1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Basal handhygien med tvål och handsprit

Magsjuka, säsongsinfluensa och coronavirus - många är smittorna som lurar denna vintern. Något helt säkert skydd är svårt att uppnå för den som ändå vill leva ett normalt liv utan att isolera sig i hemmet. Men ska man satsa på en sak så är det att hålla händerna rena, för att förebygga smitta!

Basal handhygien med tvål och handsprit

Därför är det viktigt att tvätta händerna

Man kan tro att kopplingen mellan rena händer och färre sjukdomar är något givet. Men upptäckten gjorde så sent som under mitten av 1800-talet, av läkaren Ignaz Semmelwis när han arbetade som chef för förlossningskliniken på ett sjukhus i Wien. Genom att se till att alla som arbetade med förlossningarna rengjorde händerna minska spädbarnsdödligheten från 12,2% till 3,4 %. Numera är hygien en grundläggande faktor för att förhindra smittspridning.

Vårdguiden 1177.se har flera tips för hur man förebygger virusinfektion. Några av dem följer temat om att vara noga med sin hygien:

 • tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten
 • använda handsprit
 • hålla avstånd när någon hostar eller nyser

Hjälper munskydd mot luftburen smitta?

Nej, att använda munskydd mot luftburen smitta ger inget faktiskt skydd. Möjligen skulle det kunna hjälpa en smittad person från att sprida smittan vidare, men det skyddar inte mot att bli smittad av andra.

Hur smittar coronaviruset?

Enligt Folkhälsomyndigheten orsakas covid-19 av viruset SARS-CoV-2, och sprids genom så kallad droppsmitta. Det innebär att man smittas genom nära kontakt med någon som är sjuk, exempelvis genom hostningar och nysningar eller genom fysisk kontakt.

Så tvättar man händerna på RÄTT sätt

Hur man tvättar händerna lär man sig redan som barn. Men ändå är det många som slarvar eller av okunskap inte tvättar händerna så effektivt som de kanske tror. Det är viktigt att skölja händerna riktigt noga och använda tillräckligt mycket tvål för att kunna jobba upp ett lödder över hela händerna - både fram- och baksida. Missa inte tummarna, naglar och att skrubba mellan fingrarna. Det är också viktigt att skölja nog och att torka händerna helt torra, då handdukstorkning innebär en mekanisk rengöring av händerna som också bidrar.

Tvätta alltid händerna:

 • efter att du varit ute, på jobbet eller i andra offentliga miljöer
 • efter alla toalettbesök
 • före och efter måltider
 • innan du tillagar eller serverar mat

Smarta produkter för god handhygien

Automatisk tvålpump

En hygienisk lösning för handtvätt är att ha en automatisk tvålpump, alltså en pump med automatisk dispenser. Det är en typ av tvålpump som inte kräver vidröring för att man ska få ut tvålen. Detta är extra praktiskt om man har barn i familjen, då slipper man kladd på flaskan och handfatet är enklare att hålla rent. Tänk på att välja en tvål med inte inte alltför tjock tvålmassa eller med för grova tvålflingor, så att tvålen inte fastnar i den automatiska pumpen. Om din tvål är lite för trögflytande går det bra att blanda ut den med en skvätt vatten.

Simplehuman uppladdningsbar ST1046

Simplehuman Tvålpump

Sensorstyrd tvålpump som reagerar på 0,2 sekunder. En batteriuppladdning räcker till 3 månaders daglig användning.

Lägsta pris hos

1 195 kr
Jämför alla priser
Umbra Otto

Umbra Tvålpump Otto

Lyxig tvålpump som utan vidröring disponerar 2 ml tvål ned i handen. Drivs av 4 st AAA-batterier och finns i flera olika färger.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Handtvål på pumpflaska

Ska man välja flytande tvål eller fast tvål? I grunden är det en smaksak. Hårda tvålar funkar utmärkt för att tvätta dina händer, men de är inte självrengörande. Så efter att man har tvättat sina händer så ska även tvålen rengöras från smuts och skräp. Det slipper man med flytande tvål i färdig pumpflaska, som är enklare att hålla mer hygienisk.

Handtvål kan komma i olika typer av flaskor. Väljer man en tvål i glasflaska eller porslinflaska, eller något annat hårdare material, så bör man känna till risken för att ett handfat i porslin kan chippas om man skulle råka tappa pumpflaskan ner i handfatet. Köper man handtvål i storpack så är tvålpumpen ofta av mjukare plast.

Rituals The Ritual of Sakura Hand Wash 300ml

Rituals The Ritual of Sakura Hand Wash

Flytande handtvål baserad på rismjölk & körsbärsblomma, med återfuktande ingredienser.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
L:A Bruket 069 Hand & Body Wash Lemongrass 250ml

L:A Bruket 069 Liquid Soap Lemongrass

Rikligt återfuktande tvål med 100% ekologiska eller naturliga ingredienser.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Molton Brown Fine Liquid Hand Wash Orange & Bergamot 300ml

Molton Brown Hand Wash Orange & Bergamot

Doftar härligt av apelsinolja från Sevilla, bergamott och apelsin aromer och passar alla hudtyper.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Vanliga frågor om handdesinfektion

Om man tvättar händerna noga är handdesinfektion inte nödvändigt. Men handdesinfektion kan vara bra att ha för den som ofta kommer i fysisk kontakt med andra människor och behöver rengöra händerna där emellan. Med en liten flaska handsprit i ryggsäcken eller handväskan kan man rengöra händerna efter att man åkt tunnelbana eller varit på möte där man tagit många människor i hand.

Hur funkar handsprit mot bakterier?

Handsprit dödar bakterier väldigt effektivt. Handsprit ihop med vanlig handtvätt kan även ge ett bra skydd mot resistenta bakterier. Har man ett öppet jack eller blöder så bör man använda sårrengöring för att rengöra sitt sår.

Skyddar handsprit mot virus?

Det finns en utbredd oro att handsprit inte hjälper mot virus, men handsprit kan faktiskt skydda effektivt mot vissa virus, såsom influensa eller coronavirus. Vissa virus är väldigt känsliga och kan lätt dödas med handsprit. Det finns dock undantag. Vanlig handsprit hjälper exempelvis inte mot vinterkräksjukan, som är en slags magsjuka i form av ett calicivirus. Däremot tar handsprit med väteperoxidlösning död på vinterkräksjuka.

Handsprit eller tvål?

Handsprit är mindre uttorkande än att hela tiden tvätta med tvål och vatten. Man kan också sprita händerna var man än befinner sig, då handdesinfektion säljs i praktiska reseförpackningar för den om är på språng eller ska resa. Men en vanlig handtvätt med tvål och rinnande vatten är det absolut bästa och handsprit ska mer ses som ett komplement för den vanliga konsumenten.

Vem kan använda handsprit?

Både barn och vuxna kan använda handsprit. Ska små barn sprita händerna bör en vuxen se till att produkten gnids in ordentligt innan barnet kan stoppa händerna i munnen. Det tar ungefär en halv minut för alkoholen att dunsta.

Handsprit eller gel?

Mer lättflytande handsprit och handsprit som gel har samma effekt. Ska man sprita av en större yta med ytdesinfektion, såsom ett bord eller en skötbädd för bebis, så är handsprit att föredra. Ska man sprita händerna är gel populärt, och ofta det format som säljs i mindre flaskor.

Dax Alcogel 85% 600ml

Dax Alcogel 85

Handsprit som är testad och godkänd enligt EN1500, den europeiska normen för desinfektionsmedel. Har en etanolhalt på 85%.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Dr. Bronners Organic Hand Sanitizer Lavender 59ml

Dr. Bronners Organic Hand Sanitizer Lavender

Väldfotande handsprit som innehåller certifierat rättvisemärkt, ekologisk etylalkohol (62%), ekologisk lavendelolja, ekologisk glycerin och vatten.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Dax Alcogel Sweet Raspberry 50ml

Dax Alcogel Sweet Raspberry

En dermatologiskt testad, återfuktande handdesinfektion med doft av hallon. Effektiv mot bakterier och många typer av virus.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Individuella handdukar

I tider av smittspridning är det viktigt att inte dela handdukar med andra. Se till att alla i familjen har varsin handduk. På skolor, förskolor, arbetsplatser och i annan offentlig miljö är rekommendationen att alltid använda engångshanddukar.

Lexington Original Gästhandduk Grå (70x50cm)

Lexington Original Handduk Dark Grey

50 x 70 cm stor handduk tillverkad med 600 gram kammad frottébomull/m2.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Himla Lina Gästhandduk Rosa (50x30cm)

Himla Lina Gästhandduk Rose

50 x 30 cm stor gästhandduk i bomull.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Fler tips och råd för att skydda dig mot smitta

För att det ska vara enklare för dig att hitta bra innehåll på temat smittskydd har vi skapat en samlingssida för allt innehåll som vi tar fram. Sidan uppdateras löpande och här sammanställer vi guider och tips som vi hoppas ska kunna vara till hjälp i dessa influensatider.

Läs fler guider och tips

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss