• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så gör du en hårinpackning (steg-för-steg med bilder)

PriceRunner

Helt plötsligt verkar håret inte vilja samarbeta alls längre. Kanske är det så statiskt att det nästan slår gnistor om det när det ska borstas. Eller är det istället platt fall – ingen volym så långt ögat kan nå? Kanske har dina lockar fått frispel och vägrar tämjas, eller har svallet blivit torrt och frissigt?

Så gör du en hårinpackning (steg-för-steg med bilder)

Egentligen är det inte konstigt att håret protesterar ibland. Tänk på allt vi utsätter det för som håret kanske inte alltid mår så bra av.

  • Hårfärger

  • Värmeverktyg

  • Produkter som sliter

  • Ett klimat som pendlar kraftigt i temperatur

Men misströsta inte, det finns hjälp att ta till som inte innebär ett dyrt besök hos frisören.

Hårinpackningar är hårets motsvarighet till ansiktsmask. Det är genom inpackningar, eller hårmasker som de också kallas, som vi kan anpassa vår hårvårdsrutin lite extra. Med hjälp av dem kan vi behandla särskilda problemområden som till exempel ett väldigt torrt eller extremt slitet hår.

Även om de allra flesta är bekanta med the bascis för hur man använder en hårinpackning (tvätta håret, packa in, låt verka, skölj ur), finns det sätt att optimera användningen av hårmasker för att få mesta möjliga resultat av dem.

Välj rätt inpackning

inpackning-0

Marknaden för hårinpackningar har fullkomligen exploderat senaste åren och det är lätt att bli överväldigad då man klickar sig runt webbshopparnas utbud. Man märker snart att det finns inpackningar för nästan allt. Och det innebär att det första du ska göra är att identifiera vad det är du vill förbättra eller råda bot på med ditt hår. Lider du som många i Norden av ett väldigt torrt hår så är det en återfuktande inpackning som du bör ställa siktet på. Kanske färgar du håret ofta och vill bevara färgen så länge som möjligt? Då är en färginpackning rätt väg att vandra. Vilken den bästa inpackningen är för dig beror helt och hållet på ditt hår och vad du vill hjälpa det på traven med.

Så använder du en hårinpackning – 7 steg för att maxa effekten

inpackning-1

  1. Tvätta håret med schampo och handdukstorka det sedan – balsam ska du inte använda innan inpackningen, så vänta med det. Kläm vattnet ur håret med en handduk snarare än att gnugga det torrt, det är mer skonsamt.

inpackning-2

  1. Dosera rätt mängd av inpackningen i din hand. Ofta brukar en matsked vara lagom, men har du väldigt långt eller tjockt hår kan du naturligtvis behöva lite mer.

inpackning-3

  1. Massera in produkten i ditt hår. Det är i längderna du ska applicera inpackningen, inte i hårbotten. I vissa fall ska du undvika att massera in produkten i hårbotten. Men det finns också inpackningar som hjälper att lugna eller dämpa klåda i den. Följ anvisningarna på flaskan eller burken. Om du har en bredtandad kam hemma så kan du använda den för att kamma igenom håret. På så sätt kan du fördela inpackningen jämnt.

  2. Låt inpackningen verka. Hur länge den ska verka varierar från produkt till produkt – vissa kräver bara tre minuter av din tid, andra ska lämnas i håret i tjugo minuter. Det finns alltid tydliga instruktioner om verkningstid på förpackningen.

inpackning-4

  1. För att maxa effekten, fukta en handduk med varmt vatten och linda in håret med den. Värmen kommer göra hårmasken extra effektiv.

inpackning-5

  1. Skölj håret noggrant när verkningstiden är över. Följ upp med balsam vid behov. Torka och styla sedan håret som vanligt.

  2. Gör hårinpackningar regelbundet. En gång i veckan brukar vara lagom, men har man ett extremt slitet eller torrt hår som behöver rejält med fuktgivande produkter, kan man öka frekvensen till två gånger i veckan.

Vanliga hårproblem – så vet du vad som är fel på ditt hår

Torrt hår

Temperaturer som sjunker, styling med värmeverktyg, en snygg balayage-färgning hos frisören – att håret blir torrt som halm ibland är egentligen föga förvånande. Torrt hår är väldigt vanligt på dessa nordliga breddgrader och kan vara helt hopplöst styla snyggt.

Så vet du att du har torrt hår:

  • Håret känns risigt och strävt

  • Svårt att borsta och trasslar lätt

  • Topparna är kluvna och håret ser trött ut

Vilken inpackning behöver du?

Leta efter en inpackning som ger massor av fukt. Tänk också på att inte tvätta håret för ofta, då det torkar ut och strippar håret på dess naturliga oljor. Sträva efter att inte tvätta det mer än två gånger per vecka.

Fett hår

Hår som känns fett och flottigt är ofta övertvättat. Det kanske låter konstigt, men tvättas håret för ofta rubbas den naturliga oljebalansen och hårbotten reagerar med att producera mer talg. Något som i sin tur gör att håret ser ännu fetare ut. Det blir helt enkelt en ond cirkel.

Så vet du att du har fett hår:

  • Det blir snabbt smutsigt

  • Håret känns tungt

  • Håret närmast hårbotten ser nästan fuktigt ut

Vilken inpackning behöver du?

Medan marknaden svämmar över med inpackningar för torrt hår, är utbudet inte fullt lika stort för fett hår. Spana efter inpackningar som är lugnande eller som innehåller lera. Tänk på att inte applicera hårinpackningen i hårbotten om du har fett hår.

Skadat hår och slitet hår

Det kan vara lätt att blanda ihop skadat hår med torrt hår, men det finns ett enkelt sätt att testa.

  1. Dra loss ett hårstrå från ditt huvud när det är blött

  2. Håll i båda ändarna och dra lätt

  3. Om hårstrået sträcker sig en bit och sedan återgår till den ursprungliga längden, så är ditt hår inte skadat

  4. Om hårstrået inte sträcker sig alls eller sträcker sig lite för att sedan gå sönder, så är det skadat

Vilken inpackning behöver du?

Skadat hår behöver protein. Keratin är ett vanligt protein som finns i mängder av hårvårdsprodukter. Keratin lägger sig som en skyddande fyllning i skadorna på hårstrået. Man kan även testa salongsbehandlingen Olaplex, som inte är en proteinbehandling, utan istället reparerar skadat hår på en molekylär nivå med fantastiska resultat. Olaplex finns även som hemmakur. Men de bästa resultaten får man om hemmakuren används som ett komplement till salongsbehandlingen.

När du ska köpa en inpackning för skadat hår är det bra att titta efter produkter med orden restoring eller repairing.

Färgat hår

Om du färgar håret hemma eller på salong, vet du hur snabbt färgen fullkomligen tycks rinna ur längderna ibland. För att se till att färgen håller så länge som möjligt, finns det olika typer av inpackningar att testa.

Vilken inpackning behöver du?

Ett skadat och torrt hår kommer tappa färgen snabbare än ett välmående hår. Så det är en bra idé att först undersöka om du har torrt eller skadat hår och välja inpackning därefter.

Vill du hjälpa färgen lite extra på traven så finns det färginpackningar som innehåller pigment, vilket ger din hårfärg en extra boost varje gång du använder den. Färgar man håret rött, en färg som försvinner notoriskt snabbt, är en färginpackning, eller färgbomb som de också kallas, helt nödvändig för att inte bli galen. Om man brukar bleka håret och vill undvika gula toner, då är en silverinpackning att rekommendera. Det är ett av de bästa sätten att på ett enkelt sätt behålla en kall nyans.

Så ofta kan man använda hårinpackning

Generellt sett, brukar det vara bra att använda hårinpackning en eller ett par gånger i veckan. Det beror givetvis lite på vilken typ av produkt du använder och vad rekommendationen för just den hårinpackningen är. Men håret kommer inte klaga, om du unnar det en hårinpackning en till två gånger per vecka.

Så länge ska en hårinpackning sitta i

Vissa hårinpackningar är snabbverkande och behöver inte vara i håret i mer än två till tre minuter. Andra inpackningar ska sitta längre, ibland hela 15-20 minuter. Har du ont om tid, är det bästa att satsa på en snabbinpackning och spara de långverkande varianterna till stunder då du har mer tid på dig.

Våga experimentera i köket, gör din egen hårinpackning!

Ekar plånboken tom samtidigt som håret skriker efter lite extra vård och omsorg? Varför inte testa att göra en egen hårkur av saker du har i köket? En hemmagjord kur kanske inte är fullt lika effektiv som en produkt framtagen i ett laboratorium. Men det är kul att laga själv och dessutom är det busenkelt att ha koll på att ingredienserna man använder är ekologiska. Är du orolig för parabener och silikoner, kan en huskur vara lösningen.

Om du vill bygga upp ett eget hårskafferi, ska du se till att ha följande ingredienser hemma:

  • Kokosolja – många svär vid kokosoljans förmåga att reda ut och ge fukt till ett ledset hår.
  • Honung – återfuktar och mjukar upp.
  • Kanel – ökar cirkulationen i hårbotten.
  • Ägg – innehåller protein samt vitaminerna A, D och E.
  • Citron – absorberar olja och ger glans.

Vårda ditt hår hela veckan – 5 enkla tips

Även om du använder hårinpackningar regelbundet, är det en bra idé att vårda ditt hår varje dag och inte lita till att veckokuren ska ge dig glansigt hår alldeles på egen hand.

  1. Tvätta inte håret varje dag. Två gånger i veckan eller var tredje dag räcker alldeles utmärkt.

  2. Var försiktig med värmeverktyg. Använd hårfönar eller plattänger som du kan kontrollera temperaturen på.

  3. Använd värmeskydd. Om du använder värmeverktyg, se till att alltid förbereda håret med ett värmeskydd. Ett värmeskydd gör att håret tål lite extra värme.

  4. Skaffa ett örngott i siden. När du bökar runt i sängen sliter ett örngott i siden mycket mindre på ditt hår än vad ett örngott av bomull gör.

  5. Använd rätt typ av hårsnodd. Du har säkert hört det förut, men att alltid sätta upp håret i tofsar eller städknutar sliter på det mer än vad man kanske tror. Köp hårsnoddar som är snälla mot håret och som inte fastar i hårstråna, på så sätt minskar du risken att de bryts av i förtid.

Produkter för ett glatt hår

Olaplex No.3 Hair Perfector 100ml

Olaplex No 3 Hair Perfector - Reparerar håret

Är ditt hår skadat efter för många färgningar? Olaplex No 3 Hair Perfector, kommer skänka ett helt nytt liv till dina trötta lockar.

Blax Snag-Free Hair Elastics Black 8-pack

Snoddar som sliter mindre

Om du sätter upp håret ofta, välj hårsnoddar som inte sliter på och fastar i håret.