• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så inreder du uteplatsen i sommar

Mikaela Ramos

Solbadande altan, lummig trädgård eller härlig balkong? Med rätt utemöbler ger du uteplatsen ett välförtjänt facelift och gör den till hemmets favoritplats för hela familjen. Vi visar såklart också var du hittar dem till bästa pris.

Så inreder du uteplatsen i sommar

Nu när det äntligen börjar bli dags att tända grillen och flytta ut middagsbjudningarna på gräsmattan, blir det också dags att se sanningen i vitögat: det gamla rangliga bordet du fick av föräldrarna sjunger egentligen sedan länge på sista versen, och det går inte längre att med hedern i behåll påstå att det kala hörnet i trädgården är ett designval. Hos oss hittar du allt du behöver för att piffa upp din utemiljö och kan enkelt jämföra de bästa priserna på utemöbler samt se vilka som är mest populära just nu.

1. Gott om (mat)plats för alla!

Nej, det är inte längre mysigt att sitta arm-mot-arm och äta middag när barnen har blivit äldre än, ja, fem år. När du köper en [matgrupp till uteplatsen[(/cl/499/Utemoebler?attr_100004888=100016405) är det viktigt att tänka på att den ska vara lagom stor för familjen och att du väljer ett material som passar just er. Klarar den att stå ute året om? Är den enkel att flytta in och ut? Hur mycket tid vill ni lägga på att vårda den?

Trämöbler är ett klassiskt alternativ som drar tankarna till den nordiska designskolan, men de kräver till exempel både regelbunden slipning och oljning för att hålla sig riktigt fina. Metallmöbler kräver mindre underhåll och håller vanligtvis mycket längre, men även de kan ibland behöva att du bättrar på färgen här och där.

Andra kära alternativ är rotting och bambu, men om det är dessa material som ditt hjärta klappar lite extra hårt för bör du tänka på att de inte tål regn och rusk särskilt bra. Därför mår de bäst när de kan stå under tak.

Ett mer modernt val är plastmöbler – de är lätta att sköta och ofta prisvärda, och kan dessutom poleras med vax för att fräschas till på våren! Det är dock värt att lägga några extra kronor på att få möbler med högre kvalitet; sämre plastmaterial riskerar att blekna och bli sprött.

Tips! Få dina utemöbler att hålla längre med rätt rengöring och underhåll.

Medan det är absolut vanligast med fyrkantiga matbord i Sverige, ska du inte vara rädd för att röra runt i grytan lite – ett runt matbord gör matstunden mer social och bjuder in till samtal och umgänge! Några av svenska folkets favoriter när det kommer till utemöbler som också håller hög kvalitet i många år är Hillerstorp och Grythyttan. Du kan också välja bland mängder av märken här.

2. En skön hörna att hänga i

Om du också har sett fram emot att kura upp dig med en bra bok när solen kikar fram är en charmig hängstol förmodligen det mysigaste du kan hitta. Tillgången på modeller, material och färger ökat snabbt – så det finns något för alla. Eftersom de bara kräver ett enda upphängningsställe går de till skillnad från många hängmattor att hänga upp även inomhus eller ute på balkongen. De är perfekta för eftermiddagsluren eller kanske till och med som ditt nya hemmakontor, så det är inte förvånande dem är oerhört populära även denna säsong. Men du får se upp – hängstolen brukar vara en given favorit hos både barn och katt, så om du vill ha chansen att gunga i solnedgången är det först till kvarn som gäller!

En hängmatta du kan flytta runt

Äntligen: Nu slipper du den där gamla hängmattan som sakta men säkert sjunker närmare och närmare marken för att när du minst anar det – rrriiitchh! – tvinga dig att köpa en ny. Tänk på att välja en hängmatta som passar dina behov: har du en hängmatta i tyg får du en stadigare bädd som ofta är riktigt tålig. Näthängmattor kan man tänja och de är rymligare, men går inte att tvätta i maskin och går lättare sönder. Medan det finns hängmattor för alla möjliga tänkbara sammanhang, väljer de flesta i sommar en mer stabil och hållbar variant.

Några av landets mest exklusiva inredningsmärken erbjuder uteplatsfavoriten som både du och din kärlek utan problem kan ligga i samtidigt och njuta av en bra ljudbok, utan att oroa er för att något ska gå sönder. Det finns till och med hängmattor för flera personer, så nu har du inte längre någon egentlig anledning till att inte dela med dig av myset. Om det ändå blir för skränigt runtomkring kan du bara ta med den någon annanstans.

Fler populära alternativ just nu

Du kan också jämför priser på populära märken och modeller inom mängder av kategorier:

Loungeset

Trädgårdsstolar- och bord

Solsängar

Dynlådor och möbelskydd

Utemöbler för barn