kan ha krukorna på. Vill man dock bara placera en kruka på bordet eller hänga upp en som inredning så finns det självklart även perfekta krukor för det. Så länge man håller koll på att krukorna tål utomhusbruk så ska alla material fungera bra. Tänk dock på att keramik väger betydligt mer än plast om man vill flytta runt sina stora tomatodlingar.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss