Uppdaterad  

Håll dig själv och hela ditt hem virusfritt

Elina Blom

Hur håller du dig och ditt hem fritt från virus? Vi förklarar hur virus fungerar och sprider sig. Vi guidar dig också till hur du desinficerar dig själv och dina saker på bästa sätt.

Håll dig själv och hela ditt hem virusfritt

Virusutbrott kommer och går. Vi har exempelvis influensa och kräksjuka som dyker upp varje år i samband med att det börjar bli kallt ute. Sedan har vi virus som finns där hela tiden men som vi undviker genom vaccinering eller andra förebyggande åtgärder. Det är exempelvis vanligt att man vaccinerar sig mot en viss typ av hepatit när man ska resa till länder där den smittan är vanlig.

För att du ska bli smittad av viruset krävs det att du får i dig en viss mängd viruspartiklar. Infektionsdosen - hur stor dos som krävs för att du ska smittas - är olika för olika virus. Exempelvis är kräksjuka betydligt mer smittsamt än salmonella eftersom det krävs en mindre infektionsdos för att viruset ska få fäste. Det innebär också att genom att hålla dig själv och ditt hem rent så minskar du risken att smittas.

Att desinficera syftar till att man vill minska antalet mikroorganismer på en yta till en nivå som inte är smittsam - till skillnad från sterilisering som helt handlar om att utrota alla mikroorganismer på ytan.

Utöver detta är även ditt immunförsvar en viktig faktor i detta. Om du har ett “normalt” immunförsvar kommer det relativt snabbt att upptäcka viruset och påbörja arbetet med att skapa antikroppar - för att slutligen förhoppningsvis helt eliminera det.

Men det finns förstås människor med nedsatt immunförsvar, som därmed har sämre förutsättningar. Likaså människor som tillhör riskgrupper av andra orsaker. Exempelvis kan man ha en underliggande sjukdom som gör att man har svårare att hantera flera samtidiga sjukdomar som tar hårt på kroppen.

Så fungerar virus

Virus är en obligat intracellulär organism som saknar egen ämnesomsättning eftersom det inte har några ribosomer. Detta innebär att virus inte är levande på det traditionella sett vi ser på ordet levande, däremot kan det föröka sig i en cell. Det använder sig av cellens ribosomer för att replikera sig självt.

Viruset består av en arvsmassa som antingen kan vara av typen DNA eller RNA, och det har ett proteinskal (kapsid) runtom sig som skyddar arvsmassan. Vissa har även ett lipidhölje, men det finns också nakna virus utan hölje.

När viruset kommer i kontakt med slemhinnor kan ta det sig in i kroppen. Enkelt förklarat handlar det om att viruset binder till receptorer på våra celler, vilken receptor beror på vilket virus, och därefter upplöses kapsiden så att arvsmassan kan frisättas i cellen.

Arvsmassa är som ett recept på vad cellen ska utföra för uppgifter. Det kan i en hudcell till exempel handla om att skapa ny hud. Alla celler har arvsmassa och läser av den för att se hur den ska fullfölja sina uppgifter.

Virusets arvsmassa - den som frisätts i den infekterade cellen - kommer att fungera som ett recept för replikering av viruset. Man kan säga att cellen luras hjälpa till att producera fler viruspartiklar - viruset tar över cellen.

Därefter frisätts den nya viruspartikeln ut i kroppen och processen upprepas när viruset mognat och bundit till en receptor på en ny cell.

Så sprider sig virus

Virus kan sprida sig på olika sätt.

 • Droppsmitta. Aerosoler (små droppar) som exempelvis hostas ut, svävar en stund och därefter faller ner mot golvet/andra ytor.
 • Luftburen smitta. Inte droppar, utan ihoptorkade droppkärnor som är väldigt lätta och därmed sprids via luften.
 • Kontaktsmitta. Kan sprida sig direkt och/eller indirekt. Direkt innebär från en individ till en annan, indirekt innebär att individen rör vid ett föremål som en annan individ sedan nuddar.
 • Blodburen smitta. Sprids via blod.
 • Tarmsmitta/livsmedelsburen smitta (fekal-oral). Sprids via livsmedel, eller genom att man kommer i kontakt med fekalier.
 • Insektsburen smitta. Sprids via insekter.

Du kan läsa mer om smittvägar hos Vårdhandboken.

Covid-19 - som är mest aktuellt när den här guiden skrivs - är ett virus som tillhör gruppen Coronavirus. Detta utgör en så kallad droppsmitta. Det innebär att den sprids via aerosoler (droppar) i luften när vi andas, hostar eller rör vid varandra. Du kan läsa mer ingående om covid-19 hos Folkhälsomyndigheten.

För att viruset ska få fäste måste det ta sig in i kroppen och detta sker via slemhinnorna, exempelvis via ögonen, munnen eller näsan.

Liv Des 75 600ml

Handdesinfektion

Handdesinfektion, 600ml, Bakteriedödande.

Pris från: 40 kr
Jämför alla priser

Håll dig själv virusfri - så undviker du att bli smittad

Håll besökare på avstånd

Vill du inte riskera att få in virus i ditt hem är det mest grundläggande att du själv eller någon annan inte drar med sig virus in. Men det är förstås svårt att leva så under en längre tid. Då får du istället tänka preventivt.

Har du exempelvis en hemleverans av varor kan du be chauffören att lämna dessa utanför dörren istället för att ta emot dem personligen. Nu i Coronatider brukar du inte behöva skriva under något.

Känner du dig ensam och isolerad? Att du ska hålla avstånd betyder inte att du ska undvika sociala kontakter.

 • Ha videosamtal med dina vänner och släktingar.
 • Nyttja Netflix Party för att kolla på film tillsammans med andra utan att vara i samma hus.

Tänk också på att även om du själv kanske inte känner dig ensam, kan andra göra det. Ring gärna dina äldre släktingar som kanske saknar möjlighet till videosamtal.

Säkra besök och utflykter

Ibland måste man ändå få besök, eller lämna hemmet för ett ärende. Håll då ett säkerhetsavstånd på 2-3 meter från andra människor. Ta inte i hand och undvik annan fysisk kontakt med varandra.

- Ha bra handhygien och undvik att träffa uppenbart sjuka individer. Gör detsamma om du trots allt blir sjuk, säger Jan Albert, professor och överläkare vid institutionen för mikrobiologi på Karolinska Institutet.

Tänk också på att inte peta dig i ansiktet med händer/fingrar om du råkat komma i kontakt med någon du misstänker kan vara sjuk.

Tvätta händerna, desinficera händerna

Genom att hålla en god handhygien minskar du risken att smittas, det handlar om att tvätta händerna ordentligt och att använda sig av handsprit.

I princip har du ett gott skydd bara genom att tvätta händerna noggrant. Du ska då tvätta med en rejäl klick tvål och gnugga ordentligt i minst en halv minut. Tvätta mellan fingrarna. Har du ringar på dig bör du vara extra noggrann runt dem. Helst bör du ta av dem.

Tvätta händerna:

 • Före och efter maten
 • Före och efter toalettbesök
 • Före och efter att du lämnat hemmet eller haft någon på besök hemma hos dig.

Här kan du läsa en mer ingående guide om att tvätta händerna.

Detsamma gäller när du använder handsprit. Vänta tills händerna har torkat. Ta därefter en rejäl klick, 2-3 milliliter, gnugga in det så att det täcker hela händerna, naglar och handleder. Var noggrann mellan fingrarna och vid ringar. Tänk på att inte torka av händerna efteråt, låt dem lufttorka.

 • Rejäl klick
 • Gnugga in överallt
 • Lufttorka

Handsprit använder man för att det dödar cellmembranet på virus och bakterier. Det är ett bra alternativ om du är på språng och inte har tillgång till tvål och vatten.

Använd handdesinfektion som är alkoholbaserad och godkänd (SS-EN 1500). Du bör välja en med 70 procent alkohol, den med 90 procent bryter ned proteiner för fort. Högre alkoholprocent är med andra ord inte lika med bättre effekt.

Tvätta kläderna

Om du varit ute bland folk kan du byta kläder när du kommer hem. De kläder du hade på dig tvättar du i tvättmaskinen precis som vanligt.

Få tag på handsprit

Om alla butiker och apotek har sålt slut kan du göra egen handdesinfektion. Du kan läsa mer om detta i vår guide som du hittar här: Gör din egen handsprit.

Håll hemmet fritt från virus

Vissa virus kan som sagt även spridas indirekt, genom att någon rör vid en yta som du sedan rör vid. Håller du rent dessa ytor minskar du risken att smittas. Detta gäller även för bakterier och andra mikroorganismer.

Städa och desinficera

Att städa hemmet är något alla bör göra regelbundet, både för sin fysiska hälsa och sitt mentala välbefinnandes skull. Detta är också det första steget i att hålla hemmet virusfritt. Utöver detta kan man även desinficera hemmet, men du bör alltid städa först.

Att desinficera ytor är något som många företag gör mer regelbundet nu när det är covid-19-utbrott. Långt ifrån alla yrken är sådana där människor kan jobba hemifrån. Då får man göra det bästa för att se till att miljön som människorna arbetar i inte bidrar till smittspridning. Man håller då nere antalet patogener i miljön genom att desinficera. Och detta kan du såklart även göra hemma.

Att desinficera hemmet är inget du behöver göra regelbundet - såsom städning. Du som aldrig desinficerat hemmet kan förstås göra det en gång, men annars behövs det egentligen inte om du inte haft besök av någon som kan bära på virus.

De ytor som är viktigast att desinficera är de som ofta kommer i kontakt med människor. Riskytor inbegriper alla de ytor som många rör vid såsom handtag, fjärrkontroller, bänkskivor, stolar, räcken, toaletter, lampknappar och liknande.

Så desinficerar du ytor

 1. Städa rent med vanligt rengöringsmedel och en ren trasa.
 2. Applicera desinfektionsmedel, enklast är det att använda desinficerande våtservetter eller spray.
 3. Låt lufttorka.

Rengör telefonen

Telefonen är en samlingsplats för mikroorganismer eftersom vi rör vid den mycket. Dessutom håller vi ofta upp den mot ansiktet. Du bör med andra ord torka rent med jämna mellanrum.

Här kan du läsa en ingående guide om hur du rengör mobilen. Tänk på att vara försiktig när du desinficerar den eftersom det är en elektronikprodukt.

Rengör datorn

Datorn är, precis som telefonen, en elektronikprodukt som vi rör vid mycket. Du kan använda en lätt fuktad trasa för att rengöra den. Det finns särskilda rengöringsservetter för elektronikprodukter som är bra att bruka, de är dock sällan desinficerande. Desinficerande våtservetter kan vara bra att använda men var försiktig så att du inte skadar elektroniken.

Detsamma gäller för annan elektronik som du använder när du arbetar, såsom headset, mikrofon, hörlurar och annat.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss